kerado28 03.08.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Dobrej jakości przepustnica kosztuje ok. 80,00zł (są oczywiście także za ok. 30zł) do tego siłownik ok. 350zł (są oczywiście i tańsze).Wybór należy zawsze do kupującego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 03.08.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Ja dzisiaj temp na zew 32 stopnie z reku nawiew 25 stopni ( bez GWC ), ale mam chłodnicę kanałową działającą w momencie podlewania ogrodu która dodatkowo schładza mi powietrze do 22 stopni !!, i pytanko ile na nawiewie macie koledzy z GWC ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.08.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Wczoraj przy 32 C za oknem nawiew za nagrzewnicą a przed centralą miałem 21 C !Tak było przy 50 % wydajności.Przy 100 % było 22 C ! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 04.08.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) U mnie obecnie temp. z GWC w granicach 17C. Przy krytycznych upałach było gorzej, bo temp. dochodziła do 19 C. Mam cały czas obawy o szczelność mojego rurowca. Po ostatnich opadach znów podniósł się znacznie poziom wód i jest grubo powyżej moich rur. Odpukać na razie się trzymają Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez 7tonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.08.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 U mnie temperatury z GWC są takie jak u 7tonik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salata123 04.08.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Dzięki za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.08.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 U mnie na końcu rury z GWC gdzie mam założony tymczasowy wentylator jest 17,7 raczej przy każdej temp. jaka ostatnio było. Czasami wzrasta do 18,1 ale nie wiem na ile jest to uzależnione od otwartych okien. pozdr adam (reku w kartonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 11.08.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Jak obliczyć prędkość powietrza przy wentylacji mechanicznej dla poszczególnych przekrojów rur, np.fi 100fi 125fi 160Z góry dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.08.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Czytałeś to? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?75360-Wentylacja-mechaniczna-czy-kto%C5%9B-sam-policzy%C5%82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.08.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Jak obliczyć prędkość powietrza przy wentylacji mechanicznej dla poszczególnych przekrojów rur, np. fi 100 fi 125 fi 160 Z góry dziękuję za odp. Przepływ powietrza w rurze (wyrażony w m3/s) podzielony przez wewnętrzny przekrój kanału (w m2) da Ci prędkość przepływu (w m/s). Reszta, to już przeliczanie jednostek. Np 1m3/s=3600m3/h, czy 1m=100cm, 1m2=10000cm2. Wzoru na pole koła chyba nie muszę podawać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.08.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 wentyl kiblowy to pikuś, okap w kuchni to ma wyziew taki że bez odpowiedniego sterowania pracą centrali zacznie nam w kiblu z anemostatu walić golonką, da się to zrobic tylko trzeba dołożyć trochę przepustnic sterowanych siłownikami od zamka centralnego, Eeee, przesadzacie z tymi wentylatorami. Mam reku, mam okap i miałem wentylator w łazience. Ani okap ani 15cm wentylator w łazience nie wpływa na reku, gdyż, każde urządzenie jest u mnie podłączone długim osobnym kanałem bezpośrednio w pobliże reku.Wentylatora już wprawdzie nie używam, bo jak się okazało nie jest potrzebny, ale okapu tak i nie wali mi w kiblu golonką. Jeśli podłączymy okap na jednej rurze blisko łazienki, to będzie problem, który łatwo i tanio można rozwiązać. Po co wymyślać skomplikowane i dogie sterowanie, skoro można się ewentulanie zabezpieczyć jednokierunkowymi przepustnicami, które zbudowane są z jednej okrągłej ruchomej klapki na 2 punktach podczepienia powyżej środka ciężkości - cena koło 15zł. Takim wynalazkiem można też zrobić przekierowanie zasysanego strumienia np. włączony okap to z okapu, okap wyłączony to zasysanie spod sufitu. Wystarczy klapkę odpowiednio wyważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 14.08.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Dzięki za odp.Czyli, jeśli dobrze licze dla fi 100, przy 30m3/h, prędkość strugi wynosi 1,07m/sDla fi125, ta struga wyniesie tylko 0,68 m/sTo po co projektanci projektują przekroje fi 125 dla przepływu 30m/s?? Skoro w obu przypadkach nie są one praktycznie słyszalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.08.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 a jaki masz reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 14.08.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Jeszcze jego nie ma.Natomiast chyba będzie brink.A czy to ma jakieś znaczenie przy przepływasz o które pytałem powyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.08.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 słyszalność to nie wszystko, większa średnica to mniejsze opory, ale nie zmienia to faktu że tą samą instalację można wykonać na 100 różnych, lepszych lub gorszych sposobów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.08.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Mam już brinka i działa super. Nawet na najwyższym biegu hałas nie jest za duży, na minimum to aż wątpię czy działa Polecam. Pozdrawiam adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 26.08.2010 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 WitamJako ze czas najwyższy już wybrać rekuperator który będzie sercem wentylacji mechanicznej na sobotę umówiłem się z Panem od tych zabawek. Wcześniej wysłał ofertę która mnie zaciekawiła a w niej reku WindMaker serii RAPTOR <--- no i właśnie strasznie mało info o tym produkcie może ktoś z was spotkał się z urządzeniami tej firmy i może napisać czy warto się nad nim zastanawiać od razu nadmienię ze nie jest to tani Reku (tu link do str. gdzie coś o nim piszą http://www.aspol.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=61:hit-nowy-rekuperator&catid=1:latest-news&Itemid=1&lang=pl ) Powierzchnia która będzie wentylowana to ok 600 m3. Pozdrawiam i czekam na jakieś info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 26.08.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Wcześniej wysłał ofertę która mnie zaciekawiła a w niej reku WindMaker serii RAPTOR <--- no i właśnie strasznie mało info o tym produkcie może ktoś z was spotkał się z urządzeniami tej firmy i może napisać czy warto się nad nim zastanawiać od razu nadmienię ze nie jest to tani Reku Dość interesujące, a możesz proszę podać orientacyjną cenę tej centrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 26.08.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 dostałem info ze koszt to ok 13900zl netto oczywiście, ale zadzwonię jeszcze sam do centrali w łodzi za ile oni je maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.08.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 dostałem info ze koszt to ok 13900zl netto oczywiście, ale zadzwonię jeszcze sam do centrali w łodzi za ile oni je maja. Czy ta cena jest za wydajność maks ok. 300 m3/godz ? W czym jest lepszy od np. Nikol (poza ekskluzywną obudową) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts