pawelpiwowarczyk 05.11.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 O! Całkiem ciekawy periodyk. Szkoda, że nie udostępniają pełnych wersji artykułów na stronie.Ale to stała tendencja. Jeszcze do niedawna można było pobierać archiwalne numery "Inżyniera budownictwa", teraz już nie ma takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.11.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Jeszcze do niedawna można było pobierać archiwalne numery "Inżyniera budownictwa", teraz już nie ma takiej możliwości.W takiej sytuacji pozostaje "chomikowanie" , np. http://chomikuj.pl/bob_budowlaniec/miesi*c4*99czniki/In*c5*bcynier+Budownictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 12.11.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Indiana (inni zainteresowani rówież )ile mniej więcej wm i reku na taki domek (będzie wydłużony z przodu i z tyłu po jakieś 0.5-0.6m) http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/amulet/ Lokalizacja- małopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.11.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 zależy od maszyny, materiałów, ewentualnych dodatkowych opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 13.11.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Rozsądny standard ,tak bym określił to co chcę.Ma dobrze działać,mieć przyzwoite parametry,dostępny serwis i nie kosztować 20tys,bo wtedy traktuje to jako bzdurę do kwadratu -przy tej kwocie nakładu.Kanały takie żeby szło wyczyścić za 15 lat ,jak trzeba będzie.Pomijając już spór o to ,uważam ,że na bank będzie tam syf.Więc tak ,żeby dało radę jakoś to wyczyścić I z grubsza tyle.Aha- bez GWC.Zbędne bajery nie są potrzebne,ale jakiś hebel zupełny też odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.11.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 To kup suszarkę do włosów:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.11.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 no to spirówki, do tego tłumiki bo będzie huczało, luna styknie, nie wyjdzie drogo robiąc najprościej na trójnikach i redukcjach, w dyszce się zmieścisz, najwięcej kasy zeżrą kształtki do spirówek i robocizna, ale taka instalacja ze spirówek to trochę hebel lepiej działa na skrzynkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 13.11.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 To na skrzynkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.11.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Jak chcesz aby to działało dobrze to GWC obowiązkowo, chyba że lubisz się bawić w sterowanie, naprawianie i wieczne sprawdzanie czy wszystko ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 14.11.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 GWC odpada zupełnie.NIe chcę powietrza w rurkach pod ziemią doprowadzonego do domu.Nawet za darmo nie chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.11.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Kolejny bardzo źle zorientowany niedoszły użytkownik GWC z powodu "nie bo nie" To w takim razie radzę zbudować kominy, też da się z tym żyć a i problemów sobie mniej przysporzysz . ALBO : Wyobraź sobie czyste powietrze z zewnątrz które ma temp. 0-20 C ZAWSZE i które NIE BIEGNIE pod ziemią ! Wyobraź sobie system wentylacyjny idealnie działający wiele lat ! Wyobraź sobie że Ty to masz w swoim nowym pięknym domu ! Dlaczego nie chcesz zbudować dobrze i na lata ? Ja swój dom budowałem najlepiej jak było to możliwe, teraz cieszę się z tego co zbudowałem każdego dnia zamiast się denerwować że miało być pięknie a nie jest . Forum jest kilka miesięcy a Ty później będziesz musiał mieszkać w tym co zbudujesz na podstawie między innymi informacji tu zawartych. Poczytaj jeszcze raz, może wiele się jeszcze wyjaśni : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85&p=1241471&viewfull=1#post1241471 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 14.11.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 165stron nie dam rady przez najbliższy miesiąc.Ale Ty wiesz ..... Podziel się wiedzą ,ile by to kosztowało i jakie by miało być ,żeby powietrze do domu nie biegło przez rurki zakopane gdziekolwiek i w czymkolwiek.Wystarczy ryzyka,że będą przewody od WM i tamtędy powietrze zamiast wprost z dworu. Za ile byś to zrobił u mnie i jak by w skrócie wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.11.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Oferta poszła na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 14.11.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Jak chcesz aby to działało dobrze to GWC obowiązkowo, chyba że lubisz się bawić w sterowanie, naprawianie i wieczne sprawdzanie czy wszystko ok . Piczman a dlaczego sam reku ma nie działać dobrze ? Masz jakieś doświadczenia w tym względzie ? Nie chodzi mi tu o to że reku plus GWC działa lepiej niż sam reku bo to jest dla mnie jasne. Napisz tylko co się może stać z reku gdy będzie działał bez GWC ? Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 14.11.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) I będzie Piczman 20 koła w sumie wm z reku i ggwc,ale powietrze nie leci przez rurki ,tylko wpada świeże z pola i ogrzewa się na chłodnicy/wymiennikuNawiasem mówiąc,Ty masz jakąs firmę instalatorską?P.S Projekt ten http://www.domywstylu.pl/projekty/je...daszem/amulet/Aha,a gdyby w tej sytuacji odpuścić reku? Edytowane 14 Listopada 2011 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 14.11.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) tomek131 - jak nie chcesz aby powietrze biegło przez rurki pod ziemią - to zostaje ci GWC glikolowe EDIT: ale jak się domyślam to właśnie Piczman doradził Ci na PW Edytowane 14 Listopada 2011 przez redlum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.11.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Napisz tylko co się może stać z reku gdy będzie działał bez GWC ? To masz w instrukcji . A teraz do wszystkich zainteresowanych : Jeśli uważacie że automatyka przeciwzamrożeniowa to zbawienie dla centrali to się mylicie . To zło konieczne, to coś dzięki czemu centrale się sprzedają . Jak by jej nie było to producent dał by gwarancję na produkt pod warunkiem zapewnienia dodatniej temp. nawiewu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.11.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 I będzie Piczman 20 koła w sumie wm z reku i ggwc,ale powietrze nie leci przez rurki ,tylko wpada świeże z pola i ogrzewa się na chłodnicy/wymienniku Nawiasem mówiąc,Ty masz jakąs firmę instalatorską? P.S Projekt ten http://www.domywstylu.pl/projekty/je...daszem/amulet/ Aha,a gdyby w tej sytuacji odpuścić reku? Tak, mam firmę instalatorską i zamierzam się rozwijać w tym kierunku . Popraw link lub podaj nazwę projektu, myślę że się w 15 tys zmieścisz . Ostatnio dla domu 260m2 i centrali z prądem stałym oraz dużym GGWC wyszło 18 tyś brutto . "a gdyby w tej sytuacji odpuścić reku" To zaoszczędzisz koszt centrali czyli 5-6 tyś zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 15.11.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 To masz w instrukcji . A teraz do wszystkich zainteresowanych : Jeśli uważacie że automatyka przeciwzamrożeniowa to zbawienie dla centrali to się mylicie . To zło konieczne, to coś dzięki czemu centrale się sprzedają . Jak by jej nie było to producent dał by gwarancję na produkt pod warunkiem zapewnienia dodatniej temp. nawiewu . Witaj, chyba mnie nie zrozumiałeś Nie mam GWC. Niestety nie miałem możliwości aby je wykonać choć planowałem GGWC - wzorując się na Twoim wykonaniu zresztą. Okazało się że kupiłem dom już postawiony, do wykończenia i dorabianie GWC byłoby dla mnie zbyt kłopotliwe. To jak reku działa przy minusowych temp bez GWC wiem i nie o to pytałem. Pytałem o konsekwencje takiego działania. Przypomnę Twój wcześniejszy wpis: "Jak chcesz aby to działało dobrze to GWC obowiązkowo, chyba że lubisz się bawić w sterowanie, naprawianie i wieczne sprawdzanie czy wszystko ok . " Co będę musiał naprawiać i wiecznie sprawdzać nie posiadając GWC ? Reku mam na ogrzewanym poddaszu. Twoja wypowiedź sugeruje (ja to przynajmniej tak odebrałem) że jeśli ktoś planuje wentylację mechaniczną z rekuperacją to tylko z GWC bo inaczej to nie ma sensu. Moim zdaniem w obu przypadkach ma sens - tylko bez GWC są pewne ograniczenia i uciążliwości. Ale nie ma jakiejś tragedii - tak mi się przynajmniej wydaje - choć jako laik mogę się mylić. Nie traktuj tego wpisu personalnie bo nie taki był mój zamysł. Wiele się dowiedziałem dzięki Twojemu dziennikowi budowy i wpisom tam umieszczonym. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.11.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Moim zdaniem w obu przypadkach ma sens - tylko bez GWC są pewne ograniczenia i uciążliwości. Ale nie ma jakiejś tragedii - tak mi się przynajmniej wydaje - choć jako laik mogę się mylić. Nie traktuj tego wpisu personalnie bo nie taki był mój zamysł. Wiele się dowiedziałem dzięki Twojemu dziennikowi budowy i wpisom tam umieszczonym. Pozdrawiam, Tomek Bo o to wlasnie chodzi, aby to dzialalo wydajnie i bez zadnych uciazliwosci. Przyjda mrozy i sie bedziesz zastawial, czy reku akurat "stoi", czy za chwile nie stanie, przyjda goscie, odpalisz ma kaxa w mrozy i na bank bedzie mial przestoje/wlaczal grzalke (zalezy czym sobie radzi). Majac GWC takich problemow nie ma, i reku pracuje w przyjazniejszych warunkch co na pewno przeklada sie na jego zywotnosc. Poza tym uzyskanie wyzszych/nizszych (zalezy od poru roku) temperatur na wlocie powoduje te zmiejszego kosztow ogrzewania zima/zwiekszenie komfortu latem przy upalach. Tego drugiego sie nie da wycenic, ale to jest przeskok z upierdliwosci systemu to nieocenionego komfortu uzytkownia:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts