hippo 06.06.2005 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 rrmi, askrz Czy na jasnym marmurze portugalskim - Rossa Portogallo małe ubytki w miejscach ciemnych (brązowych) przeżyleń można czymś wypełnić, żeby nie były widoczne? Proszę o pilną odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 16.06.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Chciałbym mieć marmur w wiatrołapie, przedpokoju i kuchni. Marmur bardzo mi się podoba ale czytałem o tym że trwale i łatwo sie plami , dlatego się waham. Ewentualnie marmur tylko w przedpokoju , a do kuchni i wiatrołapu jaki kamień by pasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 16.06.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 hyh chyba podloga w przedpokoju bardziej sie brudzi niz ta w kuchni, to do przedpokoju wchodzisz w brudnych butach, a do kuchni juz moze niekoniecznie a jaki bedzie pasowal? jakikolwiek Ci sie spodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 16.06.2005 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Witaj, u nas wlasnie koncza ukladanie marmurowych plytek w wiatrolapie i hallu. W kuchni zdecydowalam sie na gres, ktory bedzie pasowal do marmuru. Nie ma co ukrywac, marmur wyglada slicznie i tak sie ciesze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kambud1 18.06.2005 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2005 marmur poddany tak zwanej krystalizacji tj. wierzniowemu utwardzeniu i impregnacji nadaje sie do wszystkich pomieszczen wewnetrznych. Oczywiscie granit jest bardziej twardy i wytrzymaly na scieralnosc ale tez wymaga impregnowania w celu unikmiecia miejscowych zabrudzen i poplamien .Kazdy kamien marmur czy granit wymaga przynajmniej zaimpregnowania co podnosi jego walory kolorystyczne jak i funkcjonalne. pozdrawiam i polecam sie w dalszych poradach oraz wykonaniu robot warso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buniaa 15.12.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Mamy w wiatrołapie podłogę z płyt granitowych. Chcemy ją dobrze zaimpregnować. Polecono nam jakiś specyfik Mono Cema firmy Gemeral. Może ktoś impregnował już podlogę granitową. Prosze o polecenie jakiegoś specyfiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 15.12.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Mamy w wiatrołapie podłogę z płyt granitowych. Chcemy ją dobrze zaimpregnować. Polecono nam jakiś specyfik Mono Cema firmy Gemeral. Może ktoś impregnował już podlogę granitową. Prosze o polecenie jakiegoś specyfiku. MNP 704 impregnat zabezpieczajacy przed powstawaniem tlustych plam , ulatwiajacy czyszczenie szczegolnie do polerowanego kamienia, lub FS 714 impregnacja przed tluszczami i woda. Produkty Sopro/Dyckerhoff/, wydajnosc ok 15m2 z litra na pow. polerowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xedo 14.03.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Witajcie!Chcielibyśmy sami ułożyc podłogę z trawertynu. Czy macie może jakieś doświadczenia? Jaka fuga, czym żywicowany, jaki klej i jaka kolejność - w ogóle poszukuje wszelich informacji. Dzięki za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 14.03.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 dołączam się do pytania.. szukaliśmy płytek 30x60 inspiracja z magazynu, te co znaleźlismy okazały się trawertynem, nic o nim nie wiemy, wiedziałam tylko, że stosuje sie go na kominkach, trochę przerażają mnie jego nierównosci (boję się zabrudzeń).. ale piękny to ten trawertyn jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataSS 14.03.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Trawertyn jest fantastycznym materiałem. O zabrudzenia nie ma co się obawiać bo może być on wypełniany albo żywicą (wtedy widać wszystkie dziurki) albo masą w kolorze kamienia i potem wypolerowany. Więc jest gładki i błyszczący jak każdy inny kamień. Coraz częściej stosuje się trawertyn naturalnie porowaty (czyli z dziurami), matowy czy w wersji antico. No i wtedy trzeba się liczyć z tym, że brud w pory wchodzi. Coś za coś. Trzeba go wtedy stosować w miejscach gdzie nie jest narażony na brud (łazienki czy ściany). Wygląda to tak: http://images21.fotosik.pl/77/f53dfd64aeab2130med.jpg http://images22.fotosik.pl/48/479ffe46e7237ff5med.jpg na posadzce są płyteczki z trawertynu a na ścianie duże elementy. Wszystko antico bez wypełnień (czyli z dziurami). Wiadomo, że jeśli położy się trawertyn w polerze w wiatrołapie np. to po pewnym czasie się on porysuje czy zmatowieje w miejscach gdzie się intensywnie chodzi (piasek pod butami itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xedo 14.03.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 To że jest piękny to wiem, to że ma dziury też i słyszałam że można je wypełniać czymś co sie nazywa Marmolit Crystal. Ale nie wiem gdzie to kupić . Mam 50m2 płytek 30 x 30 z trawertynu. Jak rozłozyliśmy je na sucho na podłodze to zupełnie oszalelismy ! Dalej więc proszę o wszelkie informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataSS 14.03.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 czyli rozumiem, że masz płytki już zakupione i są one porowate a chcesz mieć je wypełnione? Płytki kładzie się na klej, który musi mieć atest do kamienia (atlas i ceresit takie kleje ma). Jeśli to jest biały trawertyn do dodatkowo klej na bazie białego cementu. Fugi tradycyjnie wedle życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xedo 14.03.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Rozmawiałam z jednym magikiem od układania i powiedział mi tak: - klej do marmuru - dylatacja wzdłuż ścian 1 cm - fuga elastyczna lub silikon min 2 mm Zapomniałam dodac że mam jeszcze podłogówkę. On pracuje tylko niestety na Mapei-u - za wysokie progi. Sam klej kosztowałby min 1500 zł. Ale czy płytki wypełnia się przed kładzeniem? I czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataSS 14.03.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 waże, żeby klej nadawał się jeszcze na ogrzewanie podłogowe! Musisz dokadnie to sprawdzić. Sama nie wypełnisz porów w trawertynie. Płytki wypełnione takie już się kupuje a samemu nie da się tego fachowo i trwale zrobić. Generalnie uważam, że kamień nie jest łatwy do kłądzenia samemu i powinien go kłaść fachowiec, który już kładł wcześniej kamień. Jak poradzisz sobie z przycinkami i cokołami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edziab 23.06.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 w obi na promocji sa kafle marmuru w I gatunku 30,5x30,5 cm - na zywo jeszcze ich nie widziałam ale na zdjeciu wygladaja niczego sobie i kilka pytan z tym zwiazanych:- czy takie marmurowe kafle kładzie sie tak samo jak zwykłe czy nalezy liczyc sie z duzymi kosztami poza sama cena kafli- co z impregnowaniem ( jak czesto, czym i jakie to koszty)- polecacie czy nie ( miałyby byc w przedpokoju - buty się zmienia na klatce wiec problem piasku itp odpada - z grubsza bo wiadomo ze bywa róznie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 23.06.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Marmur sie kladzie na specjalne , nieprzebarwiajace kleje do kamienia naturalnego lub na tzw "bialy cement". Kleje maja te przewagę , ze moga byc elastyczne, maja odpowiednia zawartosc trasu i wypelniaczy.Proponuje dla plytek szczegolnie marmurowych, prawdopodobnie kalibrowanych uzyc kleju np MFK 446 Sopro lub drozszego VF 411 ale jesli bedzie ogrzewanie podlogowe zalecanego /ten klej tylko do podlog/. Impregnowanie marmuru zlaecane jest w zaleznosci od intensywnosci uzytkowania powierzchni. Mozna to robic raz na pol roku albo raz na rok i dluzej .Kazdy Impregnat do materialow ssacych bedzie tu dobry np FS 714. Dodatkowo mozna uzywac do stalej konserwacji, srodkow jednoczesnie czyszczacych i zabezpieczajacych co znacznie zmniejszy czestosc ponownej impregnacji. Pomysl na ulozenie marmuru w przedpokoju jest dosyc ryzykowny, mimo chodzenia w kapciach. Marmur to bardzo miekki kamien, szybko matowiejacy i "rysujacy" wiec rzadko uklada sie go na podlogach. Owszem lazienki, plywalnie.Ma tez inna wade - latwo przebarwia sie a impregnaty nie chronia go przed tym calkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 24.06.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 pomyśl też o cięciu tych płyt marmurowych, czy wykonawca ma odpowiednie narzędzia zwykłą maszyną do cięcia glazury tego nie przetniesz marmur impregnuje się dość często Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.06.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 pomyśl też o cięciu tych płyt marmurowych, czy wykonawca ma odpowiednie narzędzia zwykłą maszyną do cięcia glazury tego nie przetniesz ułozyłem u siebie marmur, Firma która zajmuje sie takim układaniem wołała stanowaczo za duzo wiec szukałem płytkarza, znalażłem który po ogladnieciu płytek podjał sie ułozenia z zastrzezeniem ze on nie ma czym tego ciąć. Pobliski zakład kamieniarski odmówil -brak tarczy-. Kupiłem na allegro elektryczna maszyne do cięcia glazury ~150zł do tego tarcze za ~15 wszystko dało sie ładnie pociąć a koszt wyszedł mniejszy niz gdybym to zlecał zakladowi kamierskiemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edziab 25.06.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 ciagle się waham... i chciałabym i boję się zeby nie żałować - w sumie tylko 6 m2 ale kolejnego remontu bym nie przezyła;-))))) napiszcie cos wiecej o tych impregnatach - z podaniem konkretnych przykładów ( w tym cen jesli to mozliwe) czy cena 70zł za m/2 (promocja w Obi - anzywo jeszce nie widziałam, na zdjeciu wyglada całkiem ładnie) - podobno I Gatunek - nie jest za niska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 26.06.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 ciagle się waham... i chciałabym i boję się zeby nie żałować - w sumie tylko 6 m2 ale kolejnego remontu bym nie przezyła;-))))) napiszcie cos wiecej o tych impregnatach - z podaniem konkretnych przykładów ( w tym cen jesli to mozliwe) czy cena 70zł za m/2 (promocja w Obi - anzywo jeszce nie widziałam, na zdjeciu wyglada całkiem ładnie) - podobno I Gatunek - nie jest za niska? Jestem ciekawa Twojej decyzji? Sama także zastanawiam sie nad wykorzystaniem elementów z marmuru. I po wypowiedziach mam spore obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts