Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie kanalizacji, wypełnienie dziury w styropianie i chudziaku - proszę o pomoc!

Hrabia36

Recommended Posts

Witam. We własnym zakresie wykonuję kanalizację wewnętrzną. W moim przypadku rozprowadzam rury po chudziaku. Czytając wpisy na forum staram się unikać błędów w instalacji, lecz docierają do mnie sprzeczne "sposoby" montażu.

(na rysunku na czerwono rura pcv fi 50 i uchwyty do podłogi na czerwono, długość rury 3m)

Proszę o pomoc w 2 problemach:

1. Producenci rur zalecają pozostawienie od 5mm do 10mm luzu na łączeniach rur (rozszerzalność cieplna PCV - rura pracuje) wkładamy w złączke do końca i wysuwamy od 5mm do 10mm - tyle teoria. W praktyce jednak nie spotkałem nikogo kto by tak robił - zawsze wciskane do końca. Którą opcję wybrać ?

2. Rura prowadzona na chudziaku mocowana na uchwytach do podłogi. Rury prowadzone częściowo w styropianie, częściowo w wylewce. Styropian będzie dochodził do rur z obu stron, lecz pod, obok i nad rurą będzie wolna przestrzeń. To samo tyczy dziury bez chudziaka przy pionie (na zielono na rysunku). Czym wypełnić tą przestrzeń:

a. podrzucić zaprawą ze wszystkich stron

b. wypełnić pianką

c. obsypać piaskiem

Różne są opinie , proszę o porady. Pozdrawiam

IMAG0132.jpg

1) - w praktyce po prostu nie staraj się tych rur zbyt ściśle spasowywać i będzie ok. Chyba, żebyś miał gdzieś długi (kilka metrów, >5 powiedzmy) prosty odcinek, kończący się na sztywno. bez możliwości pracy końca, wtedy warto gdzieś taki luz zostawić.

2) a te uchwyty to na diabła? Popodkładaj pod rurę coś (choćby ścinki ze styropianu), żeby spadek uformować, wolne przestrzenie wypełnij pianką (lepiej) albo piaskiem. Zaprawą - w ostateczności też można, ale szczerze mówiąc trochę bym mocowania rury tak na sztywno unikał.

J.

Panie Jarku bardzo dziękuję za porady.

Zapomniałem zapytać :

Czy folię izolacyjną (czarną którą kładziemy pomiędzy chudziakiem a styropianem) kładziemy pod rurę pcv na chudziak i piankujemy ?

Czy może najpierw piankujemy rurę na chudziaku i folia od góry na rurę ?

Gorąco pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Można tak i tak. Folię pod rurami ułożysz równiej i szczelniej, ale będzie więcej chrzanienia. Można ją zrobić jeszcze przed rurami, ale wtedy się poniszczy w trakcie robienia rur. Ja u siebie robiłem rury na chudziaku, a jak już były zrobione, wsuwałem pod nie folię.

J.