Indiana_ 19.05.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 (edytowane) R-K - jeśli bajpas się nie domyka, czy są inne problemy, to reklamuj - Janek to mała firma, i po kilku sygnałach zmodyfikują konstrukcję. A jak nikt się nie będzie odzywał - to skąd producent ma wiedzieć, że trzeba coś poprawić? A co się stało Miki, że nie współpracujesz z Dospelem? Ja też nie sprzedaję Berlufa - zraziłem się. Edytowane 19 Maja 2012 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 19.05.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Ale jeżeli coś jest w reku nie tak to jak producent może to wypuścić na rynek..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.05.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Według swoich wyliczeń stwierdzam,że GWC glikolowy ma się nijak do oszczędności a jest tylko naciąganiem Ale może moje wyliczenia są z kosmosu ? Czekam na wylicznia opłacalności wg instalatora GWC glikolowego P.S. Czyżby niedomówienie,niedoliczenie i naciąganie zaczynało się od guru forumowego adama_mk ?? na razie nie prorokuj... u Konrada jest opomiarowana centrala więc będzie czarno na białym (a raczej pomarańczowo na czarnym... ) jakie daje temperatury i jakie są różnice przy włączonym i wyłączonym... będzie łatwo policzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzwiedz_pg 21.05.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Trudno znaleźć coś porządnego Powyżej 5k jest dużo latwiej. Poniżej jest niewiele. Ja sam mam najtaniej 250m3/h za jakies. 4100. Ale poniżej to cieżko. Możesz zdradzić co używasz? Miki te brookventy dobrze się sprzedają? I co byście polecili powyżej tych 5k (brink medium, ww daytona ... co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.05.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Co do central w cenie ok 2.5 tys PLN ..... myślę, ze warto dołożyć i kupić od razu coś porządnego. Zrobić od razu dobrze, a nie kombinować później i nigdy nie być tak naprawdę zadowolonym. DAYTONA 350 DC kosztuje w cenniku 6 752,70 zł z VAT więc nie trzeba dokładać dużo, aby mieć naprawdę super centralę i nie zastanawiać się nad "rachunkiem plusów i minusów" OPTIMAL 400 BY-PASS tez nie jest jakoś rewelacyjnie tania 5400,00 zł z VAT w cenniku To powiedz mi czym różni się droga centrala od taniej i czy różnica w cenie jest warta aż tak dużej dopłaty ? Napewno droższe centrale są lepsze , tylko pytanie czy płacenie kilka razy więcej niż najtańsza centrala aby uzyskać trochę mniejszy pobór pradu i trochę cichszą pracę jest warte aż tak dużego dołożenia pieniędzy ... Według mnie nie ... Mój "target" cenowy to rekuperator w cenie Luny ale max do 2000zł. Centralę Daytony zaproponował mi jedna pewna osoba za naprawdę dobre pieniądze (tak sądzę) w cenie wyższej niż moje max , ale za to w tej cenie mam dostać rury , centralę rozdzielczą i itd , anemostaty , czyli wszystko co potrzeba do złożenia tego ... Zamontować , sam to zamontuję , bo sądzę że dam sobie radę ... U mnie centrala zapewne będzie działała jesień-zima , może trochę wiosna. W lato wolę mieć pootwierane okna i słychać ćwierkanie ptaków i itd ... Mieszkam na wsi gdzie jest cichutko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.05.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 To dobrze ze nie chciałem sie dogadywać z Jankiem.... Wole inne a ja nadal wole mojego janka ... ciagle go lubie .... bledy sie zadarzaja jutro mam uzgodnic szczegoly z jangazem najprawdopodobniej ktos przyjedzi i namiejscu naprawi / wymieni nie ma to jak porzadny serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.05.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 R-K - jeśli bajpas się nie domyka, czy są inne problemy, to reklamuj - Janek to mała firma, i po kilku sygnałach zmodyfikują konstrukcję. A jak nikt się nie będzie odzywał - to skąd producent ma wiedzieć, że trzeba coś poprawić? A co się stało Miki, że nie współpracujesz z Dospelem? Ja też nie sprzedaję Berlufa - zraziłem się. Nie trawię ludzi którzy mówią że to niemieckie potencjalnym klientom a potem się okazuje że z niemieckiego to ma tylko umlałta Zbyt dużo rzeczy aby pisać na forum.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.05.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Możesz zdradzić co używasz? Miki te brookventy dobrze się sprzedają? I co byście polecili powyżej tych 5k (brink medium, ww daytona ... co jeszcze? W tym roku od pójścia na swoje na montaż BROOK-a podpisałem coś koło 40sztuk.. Odpaliłem troszkę ponad 10szt. powyżej 5k. to myślę że godnym zainteresowania w tej kwocie może być ME, BRINK, BROOK-a no i z polskich mistral ( same miłe spotkania z tym polskim produktem ) .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 22.05.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 To powiedz mi czym różni się droga centrala od taniej i czy różnica w cenie jest warta aż tak dużej dopłaty ? temat rzeka ..... Najważniejsze jest, ze zdecydowałeś się na wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła.Instalację można zrealizować na 100 sposobów wybierając najróżniejsze komponenty i w każdym przypadku [ no może poza jakim katastrofalnym błędem technicznym] taka wentylacja będzie lepsza od grawitacyjnej. Rozumiem, że niska cena przyciąga uwagę .... bo po co przepłacać.Z tym, że wybierając najtańszy możliwy produkt np. Luna trzeba mieć świadomość ograniczeń jakie niesie ze sobą taki wybór. Jak piszesz te droższe są: trochę cichsze, trochę ........ Podsumowując:Trzymam kciuki za powodzenie całej akcji. Zmontujesz fajną instalację a centralę ....... zawsze można za jakiś czas wymienić na lepszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 22.05.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 (edytowane) Panowie zrobiłem odpływ skroplin jak się patrzy zrobiłem jak kazał Miki anemostacik i dziurkę obok niegohttp://images39.fotosik.pl/1535/ed518f3027ac4bb9med.jpghttp://images46.fotosik.pl/1546/26cd15585a5322dfmed.jpghttp://images46.fotosik.pl/1546/afc37f81cf2ffb7amed.jpghttp://images37.fotosik.pl/1551/94472d7df4c64634med.jpgale zapomniałem zapodac kabla pomiedzy centralą a sterownikiemsa opcje na zdalne sterowanie ewentualnie jaki kabel zapodac ile zył? Edytowane 22 Maja 2012 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 22.05.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 witam mam domek 160m2 z poddaszem uzytkowym i mam problem Chcaiałem zakupic centrale brinka medium za ok 5500 brutto ale dostałem propozycje selen 500 za 5700 brutto - czy warto kupic selen.jest duzo wiekszy, ale podobno duzo lepszy , jakie macie zdanie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.05.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 (edytowane) kilka dni temu montował jasiek w mojej centrali siłownik do by-passu zastanawiam się czy reklamować w Jangazie moja centrale - a w szczegolnosci by-pass czy dać sobie spokój i co sie da uszczelic silikonem głownie chodzi oto że 3 łopatki są zle poskładane i niedomykaja się szczelnie - nie dociskaja sie uszczelki bo nie z tej strony domyka sie jedna lopatka do 2 z bokow łopatek sa takie szczeliny ze .... a sam bypass uszczelniony silikonem ... o jakiej wiec szczelnosci i wydajności mówimy ?? nie wiedzialbym o tym gdyby nie wlasnoreczne montowanie silownika do bypassu a przecież ta centrala miała być taka zajeb.... by-pass to jakaś partyzantka... potencjometr padł zanim zdążyłeś zamieszkać... miejmy nadzieję że na tym sie skończy Ale jeżeli coś jest w reku nie tak to jak producent może to wypuścić na rynek..... no więc producent twierdzi że każda sztuka jest sprawdzana/ testowana przed wysłaniem do klienta tylko skoro tak jest - to jakim cudem żaluzje w bypassie zamykały się źle?? przyjmijmy wariant - przetestowane - wysyłamy do klienta - u klienta działa źle --> produkt ma wadę konstrukcyjną niewychwyconą w K.J. wariant 2 - przetestowane - wysyłamy do klienta - klient twierdzi że coś jest nie tak ---> nie zna się - wszystko jest ok, lub niby się zna/nie zna --> ale i tak wszystko jest OK R-K - jeśli bajpas się nie domyka, czy są inne problemy, to reklamuj - Janek to mała firma, i po kilku sygnałach zmodyfikują konstrukcję. A jak nikt się nie będzie odzywał - to skąd producent ma wiedzieć, że trzeba coś poprawić? głownie za Twoja namową postanowiłem dziś rano poinformować Jan-Gaz o problemie właśnie po to by wiedzieli że coś jest nie tak .... a ja nadal wole mojego janka ... ciagle go lubie .... bledy sie zadarzaja jutro mam uzgodnic szczegoly z jangazem najprawdopodobniej ktos przyjedzi i namiejscu naprawi / wymieni nie ma to jak porządny serwis reakcja była niemal natychmiastowa - telefon zwrotny po 20 min - przyjedziemy dziś po 20 przyjechali - rzucili okiem - niby wszystko OK - rozkręcili - sprawdzili - bypass działa poprawnie , żaluzje zamykają się poprawnie normalnie jestem jakiś nie teges i sobie wymyśliłem - kazałem im przyjeżdżać i oglądać poprawny i dobrze działający bypass podsumowanie reklamacji wyglądało tak ja - "nie wiem o co chodzi , sprawdzacie w fabryce jest dobry , wysyłacie do klienta jest niedobry, przyjeżdżacie na reklamacje - znów dobry ... samo się popsuło - samo się naprawiło Pan Łukasz - "5 lat pracuję w serwisie i jeszcze nie widziałem by coś się samo naprawiło, za to samo się czasami psuje" ja - "to nie wiem jak to wytłumaczyć ....?!??!????" P.Ł. - "ja wiem! - nieuzasadniona reklamacja ... " - ustalono koszt "na paliwo" konkluzja jest taka centrale dalej lubię , nie twierdze że to mercedes, na taką mnie stać - taką kupiłem , mam nadzieje że będzie mi służyła dobrze natomiast argument bliskości serwisu padł dziś w gruzach ... a stwierdzenie "nie ma to jak porządny serwis" .... Edytowane 22 Maja 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.05.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 (edytowane) Witam ! Zauważyłem że jest aukcja na forum muratora i chyba niezły rekuperator do wylicytowania i do tego na szczytny cel ... Centrala OPTIMAL 600 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203874-Tu-licytujemy PS. Cena katalogowa ponad 9000zł a wystawiona za 2500zł ... Ale może komuś się przyda ... Jak dla mnie super okazja , szkoda że dla mnie za duża Ja niestety szukam dalej ale nic nie mogę sensownego w niskiej cenie znaleźć Edytowane 28 Maja 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.05.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Niestety Daytona DC350 mi "uciekła" i mam inną propozycją .. Nie wiem czy gorszą czy lepszą ... A co sądzicie o rekuperatorach Frapol ? Dokładnie o modelu Onyx 250 Sky ? Dobre to to ? Mogę dostać model 250m3/h za sądzę bardzo dobrą cenę , ale nie chce wtopić ... Co to za marka , warto ? Co sądzicie ? Jak przedstawia się ten rekuperator na tle konkurencji ? Dzieki ! Aha i jeszcze jedno bo czym więcej czytam tym mniej wiem i mam większy mętlik w głowie ... Wyczytałem i dowiedziałem się że są dwie "szkoły" wentylowania pomieszczeń ... Jedna zakłada że wentyluje się całą kubaturę pomieszczeń , przez co rekuperatory muszą być naprawde mocne , druga strony że poziom wentylacji nie jest zależny od kubatury ale od ilości osób i typu pomieszczenia ... Są pewne PN które podają jaka ma być minimalna wymiana powietrza (zapewne pisane dla wentylacji grawitacyjnej). Nie pamiętam już ile ale chyba 30m3/h w przypadku kuchni , chyba 50m3/h łazienka , pokoje dziennie nie wiem ... Jeśli byśmy zastosowali te normy i pododawali wychodzi znacznie mniej niż w pierwszym przypadku ... Szczerze mówiąc mam już mętlik , bo według pierwszej szkoły muszę mieć rekuperator o wydajności z 2.6x100m2 czyli min, 260m3 a według drugiej szkoły zapewne starczyłby połowę słabszy i zapewne tańszy ... Następny dylemat ... Rozmawiałem z hydraulikiem który na moim osiedlu zajmuje się instalacjami i tez zajmuje się rekuperatorami (zapewne jak każdy hydraulik On powiedział mi aby rury dawać jak największe bo w razie potrzeby będzie można szybko przewentylować oraz będzie duża przepustowość , później dawać trójniki i powoli średnię rury zmiejszać. Pytałem się czy będzie to słychać , bo jestem wyczulony na hałas i powiedział że tak bo musi i musi być słychać abym wiedział że działa ... Inni fachowcy z którymi rozmawiałem zupełnie inaczej , aby rury dać takie aby prędkośc wynosiła w nich 2-5m/s bo wtedy będzie bezgłosne (czyli jednak można ???) i przy moim domu i 5 anemostatach starczy rura max !!!! 80mm ... I aby dać sobie spokój z trójnikami tylko stosować specjalne skrzynki rozdzielające ... Szok ! Człowiek czyta i zamiast więcej wiedzieć coraz mniej wie i zaczynają siwieć mi już włosy ... Kto ma rację , bo szczerze mówiąc Edytowane 28 Maja 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 28.05.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 a co powiecie o rekuperatorze B3B WX-20 - dla domku 110m2 - jakie widzicie w nim wady ..?? o ktorych powinienem wiedziec jezeli sie na niego zdecyduje .. - aa nie mam zamiaru robic gwc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.05.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 a co powiecie o rekuperatorze B3B WX-20 - dla domku 110m2 - jakie widzicie w nim wady ..?? o ktorych powinienem wiedziec jezeli sie na niego zdecyduje .. - aa nie mam zamiaru robic gwc Sam o nim myślałem a raczej o trochę słabszym modelu (WX-15). Niestety trochę poczytałem i mi się go odechciało .. Tam naprawdę ma dwie wady które go zdyskwalifikowały u mnie 1. Papierowy wymiennik ... Papier jako wymiennik ? Jakoś nie wierzę w trwałość takiego wymiennika tym bardziej że producent opisuje że nie wolno stosować centrali przy wilgotności powyżej 70% a bardzo często na zewnątrz taka wilgotność jest .. Co będzie jak będzie wilgotnośc powyżej 70%? Pojawi się grzyb i pleśń na wymienniku ? 2. Drugie że jest bezskroplinowy. To co się będzie działo z wilgocią ? gdzie ona zostanie odprowadzona ? Zapewne zawilgoci wymiennik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 28.05.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Przy takich małych rekuperatorkach może BROOKVENT 1.1 Dam dobrą cenę dla stałych bywalców forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 28.05.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Dobra to ja zapytam o dobry i przystępny reku 500m3 silniki prądu stałego, myślałem o jan-gazie, bartoszu ale też chętnie przyjmę inne propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.05.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Miki, a masz cos ciekawego do domu 80 metrow?? Takie 200m3/h max. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.05.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Dobra to ja zapytam o dobry i przystępny reku 500m3 silniki prądu stałego, myślałem o jan-gazie, bartoszu ale też chętnie przyjmę inne propozycje Jest jeszcze Nikol, ale ja wybrałbym Jan-gaza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts