Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocalę swoje marzenia

Recommended Posts

Znając definicje siedliska powinniście mieć min. 1 hektar.

Dzieki, Anuś.

Mamy ponad średnią gminną - tyle trzeba mieć. Powierzchnia ziemi rolnej może się łączyć, np. można mieć w 2 sąsiednich gminach i wtedy mozesz budować siedlisko, w której chcesz. Ale muszą być to gminy sąsiadujące. Tyle wyczytałam w necie.

A cena??? My szukamy czegoś po 10 zł. za metr!!!!:p

Wiem, że to mało realne. Na razie planujemy odkładanie kasy. Po półrocznym odkładaniu będziemy szukac intensywnie, ale nie na portalach internetowych, tylko u źródła. Kiedyś zatrzymaliśmy się w Komornicy k/ Wieliszewa, zeby przejść się na spacer po tamtejszym lasku. I jakiś facet do nas podszedł, czy może szukamy działki, bo on ma na sprzedanie. Wtedy to było szczere pole (bliżej Legionowa) i chciał sprzedać za grosze. Ale wtedy nie byliśmy zainteresowani. A teraz powstało tam osiedle domków. A trzeba było brać, podzielić na działki i sie budować!!!

Tak więc - u tubylców trza szukać!!! chodzić od domu do domu i pytać, pytać, pytać. Na to się nastawiamy.

A jesli będzie za drogo? Trudno. Mamy przecież swoją działkę - u siebie na wsi.

• Odpowiedzi 413
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tym szukaniem masz rację.

Moje doświadczenia z właścicielami ziemskimi nie są za ciekawe.

Tam gdzie zadupie, ceny faktycznie sa niskie, ale w okolicach Legionowa to się chłopom w doopach poprzewracało. Ceny za metr takie, jakby pole naftowe sprzedawali.

A ile macie swojej ziemi ?

Jakieś 6 czy 7 ha. Chyba :oops:

Jezus Maria !!!!! To teraz Ja pomnożę i podzielę ile razy bym się na tym pobudowała.....

A nie możecie sprzedać części ziemi ?

Za kaskę tu kupicie tam.

Sprzedacie dom w którym teraz mieszkacie i choć na kawałek budowy wam starczy.

Sytuacja zmienia się jak w kalejdoskopie.

J. powiedział, że mogę się rozglądać za działką rolną w dogodnej dla mnie lokalizacji. Super!!! Szukam gruntu rolnego w Wieliszewie lub bliskich okolicach!!!.

Ktoś coś wie?????

Olinku znaczy budujecie się "gdzies"? :) nie doprecyzowane jeszcze gdzie? ;)

A nie możecie sprzedać części ziemi ?.

No właśnie, szkopuł jest w tym, że prawie wszystko to współwłasność. Nasze są tak naprawdę 2 pola. A rodzina niezgodą stoi :mad:. Tylko sąd wchodzi w grę;)

Sprzedacie dom w którym teraz mieszkacie i choć na kawałek budowy wam starczy.

Obecny dom obiecany córce....:yes:

Olinciu.........

Po pierwsze, niedawno słyszałam od takiej jednej, że brak mediów to nie problem :)

Po drugie.................ta działka jest cudna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czy ten las to też wasz ?

W życiu, za żadne piniendze nie zamieniłabym tak urokliwej działki na jakąś chudą i łysa kiszkę. Na takim wąskim pasku cięzko się budować. Juz nie postawisz tego co Ci się podoba, tylko to co na nia wejdzie.

Masz kawał pięknej gleby.......................wiesz, że szczerze Ci zazdroszczę ?

Olinciu.........

Po pierwsze, niedawno słyszałam od takiej jednej, że brak mediów to nie problem :)

Po drugie.................ta działka jest cudna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czy ten las to też wasz ?

Nasz! Ten kawałek od drogi do drogi - widać takie przesmyki jaśniejsze.A za lasem jeszcze jakieś 200m też nasze. Ten "czerwony" kawałek (do lasu) ma 32xjakieś 80m. Ta długość to tak mniej więcej.;)

W życiu, za żadne piniendze nie zamieniłabym tak urokliwej działki na jakąś chudą i łysa kiszkę.

Kto mówi o zamianie??? My chcemy obydwie działki! Ale fakt - budować myslelismy na tym wąskim pasku. Przez media. Bo bliżej. Mówisz, że to nie problem.... Coś więcej na ten temat????

Masz kawał pięknej gleby.......................wiesz, że szczerze Ci zazdroszczę ?

O rany! ktoś mi zazdrości....:eek: Zawsze to JA zazdrościłam innym...

Edytowane przez olinek okrąglinek

A liczyłaś już tak w miarę dokładnie ile te przyłącza by kosztowały?

U nas jest tak że za prąd (energa) płaci się za kW, niezależnie od odległości. Kuzyn miał do dociągnięcia kilkaset metrów i płacił tak jak wszyscy około 2000 zł.

Bo działka jest naprawdę piękna i ja zrobiłabym wszystko żeby właśnie tam mieszkać.

Wpadłam się przywitać :D

Jeśli będziesz też właścicielem tej działki przy drodze - z mediami to problemem są tylko pieniądze :cool:

Witaj, Gosiek!

Właśnie o tę działkę -zaznaczoną na żółto- trzeba by wystąpić do Sądu o podział :bash:

Na tej dalszej - z lasem - możemy się budową, bo nasza. O ile pozwolenie dostaniemy, ale raczej tak, bo chcemy budować "siedlisko".

A liczyłaś już tak w miarę dokładnie ile te przyłącza by kosztowały?.

Nie liczyłam. Mąż twierdzi, ze do granicy działki jest 180m. Więc mieścimy się w normie i za przyłącze prądu byłaby normalna stawka.

Gorzej z wodą. Znajomy miał 112m i zapłacił ponad 6 tys.:eek:. Dużo za duzo. Ale wszystko (łącznie z kopaniem rowu) robili ludzie z wodociągów. Pewnie byłoby taniej, gdyby samemu wykopać, kupić odpowiednie rury, itp. Ale czy tak można? Wodociągi musiałyby zrobić przekop pod jezdnią i przyłączyć. Ciekawe, ile takie coś kosztuje...

Bo działka jest naprawdę piękna i ja zrobiłabym wszystko żeby właśnie tam mieszkać.

Dzięki Wam - Waszym "zachwytom" - coraz bardziej przekonuję się do tego miejsca...

Edytowane przez olinek okrąglinek

Dlaczego podział? Myśmy zlecili kopanie na naszym terenie prywatnie i wyszło dużo taniej, teraz nie powiem ile, ale człowiek który robił przyłącze na naszej posesji kopał również rów i układał rury :D Oczywiście im dalej tym drożej. Można też samemu kopać jak ktoś ma siłę, zawsze to trochę kasy w kieszeni zostaje

olinek, działka pod lasem fajna, tak sie zastanawiam czy musicie stawiać budynek przodem do drogi dojazdowej? nie można "bokiem", wejście od północy, wtedy taras od strony lasu południa, i można zastosowac projekt np. anatol :) lub jakiś anatolowaty :) są jakies przeciwskazania do takiego usytuowania budynku?

co do mediów, to dysponet sieci wskazuje w którym miejscu można sie przyłaczyć, a po jakich działkach prowadzisz przyłacze to zależy od Ciebie :) w tym przypadku najlepiej dla Ciebie jest prowadzić media w tej działce drogowej, nie musisz żadnych wzgód uzyskiwac od innych współwłaścicieli bo jestesteś jej jedynym właścicielem :)