SUSPENSER 20.05.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Witam. Panowie czy mozna zainstalowac klime i WM w domu? Chodzi o to czy nie ma jakichs sensownych przeciwskazan? Wg mnie można - klimatyzatory kanałowe są nawet do tego dedykowane, split też będzie ok, jedynie z przenośnym może być kłopot [nawet po ustawieniu maksymalnego nawiewu w reku będzie za mało powietrza do jego właściwego działania - np. typowy 1,5/4,1 kW potrzebuje 550 m3/godz a poza tym nawet po przedłużeniu jego 1,5 metrowej rury wylotowej i podłączeniu jej do anemostatu wywiewnego chłód z niego nie poleci do pokoju w którym jest nawiew wentylacji ]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.05.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Wg mnie można - klimatyzatory kanałowe są nawet do tego dedykowane, split też będzie ok, jedynie z przenośnym może być kłopot [nawet po ustawieniu maksymalnego nawiewu w reku będzie za mało powietrza do jego właściwego działania - np. typowy 1,5/4,1 kW potrzebuje 550 m3/godz a poza tym nawet po przedłużeniu jego 1,5 metrowej rury wylotowej i podłączeniu jej do anemostatu wywiewnego chłód z niego nie poleci do pokoju w którym jest nawiew wentylacji ]. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.05.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 ja bym nie polecał, klima+wm działa podobnie jak dgp+wm czyli deko kulawo, poza tym w lecie wyjdą letnia wady tego rozwiązania a w zimie zimowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.05.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 ja bym nie polecał, klima+wm działa podobnie jak dgp+wm czyli deko kulawo, poza tym w lecie wyjdą letnia wady tego rozwiązania a w zimie zimowe Nie rozumiem, czemu ma to dzialac kulawo. Ja juz podjalem decyzje ze w obecnym domu wnastepnym roku a w planowanym od samego poczatku. Klimatyzator w obecnym domu wyladuje w salonie, gdyz ten jest najbardizej narazony na gorac latem i zimno zima ze wzgledu na duze przeszlenia PD/ZCH. Nie pozwoli na przegrzanie tego pomieszczenia latem i obnizy temp. nawiewana do pozostalych pomieszczen. Obnizenie nawiewu o kilka stopni na kilka godzin daje bardzo wymierne zyski i praktycznie wyeliminuje przegrzewanie domu przy kilku-dniowych upalach. Generalnie bardziej bylbym za tym, aby miec wentylacje wyporowa i wywiewem dogrzewac CWU, bo za kazdym razem gdy dom sie przegrzeje mozna zwiekszyc intensywnosc wentylacji i wiecej energii oddawac do CWU, teraz zwiekszanie wentylacji niewiele daje(jeszcze nie podpialem GGWC) bo z zewnatrz i tak nawiewa cieple powietrze. Fajnie byloby gdyby wiecej forumowiczow poszlo w wentylacje wyporowa z opcja uzywania jak typowa WM, wtedy mielibysmy wiecej odniesien a nie tylko Nydara doswiadczenie, choc i tak jest ono bardzo cenne:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 22.05.2013 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 WItam , poczytalem troche o instalacjach i zamierzam zrobic sobie instalacje WM z rekuperatorem sam - poprawcie mnie tylko prosze jak czegos bedzie mi brakowac, albo czegos za duzo .... - zamierzam ustawic rekuperator na strychu (obok komina) - czerpnie zamontuje pod dachowkami - wydaje mi sie ze zima bedzie cieplejsze powietrze niz "na zewnatr" - wyrzutnie wpuszcze poprostu w komin ... do wywieu zamontuje rure, do niej "rozdzielacz" z ktorego pojda 3 rury (2 lazienki plus kuchnia) = nawiew poobnie tylko 4 rury do pokoi - na koncu trzeba zamontowac . anemostaty ...domek bedzie pietrowy - rekuperator na strychu, lazienka, kuchnia na dole troche oddalone od siebie i moze z tego powodu wyniknac tropche zalamac rur - czy nie bedzie to za mocno przekszadzac .... ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.05.2013 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Strych masz ocieplony ( izolacja na krokwiach czy na stropie) czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 22.05.2013 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 bedzie ocieplony, w tej chwili mam postawione tylko bloczki fundamentowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 22.05.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 WItam , poczytalem troche o instalacjach i zamierzam zrobic sobie instalacje WM z rekuperatorem sam - poprawcie mnie tylko prosze jak czegos bedzie mi brakowac, albo czegos za duzo .... - zamierzam ustawic rekuperator na strychu (obok komina) - czerpnie zamontuje pod dachowkami - wydaje mi sie ze zima bedzie cieplejsze powietrze niz "na zewnatr" - wyrzutnie wpuszcze poprostu w komin ... do wywieu zamontuje rure, do niej "rozdzielacz" z ktorego pojda 3 rury (2 lazienki plus kuchnia) = nawiew poobnie tylko 4 rury do pokoi - na koncu trzeba zamontowac . anemostaty ...domek bedzie pietrowy - rekuperator na strychu, lazienka, kuchnia na dole troche oddalone od siebie i moze z tego powodu wyniknac tropche zalamac rur - czy nie bedzie to za mocno przekszadzac .... ?? Pozdrawiam witam objętość powietrza na poddaszu wystarczy na jednorazową wymianę powietrza (no może na 2 wymiany) na miejsce "ciepłego" powietrza będziesz musiał doprowadzić powietrze z zewnątrz, wychłodzisz poddasze, będziesz tam miał szybko taką samą temperature jak na zewnątrz, o konsekwencjach dalej nie piszę tak się nie robi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 22.05.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 ok, to tak nie zrobie, a reszta co napisalem to dobrze ..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.05.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) witam objętość powietrza na poddaszu wystarczy na jednorazową wymianę powietrza (no może na 2 wymiany) na miejsce "ciepłego" powietrza będziesz musiał doprowadzić powietrze z zewnątrz, wychłodzisz poddasze, będziesz tam miał szybko taką samą temperature jak na zewnątrz, o konsekwencjach dalej nie piszę tak się nie robi pozdrawiam Przecież będzie brał powietrze spod dachówek a nie z poddasza, które będzie odizolowane od dachówek wełną Jednak stawiałbym na umieszczenie reku na dole i wykonanie GGWC, które da konkretny efekt, a w sypialniach na poddaszu nie będzie słyszalna nocą praca wentylatorów reku nawet przy maksymalnej wydajności + możliwość schładzania domu przy użyciu GGWC. Edytowane 22 Maja 2013 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 23.05.2013 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Przecież będzie brał powietrze spod dachówek a nie z poddasza, które będzie odizolowane od dachówek wełną witam nie rozumiem o czym piszesz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 23.05.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 nie jest sprecyzowane czy powietrze będzie spod dachówek leciało na strych i z niego będzie czerpane do reku, czy spod dachówek rurą do reku. Jeżeli rurą, to nie będzie cieplejsze niż na zewnątrz, no chyba że dachówki rozgrzeje słońce (ale wtedy latem dramat) - tak nie polecam, bo to błąd. Jeżeli przez strych, to strych będzie wyziębiony, a sprawność praca wymiennika spaprana. Strych będzie chłodzony (straty) i wymiennik będzie pracował na niższej sprawności (też straty). Polecam czerpnię od północy, reku daleko od sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 23.05.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 nie jest sprecyzowane czy powietrze będzie spod dachówek leciało na strych i z niego będzie czerpane do reku, czy spod dachówek rurą do reku. Jeżeli rurą, to nie będzie cieplejsze niż na zewnątrz, no chyba że dachówki rozgrzeje słońce (ale wtedy latem dramat) - tak nie polecam, bo to błąd. Jeżeli przez strych, to strych będzie wyziębiony, a sprawność praca wymiennika spaprana. Strych będzie chłodzony (straty) i wymiennik będzie pracował na niższej sprawności (też straty). Polecam czerpnię od północy, reku daleko od sypialni. witam strych, czy poddasze to pomieszczenie, które znajduje sie bezpośrednio pod dachem (dachówkami) więc nie wiem jak można pobierać powietrze spod dachówek, nie pobierając go zarazem z poddasza, czy strychu za wikipedią: "Strych - przestrzeń pod więźbą dachową budynku, zazwyczaj o przeznaczeniu gospodarczym (schowek, suszarnia, pralnia itp.); zobacz też poddasze." "Poddasze (strych) – kondygnacja nad najwyższym stropem lub sklepieniem, pod pokryciem dachowym. Poddasze może pełnić funkcje: użytkowe, np. przeznaczone jest na jedno lub więcej mieszkań, lub nieużytkowe. Występuje pod dachami o tradycyjnej konstrukcji – więźbach dachowych." pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 23.05.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 no i mamy problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.05.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 no i mamy problem... witam żaden problem:) kwestia nazewnictwa, nazywanie "czegoś" na inne sposoby pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.05.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 witam strych, czy poddasze to pomieszczenie, które znajduje sie bezpośrednio pod dachem (dachówkami) więc nie wiem jak można pobierać powietrze spod dachówek, nie pobierając go zarazem z poddasza, czy strychu Idąc dalej "pod dachówkami" jest nawet parter oraz piwnica Mostek napisał: "...czerpnie zamontuje pod dachowkami..." nie pisząc ile pod co wskazuje na bezpośrednio pod bo czy będąc w bunkrze nad którym rośnie drzewo powiesz: "stoję pod drzewem" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 24.05.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) Ja troszke z innej strony,jak sie maja w praktyce te nagrzewnice kanalowe podłaczone do reku czy taka 2-3kW moze nam docieplic chalupe? I czy to sie wogole kalkuluje ? Edytowane 24 Maja 2013 przez TOMAS 73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.05.2013 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 zależy jaki masz dom, jeżli pasywek to się kalkuluje, jeżeli namiot to bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 25.05.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Ciekawi mnie czy przy energooszczędnym ta nagrzewnica podpieta do reku moze odciązyc troche np CO na gaz "wspomagac" ,czy rachunek za jej prąd przewyzszy jej zyski ciepla wzgledem rachunku za gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.05.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Ciekawi mnie czy przy energooszczędnym ta nagrzewnica podpieta do reku moze odciązyc troche np CO na gaz "wspomagac" ,czy rachunek za jej prąd przewyzszy jej zyski ciepla wzgledem rachunku za gaz witam ogrzewanie gazem jest znacznie tańsze od grzania pradem z COP=1 (nagrzewnica to po prostu grzałka) jeżeli potrzebujesz magrzewnicy do wspomagania rozmrażania rekuperatora, zastosuj taką, która jest dedykowana tylko do rozmrażania, oszczędzisz na kosztach nagrzewnicy i rachunkach za ogrzewanie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts