Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł z podajnikiem brucer i jego ustawienia

mdeska

Recommended Posts

Witam.

Od niedawna jestem posiadaczem kotla z podajnikiem brucer.

Na sterowniku mam w tej chwili ustawienia:

podawanie 6 s

przerwa w podawaniu 34 s

moc dmuchawy 3 z 12

czas podtrzymania 30 min

przedmuch w podtrzymaniu 15 s

klapka na dmuchawie otwarta na jakies 1,5 - 2 cm.

czopuch komina przymknięty na 1/2

Sprawa ma się tak że piec 12 - 13 min dochodzi do temperatury zadanej 55 stopni, poczym w podtrzymaniu jest maksymalnie 15-18 min.

Czytam że niektorym użytkowniką trzyma ok 30 min.

Dom z lat 80, nie cieplony, okna plastikowe, instalacja nowa grzejniki purmo, powierzchnia domu ok 170 m2.

Opalam w tej chwili groszkiem niesortowanym do 31,5 mm.

Popiołu mam ok wiaderka dziennie, i robią się spieki.

Witam.

Sprawa ma się tak że piec 12 - 13 min dochodzi do temperatury zadanej 55 stopni, poczym w podtrzymaniu jest maksymalnie 15-18 min.

Czytam że niektorym użytkowniką trzyma ok 30 min.

Dom z lat 80, nie cieplony, okna plastikowe, instalacja nowa grzejniki purmo, powierzchnia domu ok 170 m2.

Po częsci to już sobie sam odpowiedziałeś tzn. " Dom z lat 80, nie cieplony, okna plastikowe, instalacja nowa grzejniki purmo, powierzchnia domu ok 170 m2"

Większe straty = krótszy czas kotła w podtrzymaniu.

Jak już kupiłeś kocioł z Brucerem to trzeba było zainwestować w jakiś lepszy sterownik bo pewnie producent zachwalał jakiegoś Techa lub coś w tym sensie.

Możesz spróbować zmniejszyć trochę jeszcze nadmuch żeby pozbyć się tych spieków, piszesz że masz klapkę to spróbuj ją jeszcze trochę przymknąć.

Po częsci to już sobie sam odpowiedziałeś tzn. " Dom z lat 80, nie cieplony, okna plastikowe, instalacja nowa grzejniki purmo, powierzchnia domu ok 170 m2"

Większe straty = krótszy czas kotła w podtrzymaniu.

Jak już kupiłeś kocioł z Brucerem to trzeba było zainwestować w jakiś lepszy sterownik bo pewnie producent zachwalał jakiegoś Techa lub coś w tym sensie.

Możesz spróbować zmniejszyć trochę jeszcze nadmuch żeby pozbyć się tych spieków, piszesz że masz klapkę to spróbuj ją jeszcze trochę przymknąć.

Dzięki za odpowiedź.

A co do sterownika to jest tytanic. Myślałem nad zmianą na jakiś z PID? Czy cos innego?

Dzięki za odpowiedź.

A co do sterownika to jest tytanic. Myślałem nad zmianą na jakiś z PID? Czy cos innego?

Co do Titanica to dobry sterownik tylko musisz jeszcze trochę przy nim posiedzieć. Jak to mówią nie od razu Kraków zbudowano.

Na tych ustawieniach jakie podałeś powinno być dobrze, problemem prawdopodobnie jest dobranie optymalnego nadmuchu.

Jeszcze jedno pytanie jak długo masz ten kociołek i czy wiesz coś na temat uszczelnienia korony palnika, czy kiedyś to robiłeś i czy było to zrobione.

Jak powietrze ucieka pod koroną też może być problem.

Żeby pozbyć się tych spieków możesz spróbować podawać częściej ale mniejszymi porcjami np. 4/21.

Jak nie będzie dopalało to wydłuż czas między podawaniem a gdyby na palniku wypala się dziura ( kopczyk zapadał) to czas między podawaniem zmniejsz.

Po każdej zmianie odczekaj chociaż ze 3 do 4 godzin, wtedy dopiero będzie widać co przyniosły zmiany.

Jak ustabilizujesz odpowiedni poziom paliwo na palniku pozostanie dobranie optymalnej ilości powietrza.

a jak ustwiać potrzymanie ?

Tryb podtrzymania w okresie zimowym nie jest tak bardzo ważny ponieważ jak sam napisałeś co 15 czy 20 minut i tak podejmuję pracę także nie ma możliwości żeby w tak krótkim czasie palnik wygasł :)

To tak samo sprawa do obczajenia indywidualnie.

Jest to bardzo ważne gdy grzejesz kociołkiem tylko CWU latem i tam dopiero trzeba pokombinować jak zrobić żeby nie wygasał.

Możesz napisać jak masz ustawione ale jak napisałem, obecnie nie jest to bardzo ważne akurat w twoim przypadku przy tak dużych stratach ciepła.

• 10 months później...

Żeby pozbyć się tych spieków możesz spróbować podawać częściej ale mniejszymi porcjami np. 4/21.

Tak odświeżę temacik. Mając Brucera zaobserwowałem że idąc tym tokiem myślenia robią się jeszcze większe spieki.

Miałem początkowo 10/40, za radą kolegów obniżyłem w tych samych proporcjach do 5/20 a spieki robiły się większe, oczywiście dopasowywałem za każdym razem powietrze tak aby płomień był jednakowy, idąc dalej tym torem spaliłem przy tych nastawach 5/20 ok 1T eko a wyrzuciłem 200kg szlaki.

Dokładnie wczoraj coś mnie tknęło i przestawiłem całkowicie sterownik dając nastawy 20/80 i po dobie palenia stwierdziłem że spieki są mniejsze a i popiołu mniej niż zwykle. dzisiaj dokonałem jeszcze korekty na 24/94 zwiększając minimalnie moc, zobaczymy co z takich ustawień wyniknie.

Swoją drogą po przemyśleniach doszedłem do wniosku żeby ten eco się tak nie spiekał na dużej koronie Brucera trzeba go mocno zruszyć i te spalone już części popiołu zrzucić z korony tak aby się nie stapiały z palącym się jeszcze groszkiem.

• 2 years później...
mam podajnik brucera jak czytam że ktoś daje instrukcje jak ustawić podajnik jakikolwiek to śmiech mnie ogarnia na tych filozofów. mój przepis to .1długość komina jest ważny. 2przymknięcie czopucha. 3ustawienie klapki antywybuchowej na drzwiczkach(ma być dostęp powietrza) 4ustawienie klapki na dmchawie5.opał który nie zawsze jest taki sam ,a producent ten sam (pieklorz)regularne czyszczenie górnej części podajnika(3-4razy w sezonie) jestem ślusarzem więc mogę wypowiedzieć się na ten temat .jeżeli chodzi o spalanie opału to przy palniku dokonałem przeróbek(nie zaklejałem żadnych otworów) dzięki którym powierzchnia spalania zwiększyła się do 3/4 palnika a dmuchawa chodzi max. na 3biegu nie pisze głupot że jest takt jak rozpale piec ,ale tak jest po tygodniu palenia .NIEMA ZŁOTEGO PRZEPISU NA USTAWIENIE PODAJNIKA PRZEZ INTERNET KTÓRY BĘDZIE DZIAŁAŁ CAŁY ROK BEZ POPRAWEK .TAK TWIERDZĄ TYLKO DEBILE ŻE TO MOŻLIWE

NIEMA ZŁOTEGO PRZEPISU NA USTAWIENIE PODAJNIKA PRZEZ INTERNET KTÓRY BĘDZIE DZIAŁAŁ CAŁY ROK BEZ POPRAWEK .TAK TWIERDZĄ TYLKO DEBILE ŻE TO MOŻLIWE

To że Ty do nie znasz nie znaczy że go niema :)

Chcesz podepnę Ci swojego Bruli i zobaczysz na wykresach z zeszłego roku że na jednych ustawieniach grzał w zimie i w lecie tylko CWU.

Wszystko jest zapisane w tym sterowniku na karcie SD, jeśli dokonujesz jakiś zmian tak samo każda zmiana jest zarejestrowana, czyli co zmieniłeś, na co zmieniłeś, jakiego dnia i o której godzinie, także pociu..ać się nic nie da.

Przemyśl, zanim kogoś zaczniesz wyzywać od debili.

Znam oprócz siebie jeszcze co najmniej kilkanaście osób które potrafią przez internet mając do dyspozycji wykresy zarejestrowane przez sterownik, lepiej go wyregulować nie widząc nawet palnika niż większość urzytkowników która go widzi.

Jeśli mi włożysz garstkę drewienek bądź za dwie czy trzy kostki podpałki na palnik, zapalisz zapałką i kiedy Ci powiem przez fona wrzucisz na te drewienka troszkę groszku to bez patrzenia do kotła mogę Ci go rozpalić za pomocą laptopa czy nawet telefonu z każdego zakątka świata gdzie mam dostęp do neta.

Niemożliwe ?

Zmartwię Cię, możliwe.

To że Ty do nie znasz nie znaczy że go niema :)

Chcesz podepnę Ci swojego Bruli i zobaczysz na wykresach z zeszłego roku że na jednych ustawieniach grzał w zimie i w lecie tylko CWU.

Wszystko jest zapisane w tym sterowniku na karcie SD, jeśli dokonujesz jakiś zmian tak samo każda zmiana jest zarejestrowana, czyli co zmieniłeś, na co zmieniłeś, jakiego dnia i o której godzinie, także pociu..ać się nic nie da.

Przemyśl, zanim kogoś zaczniesz wyzywać od debili.

Znam oprócz siebie jeszcze co najmniej kilkanaście osób które potrafią przez internet mając do dyspozycji wykresy zarejestrowane przez sterownik, lepiej go wyregulować nie widząc nawet palnika niż większość urzytkowników która go widzi.

Jeśli mi włożysz garstkę drewienek bądź za dwie czy trzy kostki podpałki na palnik, zapalisz zapałką i kiedy Ci powiem przez fona wrzucisz na te drewienka troszkę groszku to bez patrzenia do kotła mogę Ci go rozpalić za pomocą laptopa czy nawet telefonu z każdego zakątka świata gdzie mam dostęp do neta.

Niemożliwe ?

Zmartwię Cię, możliwe.

No ja tez znam takiego ASA co tak ustawi kociolek jak lala na odleglosc

mam podajnik brucera jak czytam że ktoś daje instrukcje jak ustawić podajnik jakikolwiek to śmiech mnie ogarnia na tych filozofów. mój przepis to .1długość komina jest ważny. 2przymknięcie czopucha. 3ustawienie klapki antywybuchowej na drzwiczkach(ma być dostęp powietrza) 4ustawienie klapki na dmchawie5.opał który nie zawsze jest taki sam ,a producent ten sam (pieklorz)regularne czyszczenie górnej części podajnika(3-4razy w sezonie) jestem ślusarzem więc mogę wypowiedzieć się na ten temat .jeżeli chodzi o spalanie opału to przy palniku dokonałem przeróbek(nie zaklejałem żadnych otworów) dzięki którym powierzchnia spalania zwiększyła się do 3/4 palnika a dmuchawa chodzi max. na 3biegu nie pisze głupot że jest takt jak rozpale piec ,ale tak jest po tygodniu palenia .NIEMA ZŁOTEGO PRZEPISU NA USTAWIENIE PODAJNIKA PRZEZ INTERNET KTÓRY BĘDZIE DZIAŁAŁ CAŁY ROK BEZ POPRAWEK .TAK TWIERDZĄ TYLKO DEBILE ŻE TO MOŻLIWE

Moge ci takiego debila polecic, co ci tak ustawi piec przez internet na podstawie wykresow i obserwacji, ze ci gacie zerwie z wrazenia