Jacekss 22.12.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 ok dzienks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Nie wiem jaki jest sens, ale musiałaby to być przepustnica sterowana (ręcznie lub automatycznie). Taka jak ze zdjęcia do Twoich celów się nie nadaje. Do kominka mam taką http://www.kratki.com/images/szablon/przepustnica_linka_125_wym.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 22.12.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 O właśnie, o tego rodzaju przepustnicy myślałem. Tylko zastanawia mnie w praktyce sens stosowania jej w sytuacji, gdy kominek ma "swoją własną osobistą" przepustnicę. Jedyny jaki widzę, to dokładne odcięcie się od świata zewnętrznego w czasie gdy nie palimy w kominku. Tylko czy takie rozwiązanie w istotnym stopniu wpłynie to na ucieczkę ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Kominki miewają własną przepustnicę do dozowania powietrza, która nie zamyka szczelnie kanału doprowadzającego. Sam sobie na to pytanie odpowiedziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 22.12.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Ja nie pytałem ja wybrałem świadomie Kominek mam szczelny na tyle, na ile może być szczelne takie urządzenie. W razie co zawsze mogę w światło czerpni wepchnąć grubą szmatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 W pierwszym sezonie też łaziłem ze szmatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 22.12.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Z dokumentacji Legalettu odnośnie wymiany powietrza: "Therefore, the required amount of outside air introduced in to a home canvary considerably. All recommendations from government agencies are averages and based on good practice and call fordesign capacity of about 1 air change every 3 hours or for a 2,000 sq.ft. home about 90 CFM of fresh air make up." U mnie obecnie ustawiona na 20%.Po rozpaleniu kominka ustawiam na 80-100%. Mam też sterowanie automatyczne względem wilgotności. Zimą działa dobrze. W innym okresie niestety nie. System nie uwzględnia wilgotności na zewnątrz domu. Im wilgotniej wewnątrz tym większa wymiana. A skoro na zewnątrz też jest duża wilgotność to w domu też będzie nie mniejsza no i kręci się tak cały czas. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 28.12.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 jakie sa koszty zalozenia rekuperacji w domku z poodaszem uzytkowym, wydaje mi sie ze jak jest "strych" to nie ma wiekszych problemow z zamontowaniem rekuperacji, ale chyba zalozenie takiej wentylacji staje sie klopotliwe jak tego strychu nie ma ..jak w takiej sytuacji zmieniaja sie koszty zalozenia ..(rozumiem ze kazdy przypadek jest inny, ale czy ta roznica jest znacza) dom http://www.projektdlaciebie.pl/domy/109/Bajkowy/rzuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.12.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 To jest tylko kwestia schowania rur, może być łatwiej lub trudniej i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 28.12.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 no wlasnie o to mi chodzi czy te rury, beda gdzies "podwieszane" czy musza byc gdzies sciany kute ?? nie mam pojecia jak to sie robi , a nie chcialbym zeby gdzies te rury byly widoczne - strop bede mial gotowy smarta i nie chcialbym zeby byl niszczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.12.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Rury najczęściej chowa się w suficie z karton gipsu, można też w posadzce na piętrze, wtedy daje się takie płaskie kanały wentylacyjne, to samo robi się w ścianach, wykuwa odpowiednie bruzdy dla tych kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 28.12.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 no a to dodatkowe koszty - cos czuje ze pewnie z 10 tys, by mnie wyszla instalacja pomimo jakiegos tanszego rekperatora ;/ - takze chyba to traci sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.12.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 no a to dodatkowe koszty - cos czuje ze pewnie z 10 tys, by mnie wyszla instalacja pomimo jakiegos tanszego rekperatora ;/ - takze chyba to traci sens Ciężko będzie się zmieścić w 10 tys nawet jak sobie sam zrobisz Jeśli zlecisz to 15 tyś jak w mordę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 28.12.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 eee to chyba lepszym wyjsciem bedzie zainwestowanie w 3,4 minirekuperatory do kuchni, łazienki i do dziennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.12.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 eee to chyba lepszym wyjsciem bedzie zainwestowanie w 3,4 minirekuperatory do kuchni, łazienki i do dziennego To zrob sobie same wentylatory i kanaly, dorzuc do tego klime, bedzie mial sterowalnie i komfortowo a wymiennik zawsze mozna dolozyc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.12.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Można na skróty, tyle że nie zawsze wyjdzie to taniej w okresie czasu ! Sam siebie lubię czasem oszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.12.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Ciężko będzie się zmieścić w 10 tys nawet jak sobie sam zrobisz Jeśli zlecisz to 15 tyś jak w mordę . No nie przesadzaj...Optimal 400 z auto bypasem to koszt 4,5tys.zł,temofleksy na cały dom to ok.1,5tys.zł,anemostaty 0,3tys.zł,swoja robocizna 0zł i mamy koszt max.7tys.zł. Ale w jednym masz rację,firma weźmie za to 15tys.zł. Jeśli dla kogoś 7-8tys.zł to nie warte zaoszczędzenia grosze to weźmie firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 28.12.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 No nie przesadzaj...Optimal 400 z auto bypasem to koszt 4,5tys.zł,temofleksy na cały dom to ok.1,5tys.zł,anemostaty 0,3tys.zł,swoja robocizna 0zł i mamy koszt max.7tys.zł. Ale w jednym masz rację,firma weźmie za to 15tys.zł. Jeśli dla kogoś 7-8tys.zł to nie warte zaoszczędzenia grosze to weźmie firmę Do tego dochodzi, a czego nie liczysz, czas i - przede wszystkim - wiedza. Można się spierać, czy te dwa czynniki są warte 7 tysięcy? Dla jednego tak, dla innego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.12.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Ze swojego doświadczenia wiem ze najdroższe są poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.12.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Do tego dochodzi, a czego nie liczysz, czas i - przede wszystkim - wiedza. Można się spierać, czy te dwa czynniki są warte 7 tysięcy? Dla jednego tak, dla innego nie. No cóż,jeśli ktoś zarabia 7tys.zł w weekend lub dwa i nie ma kolegi do pomocy to się zgodzę Wiedza jest tutaj,wystarczy chęć jej przyswojenia. Napisałem wyraźnie,jeśli dla kogoś 7tys.zł to grosze nie warte oszczędzenia to bierze firme Edytowane 28 Grudnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts