Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

izolacja musi przedewszystkim miec mozliwosc oddychana

wiec nie przykrywaj tego w zadnym wyadku czyms szczelnym

czesto zapominamy jak wazna role pelni wentylacja w izolacji termicznej i tu jest nasz slaby punkt

Aha, mam jeszcze uwagę na temat Mr. Taniaklima. Ten Pan wprowadza w błąd na swojej stronie www. Fakt iż złożył w maju 2002 zgłoszenie patentowe dotyczące GWC nie daje mu żadnych praw do tego rozwiązania, więc pisanie o umowie licencyjnej i prawach patentowych to naciąganie. Takie prawa uzyskuje się po udzieleniu patentu. Na to natomiast nie ma żadnych szans, ponieważ, jak sam przyznaje na swojej stronie, jest to rozwiązanie znane i od dawna funkcjonujące (podaje nawet literaturę). Wynalazek natomiast musi być NOWY. Generalnie Taniaklima chce ponad 240 zł za zebrane do kupy ogólnie dostępne informacje.

Włodek

chcesz przez to powiedziec, ze jest oszustem?

nie wyciagalbym pochopnych wnioskow

ale jesli witek faktycznie nie ma patentu to powinni sie o tym dowiedziec wszyscy forumowicze, gdyz takie lgarstwo stawia pod znakiem zapytania rowniez inne informacje podawane nam przez pana Witolda Taniego klimatyzatora

Apel: Witoldzie podaj z laski twojej nr patentu wtedy mozna bedzie cie sprawdzic np w bibliotece politechniki Slaskiej mozna uzyskac informacje na temat wszystkich patentow

Nie może być jeszcze patentu, jest za wcześnie. Nr zgłoszenia to P-35420, zgłoszone 29 maja 2002. Publikacja jest po 18 miesiącach od zgłoszenia, udzielenie patentu (lub odmowa udzielenia) po upływie 3-5 lat. Praw można dochodzić dopiero po udzieleniu, ale ew. roszczenia będą dotyczyły okresu po publikacji lub pisemnym powiadomieniu naruszyciela. Ale jak już wspomniałem na pierwszy rzut oka widać, że patentu nie będzie. Jestem rzecznikiem patentowym.

Do wszystkich montujących sobie rekuperatory!

Jeśli dacie za wąskie kanały rozprowadzające powietrze, będzie ono świszczało i cała instalacja doprowadzi domowników w takim mieszkaniu do białej gorączki - nie da im spać!

Kanały 55x110 mm są stanowczo za wąskie (przy rekuperatorze o wydajności 250m3/h średnica kanału powinna mieć nie mniej niż 160 mm! Powierzchnia przekroju takiego kanału to ok. 200 cm2. Powierzcnia przekroju kanału 55x110 mm to 60,5 cm2. Więc tego typu dom będzie zachowywał się jak duże organy z solidnymi piszczałkami. Kochani Inwestorzy - myśliciele! Pomyślcie przed położeniem czegokolwiek w domu i zapytajcie sie specjalisty, jaki kanał położyc, zanim narazicie się na całkiem spore koszty związane z przeróbką takiej samodzielnie wymyślonej instalacji!

Co więcej - jeśli kanały 55x110 mm to standardowe kanały plastikowe dostępne w supermarketach i bez jakiejkolwiek izolacji, to nie dość, że będą głośne jak licho, to jeszcze spowodują powstanie dość dużej ilości skroplin - a od ich gnicia gipsów, za którymi będą schowane...

• 2 weeks później...

pilnie potrzebuję odpowiedzi w Agagt powiedzieli mi że ich wymiennik nie musi mieć grzałki do odmrażania na zimę czy to możliwe czy ktośto wie we wszystkich rekuperatorach które oglądałem jest grzałka proszę pilnie o pomoc bo muszę już montować a nie wiem czy dobrze wybiorę

żbyszek

Co do zgłoszenia patentowego GWC Taniejklimy: autor nawet nie pofatygował się by zamieścić nowy rysunek GWC - po prostu przekopiował go z ogólniodostępnych materiałów konferencyjnych Katedry Ciepłownictwa i Klimatyzacji Politechniki Wrocławskiej we Wrocławiu. Ciekawe czy zapytał autorów o zgodę?

Rozumiem że min średnica 150 mm dotyczy początkowego odcinka kanału. Przy rozdzieleniu na kilka nitek średnica może się zmiejszyć. Ja kupiłem w Jotulu taki rozdzielacz do którego wchodzi rura 160 mm i odchodzi 7 przewodów 125 mm. Rozwiązanie zapewnia równomierny rozrząd powietrza na wszystkie kanały (tak podaje producent) W praktyce jest zainstalowana zastawka, która rozprasza strumień powietrza na te 7 kanałów. Mam nadzieje, że sięto sprawdzić.

Duduś.