SlawekZ 30.12.2002 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Polecam stronę http://www.heatex.pl/ można z niej pobrać program do doboru wymienników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 11.01.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 W rekuperatorze z wymiennikiem krzyżowym w lecie wstawia się kasetę letnią (żeby nie ogrzewać i tak już ciepłego powietrza) a w przeciwprądowym ?Na przykład dyskutowane rekuparatory kuleja ?Wiecie jak się robi takie "obejścia" i czy jest to duży dodatkowy koszt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 11.01.2003 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Coś się tu robi niemrawo.Dla pobudzenia dyskusji:Znalazłem ciekawe strony www jak i czy warto ożenić GWC z rekuperatorem http://www.instalator.pl/archi/mi4/ilustracje/24.gif http://www.instalator.pl/archi/mi4/ilustracje/25.gif Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi 11.01.2003 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Oj Witek , Witek .Jak w piosence : Wszystko już było !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 13.01.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Witam Cię ZIBI - nic tu sie nie dzieje, watek GWC gdzieś tam przepadł Jest nowy temat do przemyśleń - dla wszystkich Mam książkę Poradnik: pt."Wentylacja regulowana z odzyskiem ciepła" wyd Instalator Polski W-wa (cena 45zł z dosłaniem). Jest to tłumaczenie z j. niemieckiego. Znalazłem tam rekuperator dla bardzo małego parterowego domu (salon i kuchnią w jednym pomieszczeniu, WC i jedna sypialnia w osobnych przylegających do siebie i ściany kuchni pomieszczeniach). Tam jest pokazany, rekuperator (wydajność max ok. 150m3/h) który mieści się w szafce razem okapem kuchennym. Wyciąga on gorące powietrze w czasie gotowania z nad okapu i osobnymi rurkami z WC– nie będę dalej tłumaczył, co się dalej dzieje – wszyscy wiedzą. Dlaczego piszę na ten temat?: Była tu mowa o wydzielających się w czasie gotowania oparów tłuszczów itp. szybko brudzą element wymiennika i turbinę silnika. Jak to rozwiązano? Krzyżowy element wymiennika jest mały, łatwo się go wyciąga. Turbina wentylatora jest mocowana do wirnika silnika na zatrzask. Oba te elementy można łatwo wyjąć z rekuperatora i umyć w zmywarce. To jest chyba rozwiązanie jak wykorzystać to brudne ale bardzo ciepłe powietrze? Tylko czy w Polsce jest producent takich małych (ładnych-okap w kuchni) rekuperatorów? Może ktoś takie importuje? I co Wy na to? Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 13.01.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Witku ja znalazłem producenta rekuperatorów o niewielkim wydatku za 1000 złto nie jest reklamaflopsystem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 13.01.2003 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Byłem na ich stronach. Dobra tania oferta. Może kupię właśnie taki model? Bo rekuperator na pewno kupię.Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.02.2003 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 A co sądzicie o rekuperatorach tej firmy:http://www.bartosz.com.pl/Nikt o nich nigdy nie wspominał ale ja myślę że warto się zainteresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 02.02.2003 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 A masz jakiś cennik od nich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.02.2003 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Cen niestety nie znalazłem, ale można importować kilka plików o wentylacji Może ze względu na imię dadzą mi specjalny rabat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 02.02.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Właśnie sobie czytam te poradniki. Oni na przykład proponują podłączanie okapu kuchennego do rekuperatora przez filtr tłuszczu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 02.02.2003 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 gdzieś znalazłam ( sorry za brak odniesienia ), że przy stosowaniu rekuperacji, nie zaleca się innej wentylacji niż mechaniczna związana z tym rekuperatorem. Chodziło o ciśnienia i zasysanie powietrza z innego źródła, obniżającego sprawność rekuperatora. Do mnie to przemawia i raczej skłaniam się do okapu z filtrami oraz zastosowania kuchni elektrycznej ( pierwotny plan gazowa ), gdyż przy gazowej trzeba posiadać wentylację grawitacyjną. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 02.02.2003 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 To akurat ma sens, żeby przy wentyalcji mechanicznej NIE BYŁO innych doprowadzeń czy odprowadzeń powietrza z domu. Dlatego też radzi się, żeby okna były nawet nieotwierane ! Bo skoro wentylacja zapwni komforote i nawet oczyszczone powietrze... A przez otwarte okno w lecie może komar labo osa wlecieć.. Ale podłączenie okapu kuchnnego (nad płytą ceramiczną) to już nie takie proste. Niektórzy mówią, że absolutnie nie można wprowadzać gorącej pary w kanały do rekuperatora. A tutaj firma Bartek mówi, że owszem jaknajbardziej tylko po filtrze tłuszczu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.02.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Cena za wymiennik spiralno, krzyżowo, przeciwprądowy to niecałe 3000 reszta wentylacji jak przy innych wymiennikach. Jednak najbardziej zainteresowało mnie to, że nawet w największe mrozy nie występuje szronienie wymiennika. Przy jego nominalnej sprawności powyżej 85% nie ma sensu inwestować w gwc. Coraz bardziej skłaniam się ku temu bartkowemu patentowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 04.02.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 cena za wymiennik krzyżowy to cytujęCeny:HA0200-0300-021-2A00-2-0-0-0300 cena 87 EURO /netto + 22%/HA0200-0400-021-2A00-2-0-0-0400 cena 108 EURO /netto +22%/wg producentaprzy zastosowaniu dwóch podłączonych jeden za drugim i wydatku 400m3/h uzyskujemy sprawność też 80% ale cena jest do rozważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 04.02.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Jezier dobrze, że spojrzałem stronę wcześniej, bo już myślałem, że mam jakiś patent, o którym nic nie wiem Bartek Swoją drogą 100 euro cena b. atrakcyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2003 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Bartek jest tani - ale to tylko rekuperator bez wentylatorów i akcesorii.Trzeba zrobić wycenę kompletu do monatażu.Zestaw minimalny:rekuperator, dwa wentylatory kanałowe, 2 szt. transformatorowy regulator obrotów wentylatorów (tyrystorowy nie nadaje się), montażowa przepustnica do regulacji ilości powietrza, dwa filtry, dwie klapy zwrotne, automatyka.Uzupełnienie zestawu minimalnego:filtr tłuszczowy, nagrzewnica wodna lub elektryczna.Jak to wszystko się doda to ten zestaw zrobi się b. drogiMAX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.02.2003 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Nie wiem czy 2500-3000 to tanio. Cały system dla domku jednorodzinnego to ok 10000-12000. Podaję tylko ceny za wymiennik bo reszta systemu jest niezależna od wymiennika. Ceny, które podawał Januszek to wymienniki innej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2003 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Wlasnie dlatego napisałem ze Bartek jest tani - no dość tani.MAX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 05.02.2003 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 dla zainteresowanych tańszymi rozwiązaniami ( rekuperator ),jest firma, która od niedawna produkuje rekuperatory o nazwie ZWC-1 oraz ZWC-2 z wydajnością odpowiednio 250m3/h i 500m3/h ze szwedzkimi wentylatorami. Ten pierwszy bodajże 2x80W. Sterownik płynna regulacja na tyrystorach. Cena brutto ok. 1700 zł i 1950 zł. Firma nazywa się TYWENT i ma stronę www. Szukajcie wyszukiwarką, ale mało tam informacji.Wentylatory podobno dobre, a regulacja na tyrystorach ?W pokoju mamy żyrandol z żarówkami łącznie 200W i ściemniacz.I wszystko jest OK.Brak natomiast jakichkolwiek innych czujników np. przeciwzamrożeniowy. Jeśli założymy GWC to niekoniecznie widzę jego potrzebę.Szczęśliwie do czasu wyboru mamy jeszcze ciut ... Karina P.S.wydajności np. 250 m3/h to wydajność na wyjściu rekuperatora, po przejściu przez instalację, realnie może to być np. 210 m3/hweźcie to pod uwagę. Wydajność rzeczywistą odczytuje sie z charakterystyki działania wentylatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts