miki121 21.02.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ja używam sprzęcik Testo 417 z rękawem...Dzięki temu można lepiej wyregulować instalację.. Taki maluch tutaj: http://www.testo.com.pl/online/abaxx-?$part=PORTAL.POL.ContentDesk&$event=show-from-menu&categoryid=4704348 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 22.02.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Jak to cudo działa bo mam pewne obawy - przecież prędkość przepływu jest różna w zależności od położenia czujnika [inna przy ściance niż w środku rury] ? Ja zrobiłem sobie tekturową rurę fi100 ze stożkiem (poszerzeniem) w górnej części, bym mógł założyć na każdy użyty przeze mnie anemostat (mam fi 100 i fi125 jak większość). Długość rury ok 70cm. 20cm przed końcem zrobiłem otworek w ściance, gdzie wkładam sondę. Jest ona wkładana tyle, aby czujnik był na środku strugi. Taki pomiar jest prawidłowy i daje dobre wyniki. Mając prędkość zakłada się ją oczywiście w całym przekroju (co nieco mija się z prawdą, ale dla nas wystarczy). A potem to już tylko matematyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.02.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Ja zrobiłem sobie tekturową rurę fi100 ze stożkiem (poszerzeniem) w górnej części, bym mógł założyć na każdy użyty przeze mnie anemostat (mam fi 100 i fi125 jak większość). Długość rury ok 70cm. 20cm przed końcem zrobiłem otworek w ściance, gdzie wkładam sondę. Jest ona wkładana tyle, aby czujnik był na środku strugi. Taki pomiar jest prawidłowy i daje dobre wyniki. Mając prędkość zakłada się ją oczywiście w całym przekroju (co nieco mija się z prawdą, ale dla nas wystarczy). A potem to już tylko matematyka. Ciekawa metoda Mam jednak pytanie - co to znaczy "dobre wyniki" ? Jaki jest szacunkowy błąd takiego pomiaru [1,10,20 %] ? Czy bierzesz pod uwagę w wyliczeniach wpływ "rękawu pomiarowego" na wydajność anemostatu [po przytłumieniu mierzonego reszta dmucha bardziej] - sprawdzałeś czy suma wydajności anemostatów pokrywała się z pomiarem wydajności centrali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.02.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Kupię sobie anemometr ale jak już to tylko dla zabawy . Świstak, puść mi dzwonka bo nie zapisałem sobie tel. ostatnio .Może się dogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 22.02.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Nie brałem pod uwagę wpływu dodatkowego rękawa. A dlaczego? Bo sprawdziłem prędkość strugi na początku tej rury i przy jej końcu.Różnica była niemierzalna. To przecież ta sama średnica (fi100) co rury z anemostatem.Ponadto powiedzmy - centrala ma 150Pa przy pewnej wydajności. U mnie najdalszy odcinek to ok. 25m. Daje to 6Pa/mb (pomijając wszelkie kolanka itp).Więc jak to co przykładam daje opór z okolic 3-4Pa to chyba problemu nie zrobi.Suma wydatków MUSIAŁA się pokryć z centralą, bo do tego przecież dążyłem (i tak ustawiałem przecież). A do przemyśleń. Piszesz o tłumieniu. A co się stanie jak poprzymykacie drzwi? I co wówczas się dzieje z wydatkami poszczególnych anemostatów?Jest większy sens ustawiać to wszystko precyzyjnie z dokładnością powiedzmy 10%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.02.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Drzwi powinny spełniać wymogi wentylacyjne .Ja zamawiałem z podcięciem, mimo że kiepsko to wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 22.02.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Ja też mam podcięcie w każdym skrzydle.Ale jest różnica, gdy masz prześwit podcięcia +szpara (jakieś 200cm2) a otwarte drzwi (16000cm2)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.02.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Zapraszam do ciekawej dyskusji odnośnie potrzeby czyszczenia kanałów wentylacji mechanicznej.W skrócie. Kolega Pyxis nie zrobił w swoim domu takowej, bo twierdzi, że w kanałach nawiewnych za rekuperatorem rosną grzyby i zbiera się mnóstwo kurzu i dlatego trzeba je co jakiś czas czyścić bo inaczej rodzina zejdzie szybciej z tego świata. Ja natomiast twierdzę, że przy ciągłej pracy wentylacji i dbaniu o filtry i wymiennik nie ma takiej potrzeby.(temat jest kontynuacją z innego wątku, z którego nas wywalono:D)http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194979-Wady-wentylacji-mechanicznej-nawiewno-wywiewnej-z-odzyskiem-ciep%C5%82a/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 22.02.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Czy bierzesz pod uwagę w wyliczeniach wpływ "rękawu pomiarowego" na wydajność anemostatu [po przytłumieniu mierzonego reszta dmucha bardziej] - sprawdzałeś czy suma wydajności anemostatów pokrywała się z pomiarem wydajności centrali ?I mnie wydawało się, że każdy tego typu pomiar wprowadzi zakłócenia, które istotnie wpłyną na wynik, ale - po przemyśleniu - doszedłem do wniosku, że nawet przyrządem wprowadzającym znaczne zakłócenia można dokonać poprawnego pomiaru. Zmierzę, sposobem Świstaka, prędkość strugi w jej środku, na każdym anemostacie. Otrzymam wyniki zafałszowane, ale wszystkie zafałszowane w tym samym stopniu. Proporcje poszczególnych strug będą zachowane. Sumuję prędkości strug na wszystkich anemostatach i przyjmuję, że ta suma to 100% strugi i odpowiada aktualnej wydajności centralki (którą odczytuję ze sterownika rekuperatora). Następnie, ze wzoru: [prędkość powietrza płynącego z konkretnego anemostatu] podzielona przez [sumę prędkości ze wszystkich anemostatów] razy [aktualna wydajność rekuperatora], otrzymam wydajność poszczególnych anemostatów. Mieszam tu prędkość powietrza z objętością powietrza, ale zakładam, ze stosunek objętości do prędkości jest stały (przy stałej średnicy tuby, którą używam do pomiaru prędkości powietrza). We wzorze jednostki ładnie się uproszczą i otrzymam wynik w jednostkach w których mierzę aktualną wydajność rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.02.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 I mnie wydawało się, że każdy tego typu pomiar wprowadzi zakłócenia, które istotnie wpłyną na wynik, ale - po przemyśleniu - doszedłem do wniosku, że nawet przyrządem wprowadzającym znaczne zakłócenia można dokonać poprawnego pomiaru. Zmierzę, sposobem Świstaka, prędkość strugi w jej środku, na każdym anemostacie. Otrzymam wyniki zafałszowane, ale wszystkie zafałszowane w tym samym stopniu. Proporcje poszczególnych strug będą zachowane. Sumuję prędkości strug na wszystkich anemostatach i przyjmuję, że ta suma to 100% strugi i odpowiada aktualnej wydajności centralki (którą odczytuję ze sterownika rekuperatora). Ależ skąd ci wyszło te 100% przecież każdy pomiar będzie zafałszowany więc i ich suma też. Aktualną całkowitą wydajność możesz zmierzyć tylko na czerpni i wyrzutni. Tak czy inaczej pomiary jakie wykonasz będą jedynie służyły lepszemu samopoczuciu. Wsadź do domu kilka higrometrów i jeśli utrzymasz około 50% to w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 22.02.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Ponieważ myślę nie rozpatrywać wartości bezwzględnej każdego pomiaru, ale stosunek pomiaru do sumy pomiarów na wszystkich anemostatach. Pomiar na każdym anemostacie będzie zafałszowany, ale na każdym anemostacie w takim samym stopniu (to jest clou pomysłu).Jeżeli z jednego anemostatu wypływa powietrze z szybkością (zafałszowaną obecnością anemomertu) równą jednej jednostce, a z drugiego z szybkością (również zafałszowaną obecnością anemomertu) dwóch jednostek, to oznacza, że rzeczywisty stosunek strug, niezafałszowany obecnością anemometru będzie wynosił 33% do 66%. Jeśli znam chwilową wydajność rekuperatora, przemnożę ją przez 0,33 i uzyskam rzeczywistą wydajność pierwszego anemostatu oraz przemnożę przez 0,66 i uzyskam rzeczywistą wydajność drugiego anemostatu. Jak sądzicie? Będzie tak, czy Adam napisze mi, że mam włączyć myślenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 22.02.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 (edytowane) Sam mierzę dzwonem o średnicy 160 mm, z rura odchodzącą fi 125, własnej konstrukcji. Na końcu rury mierzę przepływ anemometrem z sondą o średnicy 80mm, więc wpływ pomiaru na opory jest dość nieznaczny. Pomiary są powtarzalne i dość dokładne - sprawdzałem ze sprzętem i kalibrowanymi dzwonami za kilkanaście k. Nie chodzi o to, czy tutaj wieje 45 czy 55 m3/h, ale czy zachowane są proporcje.EditWy tu widzę o termicznym dyskutujecie, sam używam zwykłego turbinkowego. Ten termiczny raczej nie przypadł mi do gustu, z uwagi na niejednorodną prędkość w kanale - według mnie należałoby najpierw wykonać lub kupić dzwon pomiarowy z zamocowanym na stałe tego typu czujnikiem, a następnie skalibrować to przy pomocy precyzyjnego anemometru. Edytowane 22 Lutego 2012 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 22.02.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Ja właśnie dostałem za w miarę normalną kasę i chyba co dwa lata muszę robić kalibrację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 22.02.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Zapraszam do ciekawej dyskusji odnośnie potrzeby czyszczenia kanałów wentylacji mechanicznej. W skrócie. Kolega Pyxis nie zrobił w swoim domu takowej, bo twierdzi, że w kanałach nawiewnych za rekuperatorem rosną grzyby i zbiera się mnóstwo kurzu i dlatego trzeba je co jakiś czas czyścić bo inaczej rodzina zejdzie szybciej z tego świata. Ja natomiast twierdzę, że przy ciągłej pracy wentylacji i dbaniu o filtry i wymiennik nie ma takiej potrzeby. (temat jest kontynuacją z innego wątku, z którego nas wywalono:D) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194979-Wady-wentylacji-mechanicznej-nawiewno-wywiewnej-z-odzyskiem-ciep%C5%82a/page2 Oglądałem te zdjęcia ale to wszystko raczej się tyczy przemysłowych rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.02.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Oglądałem te zdjęcia ale to wszystko raczej się tyczy przemysłowych rozwiązań Ale jak pamiętam ty też mówiłeś o potrzebie czyszczenia. To jak to jest, trzeba czyścić te kanały przy ciągłej pracy wentylacji czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 22.02.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Wypada:) Ale tak rzadko wyglądają w domkach Ale w domu to tak może co 10 latek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Wypada:) Ale tak rzadko wyglądają w domkach Ale w domu to tak może co 10 latek Ok, przypominaj mi co roku, będę robił zdjęcia i test chusteczkowy. Zrobię na wiosnę też badanie na obecność grzybów. Ja nie wierzę, że za 5-7 lat coś się w tych kanałach nawiewnych zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 22.02.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 A w wyciągowych też ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.02.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 A w wyciągowych też ??? Wyciągowe na bank będą coraz brudniejsze (muszę do nich zajrzeć), ale skoro wentylacja pracuje cały czas to co mnie ten bród może obchodzić? Bakterie raczej nie zapierdalają pod wiatr;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 22.02.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 A widziałeś kiedyś szczelny wymiennik i centrale w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts