Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja domu podłączania przyborów do poziomu

dominator1982

Recommended Posts

Panowie,

Sporo się naczytałem o kanalizacji, ale nigdy wcześniej nie robiłem kanalizy i mam kilka obaw. W załaczniku możecie zobaczyć jak planuje rozciągnąć kanalizę w domu. Chciałbym usłyszeć waszą opinnię na temat schematu. Szczególnie istotne jest dla mnie podłączenie na końcu instalacji miski ustępowej a dalej poniżej miski połączenie kolejnych przyborów. Oczywiście za miską klozetową w ście nie będzie pion wentylacyjny dla instalacji.(będą dwa piony jeden w łazience drugi w kuchni). Czekam na wasze opinie.

pozdrawiam Dawid

Kanalizacja_Parter_1.pdf

Edytowane przez dominator1982

1) Piony kanalizacyjne -z wyjściem ponad dach (wentylacją) będą dwa. Zaznaczyłęm w schemacie jako X.

2) Co powiecie na temat samego podłączenia poszczególnych przyborów (wc, zlewy,wanna, umywalak, prysznic itp) do do kanlzacji?

Kanalizacja_Parter_1.pdf

Edytowane przez dominator1982

Co do samych urządzeń, to się nie wypowiadam. Może odezwie się ktoś, kto się naprawdę na tym zna.

Ale napisz coś więcej o tym, co jest wokół budynku. Osobiście nie podoba mi się taki długi odcinek poziomy schowany pod podłogą. Na jego końcu masz "najcięższy kaliber", a więc w razie jakiegoś przyblokowania będzie bardzo niewygodnie. Czy nie dałoby się od razu przy kibelku wyjść na zewnątrz i okrążyć dom z dodatkowymi 2-3 studzienkami na zakrętach? Wg mnie tak by było bezpieczniej.

Panowie,

Sporo się naczytałem o kanalizacji, ale nigdy wcześniej nie robiłem kanalizy i mam kilka obaw. W załaczniku możecie zobaczyć jak planuje rozciągnąć kanalizę w domu. Chciałbym usłyszeć waszą opinnię na temat schematu. Szczególnie istotne jest dla mnie podłączenie na końcu instalacji miski ustępowej a dalej poniżej miski połączenie kolejnych przyborów. Oczywiście za miską klozetową w ście nie będzie pion wentylacyjny dla instalacji.(będą dwa piony jeden w łazience drugi w kuchni). Czekam na wasze opinie.

pozdrawiam Dawid

Był w tym poście błąd spacji a ja jakoś opacznie to przeczytał że nie będzie wentylacji Przepraszam, jeżeli będzie tak jak te x zaznaczone na drugim planie to wszystko ok do reszty nie mam zastrzeżeń kolejność przyłączy niema wielkiego znaczenia co do sugestii Beja to ma trochę racji, ale jest tańsze rozwiązanie niż kilka studzienek, pod wc wstaw trójnik i wypuść prosto rurę za budynek i tam rewizja, z prostym odcinkiem pod pod domem zawsze sobie poradzisz gdyby się zapchał

1)Zastanawiałem się czy nie będzie problemu, że na końcu kanalizacji jest wc. Poniżej wc są podłączone umywalka, pralka, prysznic itp. Czytałem, że poniżej podłączenia wc do pionu nie powinno się podłączać innych urządzeń. Nie wiem czy tom samo dotyczy podłączenie do poziomu?

2) Co do wyprowadzania rury na zewnątrz domu. Ta rura główna to 160 więc powinna dać radę.

2) Co do wyprowadzania rury na zewnątrz domu. Ta rura główna to 160 więc powinna dać radę.

Wiesz, pewnie masz rację.

Ja w moim 30-letnim mieszkaniu 3 razy gmerałem przy rurach kanalizacyjnych. Za każdym razem zdemontowane rury były ciężkie od osadu, który się tworzy na dnie i co jak co, ale na pewno nie były takie gładkie jak za nowości.

Mnie tam podoba się pomysł Kajmana żeby przedłużyć poziom i zakończyć rewizją. W razie "W" będziesz miał łatwy i wygodny dostęp do całego przekroju, tak że nawet możesz latarkę tam wsadzić.

1)Zastanawiałem się czy nie będzie problemu, że na końcu kanalizacji jest wc. Poniżej wc są podłączone umywalka, pralka, prysznic itp. Czytałem, że poniżej podłączenia wc do pionu nie powinno się podłączać innych urządzeń. Nie wiem czy tom samo dotyczy podłączenie do poziomu?

jeżeli za wc jest pion wentylacyjny to niema znaczenia że przednim jest cokolwiek podłączone na krótkich odgałęzieniach, dla wysokiego standardu daje się spinki cienką rurą do tego pionu wentylacyjnego lub zawory napowietrzające ale nie jest to konieczne,

każda rura się z czasem zapycha może mieć nawet 500mm