Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W LAWENDZIE pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam Wszystkich Forumowiczów !!!

Proszę o informację, czy ktoś przymierzał się, lub jest w trakcie realizacji budowy tego wg. mnie uroczego domu???

http://www.projektydomow.pl/index.php?act=12&sid=m3f01942e015ae&intra=1f9f01b9d4c73f0cc0b02d508a2406ed&crc=154a8dbac6a417fda5252b65e776939a

Wierzę w Wasze doświadczenie i chęć pomocy!!!

Proszę Was o kilka odpowiedzi na nurtujące mnie pytania:

1. Czy jest to drogi dom w realizacji?

2. Jaki może być koszt dachu (blachodachówka / dachówka ceramiczna)?

3. Co w ogóle sądzicie, czy dla max. 4 osobowej rodzinki będzie w sam raz?

Każda odpowiedź i wskazówka mile widziana

Z góry dziękuję

Marta :)

http://www.projektydomow.pl/bin_/projekty/1077811619241b2497750b4b374f27ed4293e869cf http://www.projektydomow.pl/bin_/projekty/107781161959691b4986b8c473740b9db025f4f8c8

http://www.projektydomow.pl/bin_/projekty/1077811619f6d1658d2c8a0bc5633f78ddcbf389aa

Ciekawy dom, ale do najprostszych nie należy. Schody :-? Chyba zbędne podwójne drzwi na taras. Kominek zbyt z boku (chyba, że będzie inne ogrzewanie). Mała powierzchnia pokojów na poddaszu (czterospadowy dach bardzo zabiera metraz). Niewiele powierzchni gospodarczej.

1. Czy jest to drogi dom w realizacji?

2. Jaki może być koszt dachu (blachodachówka / dachówka ceramiczna)?

3. Co w ogóle sądzicie, czy dla max. 4 osobowej rodzinki będzie w sam raz?

Tu są koszty przewidywane przez biuro projektowe

Serdecznie Dzieki Ewunia!!!

Nie spodziewałam się tak szybkiej odpowiedzi… choć chciałabym ten temat troszkę bardziej rozwinąć … A mianowicie:

Schody - nie wiem jak to rozumieć ???

Chyba zbędne podwójne drzwi na taras – oczywiście, będę szukała tańszego rozwiazania

Kominek zbyt z boku (chyba, że będzie inne ogrzewanie) – będzie odpalany okazjonalnie

Mała powierzchnia pokojów na poddaszu (czterospadowy dach bardzo zabiera metraz) – maż wspominal o tym, ze podnesie „góre” o jeden, dwa pustaki co zwiększy powierzchnie użytkowa, czy nie popsuje wygladu zewnętrznego???

Niewiele powierzchni gospodarczej – a ile powinno średnio być, by nie było większych problemów (rodzinka 4 osobowa)?

Będę wdzieczna za odpowiedzi i wszelkie sugestie

Czy ktoś może podzielić się wiedzą nt. kosztów dachu w dwóch tegnologiach (ceramika/blachodachówka)?

Marta :D

Schody- nie wiem jak to rozumieć ???
Wymagają precyzyjnego zaprojektowania i wykonania, bo są widoczne z każdej strony - nic się nie ukryje. Ale odpowiednio wykonane będą piękne :D

– kominek będzie odpalany okazjonalnie
Czyli OK

podnesie „góre” o jeden, dwa pustaki co zwiększy powierzchnie użytkowa, czy nie popsuje wygladu zewnętrznego???[/color]
Powierzchnia na pewno sie powiększy. Trzeba zrobić symulację wyglądu zewnętrznego, bo może sie to okazać niebezpieczne dla urody domu, który w obecnym stanie ma pięknie zrównoważony dół z dachem :D

Niewiele powierzchni gospodarczej – a ile powinno średnio być, by nie było większych problemów (rodzinka 4 osobowa)?
W metrach nie potrafię podać, ale jak najwięcej. W domku będą ci potrzebne przedmioty, które w bloku były zbędne.

O pomieszczeniach gospodarczych i ich ilości ciągle sie tu przewiją. Pamiętam wątek "Pomieszczenia gospodarcze - ile i jak duze"

Idkam

Ja również buduję dom z archonu, podobny architektonicznie. My również podnieśliśmy o jeden pustak ścianę kolankową i aby zachować proporcje cieśle zrobili nam dłuższą i szerszą czapę, dzięki temu nie wygląda on jak z księżyca.

Twój projekt jest bardzo ładny, braliśmy go również pod uwagę, ale oczywiście wymiary działki spowodowały wybór innego.

Witaj Idkam

Buduję Dom pod Orzechem 2. Jestem na etapie stanu surowego otwartego. W ciągu m-ca zamontuje okna, drzwi zew. i bramę.

Jesli chodzi o wymiary działki mamy bardzo zbliżone, bo ja mam 30x30, ale głownie chodziło o to by dom dłuższą ścianą przylegał do ulicy i był jak najmniej głęboki, by trochę ogrodu zostało z drugiej strony (czyli długi prostokąt). Ty masz w majszerszym miejscu ok. 11,5 m ja natoomiast 10. Także od ścian salonu do płotu pozostało mi 13 m - 3 m na taras, czyli razem około 390 m + od strony wykusza około 270 i cała reszta działki od strony pół-wschodniej.

Niestety ten dach jest dosyć drogi, nie wiem jakie są ceny u ciebie w Lublinie. Myślę iż +- 30 tys. zł musisz liczyć (zależy czym pokryjesz dom).

Twój domek jest naprawdę ładny - teraz pozostaje Ci tylko wszystko przeliczyć. :lol:

Acha ......... i co do zmian to ciut podniosłam ścianę kolankową, wydłużając tym samym czapę, aby dom nie był nie proporcjonalny oraz poszerzyłam garaż (doszły też drzwi do ogrodu z garażu), czego skutkiem było że z garderoby nad garazem zrobił mi się spory pokój z nie zależnym wejsciem z korytarza, kosztem łazienki i pokoju.Więcej zmian nie wprowadzałam bo to już potem nie ma sensu, bo wtedy wolałabym indywidualny projekt sobie zamówić.

Witam,

również ładny domek !!! Zazdroszczę Ci zaawansowanego etapu!!!

Już nie daleko ... U mnie jeszcze szpadelek nie wbity!!! W tym roku robię porządek na działce i grodzę, w przyszłym roku zaczynam i pnę się do góry. Dlatego zbieram wszelkie informacje i rozpoznaję rynek.

Jak oceniasz ogólny koszt budowy "pod klucz"? Firma ARCHON pisze kwocie 299 tys. ...

Co Ty na to?

Pisząc o kosztach tego dachu jaką technologię miałaś na myśli?

Pozdr

Marta

Prz dużym udziale tanich ekip, własnych rąk i zdrowo rzosądkowego podejścia do budowy (nie to wszytsko dobre co akurat reklamowane) to można zjechać z kosztów o około 30%-40%.

Co do dachu - my mamy deskowanie + papa i to napewno podrożyło cenę dachu, ale osobiście nie mam przekonania do folii. Na dach planujemy blachodachówkę lub dachówkę cementową. Ceramiczna raczej nie wchodzi w grę głownie z powodu kosztów, chyba że trafi się promocja.

• 10 months później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...

Hej idkam. Mam nadzieję, że się nie urazisz, ale zamierzam podjąć wątek całego domku tutaj. Ładnie się nazywa i każdy kto będzie chciał to tutaj trafi. Podałam namiary na forum strony firmy Archon+ i mam nadzieję, że wkrótce się tu wszyscy zlecą.

Zachęcam wszystkich budujących i zamierzających budować by pisali tutaj swoje uwagi na temat domku i wklejali odważnie zdjęcia (jest na to prosty przepis), ewentualnie podawali linki. Przecież możemy sobie łatwo pomóc :).

Ja chciałam zauważyć, że w przygodowaniu firma Archon ma wersję domku z dwuspadzistym dachem. Nie możemy się z mężem doczekać, ponieważ choć już zdecydowaliśmy się na projekt to jeszcze go nie kupiliśmy i rozważymy który z dwóch wybrać.

Osobiście kompletnie nie przemawiają do mnie negatywne opinie wypisane przez poprzedników. Dom ma wiele zalet i właśnie takiego szukaliśmy (śliczny z zewnątrz z każdej strony, ma antresolę z bardzo oryginalnym oknem, efektone schody, dodatkowy pokój na dole, trzy u góry, rozmiary w sam raz :). W zasadzie martwią mnie tylko słupy podtrzymujące dach widoczne i ograniczające powierzchnię pomieszczeń na piętrze. Zastanawiamy się czy da się coś z nimi zrobić.

Osobiście odradzam kombinowania z podnoszeniem ścianki kolankowej (w końcu nie jest taka niska-90cm) bo taki dom bardzo może stracić na wyglądzie zewnetrznym. Jedyną zmianą jakiej chcielibyśmy dokonać to powiększyć dolną lazienkę o jakieś 120 cm poprzez rezygnację z wnęki na szafę. AAA no i w górnym pomieszczeniu przeznaczonym na gardeobę (zrobimy ją w największym pokoju u góry), chcemy zrobić pralnię i suszarnię. No ale te zniany nie wymagają żadych przeróbek w planach.

Jestem ciekawa jak wyglądają wasze pomysły na Lawendę. Piszcie koniecznie. Pozdrawiam-Aga

:lol: :lol: własnie realizuje ten projekt z żona jestem na etapie stropów .w projekcie zmienilismy pare zeczy ...strop z wylewki na teriwe..wywalilismy okno przy kominku drzwi do pokoju na dole przenieslismy do korytaza,oraz zrezygnowalismy z okna w garderobie na poddaszu....a jeszcze zmienilismy 2 mniejsze okna na poddaszu z lukowych na typowe...

• 2 months później...
  • 4 weeks później...

Witam!

My równiez zdecydowalismy sie na dom w lawendzie. Jestesmy rodziną trzyosobowa i myslę, że spokojnie sie pomiescimy w lawendzie. W sumie od razu spodobał sie nam ten projekt. Pewnie zdecydujemy sie na pare zmian. Na pewno z dwóch kuchennych okien "zrobimy" jedno duze. Nad reszta jeszcze sie zastanawiamy. Zamówiliśmy kolornik i wstepny kosztorys i myslę, że w przyszłym tygodniu zamówimy już projekt. Zdecydowalismy sie zmienić kolorystyke domku. Mamy dwie opcje nad którymi sie zastanawiamy. Mamy juz namiary na lawendę, która sie buduje i chcemy zobaczyć ją z bliska. Dam znać jak wypadła "wizja lokalna".

Pozdrawiam

Zamierzam budowac dom pod orzechem2, moim zdaniem ma bez zarzutu rozmieszczone pomieszczenia, dlatego chcialabym nawiazac kontakt z groszkiem, i pogadac na temat kosztow stanu surowego zamknietego, dom w lawendzie podobal mi sie jednak zobaczylam ten dom od srodka i wypadl fatalnie, zorczarowala mnie malenka kuchnia i nieustawne pokoje na poddaszu.

• 9 months później...

Witam, podnoszę temat lawendy - może się rozkęci i pomoże niezdecydowanym.

Forumowicze, którzy zrealizowali ten projekt - PROSIMY O ZDJĘCIA WNĘTRZ !! udowodnijcie, ze w środku domek nie jest tak mały jak twierdzą niektórzy.

Ja zakochałam się w tym projekcie od pierwszego wejrzenia ale obawiam się, ze salonik i kuchnia sa zbyt mała, przydałby sie równiez daszek na tarasem... Mam nadzieję, ze oprócz zdjęć pojawią się kolejne pomysły modyfikacji projektu i aranzacji wnętrz

Pozdrawiam