Szaruś 28.10.2003 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Tylko że porządne centralki "z bajerami" (przynajmniej w Austrii) to wydatek rzędu 10 000 EUR. To chyba nie na polską kieszeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.10.2003 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Ja po cichu liczę, że gdy będę budował drugi dom to przeznaczę na niego ze 2xwięcej pieniędzy niż na pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.12.2003 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 A czy ktoś miał doświadczenie z wymiennikiem bębnowym? Ten tutaj wygląda zachęcająco: sprawność powyżej 90% i odzuskuje też część wilgoci (30-40%). Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 04.12.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Jakiej mocy są wentylatorki w Tywencie ZWC-1? I jeżeli ustawi się wentylatorki na ok. 100 m3/h, to z jaką mocą działają wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 04.12.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Szaruś,Ale czy w bębnowym powietrza się nie mieszają ? Nie czytałem tego opisu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 05.12.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Właśnie szczelności tam nie podają (na ile miesza się to powietrze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 23.02.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Witajcie. Jak już pisałem w wątku Rekuperator a/i DGP, u nas instalator zaproponował rozdzielenie systemów. W dość dużym domu (230,5 m2) nie dałoby, tak twierdził, większych efektów uproszczenia. Dodatkowo rozkład pomieszczeń mamy raczej prosty. I instalacja raczej nie będzie zbyt skomplikowana. Pozy tym dochodzi problem domu dwurodzinnego (projekt wielopokoleniowy). O pozostałych problemach pisałem w we wcześniej wspomnianym wątku. Co VATu na instalację z reku, to u nas będzie 7%, bo kupujemy całość. Właśnie parę dni temu rozmawiałem z naszym instalatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 26.02.2004 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Tu mnie zaskoczyłeś, mnie zaproponowali po 22% pomimo montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 26.02.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Nie wien co on chce wpisać na fakturze, ale w umowie mam napisane wszystko w cenach netto + 7% VAT. Podobno to zależy od tego co napisze się na fakturze. Też tak miałem z drewnem. Jak było napisane, ze komplet drewna do budynku, to było 7% VAT. Zresztą juz ktoś o tym pisał, że tak przechodzi. To w końcu zmartwienie wystawiajacego. Ja się chyba nie muszę na VAT znać!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kuba N. 26.02.2004 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Przeczytałem wątek od str 1 do ostatniej i zęby mnie bolą jak widzę że ktoś montuje GWC na głębokości 1,2 metra . LUDZIE !!! Grunt dopiero na głębokości 12 metrów ma stabilną temperaturę (ok 8st) przez cały rok! Oczywiście instalowanie GWC na tej głębokości to przesada ale minimum to 2-2,5 metra. I jeśli mi ktoś powie że "to taki koszt ! " to sie usmieję do rozpuku . Wystarczy przejechać się pod najbliższe biuro ofert pracy i dwóch "nosów" wyfedruje mi taki "chodnik w 3 dni. Co do rur metalowych to memu znajomemu bardziej opłacało się położyć w grunt nierdzewkę niż PVC (może kładł b.duzą średnicę,nie wiem), ale PVC też dobrze się sprawdza. I niech nikt nie stosuje rur ocynkowanych! Ciekawe jak będą wyglądały po 5 latach?? I nie rozumiem, że niektórym z forumowiczów chce się wykładać na wentylację z reku 10-14 tyś. Myslę że powinni się pogodzić z myślę że niezależnie czy będą mieli reku o sprawności 95 czy 70% to i tak raczej do tego interesu się dokłada (a nie oszczędza nie wiadomo ile). Może lepiej zainwestować w lepsze filtry i dobre umieszczenie czerpni powietrza? Co do nakładów inwestycyjnych to każdy powinien dokonać symulacji: dodatkowe koszta na większą sprawność niż 70% (np 95%) / roczne oszczędności wynikające z zastosowania większej sprawności. I otrzyma PROSTY CZAS ZWROTU DODATKOWYCH NAKŁADÓW INWESTYCYJNYCH. (oby był krótszy niż żywotność reku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autoputz 01.03.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 A po co w samochodzie klimatyzacja? Kiedy to się zwróci?Po co w domu instalacja wodociągowa i kanalizacyjna? Kiedy to się zwróci? Przecież można wyjść do wychodka a wodę przynieść z hydrantu.Po co wentylacja z reku i GWC?...... trzeba zapytać tych co to użytkują, a i trzeba wiedzieć, że to się może nigdy nie zwróci, tak jak klima w aucie i instalacje sanitarne w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 01.03.2004 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Trzeba je wymieniać co jakiś czas. Ja planuję raz na 5 lat to co 5 lat bedziesz wymienial wszystki kanaly wentylacyjne w domu? czy chodzi o cos innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.03.2004 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Myślę o wymianie tych kilkudziesięciu mb kanałów jak się po kilku latach używania zabrudzą. Ale jeśli będzie je można wyczyścić to będe je czyścił. Tak czy siak u mnie nie ma technicznych przeszkód związanych z wymianą kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Jezier powiedz mi ile kosztują te kanałyżbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.03.2004 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Nie pamiętam a mój system faksowy gdzie mógłbym to sprawdzić nie działa akurat Ale wszystkie rury kilkaset zł A 1mb to w zeleżności od przekroju od 10 do 20 zł mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 08.03.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 O rekuperatorze nalezy rozwazac tylko i wyłącznie w kategoriach finansowych zwrotu inwestycji w czasie. Rekuperator nie daje swiezego powietrza, lecz pozwala zaoszczedzic energie. Jakiekolwiek porownania do kliamtyzacji są wiec, moim zdaniem błedne. rekuperator ma zapewnic oszczednosc energii z systemu wentylacji i sie zwrocic. Z moich obliczen wynika, ze on sie nigdy nie zwroci, a cala instalacja to dodatkowe urzadzenie, rury, wentylator, a pozniej konserwacja, naprawy itp. Z moich doswiadczen z uzytkowania od lutego mojego nowego domu wynika, ze swieze powietrze zapewnia wentylator nawiewowy zainstalowany w kotlowni w piwnicy, ktory zasysa powietrze z GWC, o ktorym pisalem w innym wątku. Powietrze to jest dostarczane do strefy wokol kominka, gdzie nagrzewa sie od wkładu kominkowego do temperatury ok 50-60C, przy nawiewie ok 200 m3/godz (tak szacuje na oko wielkosc nawiewu, przy minimalnym nastawie wentylatora fi 250mm o wydajnosci do 1000m3). Nie ma praktycznie zadnych szumów. Powietrze jest dalej rozprowadzane kanałami fi 200 i fi 100 (DGP). Kominek Tarnawa 18Kw działa prawie przez całą dobę, w nocy drewno sie znacznie wypala, ale powietrze jest nadal tłoczone. Gdy raz drewno sie wypaliło, przy temp, na zewnątrz ok. minus 4, mam na wyjsciu z GWC plus 8, a jak juz pisalem, nawet przy najwiekszych mrozach temp. dodatnią. Powietrze jest wyrzucane na zewnątrz budynku tradycyjnymi kanałami wentylacyjnymi. Co dałby w takich warunkach rekuperator? Temp. na wejsciu byłaby pewnie wyzsza np. 18C, ale i tak powietrze musiałoby byc podgrzane. Reku to dodatkowy wentylator- zuzywa prąd, ktorego cena jak sądze nie jest wiele nizsza niz koszt energii wytworzonej przez kominek na ogrzanie powietrza o te 10C (roznica miedzy temp. uzyskaną z GWC 8C a hipotetyczną z rekuperatora 18C). Gdyby powietrze z reku jeszcze dodatkowo podgrzac, np. elektrycznie do 21C, to wtedy koszt działania instalacji odzyskiwania energii z powietrza za pomocą reku bedzie istotny. Gdyby jeszcze uwzglednic koszty całej instalacji reku, wtedy okaze sie ze koszt tej instalacji jest wyzszy niz zyski z odzysku ciepła z powietrza, a swieze powietrze lepiej sobie zapewnic zwykłym nawiewem z zewnątrz lub poprzez GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autoputz 08.03.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Porównanie do klimatyzacji nie jest błędne jeśli nie porównujemy sposobu działania, a jedynie cel jej stosowania.Zarówno klimatyzacja jak i wentylacja wymuszona zapewnia nam lepszy komfort w zamieszkiwanym pomieszczeniu i trudno tu mówić o amortyzacji, czy zwrocie kosztów inwestcji.To jest moje zdanie, które nie wyklucza Twoich racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.03.2004 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Krzysiek. Wentylacja jest potrzebna jedni montują grawitacyjną a inni coś innego. Ty wybrałeś jakiś system własnego pomysłu. Jeśli on działa prawidłowo to dobrze. Ja nie chcę wentylowac domu kominkiem i zdecydowałem się na wentylację mechaniczną bez gwc. Nie wydaje mi się, aby rekuperator jako wymiennik należy rozpatrywać tylko i wyłącznie w kategoriach zwrotu. Dla mnie równie ważna jest temperatura nawiewanego powietrza do pomieszczeń. Wentylacja zapewnia mi swieże powietrze a rekuperator to, że powietrze ma temp. dodatnią.Inna sprawa, że instalacja rekuperatora mi się opłaca. Przy wymianie 200m3/h wymiennik zwraca się w góra 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 08.03.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Krzysiek, Myślę, że trzeba policzyć do końca wszystko o czym mówisz. W Twoim przypadku wychodzi "tanio", bo palisz drewnem (tanie źródło ciepła) i masz na to czas (ja sobie nie wyobrażam powrotu z pracy i rozpalanie w kominku a później podtrzymywanie tego ognia...). Rekuperator ogrzewa powietrze od tych Twoich +5 stopni (po przejściu przez GWC) do 18, co daje nam 13 stopni. Przy wymianie 100-200m3/h jest to na tyle dużo energii, że ogrzewając prądem stopa wzrostu jest wysoka. Oczywiście ogrzewając kominkiem i paląc drewnem zwrot jest ofpowednio dłuższy lub może wychodzić nieopłacalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.03.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Ja przy sprawności wymiennika 80% i wymianie 200m3/h zaoszczędzam rocznie 5,8 MWh. W moim przypadku to jest trochę ponad 1900 zł. Wymiennik kosztuje mnie ok 3000 zł. Nie mam opłat związanych z eksploatacją rekupertora bo to tylko blacha. Kosztuje mnie natomiast wentylacja mechaniczna ale ja wolę mieć dom wentylowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts