Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocalę swoje marzenia

Recommended Posts

olinek, działka pod lasem fajna, tak sie zastanawiam czy musicie stawiać budynek przodem do drogi dojazdowej? nie można "bokiem", wejście od północy, wtedy taras od strony lasu południa, i można zastosowac projekt np. anatol :) lub jakiś anatolowaty :) są jakies przeciwskazania do takiego usytuowania budynku?

Przeciwskazań nie ma, wielu sie tak buduje na naszej wsi przodem, bokiem, tyłem do drogi - jak kto chce:cool:. Rozważałam taką opcję. Ale taras od strony lasu byłby wtedy od północy, niestety, a front od południa.

Znalazłam nawet projekt anatolopodobny, tylko mniejszy;). Bo zanim się pobudujemy, to domek będzie tylko dla nas dwojga:eek:

Oto on:

http://img856.imageshack.us/img856/8862/bolek740a0l.jpg

rzuty:

http://img803.imageshack.us/img803/8316/bolekyubig.png

Prawda, ze podobny? To jest Bolek z Archetonu. 89 m2 pow. użytkowej, 99m2 - netto.

http://www.archeton.pl/projekt-domu-bolek_1382_opisogolnyl

i po zmianach anatolowych ;): Tylko nie wiem, gdzie by tu upchnąć pralnię...

http://img17.imageshack.us/img17/4071/bolekzmienionyjakanatol.png

lub: (a tu mam pralnię, ale nie ma wc)

http://img202.imageshack.us/img202/7296/bolekzpralnibezwc.png

co do mediów, to dysponet sieci wskazuje w którym miejscu można sie przyłaczyć, a po jakich działkach prowadzisz przyłacze to zależy od Ciebie :) w tym przypadku najlepiej dla Ciebie jest prowadzić media w tej działce drogowej, nie musisz żadnych wzgód uzyskiwac od innych współwłaścicieli bo jestesteś jej jedynym właścicielem :)

Na to właśnie liczymy, że będzie można drogą poprowadzić. Bo na zgodę współwłaścicieli działki przed nami (dla przypomnienia - na żółto) nie mamy co liczyć.

Edytowane przez olinek okrąglinek

• Odpowiedzi 413
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To i Ja wrzucę pare groszy :)

a Ja postawiłabym dom w tym lesie. Na zdjęciu ( tak mi się wydaje) widać drogę pomiędzy drzewami tak ?

Taras i zejście z niego, skierowałabym na łąkę.

Taka moja wizja :) A może inny, większy dom ?

A jak synowie z żonami, będą mieszkac z wami, bo nie będzie ich stać na własny dom ? Pomyślcie.....A wnuki to gdzie zakwaterujesz?

Pomyliło mi się z tymi stronami świata ;)

ale jeżeli planujecie zakupić te działki przed wami [te na żółto] to można bokiem do drogi stawiac a frontem do żółtych działek, na południe.

dużo jest projektów podobnych, praktycznie co biuro to jakiś anatolowaty projekt ;)

dobrze że masz ogólny zarys, rozkład pomieszczeń jak byś chciała, bo co do gabarytó to musisz poczekać na wz, tam Ci ustala np. kąt nachylenia dachu, czy długość elewacji, położenie kalenicy względem drogi itp.

to kiedy wniosek składacie :D ?

Ten bolek jest świetny!

Co do przyłącza wody to nie ma co się zastanawiać tylko w tym momencie szukać numeru i dzwonić do gminy. Będziesz wiedzieć odrazy czy dalej rozważać tą działkę czy dać sobie spokój. Tak mi jeszcze do głowy wpadło bo u nas śnieg zaczął sypać że 180 m odśnieżania drogi to nie lada wyczyn będzie ;)

a Ja postawiłabym dom w tym lesie. Na zdjęciu ( tak mi się wydaje) widać drogę pomiędzy drzewami tak ?

Taras i zejście z niego, skierowałabym na łąkę.

Odpada. Na wycinkę drzew muszą być osobne pozwolenia...

Poza tym - względy praktyczne. Ile liści i igieł byłoby w rynnach :jawdrop:

No a tak w ogóle, to za bardzo ta opcja mi się nie podoba. Ja chcę słońce, a nie cień ;)

A może inny, większy dom ?

A jak synowie z żonami, będą mieszkac z wami, bo nie będzie ich stać na własny dom ? Pomyślcie.....A wnuki to gdzie zakwaterujesz?

Większy :no:. Nie! Z całą stanowczością - nie. To ma być nasz dom, a nie dzieci - jakkolwiek to brzmi....

Koleżanka niedokładnie czyta ;) - nie synowie, tylko córka i syn.

Córka ma przyobiecany nasz obecny dom. A kto wie, jak to się ułozy... może pójdzie w świat za mężem?

A wnukom namiot sie postawi, gdy przyjadą na wakacje....:cool:

Pomyliło mi się z tymi stronami świata ;)

ale jeżeli planujecie zakupić te działki przed wami [te na żółto] to można bokiem do drogi stawiac a frontem do żółtych działek, na południe.

to kiedy wniosek składacie :D ?

Można. Ale wtedy trzeba by szukać projektu z wjazdem od południa. A to nie takie proste, bo zawsze jakies pokoje będą od północy. a tego chcemy uniknąć. Teraz duzy pokój tak mamy. I zawsze jest ponuro...

Wniosek? Nie tak szybko.... Daliśmy sobie czas pół roku, no dobra - do wakacji (bo my oświatowcy jesteśmy :yes:)- na zbieranie kasy. Zobaczymy, ile uda się odłozyć. Wtedy przeliczymy, ile w ogóle jesteśmy w stanie odłozyć...

Też o odśnieżaniu myślałam - im bliżej drogi tym teoretycznie mniej do odśnieżania - pod warunkiem, że ktoś szosę odśnieża :eek:

Szosa odśnieżana. A tej drogi dojazdowej - długaśnej - też trochę się boimy....

Ten bolek jest świetny!

Co do przyłącza wody to nie ma co się zastanawiać tylko w tym momencie szukać numeru i dzwonić do gminy. Będziesz wiedzieć odrazy czy dalej rozważać tą działkę czy dać sobie spokój. Tak mi jeszcze do głowy wpadło bo u nas śnieg zaczął sypać że 180 m odśnieżania drogi to nie lada wyczyn będzie ;)

Nam tez się Bolek podoba, ale nadaje się na działkę z wjazdem od wschodu;).

Powoli będę musiała się zabrać za te telefony, papierki i inne.... Tylko... Strach jakoś.... Bo jak np. koszt doprowadzenia wody nas przerośnie????:bash:

Sorki ,ale córka ma obiecany...zrozumiałam, że chodzi o siostrę męża czyli córkę ojców ( dziadków)...

Byłam święcie przekonana, że masz dwóch synów ..przepraszam za zmiane płci jednego z dzieci :)

No jak Ty z tych słonecznych to ok. Ja tam raczej, szpieg z krainy deszczowców. Lubię gdy pada, mży, jest pochmurno i wiecznie wiosna.

Jak nic !!! Irlandia by mi sie przydała ;)

Tak czy siak...kibicuję !!!

Sorki ,ale córka ma obiecany...zrozumiałam, że chodzi o siostrę męża czyli córkę ojców ( dziadków)...

No teraz to żeś namieszała.... Toz pisałam Ci, że mamy prawie pełnoletnią córkę....

Byłam święcie przekonana, że masz dwóch synów ..przepraszam za zmiane płci jednego z dzieci :)

Łaskawie wybaczam...:hug:

Dylematy...

Powiedziałam mężowi o swoich dylematach związanych z kosztem podłączenia wody. A on na to, że to nie problem - studnię wykopiemy!!!! I za wodę nie będziemy płacić.... I kąpiel w wannie pełniutkiej wody.....No i jak go nie kochać? Ja na to, czy się na tym zna? Czy tam wogóle będzie woda nadająca się do picia? A J. mówi, że niedaleko jest jakieś źródełko :eek:. trzeba tylko utrafić w jego nitkę? Ja pytam, jak. A on odpowiada: "Zrobi się."

Tak więc przeszukuję net w poszukiwaniu, jak się robi studnię. I - przede wszystkim - jaki jest koszt takiego ustrojstwa...

I inna kwestia. Mówię do męża, że taki mały sad mi się marzy, koło domu, na połowie działki - żadna produkcja, tak dla siebie, po 2-3 drzewka różnych odmian owoców. On popatrzył chwilę i mówi, że, owszem, fajnie by było.... Wpadł na pomysł, że może zacząć od sadu (bo i tak będziemy budować siedlisko), to może z wodą będzie już coś wiadomo. Do podlewania będzie potrzebna.

Oj, dojrzewa ten mój J. do tego domku, dojrzewa.... A jak już coś postanowi, to tego dokona. Tak już ma.

Albo mówi mi, żebym za bardzo nie przywiązywała się do tej działki, bo trzeba iść do burmistrza zapytać, kiedy można się spodziewać nowego planu. Bo wie, że baaaardzo zależało mi na działce za wsią. Bo tam Anatol czy Bolek pasuje.;)

Ech, życie.... Ono wszystkie plany zweryfikuje....

Jeśli to nie tajemnica to wejdź na google maps, znajdź działkę i wyznacz trasę z tego miejsca do np. Warszawy.

Zaznaczony przez Ciebie punkt będzie miał współrzędne, które wyświetla się w okienku po lewej stronie.

Spisz te współrzędne i wyślij mi np. na priv.

Obejrze sobie sama :)

Olinku, a czy to juz ten wymarzony, ukochany i jedyny projekt ?

Wiesz, że każda z nas będzie oceniała go pod kątem własnych doświadczeń i potrzeb....

Wrzuć rzuty z biura, jestem ciekawa metrazy pomieszczeń.

Przepraszam Cię kochana, ale mi osobiście on zupełnie nie leży. Bawić się w przeróbki gotowego projektu nie ma sensu, no chyba, że to tylko zmiany kosmetyczne.

Poszukaj innego, alternatywnego projektu. Masz naprawdę ogromny wybór.

Powiedz czego szukasz, jaki to ma być dom, styl i na czym Ci najbardziej zależy.

Poszukamy, pomożemy, podsuniemy.

Przerabiałam ten temat tyle razy, że...sama zresztą wiesz.

Wklej komunikat u mnie. Dziewczyny z pewnością coś zaproponują a i Mejdej pomoże ( ma męża architekta) :)