gonzo93 02.02.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Ten baniak co masz to do najtanszych nie nalezy No niestety darmo takich rzeczy nie chcą dawać. Ja mam firmy WOLF ale widziałem podobne na allegro za mniejszą kasę. Co do jakości - nie mam pojęcia. Czy szamot o ktorym wspominasz to jest opcja do Aristo ? Czy raczej trzeba znalezc taki kominek z wkladka szamotowa ? Moze ktos cos polecic ? To standard w Arysto. Lepiej szukać kominka który ma to już w komplecie (kwestia mocowania szmotu i dopasowania do paleniska). Piszesz o smole, ktora sie wytraca na sciankach. Czy to czasem nie efekt palenia sosna ( zywice) ? Nie, smoła wytrąca się wszędzie tam gdzie gorące spaliny z sadzą spotykają się z względnie chłodnymi ściankami paleniska. Przerabiałem smołę w kotle na pellety którego już się pozbyłem. Kolega ma kominek z płaszczem, bez szamotu i miał ten problem. Pomaga podwyższenie temperatury minimalnej płaszcza przy której włącza się pompa obiegowa kominka. Jasne ze nie przeszkadza, tyle ze komplikuje i podraza instalacje.W moim przypadku ilosc energii z kominka spokojnie zostanie zagospodarowana przez CO w ciagu kilku godzin, wiec dla mnie nie ma sensu grzac i jednego i drugiego. Koszty Niestety wszytko kosztuje. Dzięki temu, że ja mam CWU w buforze, jak nie działa CO to też mi odbiera ciepło z kominka. Nie muszę się obawiać, że będę miał zbyt dużo ciepła i będę musiał włączać kaloryfery by odebrały ciepło. Czasem palę nawet wieczorami latem i mam ciepłą CWU. Edytowane 2 Lutego 2012 przez gonzo93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 02.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Czy moglbys prosze rozwinac te mysl ? Klient ma dość palenia na maksa aby dobrze grzać wodę .. Jak dołoży aby był efekt w centralnym to przez szybę promieniuje tak ilość ciepła do salonu że robi się praktycznie "afryka dzika" . Jeśli zaś pali "oszczędnie" to przez szybę widać niewiele . Szyba narożna wypromieniuje około 50 procent całego ciepła wytwarzanego przez wkład .Wielkie przeszklenia nie są najlepszym pomysłem w kominkach wodnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 05.02.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Kominek z płaszczem wodnym PROPOZYCJA ; wkład do układu zamkniętego z obudową kaflową http://www.kafle-kominki.pl/piec_kominkowy068.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 05.02.2012 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Mistrzu, slicznie dziekuje za komentarz, niestety link wydaje sie byc martwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 05.02.2012 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Jak kominek dogrzeje mi do 55C to mi wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts