Liwko 15.03.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Zaczął bym od zmiany "fachowca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.03.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Zaczął bym od zmiany "fachowca". popieram... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 16.03.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 No szukam, szukam i jakoś tych "fachowców" ciężko znaleźć. Albo daleko od Wawy albo tacy jak ten od "podciśnienia":rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.03.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Bo to jest jak z lekarzami, im dalej od miejsca zamieszkania tym lepszy specjalista ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.03.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Bo to jest jak z lekarzami, im dalej od miejsca zamieszkania tym lepszy specjalista ,,, A tego to nie znałem:D Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 16.03.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Witam, jestem po wstępnej rozmowie z architektem adaptującym projekt. Przedstawiłem mu moją listę życzeń m. in., że mam zamiar robić WM, powiedział, że ok ale musi zrobić kratkę wywiewną od WG w salonie nad kominkiem z zamkniętą komorą spalania oraz w łazience. Jeżeli chodzi o salon to zdaję sobie sprawę, że ten wywiew w razie barku prądu będzie potrzebny chyba, że się mylę - sprostujcie, ale w łazience? Są a to jakieś normy lub przepisy? Jedyne miejsce gdzie planowałem zrobić kanał WG to kotłownia, gdzie będzie piec na paliwa stałe lądujący bufor, zdaje się, że podobnie jak u Piczmana. Czy projekt WM muszę mieć na etapie adaptacji czy może być później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 16.03.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 No właśnie człowiek starej daty ale konkretny w wielu sprawach umie doradzić. Dlatego chcę się dowiedzieć czy projekt WM muszę mieć teraz czy może być później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.03.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 No właśnie człowiek starej daty ale konkretny w wielu sprawach umie doradzić. Dlatego chcę się dowiedzieć czy projekt WM muszę mieć teraz czy może być później? Ja żadnego projektu nie robiłem. Kierbud wpisał w dziennik wentylacja mechaniczna, kominiarz przyklepnął i po robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.03.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Do Pozwolenia na budowę musisz mieć projekt wentylacji, jakiejkolwiek .Później budujesz to na co masz ochotę .Kominiarz podbija sprawną wentylację grawitacyjną w kotłowni i mechaniczną w domu .Tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 17.03.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 ok, ten architekt będzie również kierownikiem budowy, pogadam z nim mysle ze nie będzie problemu żeby mu pokazać o co chodzi. A tak poza tym to czy ten kanał wywiewny w salonie przy kominku oczywiście z możliwością zamknięcia to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 17.03.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 no właśnie też mi sie tak wydaje, może boi się że w razie braku prądu i przy rozpalonym kominku może się coś niedobrego przydarzyć. Z tego co wiem kominki z zamkniętą komorą spalania także zużywają powietrze z pomieszczenia ale w niewielkim stopniu, chya że sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 18.03.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 O tym że musi być powietrze z zewnątrz to wiem, chodzi mi tylko o to czy taki kominek pomimo doprowadzenia powietrza z zewnątrz nie zużywa także w niewielkim stopniu powietrza z wnetrza domu. Pomińmy ten kominek, palnik gazowy w kuchni też potrzebuje powietrza, które dostarczone przez czerpnię WM będzie spalane, czy nie zakłóci to bilansu powietrza nawiewanego i wywiewanego WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 18.03.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Powietrze do spalania na kuchence, po spaleniu zmienia tylko skład - zamiast tlenu powstaje CO2, dochodzi trochę pary wodnej i tyle. Ilość zmienia się w minimalnym stopniu - nie zakłóci to bilansu powietrza wentylacyjnego, wyrażanego w ilościach o kilka rzędów wielkości większych Zadaniem wentylacji jest właśnie usunięcie tego CO2 i tej pary - nieważne, czy robi to WG, czy WM. W przypadku braku prądu przy WM nic się nie dzieje - dwutlenek węgla i para gromadzi się w pomieszczeniu, podobnie jak przy niedziałającej wentylacji grawitacyjnej (w większości nowych domów w ogóle nie działa, z uwagi na zbyt dużą szczelność budynku) - w obu przypadkach otwiera się okno i po sprawie. Projektantowi wystarczy po prostu zwróć uwagę, że przepisy (a dokładniej nowe Warunki Techniczne) wyraźnie zabraniają mieszania wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną - nie może być więc tak, że w salonie mamy anemostaty wentylacji mechanicznej oraz kratkę wentylacyjną. Niech wywali tę kratkę i po krzyku, nie ma potrzeby zmieniać architekta. Każdy może się pomylić, ale tylko głupi trwa w błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 18.03.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 jeśli uparty jak kozioł to i tyle rozumu co kozioł posiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 18.03.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ja też nie jestem nieomylny, i ciągle się uczę. Nie osądzajmy architekta tylko po tym, że zgodnie z logiką wstawia kratkę do kominka - tak było przez kilkadziesiąt lat, a WM (i związane z nią nowe przepisy) dla wielu firm to ciągle nowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 18.03.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ja też nie jestem nieomylny, i ciągle się uczę. Nie osądzajmy architekta tylko po tym, że zgodnie z logiką wstawia kratkę do kominka - tak było przez kilkadziesiąt lat, a WM (i związane z nią nowe przepisy) dla wielu firm to ciągle nowość. No właśnie, człowiek rzeczowy, raczej nie miał do czynienia z Wm, ale myślę, że nie będzie problemu żeby przestawić go na nową technologię Indiana_ z tego co się orientuję wykonujesz instalacje WM, czy zrobiłyś mi projekt instalacji wraz z niezbędnym osprzetem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 18.03.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 A skąd jesteś? Wykonuję tylko projekty instalacji, które będę wykonywał (brak czasu, a poza tym każda firma wykonuje po swojemu instalację i sami powinni zaprojektować pod swoje materiały - jest wiele sposobów prawidłowego wykonania instalacji). Działam w bezpośredniej bliskości Chrzanowa (Małopolska Zachodnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błaszyki 18.03.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 A skąd jesteś? Wykonuję tylko projekty instalacji, które będę wykonywał (brak czasu, a poza tym każda firma wykonuje po swojemu instalację i sami powinni zaprojektować pod swoje materiały - jest wiele sposobów prawidłowego wykonania instalacji). Działam w bezpośredniej bliskości Chrzanowa (Małopolska Zachodnia). Ok rozumiem, ja jestem z Poznania tak więc chyba współpraca nie będzie nam dana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.03.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Indiana_ z tego co się orientuję wykonujesz instalacje WM, czy zrobiłyś mi projekt instalacji wraz z niezbędnym osprzetem? Z tego co się orientuję przy zakupie rekuperatora Jan-Gaz u jego producenta projekt dostaje się gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.03.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 O tym że musi być powietrze z zewnątrz to wiem, chodzi mi tylko o to czy taki kominek pomimo doprowadzenia powietrza z zewnątrz nie zużywa także w niewielkim stopniu powietrza z wnetrza domu. Pomińmy ten kominek, palnik gazowy w kuchni też potrzebuje powietrza, które dostarczone przez czerpnię WM będzie spalane, czy nie zakłóci to bilansu powietrza nawiewanego i wywiewanego WM? jak kominek dobrze wykonany, drzwiczki szczelne (sznur dobrze przylega) i dolot również szczelny to praktycznie są zerowe szanse że kominek pobierze powietrze z pomieszczenia, jak są "dziury" to pobrać może.. no i w pewnym stopniu bilans może zakłócić bo - to ważna uwaga - to powietrze zuzyte kominek wydala na zewnątrz a nie do wewnątrz jak kuchenka. jak dom szczelny to nie wiem czy jakiegoś podciśnienia nie będzie tworzyć. no ale to w przypadku kiepskiego wkładu kominkowego + super szczelnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts