olinek okrąglinek 04.02.2013 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Znając definicje siedliska powinniście mieć min. 1 hektar. Dzieki, Anuś. Mamy ponad średnią gminną - tyle trzeba mieć. Powierzchnia ziemi rolnej może się łączyć, np. można mieć w 2 sąsiednich gminach i wtedy mozesz budować siedlisko, w której chcesz. Ale muszą być to gminy sąsiadujące. Tyle wyczytałam w necie. A cena??? My szukamy czegoś po 10 zł. za metr!!!! Wiem, że to mało realne. Na razie planujemy odkładanie kasy. Po półrocznym odkładaniu będziemy szukac intensywnie, ale nie na portalach internetowych, tylko u źródła. Kiedyś zatrzymaliśmy się w Komornicy k/ Wieliszewa, zeby przejść się na spacer po tamtejszym lasku. I jakiś facet do nas podszedł, czy może szukamy działki, bo on ma na sprzedanie. Wtedy to było szczere pole (bliżej Legionowa) i chciał sprzedać za grosze. Ale wtedy nie byliśmy zainteresowani. A teraz powstało tam osiedle domków. A trzeba było brać, podzielić na działki i sie budować!!! Tak więc - u tubylców trza szukać!!! chodzić od domu do domu i pytać, pytać, pytać. Na to się nastawiamy. A jesli będzie za drogo? Trudno. Mamy przecież swoją działkę - u siebie na wsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 04.02.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Z tym szukaniem masz rację. Moje doświadczenia z właścicielami ziemskimi nie są za ciekawe.Tam gdzie zadupie, ceny faktycznie sa niskie, ale w okolicach Legionowa to się chłopom w doopach poprzewracało. Ceny za metr takie, jakby pole naftowe sprzedawali.A ile macie swojej ziemi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 04.02.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 A i jeszcze jedno.Czy Ty sie na mnie obraziłaś ? Gniewasz? Masz mi za złe? Foszysz się? Inne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 04.02.2013 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 A ile macie swojej ziemi ? Jakieś 6 czy 7 ha. Chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 04.02.2013 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 A i jeszcze jedno. Czy Ty sie na mnie obraziłaś ? Gniewasz? Masz mi za złe? Foszysz się? Inne ? A cóż Ci przyszło do cudnej główki, dziecino? Zalatana jestem, szukam, węszę, mierzę, dzielę.... Na razie nie swoje działki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 04.02.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Jakieś 6 czy 7 ha. Chyba Jezus Maria !!!!! To teraz Ja pomnożę i podzielę ile razy bym się na tym pobudowała..... A nie możecie sprzedać części ziemi ? Za kaskę tu kupicie tam. Sprzedacie dom w którym teraz mieszkacie i choć na kawałek budowy wam starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 04.02.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 A cóż Ci przyszło do cudnej główki, dziecino? Zalatana jestem, szukam, węszę, mierzę, dzielę.... Na razie nie swoje działki... Tak pytam.......bo jakoś tak..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mai 05.02.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Sytuacja zmienia się jak w kalejdoskopie. J. powiedział, że mogę się rozglądać za działką rolną w dogodnej dla mnie lokalizacji. Super!!! Szukam gruntu rolnego w Wieliszewie lub bliskich okolicach!!!. Ktoś coś wie????? Olinku znaczy budujecie się "gdzies"? nie doprecyzowane jeszcze gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 05.02.2013 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 A nie możecie sprzedać części ziemi ?. No właśnie, szkopuł jest w tym, że prawie wszystko to współwłasność. Nasze są tak naprawdę 2 pola. A rodzina niezgodą stoi . Tylko sąd wchodzi w grę Sprzedacie dom w którym teraz mieszkacie i choć na kawałek budowy wam starczy. Obecny dom obiecany córce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 05.02.2013 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Olinku znaczy budujecie się "gdzies"? nie doprecyzowane jeszcze gdzie? To "gdzieś" to tylko takie luźne rozważania. Raczej będzie tu. Za kasę na działkę można kawałek domu postawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 05.02.2013 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) Oto i ona, nasza działka - na czerwono. Śliczna. Z lasem. Mnóstwo zieleni...Tylko, kurka, czemu tak daleko od mediów????Po lewej stronie widać drogę dojazdową - od zachodu, niestety. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez olinek okrąglinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 05.02.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Olinciu......... Po pierwsze, niedawno słyszałam od takiej jednej, że brak mediów to nie problem Po drugie.................ta działka jest cudna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czy ten las to też wasz ? W życiu, za żadne piniendze nie zamieniłabym tak urokliwej działki na jakąś chudą i łysa kiszkę. Na takim wąskim pasku cięzko się budować. Juz nie postawisz tego co Ci się podoba, tylko to co na nia wejdzie. Masz kawał pięknej gleby.......................wiesz, że szczerze Ci zazdroszczę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 06.02.2013 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 (edytowane) Olinciu......... Po pierwsze, niedawno słyszałam od takiej jednej, że brak mediów to nie problem Po drugie.................ta działka jest cudna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czy ten las to też wasz ? Nasz! Ten kawałek od drogi do drogi - widać takie przesmyki jaśniejsze.A za lasem jeszcze jakieś 200m też nasze. Ten "czerwony" kawałek (do lasu) ma 32xjakieś 80m. Ta długość to tak mniej więcej. W życiu, za żadne piniendze nie zamieniłabym tak urokliwej działki na jakąś chudą i łysa kiszkę. Kto mówi o zamianie??? My chcemy obydwie działki! Ale fakt - budować myslelismy na tym wąskim pasku. Przez media. Bo bliżej. Mówisz, że to nie problem.... Coś więcej na ten temat???? Masz kawał pięknej gleby.......................wiesz, że szczerze Ci zazdroszczę ? O rany! ktoś mi zazdrości.... Zawsze to JA zazdrościłam innym... Edytowane 6 Lutego 2013 przez olinek okrąglinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.02.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Wpadłam się przywitać Jeśli będziesz też właścicielem tej działki przy drodze - z mediami to problemem są tylko pieniądze Ale zawsze to pieniądze, a raczej ich brak jest wrogiem numer 1 dla budowy wymarzonego domu w wymarzonym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 06.02.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 A liczyłaś już tak w miarę dokładnie ile te przyłącza by kosztowały? U nas jest tak że za prąd (energa) płaci się za kW, niezależnie od odległości. Kuzyn miał do dociągnięcia kilkaset metrów i płacił tak jak wszyscy około 2000 zł. Bo działka jest naprawdę piękna i ja zrobiłabym wszystko żeby właśnie tam mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 06.02.2013 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Wpadłam się przywitać Jeśli będziesz też właścicielem tej działki przy drodze - z mediami to problemem są tylko pieniądze Witaj, Gosiek! Właśnie o tę działkę -zaznaczoną na żółto- trzeba by wystąpić do Sądu o podział Na tej dalszej - z lasem - możemy się budową, bo nasza. O ile pozwolenie dostaniemy, ale raczej tak, bo chcemy budować "siedlisko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 06.02.2013 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 (edytowane) A liczyłaś już tak w miarę dokładnie ile te przyłącza by kosztowały?. Nie liczyłam. Mąż twierdzi, ze do granicy działki jest 180m. Więc mieścimy się w normie i za przyłącze prądu byłaby normalna stawka. Gorzej z wodą. Znajomy miał 112m i zapłacił ponad 6 tys.. Dużo za duzo. Ale wszystko (łącznie z kopaniem rowu) robili ludzie z wodociągów. Pewnie byłoby taniej, gdyby samemu wykopać, kupić odpowiednie rury, itp. Ale czy tak można? Wodociągi musiałyby zrobić przekop pod jezdnią i przyłączyć. Ciekawe, ile takie coś kosztuje... Bo działka jest naprawdę piękna i ja zrobiłabym wszystko żeby właśnie tam mieszkać. Dzięki Wam - Waszym "zachwytom" - coraz bardziej przekonuję się do tego miejsca... Edytowane 6 Lutego 2013 przez olinek okrąglinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 06.02.2013 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 I jeszcze jedno. Którędy trzeba poprowadzić te media? Działka przed - nie nasza. Nasza (i tylko nasza, choć nie tylko my uzytkujemy) jest droga dojazdowa. Można w tej drodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.02.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Dlaczego podział? Myśmy zlecili kopanie na naszym terenie prywatnie i wyszło dużo taniej, teraz nie powiem ile, ale człowiek który robił przyłącze na naszej posesji kopał również rów i układał rury Oczywiście im dalej tym drożej. Można też samemu kopać jak ktoś ma siłę, zawsze to trochę kasy w kieszeni zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mai 06.02.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 olinek, działka pod lasem fajna, tak sie zastanawiam czy musicie stawiać budynek przodem do drogi dojazdowej? nie można "bokiem", wejście od północy, wtedy taras od strony lasu południa, i można zastosowac projekt np. anatol lub jakiś anatolowaty są jakies przeciwskazania do takiego usytuowania budynku? co do mediów, to dysponet sieci wskazuje w którym miejscu można sie przyłaczyć, a po jakich działkach prowadzisz przyłacze to zależy od Ciebie w tym przypadku najlepiej dla Ciebie jest prowadzić media w tej działce drogowej, nie musisz żadnych wzgód uzyskiwac od innych współwłaścicieli bo jestesteś jej jedynym właścicielem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts