mimblau 05.05.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Jestem na etapie projektu i w tej chwili robi się rekuperator. Zapaliła mi się taka lampka- Czy ktoś zastanawiał się nad dwiema czerpniami? typu od południa na zimę(słońce wtedy mile widziane) i od północy na lato(wieczny cień). Czy to może całkowicie bez sensu. Przełączanie kanału pewnie nie byłoby problemem, czy ktoś się pochylał nad tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.05.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Bez sensu, przynajmniej ekonomicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimblau 05.05.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 ekonomicznie, tzn. koszt wykonania(pociągnięcia jednego kanału)? U mnie to w sumie 10m ekstra, ale tak sobie myślę na na prostą logikę, różnice temperatur w zimie/lecie w słońcu/cieniu są istotne. Czy ta temp wejściowa do rekuperatora nie zwiększy mu sprawności? Przy jednej czerpni nominalnie mam ją położoną od północy, zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.05.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Żeby skutecznie wykorzystać 2 miejsca poboru powietrza musiałbyś to wysterować czyli przepustnice zwrotne jakiś siłownik a to są już koszty.Sterownik musiał by widzieć czujniki z obu czerpni .Zostaw na północy, tak jest dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.05.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 ...Czy ta temp wejściowa do rekuperatora nie zwiększy mu sprawności? zwiększanie temperatury wejściowej nie zwiększa tylko zmniejsza efektywność odzysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.05.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 zwiększanie temperatury wejściowej nie zwiększa tylko zmniejsza efektywność odzysku Oczywiście, ale wiemy o co mu chodzi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 15.05.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witaj, Spróbuj tu: http://www.elmech-nikol.pl/przedstawiciele/dolnoslaskie Jak mechaniczna to polecam także GWC rurowy Witam! Mam do Ciebie pytanie odnośnie reku Nikola.Dostałem wycenę centrali 450 EC wraz GWC . Autoryzowany przedstawiciel każe mi się zastanowić nad montażem GWC( cena ok. 15-16 tys.-instalacja rurowa Ground-Therm lub GWC MAX netto), gdyż jak pisze:"reku nie wymaga dogrzewania powietrza czerpanego lub stosowania gwc w okresie zimowym ".Wiem ,że Ty masz GWC rurowy. Czy warto montować GWC i czy ta cena jest do przyjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.05.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam! Mam do Ciebie pytanie odnośnie reku Nikola.Dostałem wycenę centrali 450 EC wraz GWC . Autoryzowany przedstawiciel każe mi się zastanowić nad montażem GWC( cena ok. 15-16 tys.-instalacja rurowa Ground-Therm lub GWC MAX netto), gdyż jak pisze:"reku nie wymaga dogrzewania powietrza czerpanego lub stosowania gwc w okresie zimowym ".Wiem ,że Ty masz GWC rurowy. Czy warto montować GWC i czy ta cena jest do przyjęcia? GWC warto wykonać, ale nie za takie ogromne pieniądze - u mnie do Nikol 320 kosztował ok. 3 tys zł wykonany przez firmę - sam zrobiłbym teraz taki za ok. 1 tys zł - Twój musiałby być większy, więc szacuję koszt własnego wykonania na ok. 1,5 tys zł lub przez firmę 4-5 tys zł. Można oczywiście zrobić to drożej na jakichś specjalnych rurach tylko po co ? GWC przydaje się zimą, ale jeszcze bardziej latem gdy pracuje jako bardzo tania [koszt prądu do centrali went.] w eksploatacji "klimatyzacja". Z moich doświadczeń na pewno warto montować GWC, ale za rozsądne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 16.05.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 GWC warto wykonać, ale nie za takie ogromne pieniądze - u mnie do Nikol 320 kosztował ok. 3 tys zł wykonany przez firmę - sam zrobiłbym teraz taki za ok. 1 tys zł - Twój musiałby być większy, więc szacuję koszt własnego wykonania na ok. 1,5 tys zł lub przez firmę 4-5 tys zł. Można oczywiście zrobić to drożej na jakichś specjalnych rurach tylko po co ? GWC przydaje się zimą, ale jeszcze bardziej latem gdy pracuje jako bardzo tania [koszt prądu do centrali went.] w eksploatacji "klimatyzacja". Z moich doświadczeń na pewno warto montować GWC, ale za rozsądne pieniądze. Dzięki za szybką odpowiedź!Cena GWC też mnie powaliła.W sumie instalacja reku Nikola + GWC + montaż wyniósłby > 35 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 16.05.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 w gwc nie ma niczego co miałoby tyle kosztować, najdroższe sa wykopki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.05.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 chłodnice zaczynają się robić drogie. 40x40 5 rzędowa o mocy 3,2 KW zaprojektowana do 400 m3 kosztuje w Juwencie 1635 zł Brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.05.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 w gwc nie ma niczego co miałoby tyle kosztować, najdroższe sa wykopki U mnie najdroższe były rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 16.05.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 co ty rehała masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.05.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 (edytowane) chłodnice zaczynają się robić drogie. 40x40 5 rzędowa o mocy 3,2 KW zaprojektowana do 400 m3 kosztuje w Juwencie 1635 zł Brutto Chcesz coś tańszego ? Zobacz na tą aukcję : http://allegro.pl/klimakonwektor-aux-kanalowy-fancoil-i1582805913.html Gotowy wymiennik kanałowy z tacką ociekową. 3 rzędy do chłodzenia, jedna do grzania, ale (chyba) nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć je równolegle. Wentylator możesz wykorzystać lub odłączyć . Niektórzy poszli jeszcze dalej i zrobili z tego ... rekuperator : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&p=4733263&viewfull=1#post4733263 . Edytowane 18 Maja 2011 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.05.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Tu jest coś więcej : http://www.serwer.agdex.com/opisy/aux_klimatyzatory/fancoil.pdf Za geste te lamele, nie podają oporów po stronie powietrza. No ale cena rzeczywiście lux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.05.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Za geste te lamele, nie podają oporów po stronie powietrza. Podają - na 4 stronie - 70Pa przy 680m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmix 18.05.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Witam.Tak mi się poukładało, że mam możliwość usadowienia czerpin powietrza bardzo blisko rekuperatora ok 1 - 1.5 m. Czy jest jakaś minimalna długość przewodu, ktora musi być spełniona.Rekuperator BRINK RENOVENT MEDIUMPozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.05.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Tak mi się poukładało, że mam możliwość usadowienia czerpin powietrza bardzo blisko rekuperatora ok 1 - 1.5 m. Czy jest jakaś minimalna długość przewodu, ktora musi być spełniona. Ja mam podobnie . Wyrzutnie też mam tak blisko, jakieś 0,5 m od centrali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.05.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Czy jest jakaś minimalna długość przewodu, ktora musi być spełniona. Rekuperator BRINK RENOVENT MEDIUM Zalecane jest zastosowane odcinka elastycznego ok. 1m pomiędzy centralą a kanałami sztywnymi. Chodzi o eleminację ewentualnych drgań centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.05.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Do wyrzutni mam kanał elastyczny. Czerpnie jednak mam zamontowaną na sztywno wraz z nagrzewnicą ale nie widzę problemu . PS. 1 wentylator mi pada, 3 lata od uruchomienia mam 300 zł koszt wymiany , podobno dospel zaczął montować chińczyki , mnie się chyba taki trafił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts