Gość 20.05.2003 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Bart jakie i gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2003 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 izolacja musi przedewszystkim miec mozliwosc oddychana wiec nie przykrywaj tego w zadnym wyadku czyms szczelnym czesto zapominamy jak wazna role pelni wentylacja w izolacji termicznej i tu jest nasz slaby punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 a ja izolowałem styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wienczyslaw nieszczegolny 20.05.2003 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 to pruj instalacje jesli sie jeszcze da i szybko zastap szkodliwy steropian przez zwiewna welne mam tylko nadzieje, ze nie jest za pozno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 20.05.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Rury kupisz w tej samej firmie co rekuperator ceny 10-25zł/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.05.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2003 Niektóre rekuperatory mają nagrzewnicę wodną. Co sądzicie o pomyśle żeby latem puszczać tam zimną wodę i schładzać sobie powietrze. Ma to sens?Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.05.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2003 Aha, mam jeszcze uwagę na temat Mr. Taniaklima. Ten Pan wprowadza w błąd na swojej stronie www. Fakt iż złożył w maju 2002 zgłoszenie patentowe dotyczące GWC nie daje mu żadnych praw do tego rozwiązania, więc pisanie o umowie licencyjnej i prawach patentowych to naciąganie. Takie prawa uzyskuje się po udzieleniu patentu. Na to natomiast nie ma żadnych szans, ponieważ, jak sam przyznaje na swojej stronie, jest to rozwiązanie znane i od dawna funkcjonujące (podaje nawet literaturę). Wynalazek natomiast musi być NOWY. Generalnie Taniaklima chce ponad 240 zł za zebrane do kupy ogólnie dostępne informacje.Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wienczyslaw nieszczegolny 22.05.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2003 chcesz przez to powiedziec, ze jest oszustem? nie wyciagalbym pochopnych wnioskowale jesli witek faktycznie nie ma patentu to powinni sie o tym dowiedziec wszyscy forumowicze, gdyz takie lgarstwo stawia pod znakiem zapytania rowniez inne informacje podawane nam przez pana Witolda Taniego klimatyzatora Apel: Witoldzie podaj z laski twojej nr patentu wtedy mozna bedzie cie sprawdzic np w bibliotece politechniki Slaskiej mozna uzyskac informacje na temat wszystkich patentow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galazkiewicz 22.05.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2003 Nie może być jeszcze patentu, jest za wcześnie. Nr zgłoszenia to P-35420, zgłoszone 29 maja 2002. Publikacja jest po 18 miesiącach od zgłoszenia, udzielenie patentu (lub odmowa udzielenia) po upływie 3-5 lat. Praw można dochodzić dopiero po udzieleniu, ale ew. roszczenia będą dotyczyły okresu po publikacji lub pisemnym powiadomieniu naruszyciela. Ale jak już wspomniałem na pierwszy rzut oka widać, że patentu nie będzie. Jestem rzecznikiem patentowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.05.2003 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Do wszystkich montujących sobie rekuperatory!Jeśli dacie za wąskie kanały rozprowadzające powietrze, będzie ono świszczało i cała instalacja doprowadzi domowników w takim mieszkaniu do białej gorączki - nie da im spać!Kanały 55x110 mm są stanowczo za wąskie (przy rekuperatorze o wydajności 250m3/h średnica kanału powinna mieć nie mniej niż 160 mm! Powierzchnia przekroju takiego kanału to ok. 200 cm2. Powierzcnia przekroju kanału 55x110 mm to 60,5 cm2. Więc tego typu dom będzie zachowywał się jak duże organy z solidnymi piszczałkami. Kochani Inwestorzy - myśliciele! Pomyślcie przed położeniem czegokolwiek w domu i zapytajcie sie specjalisty, jaki kanał położyc, zanim narazicie się na całkiem spore koszty związane z przeróbką takiej samodzielnie wymyślonej instalacji!Co więcej - jeśli kanały 55x110 mm to standardowe kanały plastikowe dostępne w supermarketach i bez jakiejkolwiek izolacji, to nie dość, że będą głośne jak licho, to jeszcze spowodują powstanie dość dużej ilości skroplin - a od ich gnicia gipsów, za którymi będą schowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.05.2003 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 to co mam teraz zrobić kupiłem zapłaciłem i co w sumie nacioł mnie czyli oszust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.06.2003 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 dostałeś projekt idż i dostań dziś coś za darmo czemu masz pretensje mogłeś nie kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.06.2003 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 pilnie potrzebuję odpowiedzi w Agagt powiedzieli mi że ich wymiennik nie musi mieć grzałki do odmrażania na zimę czy to możliwe czy ktośto wie we wszystkich rekuperatorach które oglądałem jest grzałka proszę pilnie o pomoc bo muszę już montować a nie wiem czy dobrze wybiorężbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 05.06.2003 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Tak, to prawda. Część rekuperatorów ma grzałkę, a część czujnik, który przy zamtorzeniu wymiennika odcina chwilowo nawiew, a ciepłe powietrze z wywiewu dokonuje autorozmrożeniaTak mają np. Mistrale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.06.2003 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 a jaką sprawność mają mistrale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.06.2003 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Co do zgłoszenia patentowego GWC Taniejklimy: autor nawet nie pofatygował się by zamieścić nowy rysunek GWC - po prostu przekopiował go z ogólniodostępnych materiałów konferencyjnych Katedry Ciepłownictwa i Klimatyzacji Politechniki Wrocławskiej we Wrocławiu. Ciekawe czy zapytał autorów o zgodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.06.2003 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 dajcie człowiekowi spokój każdy robi co umie a jak ktoś nie wie jak to musi się poradzić lub kupić a projekt kosztuje i papier i znaczki i telefony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 06.06.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Sprawność mistrali jest taka jak innych krzyżowych - ok. 70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.06.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Rozumiem że min średnica 150 mm dotyczy początkowego odcinka kanału. Przy rozdzieleniu na kilka nitek średnica może się zmiejszyć. Ja kupiłem w Jotulu taki rozdzielacz do którego wchodzi rura 160 mm i odchodzi 7 przewodów 125 mm. Rozwiązanie zapewnia równomierny rozrząd powietrza na wszystkie kanały (tak podaje producent) W praktyce jest zainstalowana zastawka, która rozprasza strumień powietrza na te 7 kanałów. Mam nadzieje, że sięto sprawdzić. Duduś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 06.06.2003 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 DuduśGdzie dokładnie kupiłeś ten rozdzielacz i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts