Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a wez juz nie denerwuj, bys lepiej jakies zapotrzebowanie forumowe zebral i cos dla nas wynegocjowal, jak dla mnie moze byc z ekspozycji :p

Pozdrawiam

Dlatego zaczynam się dogadywać z brookvent-em i kupować od porducenta w normalnych pieniądzach i tak samo zrobiłem z pompami jeden dostawca sprawdzony i za gotówkę dzięki temu bardzo dobra cena dla klienta:)

Bo w Polsce dużo producentów ma tak skonstrowane cenniki aby dać instalatorowi 40% na dzień dobry a królują kable elektryczne i rury miedziane do co ;)

Edytowane przez miki121

Taki, że gdy go dostaje klient indywidualny na miejscu w hurtowni to cały plan marketingowy w p..du. Jeśli natomiast dostaje go stały klient/wykonawca to raczej więcej już mu nikt nie da i trzyma go to przy jednym dostawcy. Często na małej robocie, ale z kablem typu jakiś grubszy, ziemny, żelowany do sterowania przynosi już na samym początku dobrą dniówkę wykonawcy i to na 20-30mb. Te 50-60% upustu to tak na prawdę od ceny katalogowej, którą jedynie oferują hipermarkety poza promocją. Nikt przy zdrowych zmysłach nie zapłaci za mb kabla na swoją budowę 5-7zł/m. Bez upustów za to fajne ceny są na aukcjach i to z wysyłką. Jedynie należy sprawdzić opinie o producencie.

Wykonawca u nas ma duże pole manewru, zarabia się 2 tyś na robocie i drugie tyle na materiale a inwestor się cieszy jak widzi rabat 10 % na papierze .

Ostatnio miałem przed oczami wycenę montażu wentylacji na przewodach sztywnych w 3 piętrowym domu za niecałe 1,5 tyś zł .

Normalnie taniocha !

Tylko że rura 3x droższa na wycenie niż w sklepie w detalu .

Ostatnio znajomy mi opowiadał że wymieniał kocioł CO w domu .

Zachwalał strasznie instalatora.

Za 2 dni ciężkiej pracy wziął tylko 250 zł ! Do tego dostał rabat na kocioł i jak w katalogu 12 tyś kosztował to za 10 tyś mu załatwił .

Normalnie był prze szczęśliwy :)

A propo tematu wątku to ile Cię zmiana konta kosztowała ?

Może ja bym se takie zażyczył :wiggle:

:) a jak to juz wszystko zrobisz to bedziesz szefem tak jak kiedys Twoi szefowie i zobaczysz co to firma i jakie generuje koszta.

i dlaczego sa takie marże i rabaty i wogole.

Moze jak bedzie dobrze to i na dobry samochod starczy i wypasione wakacje czego Ci życzę bo sam pamietam jak 14 lat temu jako 23 latek borykałem się z problemami jakie Ty teraz masz.

Pamietam jakie u mnie w branzy były rabaty.

wycieczki do japonii za sprzedaż gifty darmowe hotele.

Pełen wypas :) na ta chwile konkurencja pomiedzy producentami doprowadza do zamkniecia jedej z najwiekszych swiatowych firm.

czy dobrze ? sam nie wiem historia oceni

Edytowane przez f.5

a wez juz nie denerwuj, bys lepiej jakies zapotrzebowanie forumowe zebral i cos dla nas wynegocjowal, jak dla mnie moze byc z ekspozycji :p

Pozdrawiam

Możesz kupować różne rzeczy po ekspozycji np. na targach - wiem bo na kilku się wystawiałem i wystawcy jako formę reklamy traktują sprzedaż na targach - mogą wtedy na wystawionym sprzęcie nakleić sprzedany ;)

:) a jak to juz wszystko zrobisz to bedziesz szefem tak jak kiedys Twoi szefowie i zobaczysz co to firma i jakie generuje koszta.

i dlaczego sa takie marże i rabaty i wogole.

Moze jak bedzie dobrze to i na dobry samochod starczy i wypasione wakacje czego Ci życzę bo sam pamietam jak 14 lat temu jako 23 latek borykałem się z problemami jakie Ty teraz masz.

Pamietam jakie u mnie w branzy były rabaty.

wycieczki do japonii za sprzedaż gifty darmowe hotele.

Pełen wypas :) na ta chwile konkurencja pomiedzy producentami doprowadza do zamkniecia jedej z najwiekszych swiatowych firm.

czy dobrze ? sam nie wiem historia oceni

Strona już poszła.

A to poniekąd już od dawna troszku jakby u siebie.

Dużo rzeczy robiłem przez firmę kolegi dla klientów znajomych, kolegów itp.

Dzięki temu uzbierałem jakąś kupkę która teraz się rozeszła za szybka ;)

Można by zrobić cene katalog / instalator / hurownik - deler a nie upusty większe niż 50%

ehhh miki, pomyśl, takie coś nie przejdzie bo od razu sugeruje podział klienta na gorszego i lepszego, marketing nie ma nic wspólnego klarownością sytuacji a tym bardziej logiką , to jest uniwersalizowana procedura łapania masowego klienta tak by każdy myślał że jest tym najlepszym :)