aLien01 24.01.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Witam Niestety po fakcie stwierdziłem, że hydraulik wykonał mi zbyt długą pętlę ogrzewanie podłogowego około 160mb. Czy taka pętla w ogóle będzie działać. Zaznaczę, że mam w sumie 5 pętli (27mb, 50mb, 50mb, 90mb) rozdzielacz z rotametrami, przepływy na najdłuższych 2 pętlach około 2l/min inne od 0,5l/min do 1l/min. Niestety palę obecnie kominkiem od godziny 16 do około 22 w sumie 6h i wszystkie pętla poza tą najdłuższą fajnie się nagrzewają jednak ta najdłuższa jest odczuwalnie chłodniejsza. Czy jak będę miał gaz + piec gazowy i będzie on utrzymywał zadaną temperaturę przez 24h/dobę to ta felerna pętla będzie się nagrzewać? A to, że teraz nie nagrzewa się jest to wina w sumie krótkiego czasu palenia w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 24.01.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Przy ogrzewaniu ciągłym powinno grzać bez problemu, jak będzie chodzić pompa. U mnie na przykład od rozdzielacza do 2 sypialni na piętrze jest około 30 metrów, tam właściwe pętle i kolejne 30 metrów powrotu do rozdzielacza. W sumie długość pojedynczej pętli będzie podobna jak u ciebie ta najdłuższa. Grzeje bez problemu, nawet na 1 biegu. Edytowane 24 Stycznia 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 25.01.2012 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Dzięki za słowa pocieszenia mam nadzieje, że tak będzie. Ogólnie podłoga w tym miejscu nie jest zimna jakoś szczególnie ale też nie jest to co oczekiwałem. A orientujesz się ile tak długa pętla może się nagrzewać przy "normalnym" grzaniu gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.01.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Nie robiłem pomiarów, ale tak mniej więcej 10 do 14 godzin z pompą na 2 biegu. A przy całkowicie zimnej instalacji, tzn grzejemy od zera, to nawet cały dzień i wtedy pompa na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iia 26.01.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Zasada ogólna w instalacjach powierzchniowych, i jest to aksjomat, mówi, że przy średnicy rur grzewczych 16 lub 17mm (średn. zewn.) długość najdłuższego obwodu nie może przekraczać 120mb. Wynika to z dwóch przyczyn:1. Różnica między temp. zasilania i powrotu, delta t = tz - tp będzie wyższa od 10 st.C, w tym przypadku ok. 15st.C - tym samym końcowa strefa niesie już niewiele energii i wykorzystanie tego odcinka rury jest nieaktywne.2. Opory przepływu rosną proporcjonalnie do długości i przy odcinku (z łukami) 120m jest to łącznie ok. 2,2m.słupa wody (0,2Bar), przy 160m to jest około 3 m.s.w.Wniosek : Zrównoważenie hydrauliczne przy takiej różnicy w długościach obwodów jest trudne, a biorac pod uwagę fakt, iż pompa obiegowa "podłogówki" ma najpewniej 4m podnoszenia a do pokonania są jeszcze opory przepływu na dobiegach do rozdzielacza i opory lokalne na rozdzielaczu , można postawić tezę, że mimo maksymalnego otwarcia przepływu na rotametrze przepływ jest b. mały albo wręcz równy zero (nie określa pan tego). Co mozna zrobic w razie problemow z dogrzewaniem petli, ktore powodowaloby dyskomfort w domu:1. Zmniejszyć na wyczucie przepływy (proporcjonalnie ) na krótszych obwodach.2. Jeśli nie da to efektu, należy wymienić pompę obiegową na większą dającą 6m. słupa wody np. Grundfos UPS 25-60 (u Pana jest -jak mniemam- 25-40) lub odpowiedniki z Wilo. W efekcie dostanie Pan "pchanie" z pompy obiegowej dające wystarczający przepływ w 160m obiegu . Tym samym pomieszczenie z tym obiegiem otrzyma wystarczającą ilość energii grzewczej3. Jeśli jest jakiś przepływ w 160m obiegu a niedogrzanie pomieszczenia rzędu 2-3 st.C, można zadziałać podniesieniem temp. zasilania. Instalacja podłogowa może pracować nawet na maksymalnym parametrze 55st. CKrótkie obwody muszą być mocno tłumione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 27.01.2012 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 OK dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts