agreston 21.01.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Ten za 234,93 PLN ? Nieźle... No niezła bzdura nie? Dostałem takie z reku ale jak zobaczyłem cene to się przeraziłem. Tyle, że one składają się z takich harmonijek nie z tej tkaniny filtracyjnej, tą mam w filtrze nakanałowym przed GWC - prosta ramka z taką włókniną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.01.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Jeśli są to takie "papierowe" harmonijki jak w aucie, to mają po prostu duże opory i mogą się szybko zapychać, ale za to powinny być bardzo dokładne. Te włókninowe będą miały małe opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 21.01.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 szukaj na aledrogo) Znalazłem tam 2 rodzaje włókniny: g4 200g i g4 150g. Czy przy wyborze kierować się grubością ramki, czy brać tę "cięższą"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.01.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Nie wiem, poeksperymentuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.01.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 (edytowane) szukaj na aledrogo, np: http://allegro.pl/wloknina-filtracyjna-filtr-filtry-mata-i2045549863.html Tniesz nożyczkami jak chcesz, przykładowe ceny: EU3/G3 – rozmiar: szerokość 1,60 x 1 metr bieżący – cena 7,90 zł/mb (poliester) EU3/G3 – rozmiar: szerokość 0,72 x 1 metr bieżący – cena 3,57 zł/mb (poliester) EU4/G4 – rozmiar: szerokość 0,72 x 1 metr bieżący – cena 3,84 zł/mb (poliester) EU4/G4 – rozmiar: szerokość 1,60 x 1 metr bieżący – cena 8,52 zł/mb (poliester) Kiedyś kupiłem u tego allegrowicza i się na tym przewiozłem. Przysłana włóknina nie miała podanej grubości [zamiast 6+2 mm miała 3-4 mm, a cieńszej nie mogłem zamontować i leży do dzisiaj - kot na niej śpi ]. Sprzedający uparcie twierdził, że to nie ma znaczenia i wszystko się zgadza oraz, że mam mierzyć przepuszczalność a nie grubość - nie obchodziło go, że cieńszej nie założę [to tak jakbym komuś sprzedał węgiel o deklarowanej kaloryczności, ale zamiast ekogroszek przysłał miał i twierdził, że to nie istotne]. Zwróćcie więc uwagę na grubość zamawianej włókniny, żeby dało się ją założyć i jeśli u niego kupujecie żądajcie najpierw potwierdzenia, że ta sprzedawana ma parametry jak w opisie. Edytowane 22 Stycznia 2012 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 22.01.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Wskoczyłem tutaj znienacka i mam pytanie o umiejscowienie kanałów i ich długości. Zaznaczam, że jestem laikiem ale wydaje mi się, ze w projekcie (taki zamierzam zamówić) określona jest długość kanałów? Chodzi mi o to czy można dowolnie poprowadzić kanał z puntu a do b (np po prostej) czy musi iść wytyczoną droga. na mój chłopski rozum to musi sobie iść konkretną drogą i ważna jest długość bo od niej zależy tłumienie kanału. Ale co w przypadku kiedy np mamy dwa pomieszczenia o tym samym zapotrzebowaniu, jedno zaraz przy reku a drugie daleko? Prawdopodobnie w tym pierwszym i tak trzeba będzie zastosować przepustnicę ograniczającą przepływ więc długość tego drugiego kanału nie będzie miała żadnego znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.01.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Ale co w przypadku kiedy np mamy dwa pomieszczenia o tym samym zapotrzebowaniu, jedno zaraz przy reku a drugie daleko? Prawdopodobnie w tym pierwszym i tak trzeba będzie zastosować przepustnicę ograniczającą przepływ więc długość tego drugiego kanału nie będzie miała żadnego znaczenia? Jeśli to jest nawiew to nie ma problemu . Jeśli wywiew to trzeba kombinować, albo lecisz dalej i rozszczepiasz w odpowiednim miejscu albo przepustnica i dławienie przepływu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 30.01.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jak Wasze rekuperatory bez GWC radzą sobie z mrozem? Macie możliwość odczytu wielkości nawiewu i wywiewu (w m3/h)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Na zewnątrz -14, w domu 21, nawiew 11,5. Daytona 350, 20% mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 30.01.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ale reku jest w trybie przeciwzamrożeniowym u Ciebie? Nawiew jest mniejszy niż wywiew (w m3/h)? Masz możliwość odczytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 30.01.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 U mnie 90m3/h. Ochrona przeciwzamrozeniowa wył.Przed GWC -14st, za GWC +3st, za reku +18,2st.Z najgorszego anemostatu +15,8st. W domu ponad 21st.Dane z wczoraj z dnia.Dzisiaj rano było -21st. Nie wiem jak temperatury aktualnie. Sprawdzę jutro rano jak będzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ale reku jest w trybie przeciwzamrożeniowym u Ciebie? Nawiew jest mniejszy niż wywiew (w m3/h)? Masz możliwość odczytu? Nie mam pojęcia. Mam ustawione małe nadciśnienie. Jak sobie reku radzi z mrozem to nawet nie wiem, nie chce mi się włazić na strych nad garażem. Może po południu tam wlezę. Ale skoro mam takie temperatury na anemostatach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 U mnie 90m3/h. Ochrona przeciwzamrozeniowa wył. Przed GWC -14st, za GWC +3st, za reku +18,2st. Z najgorszego anemostatu +15,8st. W domu ponad 21st. Dane z wczoraj z dnia. Dzisiaj rano było -21st. Nie wiem jak temperatury aktualnie. Sprawdzę jutro rano jak będzie podobnie. Kolejny dowód, że GWC i rekuperator, to tylko kilka stopni więcej. Jakieś 30-50zł rocznie oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 30.01.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 za GWC +3st, za reku +18,2st. Te dane masz skąd? Z panelu Brinka? Bo wydaje mi się, że ta druga temp. na panelu to jest temp. z pomieszczeń (dolot do reku), a nie temp. do pomieszczeń (z reku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.01.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Kolejny dowód, że GWC i rekuperator, to tylko kilka stopni więcej. Jakieś 30-50zł rocznie oszczędności. Jak już zaczniesz coś udowadniać to zajmij się tematem na poważnie bo póki co to nie masz pojęcia jak pracuje Twoja centrala ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jak już zaczniesz coś udowadniać to zajmij się tematem na poważnie bo póki co to nie masz pojęcia jak pracuje Twoja centrala ! I co z tego? Nawiewa +11,5 i ok. Nie mam do niej żadnych pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.01.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 I co z tego? Nawiewa +11,5 i ok. Nie mam do niej żadnych pytań. Zawsze ? Czy co jakiś czas coś dmuchnie ? Bo chyba nie twierdzisz ze pracuje płynnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Zawsze ? Czy co jakiś czas coś dmuchnie ? Bo chyba nie twierdzisz ze pracuje płynnie ? Przysięgam Piczman, nigdy nie odczułem żadnego dmuchnięcia. Nigdy nic niepożądanego się nie wydarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.01.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 To posiedź przy anemostacie nawiewnym i sprawdź jak często czy on w ogóle coś nawiewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.01.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Liwko: czy przy tych mrozach gdy reku musi sam rozmrażać swój wymiennik co jakiś czas odczuwasz jakąś zmianę na niekorzyść w powietrzu znajdującym się w domu? Chodzi mi czy pojawia się jakiś zaduch, niemiły zapach etc.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts