pawel_1024 06.04.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 bedę zamawiać drzwi wewnętrzne niedługo...dawać wszędzie podcięcia wentylacyjne? - większość drzwi i tak będzie prawie cały czas otwarta.... Ja zrobiłem podcięcia i drugi raz też bym zrobił. Powody: 1. W toaletach i tym bardziej łazience, jak zamkniesz drzwi to będzie wiało po nogach, a jak np. ktoś się będzie kąpał i ktoś zacznie np. smażyć i włączy wentylację na maksa, to będzie krzyczał z łazienki że na 5 minut maks na pierwszy bieg bo wieje. Jak będziesz miał drzwi nisko zawieszone to nawet jest szansa że w nocy coś usłyszysz... Jak jedne zamkniesz to nie, ale jak kilka, to kto wie 2. Nie będziesz nikomu mówił żeby drzwi nie zamykał bo masz wentylację... i nie będziesz się zastanawiał czy ktoś przypadkiem nie zamknął drzwi. 3. Wentylacja pracuje na małej różnicy ciśnień, więc jak zamkniesz jedne drzwi to będzie działał mocno omijając to pomieszczenie. 4. Podcięcia to duża powierzchnia przepływu, a co za tym idzie wolniejszy ruch powietrza. Fajnie jak wentylacja tak działa że nie odczuwasz nigdzie w domu przeciągu i przewiewu. 5. Brak zakłóceń w pracy wentylacji. Jak np. zamkniesz niektóre drzwi, może się okazać że zapachy z kuchni lecą do dalszych pomieszczeń i takie tam... Fakt że nie zwykle nie dodaje to uroku, ale cóż Ja miałem dwojga drzwi praktycznie nie zamykać ale mój kochany dwulatek chodzi i wszystkie drzwi, szafki szuflady itp zamyka po wszystkich. I co mogę zrobić? Nie będę wpajać dziecku, że ma zostawiać pootwierane. Polecam to przemyśleć. Im mniej rzeczy w domu bezobsługowych (i tych o których trzeba myśleć i pamiętać) tym mniej spokojne mieszkanie pozdrawiam. Wszystkiego Dobrego z okazji Świąt Wielkanocnych, drodzy forumowicze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.04.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Ja nie mam dużych podcięć [jak znajomi] tylko delikatne - takie, że szpary pod drzwiami to 1-1,5 cm i nie ma żadnych problemów z dmuchaniem po nogach itp. itd. O jak dużych podcięciach dyskutujecie bo już nie wiem czy mam wyjątkowo małe czy wyjątkowo duże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.04.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 ja myślałem o takich http://pol-skone.ecpaper.eu/2012/#page=108-109 A co ty, zrób na całej szerokości, nie rzucają tak się w oczy. Takie są brzydkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 08.04.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Drzwi Verte http://tiny.pl/hpfjr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.04.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ja mam takie podcięcie http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR2w0EiaLcKp6VVkVgYI51MtdUry-86SJRjgoY2zeoIxTu9daGC-Q Chciałem aby podcięli na całości ale odmówili a wolałem nie ryzykować i ciąć samemu .Niezbyt ładnie wygląda ale w sumie to mam to gdzieś, przynajmniej nie muszę się stresować ruchem powietrza w domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.04.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Znajomi mają takie podcięcia i wg mnie kiepsko to wygląda - nie lepiej, żeby drzwi były o 1-1,5 cm krótsze jak u mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.04.2012 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 A co ty, zrób na całej szerokości, nie rzucają tak się w oczy. Takie są brzydkie. Kwestia gustu, mnie się bardzo podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Znajomi mają takie podcięcia i wg mnie kiepsko to wygląda - nie lepiej, żeby drzwi były o 1-1,5 cm krótsze jak u mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.04.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Jak możecie wrzucie fotki z realu waszych podciętych dzwi lub krótszych jak u suspensera. Też muszę jakąś opcję wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Jak możecie wrzucie fotki z realu waszych podciętych dzwi lub krótszych jak u suspensera. Też muszę jakąś opcję wybrać. Musiał bym aparat znaleźć, popstrykać, przerzucić, wkleić. Wiesz ile z tym roboty? Święta są, a w dodatku mam cholernego kaca. Dzisiaj nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.04.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Jakby co możesz wpaść na klina ze zdjęciami Ale serio jak możesz to wrzuć . Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 10.04.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 no właśnie - mi też się podoba... Podobne są u Mirka z Białegostoku i są super. Chyba nawet wrzucał fotki lub linki do swoich zdjęć... Koledzy mówią o dodatkowym skróceniu rzędu 1-1,5 cm, a ja bym powiedział że to może kiepsko wyglądać jak nogawki w spodniach powyżej kostek. Jeżeli coś jest zrobione specjalnie i od razu widać że w jakimś celu to jest ok, a jak tak na oko ktoś testuje, to często wygląda źle. Poza tym są pewne normy i przepisy i są z jakiegoś powodu. Po co robić wszystko jak złota rączka i wynajdować rzeczy już dawno wynalezione? PS. Przy prześwicie 1,5cm (drzwi 70cm) uzyskasz przy prawidłowej pracy wentylacji około 1,4m/s. To już będzie odczuwalne. Nawet paprochy będzie pod drzwi wciągać Ja bym takiego komfortu nie chciał, chyba że powiedzą wszystkim że biorą prysznic i na razie wentylacja ma chodzić max na jedynce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 10.04.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Musiał bym aparat znaleźć, popstrykać, przerzucić, wkleić. Wiesz ile z tym roboty? Święta są, a w dodatku mam cholernego kaca. Dzisiaj nie da rady. Jak to kaca??? Toż to przecież jajko było, czy Ty co innego świętowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.04.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Jak to kaca??? Toż to przecież jajko było Na sucho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.04.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Ja tam z majonezem jadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.04.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Ja tam z majonezem jadam Jedno drugiego nie wyklucza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 12.04.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Mi tam też podcięcia nie przeszkadzają. Mam w każdych drzwiach.Nawet w łazienkowych, zamiast tulei wentylacyjnych.Nigdy nie czułem powiewu w pomieszczeniach (chyba że przystawię rękę do anemostatu).TUTAJ zdjęcie jednych drzwi. Prawie nie widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.04.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 TUTAJ zdjęcie jednych drzwi. Prawie nie widać... U mnie to wygląda podobnie, więc nie będę wrzucał zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 21.04.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Witajcie, widzę że przycichło i się tematy chwilowo skończyły. Powiem Wam że jestem zaje... (bardzo ) zadowolony z wentylacji mechanicznej. Pomijając marki urządzeń itp. itd.- jest to rewelacja nie do opisania. Nie wiedziałem że to będzie aż tak komfortowe. 1. Brak uczucia duszności, zużytego powietrza, przykrych zapachów w niektórych pomieszczeniach, potrzeby wywietrzenia. 2. Wychodzę z domu i jak wracam - 100% świeże powietrze jak by ktoś przed chwilą wietrzył, a przecież jak wychodzę to bym nie zostawił otwartych okien. 3. O 95% mniej kurzu - żona jest zaskoczona że tak mało. Czasem prawie nie ma co sprzątać - niesamowite. 4. Zero robali. Nie słyszę szczekających psów sąsiadów, samochodów, samolotów, niczego - bajer! 5. Koniec przeciągów, przeziębień, zastanawianie czy już się wywietrzyło, pamiętania żeby za chwilę zamknąć okno u dzieci itp... 6. Oszczędności w ogrzewaniu! Rewelacyjna wygoda nie do opisania. Oszczędzam jak poznaniak, a powietrze ciągle jak przy otwartych oknach. Skoro mam takie odczucia tylko po zimie, to ciekawe jak będzie latem, skoro mam GWC... Zawsze latem w miarę cały dzień miałem zamknięte okna (w miarę możliwości), a potem wieczorem i całą noc otwarte okna z moskitierami i kombinowałem jak by tu wymusić ruch powietrza bo chłodno na dworze, a gorąco w domu... Każdy to zapewne zna. Poczekamy, zobaczymy. Fakt faktem już jestem zachwycony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 11.05.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 lepsze do rekuperatora sa filtry z polipropylenu czy z poliestru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts