Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

f.5 napisał:
z innej beczki pytanie

czy jak mam juz instalację wykonaną to był 1 etap

czy montując rekuperator tez moge liczyc na 8 % vat ?

witam

myślę, że jak firma dostarczająca ci rekuperator zamontuje i uruchomi to wystawi ci fv ze stawką 8%

ja nie widzę tutaj żadnego problemu

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

• 4 weeks później...

Witam!

Mam do Was pytanie a chodzi o moją " rozgrzebaną " wentylację przez znanego tutaj miki121 !Od 2 miesięcy brak jakiegokolwiek kontaktu z nim! Niestety nie zostawił mi projektu...bo po co?!

Chcę dokończyć wentylację-mam zrobione "przebicia" w stropie.Pozostał montaż reku i poprowadzenie wentylacji na poddaszu. Co "autor " miał na myśli montując coś takiego20121108748.jpg-skrzynka rozumiem, ale ta rura? to nie wiem ( poprosiłem autoryzowanego instalatora o opinię na ten temat i też nie wie co to jest !). Jest ona wyprowadzona na strych , a w środku jest pusta.IMAG0649.jpg,IMAG0650.jpg.

Jeszcze jedno - anemostatów mam na dole 12, a rur w skrzynce 10, gdzie się podziały pozostałe?! ( aha 6 wywiewowych a 6 nawiewowych - podobno powinny być jakoś wydzielone w skrzynkach?) . Samo wykonanie ... no cóż - sami oceńcie!!!IMAG0651.jpg.

• 3 months później...

Widze, ze watek troche podupadl. Mam nadzieje, ze ktos odniesie sie do moich watpliwosci?

Mam pytanie, czy jednostke rekuperatora mozna umiescic na strychu? Dom mam z poddaszem uzytkowym, garazem i piwnica.

Czy nie bedzie troche za glosno w sypialniach i czy wibracje jednostki nie beda zbyt uciazliwe.

Zycze wszystkim forumowiczom Wesolych Swiat Bozego Narodzenia ;)

Re Plawgo:

- wydaje się, że wszystko jest wykonane prawidłowo. Masz 12 anemostatów na dole, ale od tej skrzynki idzie 10 rur dlatego, że są z niej zasilane albo anemostaty nawiewne, albo wywiewne (do 2 idzie pojedyncza rura, a do 4 podwójna). Masz gdzieś (pewnie w suficie podwieszanym) schowaną drugą skrzynkę rozdzielczą, do której prowadzi ta druga rura. Wykonanie otworów (na ostatnim zdjęciu) jest zrobione jak najbardziej prawidłowo, tylko wykonawca nie zgrał się z ekipą wykonującą tynki / malowanie - przed w/w czynnościami należało zamontować przedłużki i zamocować podstawki anemostatów, i dopiero wtedy obrabiać i malować :-)

Ogólnie masz instalację wykonaną w 40%, a nie jak myślisz w 90%, i jeszcze sporo roboty zostało aby to dokończyć.....

Pozdrawiam

Indiana_ napisał:
Re Plawgo:

- wydaje się, że wszystko jest wykonane prawidłowo. Masz 12 anemostatów na dole, ale od tej skrzynki idzie 10 rur dlatego, że są z niej zasilane albo anemostaty nawiewne, albo wywiewne (do 2 idzie pojedyncza rura, a do 4 podwójna). Masz gdzieś (pewnie w suficie podwieszanym) schowaną drugą skrzynkę rozdzielczą, do której prowadzi ta druga rura. Wykonanie otworów (na ostatnim zdjęciu) jest zrobione jak najbardziej prawidłowo, tylko wykonawca nie zgrał się z ekipą wykonującą tynki / malowanie - przed w/w czynnościami należało zamontować przedłużki i zamocować podstawki anemostatów, i dopiero wtedy obrabiać i malować :-)

Ogólnie masz instalację wykonaną w 40%, a nie jak myślisz w 90%, i jeszcze sporo roboty zostało aby to dokończyć.....

Pozdrawiam

Witam!

Dzięki za odpowiedź... nieco trochę spóźnioną...Wentylację mam dokończoną ( zamontowane reku, anemostaty) i sprawdzoną przez firmę instalatorską tj . przepływy. Wszystko działa na szczęście OK.

Na dniach się wprowadzam...

Pozdrawiam

Tomaszs131 napisał:
Widze, ze watek troche podupadl. Mam nadzieje, ze ktos odniesie sie do moich watpliwosci?

Mam pytanie, czy jednostke rekuperatora mozna umiescic na strychu? Dom mam z poddaszem uzytkowym, garazem i piwnica.

Czy nie bedzie troche za glosno w sypialniach i czy wibracje jednostki nie beda zbyt uciazliwe.

Zycze wszystkim forumowiczom Wesolych Swiat Bozego Narodzenia ;)

Nad sypialnią to raczej jednostki centralnej nie planuj. Nie znam projektu twojego domu , ale moim zdaniem lepiej nie ryzykować, że będziesz potem wieczorem (gdy jest najbardziej cicho w domu) słyszał odgłos centrali dochodzący ze strychu. A może być tak, że latem będziesz chciał właśnie na noc włączyć najwyższy bieg centrali.

rpilski napisał:
Nad sypialnią to raczej jednostki centralnej nie planuj. Nie znam projektu twojego domu , ale moim zdaniem lepiej nie ryzykować, że będziesz potem wieczorem (gdy jest najbardziej cicho w domu) słyszał odgłos centrali dochodzący ze strychu. A może być tak, że latem będziesz chciał właśnie na noc włączyć najwyższy bieg centrali.

Nie ma to znaczenia - bo wentylacja domowa nie może być słyszalna.

Natomiast faktem jest, że nad sypialnią odprowadzenia wody może być kłopotliwe.

rpilski napisał:

Dziekuje bardzo za odpowiedz.

Po rozmowie z innym instalatorem zdecydowalem sie umiescic jednostke centralna w piwnicy.

noc napisał:
Bardzo dobra decyzja.

Jak ktoś napisał instalacja powinna być niesłyszalna, jednak nie zawsze to się udaje. Szczególnie jeśli to jest "Twój pierwszy raz".

Do tego żaden kłopot z odprowadzeniem skroplin.

To nie ciasto, że się może nie udać!

- Wystarczy posłuchać central przed zakupem a kanały dobrać średnicami, by się powietrze w nich nie za mocno nie rozprężało.

Że wentylację słychać - dowiadujemy się najczęściej, gdy już jest za późno na zmianę kanałów i za drogo na zmianę centrali.

Tomasz Brzęczkowski napisał:
To nie ciasto, że się może nie udać!

- Wystarczy posłuchać central przed zakupem a kanały dobrać średnicami, by się powietrze w nich nie za mocno nie rozprężało.

Że wentylację słychać - dowiadujemy się najczęściej, gdy już jest za późno na zmianę kanałów i za drogo na zmianę centrali.

No właśnie. Trzeba sobie zakupić albo wypożyczyć kilka central. Przywieźć je do domu. Ustawić w miejscu gdzie mają być zamontowane i posłuchać, której nie słychać w nocy np. w sypialni (trzeba zaczekać do późna, żeby "szum tła" np. przejeżdżające samochody nie zakłócił sprawdzania). Oczywiście trzeba to robić w warunkach docelowych, czyli po wykończeniu i przy wstawionych drzwiach oraz najlepiej meblach. Po takim teście wybór centrali i miejsca jej zainstalowania będzie oczywisty.