Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODŁOGA, POSADZKA, PŁYTKI z naturalnego kamienia

Tomczyk

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość tripper

hyh chyba podloga w przedpokoju bardziej sie brudzi niz ta w kuchni, to do przedpokoju wchodzisz w brudnych butach, a do kuchni juz moze niekoniecznie

a jaki bedzie pasowal? jakikolwiek Ci sie spodoba ;)

marmur poddany tak zwanej krystalizacji tj. wierzniowemu utwardzeniu i impregnacji nadaje sie do wszystkich pomieszczen wewnetrznych. Oczywiscie granit jest bardziej twardy i wytrzymaly na scieralnosc ale tez wymaga impregnowania w celu unikmiecia miejscowych zabrudzen i poplamien .Kazdy kamien marmur czy granit wymaga przynajmniej zaimpregnowania co podnosi jego walory kolorystyczne jak i funkcjonalne.

pozdrawiam i polecam sie w dalszych poradach oraz wykonaniu robot

warso

• 5 months później...
Mamy w wiatrołapie podłogę z płyt granitowych. Chcemy ją dobrze zaimpregnować. Polecono nam jakiś specyfik Mono Cema firmy Gemeral.

Może ktoś impregnował już podlogę granitową. Prosze o polecenie jakiegoś specyfiku.

MNP 704 impregnat zabezpieczajacy przed powstawaniem tlustych plam , ulatwiajacy czyszczenie szczegolnie do polerowanego kamienia, lub FS 714 impregnacja przed tluszczami i woda.

Produkty Sopro/Dyckerhoff/, wydajnosc ok 15m2 z litra na pow. polerowanej.

• 1 year później...

Trawertyn jest fantastycznym materiałem. O zabrudzenia nie ma co się obawiać bo może być on wypełniany albo żywicą (wtedy widać wszystkie dziurki) albo masą w kolorze kamienia i potem wypolerowany. Więc jest gładki i błyszczący jak każdy inny kamień.

Coraz częściej stosuje się trawertyn naturalnie porowaty (czyli z dziurami), matowy czy w wersji antico. No i wtedy trzeba się liczyć z tym, że brud w pory wchodzi. Coś za coś. Trzeba go wtedy stosować w miejscach gdzie nie jest narażony na brud (łazienki czy ściany). Wygląda to tak:

http://images21.fotosik.pl/77/f53dfd64aeab2130med.jpg

http://images22.fotosik.pl/48/479ffe46e7237ff5med.jpg

na posadzce są płyteczki z trawertynu a na ścianie duże elementy. Wszystko antico bez wypełnień (czyli z dziurami).

Wiadomo, że jeśli położy się trawertyn w polerze w wiatrołapie np. to po pewnym czasie się on porysuje czy zmatowieje w miejscach gdzie się intensywnie chodzi (piasek pod butami itp.).

To że jest piękny to wiem, to że ma dziury też i słyszałam że można je wypełniać czymś co sie nazywa Marmolit Crystal. Ale nie wiem gdzie to kupić :( . Mam 50m2 płytek 30 x 30 z trawertynu. Jak rozłozyliśmy je na sucho na podłodze to zupełnie oszalelismy :D ! Dalej więc proszę o wszelkie informacje!

czyli rozumiem, że masz płytki już zakupione i są one porowate a chcesz mieć je wypełnione?

Płytki kładzie się na klej, który musi mieć atest do kamienia (atlas i ceresit takie kleje ma). Jeśli to jest biały trawertyn do dodatkowo klej na bazie białego cementu.

Fugi tradycyjnie wedle życzenia.

Rozmawiałam z jednym magikiem od układania i powiedział mi tak:

- klej do marmuru

- dylatacja wzdłuż ścian 1 cm

- fuga elastyczna lub silikon min 2 mm

Zapomniałam dodac że mam jeszcze podłogówkę.

On pracuje tylko niestety na Mapei-u - za wysokie progi. :D Sam klej kosztowałby min 1500 zł.

Ale czy płytki wypełnia się przed kładzeniem? I czym?

waże, żeby klej nadawał się jeszcze na ogrzewanie podłogowe! Musisz dokadnie to sprawdzić.

Sama nie wypełnisz porów w trawertynie. Płytki wypełnione takie już się kupuje a samemu nie da się tego fachowo i trwale zrobić.

Generalnie uważam, że kamień nie jest łatwy do kłądzenia samemu i powinien go kłaść fachowiec, który już kładł wcześniej kamień. Jak poradzisz sobie z przycinkami i cokołami?

• 3 months później...

w obi na promocji sa kafle marmuru w I gatunku 30,5x30,5 cm - na zywo jeszcze ich nie widziałam ale na zdjeciu wygladaja niczego sobie i kilka pytan z tym zwiazanych:

- czy takie marmurowe kafle kładzie sie tak samo jak zwykłe czy nalezy liczyc sie z duzymi kosztami poza sama cena kafli

- co z impregnowaniem ( jak czesto, czym i jakie to koszty)

- polecacie czy nie ( miałyby byc w przedpokoju - buty się zmienia na klatce wiec problem piasku itp odpada - z grubsza bo wiadomo ze bywa róznie;-)

Marmur sie kladzie na specjalne , nieprzebarwiajace kleje do kamienia naturalnego lub na tzw "bialy cement".

Kleje maja te przewagę , ze moga byc elastyczne, maja odpowiednia zawartosc trasu i wypelniaczy.

Proponuje dla plytek szczegolnie marmurowych, prawdopodobnie kalibrowanych uzyc kleju np MFK 446 Sopro lub drozszego VF 411 ale jesli bedzie ogrzewanie podlogowe zalecanego /ten klej tylko do podlog/.

Impregnowanie marmuru zlaecane jest w zaleznosci od intensywnosci uzytkowania powierzchni. Mozna to robic raz na pol roku albo raz na rok i dluzej .

Kazdy Impregnat do materialow ssacych bedzie tu dobry np FS 714.

Dodatkowo mozna uzywac do stalej konserwacji, srodkow jednoczesnie czyszczacych i zabezpieczajacych co znacznie zmniejszy czestosc ponownej impregnacji.

Pomysl na ulozenie marmuru w przedpokoju jest dosyc ryzykowny, mimo chodzenia w kapciach. Marmur to bardzo miekki kamien, szybko matowiejacy i "rysujacy" wiec rzadko uklada sie go na podlogach. Owszem lazienki, plywalnie.

Ma tez inna wade - latwo przebarwia sie a impregnaty nie chronia go przed tym calkowicie.

pomyśl też o cięciu tych płyt marmurowych, czy wykonawca ma odpowiednie narzędzia

zwykłą maszyną do cięcia glazury tego nie przetniesz

ułozyłem u siebie marmur, Firma która zajmuje sie takim układaniem wołała stanowaczo za duzo wiec szukałem płytkarza, znalażłem który po ogladnieciu płytek podjał sie ułozenia z zastrzezeniem ze on nie ma czym tego ciąć. Pobliski zakład kamieniarski odmówil -brak tarczy-. Kupiłem na allegro elektryczna maszyne do cięcia glazury ~150zł do tego tarcze za ~15 wszystko dało sie ładnie pociąć a koszt wyszedł mniejszy niz gdybym to zlecał zakladowi kamierskiemu.

ciagle się waham... i chciałabym i boję się zeby nie żałować - w sumie tylko 6 m2 ale kolejnego remontu bym nie przezyła;-)))))

napiszcie cos wiecej o tych impregnatach - z podaniem konkretnych przykładów ( w tym cen jesli to mozliwe)

czy cena 70zł za m/2 (promocja w Obi - anzywo jeszce nie widziałam, na zdjeciu wyglada całkiem ładnie) - podobno I Gatunek - nie jest za niska?

ciagle się waham... i chciałabym i boję się zeby nie żałować - w sumie tylko 6 m2 ale kolejnego remontu bym nie przezyła;-)))))

napiszcie cos wiecej o tych impregnatach - z podaniem konkretnych przykładów ( w tym cen jesli to mozliwe)

czy cena 70zł za m/2 (promocja w Obi - anzywo jeszce nie widziałam, na zdjeciu wyglada całkiem ładnie) - podobno I Gatunek - nie jest za niska?

Jestem ciekawa Twojej decyzji? Sama także zastanawiam sie nad wykorzystaniem elementów z marmuru. :) I po wypowiedziach mam spore obawy.