wienczyslaw nieszczegolny 11.05.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 daj namiary na tego kosachetnie mu sie przyjrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.05.2003 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 co wy na to?zwolennicy rekuperatorow?ktore rozwiazane byscie wybrali?i gdzie jest anonim ktory gadal o KOSie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.05.2003 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 http://www.koss.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.05.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 ludzie o czym wy rozmawiacie czy wy wiecie co to za pic ładnie opakowane nic poszukajcie czegoś co chodzi czy nie ma na forum kogoś co ma pracujący wymiennik ja już obleciałem prawie wszystkie i narazie co dobre to tylko 3 firmy mają porównywalne wyrobyBogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.05.2003 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 no zajrzalem tammnie nie interesuje cala centralaja chce tylko sam wymiennik kupicplastikowy by mi pasowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 12.05.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Dość interesujący jest tekst porównujący różne centrale - stronniczy, ale dla krytycznego czytelnika wartościowy. Po szczegółowym przejrzeniu oferty kossa cenowo wychodzi na to co Mistral. Podobno mają jednak 500 krzyżowo-przeciwprądową w cenie ok 6000? - sprawnośc >90%. Umówiłem się z dilerem na oglądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Bart jak zobaczysz to napisz jak to sie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mudr 13.05.2003 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Moi drodzy, czy prawdą jest,że rekuperator wraz z instalacją nawiewno-wywiewna to około 20% wartości budynku?, jak usłyszałam ile za system, to zą zdębiałam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 gdzieś to usłyszał kto ci takie rozwiązanie zaproponował czy to ze złotaprzecież jak się zastanowisz i policzysz to toaka instalacja jak zaczynasz budować to wychodzi za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 13.05.2003 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Ja szacuję pełny koszt na ok 8tys. Nie postawisz nawet chatki za 40tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 14.05.2003 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Obliczylem, że wg. opinii mudr moja instalacja kosztowalaby prawie 60000zl . No to chyba chlopaki musieliby zamontować kanaly powlekane 24 karatowym zlotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mudr 14.05.2003 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Dzięki, bardzo mnie pocieszyliście, że koszt wentylacji jest znacznie mniejszy, teraz muszę poszukać innej firmy!!Pozdrawiam mudr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 to czy to sie oplaca co za to bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 o czym wy tu gadacie?poziom rozmowy sie zanizyl... zapraszam do tematu ogrzewanie sloncem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 no o slonecznym cieple jest interesujace trzeba tylko wymyslic odpowiedni spsob magazynowania nadwyzek tej energii i bedzie git albo to jakos sprzac z grzaniem gazowymtylko nie wiem, czy to ma sensnp takie wstepne grzanie sloneczne, a potem dogrzewanie gazowe????moze mozna by calkiem sie przezucic np na grzanie sloncem w ciagu dnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Na dachu zainstalowac typowe kolektory sloneczne. Dodatkowo połączyć je z sobą szeregowo rurami np spiro. Wentylator ciagnie powietrze przez kolektory i zagrzane tloczy do wymiennika gruntowego a wlasciwie do zasobnika gruntowego i grzeja tam zgromadzony żwir. Temperatura tego powietrza moze dochodzic do 80C. Czym się rozni od zwyklego GWC. Z wszystkich 4 stron jest izolowany 10cm styropianem. Polowa zimy moze byc z tego zasobnika cieple swieze powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_45 16.05.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Witam HenoK Pomysł znany i sprawdzony Podobna instalacja pracuje w Groningen ( Holandia lub Dania - nie pamiętam dokłądnie teraz) i została opisana w Muratorze gdzieś w '97 roku. Wyniki dla dużej instalacji (tam było to osiedle domków szeregowych. na dachach kolektory cieczowe łądujące gruntowy magazyn ciepła, mieszkań kilkadziesiąt) były chyba zadowalające tzn bilans im się lekko nie domknął i musieli wziąć ciepła z zewnątrz, w instalacji o mniejszej skali bilans cieplny może się bardziej nie domykać bo udziały strat będą proporcjonalnie większe Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkosowsk 16.05.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Wojptak, najprawdopodobniej będziesz miał nielichy problem w przyszłości, jeśli wszystkie kanały dałeś o jednakowej średnicy. 55x110 mm to absolutne minimum w przypadku instalacji rekuperatora (hm... taki przekrój przewodu sprawdza się raczej w przypadku niewielkiego okapu kuchennego). Im bliżej rekuperatora, tym kanał powinien mieć większą średnicę, zapewniającą przepływ powietrza o prędkości nie przekraczającej 4-5 m/s. Powyżej tej prędkości powstaje słyszalny dla naszego ucha szum, który na pewno nie da ci spać. Jeśli nie robił Ci projektu instalacji wentylacyjnej człowiek z odpowiednim doświadczeniem - poszukaj takowego lub zajrzyj na http://www.rekuperatory.pl i spróbuj sam dobrać elementy instalacji do Twego domu na podstawie informacji tam zawartych. Ponadto jeśli kanały dałeś nieizolowane niestety będziesz walczył z powstającymi na nich skroplinami. Chyba, że są w całości i w miare szczelnie schowane w warstwie izolacyjnej ściany lub sufitu. Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 jak izolować rury od rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.05.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Kupuje się te z izolacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts