Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakoś nie potrafię odczytać wartości z Twojego sterownika. U mnie wszystkie wartości wydajności wentylatorów podane są w %.

Co to za jednostka? Może ktoś inny ma podobną i pomoże Ci w ustawieniach. Najlepiej spytaj się instalatora, niech podpowie Ci jak zrównoważyć siłę nawiewu i wyciągu.

• 3 weeks później...
  jvc napisał:
Panowie pytanie do tych co mają rekuperator bo to chyba miedzy innymi jego wina.

Czy u Was również jest taka mała wilgotność powietrza w domu?

Na przykład dzisiaj na zewnątrz wilgotność 95% a ja mam w domu 26%.

Przewietrzyłem dom i skoczyła na 31% więc i tak słabo.

Generalnie od początku jest z tym problem w okresie grzewczym.

Witam,

Poziom wilgoci w budynku można regulować odpowiednim ustawianiem wydajności powietrza nawiewanego przez centralę wentylacyjną z rekuperatorem. Do rekuperatora można także dokupić czujnik wilgotności umożliwiający automatyczną pracę wentylacji.

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Konsultant marki Buderus napisał:

Konsultant marki Buderus

W takim razie jak odczytać te parametry ze zdjęcia dwa posty wyżej?

Nawiew ustawiony na drugim biegu.

Ogólnie są cztery , ostatni najwyższy można włączyć tylko na 30 minut

Powierzchnia ,którą obsługuje rekuperator to 180m2

Rekuperator marki viessman

• 4 weeks później...

Ma ktoś rekuperator z tkzwanym wymiennikiem entalpicznym odzyskującym część wilgoci z powietrza wywiewanego?

1. Jak to się sprawdza jaka jest wilgotność w pomieszczeniach w zimie?

2. Czy trzeba często go myć?

3. Jak wygląda jego z używanie po jakim czasie trzeba go wymienić na nowy (podejrzewam żę się zapcha)?

4 Czy twoim zdaniem warto dołożyć na ten wymiennik czy nie ma to większego sensu?

• 1 month później...
  Liwko napisał:
Co to za czujnik i jak go montujemy?

Witam,

Jest to czujnik wilgotności HS, który jest montowany jest w rekuperatorze przy kanale powietrza wywiewanego, dzięki czemu jeden czujnik będzie w stanie obsłużyć wszystkie pomieszczenia typu łazienka, wc czy kuchnia. Jego zadaniem jest zwiększenie wydatku wentylatora w centrali wentylacyjnej z rekuperatorem w przypadku pojawienia się wilgoci.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam

Probuje zglebic temat rekuperatorow, ale juz mi rece opadaja i nie moge znalezc merytorycznych informacji z rzetelnymi danymi porownawczymi.

Interesuja mnie w sumie 3 rzeczy:

1) Realna sprawnosc (roznice miedzy spiralno-przeciwpradowym a przeciwpradowym - sa fantasci co podaj pod 92% na przeciwpradowym - oczywiscie bez podania temperatur)

2) zuzycie energii na wentylatory (rozumiem ze zalezy to od oporow wiec na spiralno-pp beda wieksze)

3) cena filtrow

Macie jakies dane porownawcze sprzetow pod tym katem ?

Sklaniam sie ku Bartoszowi bo ma dlugi wymiennik i radzi sobie bez grzalek, odmrozeniowych instalacji czy GWC - wiem ze duzy ale miejsca mam dosc.

Minus ze konstrukcja dosc leciwa - choc moze to i plus.......po co zmieniac dobre ?

Pewnie sa lepsze tylko nie moge niczego konkretnego sie dowiedziec z ogolnikowego belkotu marketingowcow......stad apel na forum

Mój ma 80 - 90%sprawności, wentylatory prze 96% czasu pobierają około 20 - 22 W a przy pracy na ful (4% czasu) około 120W, filtry kosztowały 50 zł i mam zapas na 5 lat. Co do grzałek mój zużywa na nie około 70 kWh/rok. Edytowane przez plusfoto

plusfoto napisał:
Mój ma 80 - 90%sprawności, wentylatory prze 96% czasu pobierają około 20 - 22 W a przy pracy na ful (4% czasu) około 120W, filtry kosztowały 50 zł i mam zapas na 5 lat. Co do grzałek mój zużywa na nie około 70 kWh/rok.

Widze ze masz Tesle - to ta stara czy juz nowa? (czytalem ze nowe sa bardzie energozerne).

No to pradu malo bierze. A te 80-90 % jakos liczyles czy z katalogu wziales ? Z czego masz kanaly i jakie srednice ?

Jakie masz tam filtry , bo dosc tanio wychodza.

A jak czesto uzywales grzalki w tym roku (przy jakiej temp musisz je wystartowac? )

Jeszcze pytanie odnosnie rocznych przegladow - ile kosztuja ? ( w sumie to nie piec gazowy i nie ma tam az takich komplikacji wiec myslalem zeby je robic do czasu zakonczenia gwarancji).

Sklaniam sie ku Bartoszowi bo ma dlugi wymiennik i radzi sobie bez grzalek, odmrozeniowych instalacji czy GWC - wiem ze duzy ale miejsca mam dosc.

Minus ze konstrukcja dosc leciwa - choc moze to i plus.......po co zmieniac dobre ?

Pewnie sa lepsze tylko nie moge niczego konkretnego sie dowiedziec z ogolnikowego belkotu marketingowcow......stad apel na forum

Dobre Nie potrzebuje grzalek ten kolos a wiesz dlaczego.?

Witam,

ja mam Brink'a 400.

Dom parterowy, 155mkw, przewody na stropie pod wełną, reku na strychu w pomieszczeniu ok 15C zimą.

Zimą reku chodzi na 50m^3/h z kilkoma przewietrzeniami. przy tych 50m^3/h bierze ok 12W.

OD połowy lutego mam podpiety Sonoff POW, poniżej wyniki - widać kiedy były mrozy <10C, włączała się grzałka - ale bez tragedii.

Filtry oczywiście zmienione z oryginalnych ramek z drutu na kasety - koszt maty F5 i G4 znikomy.

76zTsSG.png

2ctMIbK.png

2ctMlbK.png

Jak wyglądają u Was wymienniki, np. po roku użytkowania? U siebie widzę w że wymienni nie jest super czysty, czyżby filtry były do bani i powinienem stosować coś lepszego?

Drugie pytanie dotyczy zamarzania wymiennika. U mnie właśnie doszło do jego częściowego zamarznięcia i pewnie stąd wynikały ostatnie problemy ze słabą sprawnością rekuperatora.

plusfoto napisał:
Mój ma 80 - 90%sprawności, wentylatory prze 96% czasu pobierają około 20 - 22 W a przy pracy na ful (4% czasu) około 120W, filtry kosztowały 50 zł i mam zapas na 5 lat. Co do grzałek mój zużywa na nie około 70 kWh/rok.

Masz bardzo dobry rekuperator. Ciekawe ile Wat na najniższym biegu pobiera reku Bartosza. Czy ~10-15% lepsza sprawność Bartosza zrekompensuje kilkakrotnie większy pobór prądu. Czy ma silniki wentylatorów na prąd stały - pobierają najmniej prądu. Jak się mają do "20 - 22 W" Twojego rekuperatora?

Edytowane przez witek_myslowice

romano78 napisał:

Dobre Nie potrzebuje grzalek ten kolos a wiesz dlaczego.?

Nie potzrebuje bo ma ten "specjalny" wymiennik - bardzo dlugi, przeciwpradowy z jakims tam skreceniem o 180* (stad duze wymiary reku, bo duza powierzchnia wymiennika i opory wieksze, czyli zre wiecej pradu).

witek_myslowice napisał:
Ciekawe ile Wat na najniższym biegu pobiera reku Bartosza. Czy ~10-15% lepsza sprawność Bartosza zrekompensuje kilkakrotnie większy pobór prądu. Czy ma silniki wentylatorów na prąd stały - pobierają najmniej prądu. Jak się mają do "20 - 22 W" Twojego rekuperatora?

No wlasnie Bartosz zre z 3-4 razy tyle niestety i pewnie nie zrekompensuje tego lepsza spawnosc i brak grzania (ale nie wiem tak naprawde ile "biora" grzalki i jak czesto......)

Tu sa dane http://tuznajdziesz.pl/produkty/produkt/centrala-wentylacyjna-bartosz-vena-n-4-ec-36289,1931/

- dziwne ze nie moze nawiewac mniej niz 150m3.... zima moze mocno wysuszac jak nie ma nizszego biegu.

Niby ma wentylatory EC czyli powinien miec ciagla regulacje - tylko czemu dopiero od 150m3 ??

dpo napisał:
Nie potzrebuje bo ma ten "specjalny" wymiennik - bardzo dlugi, przeciwpradowy z jakims tam skreceniem o 180* (stad duze wymiary reku, bo duza powierzchnia wymiennika i opory wieksze, czyli zre wiecej pradu).

Jak masz gdziesz możliwość obejrzeć ten wymiennik podczas pracy jak jest mróz to posiedz przy nim z godzinkę i zobaczysz co ten super rekuperator robi aby nie zamarzal ja to sprawdziłem bo miałem taką możliwość.

misiupl napisał:
Witam,

ja mam Brink'a 400.

Dom parterowy, 155mkw, przewody na stropie pod wełną, reku na strychu w pomieszczeniu ok 15C zimą.

Zimą reku chodzi na 50m^3/h z kilkoma przewietrzeniami. przy tych 50m^3/h bierze ok 12W.

OD połowy lutego mam podpiety Sonoff POW, poniżej wyniki ]

Rzeczywiscie nie ma tragedii - bo w sumie mrozow bedzie moze miesiac w roku..... wychodzi na to ze lepiej mniejsza wydajnosc przy mniejszym zuzyciu pradu.