kaarool 04.06.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Proszę o pomoc przy wyborze centrali. Na polu bitwy zostały już tylko dwa egzemplarze:Brink Renovent 400 Excellent Plushttp://www.reku.net.pl/rekuperator-renovent-excellent.htmlorazBerluf SELEN II 500 DChttp://www.berluf.com/hat_pl.php?prod=02Centrala ma zapewnić komfort w domku o kubaturze 310 m3 oraz współpracować z GWC żwirowym.Z góry dziękuję za obiektywne i fachowe komentarze. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.06.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Ja bym wybrał BRINKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.06.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Uff ... Właśnie wróciłem z Warszawy i przywiozłem sobie rekuperator ...Rekuperator kupiłem wraz z osprzętem (rury , anemostaty , skrzynka rozdzielcza) u Pana Brzęczkowskiego ...Jako jedyny bezinteresownie pomógł mi dobrać przekroje rur i itd ...Facet ma naprawdę olbrzymią wiedzę ... Wybrałem dla siebie rekuperator Sentinel Kinetic B. Dostałem dobrą cenę na wszystko i zapłaciłem 3000zł. Duża zniżka na rekuperator bo był z "wystawki" ... Miałem też możliwość obejrzenia , odsłuchania innych rekuperatorów ... Najbardziej zszokował mnie rekuperator Mistral ... Cały czas byłem pewien że rekuperator ten ma aluminiowy wymiennik bo sam producent to podkreśla ...Okazało się wymiennik ma ramkę aluminiowa a ożebrowanie jest z papieru !!!Ciekawy jestem jak ten wymiennik się zachowuje jak dostanie wilgoci (oczywiście pytanie retoryczne ..)Miałem też możliwośc obejrzenia Brookventa. Co do rekuperatora. Jest oszczędny (sprawdzałem miernikiem) , dość cichy , ładnie wykonany , ma dobry wymiennik (taki sam jak Sentinel) , dobre wentylatory ale no właśnie ... obudowa jest ze styropianu i ... rekuperator wprowadza niesamowite wibracje ... Zapewne ona pójdą potem rurami ...Widziałem też rekuperator polski chyba bartosz (taka długi walec). Trochę nie rozumiem budowy tego wymiennika . Wszyscy robią wymiennik krzyżowy a Bartosz jakiś okragły ? Największe wrażenie zrobił na mnie Onyx Sky. Piękne wykonanie , bardzo solidna obudowa i naprawdę cichy ...Gdyby nie to że Onyx Sky jest wieszany i większy (cięższy) od Sentinela to zapewne kupiłbym go ... Jestem zszokowany jak producenci oszukują klientów. Wymiennik aluminiowy który nie jest aluminiowy , albo tak jak w przypadku Luny po cichutku zmieniono wymiennik i wentylatory ale klienta już o tym nie poinformowano ... Dodatkowo widać że producentom chyba nie zależy aby ich produkty były trwałe , bo jak można inaczej nazwać stosowanie w wymiennikach wkładów z papieru i folii ? Szkoda że producenci nie podają specyfikacji jakiego producenta jest wymiennik / wentylatory , ale z drugiej strony ich rozumię bo klient jeśli by to wiedział mógłby kupić inny produkt na takich samych elementach ale np. z lepszym sterowaniem lub obudową .. A dlaczego wziąłem Sentinela ? Za nim przemawiało: - możliwość montażu rur pionowo lub poziomo (to dla mnie ważne , bo rekuperator będzie w kotłowni a rury będą szły górą , więc wyjście pionowe mocno pomoże)- wymiary- masa- możliowośc montażu na ścianie a nawet w szafce kuchennej ...- silniki na prąd stały- bardzo dobry wymiennik - cicha praca- fajne sterowanie i kilka bajerów ( Za kilka dni zapewne czeka mnie montaż i już nie mogę sie doczekać ... Najgorsze że mam jeszcze inne rzeczy do zrobienia (ogród) i zapewne reku będzie musiał poczekać :-< Edytowane 5 Czerwca 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 04.06.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Wymiennik papierowy to również poprawa wilgotności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 05.06.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Widziałem też rekuperator polski chyba bartosz (taka długi walec). Trochę nie rozumiem budowy tego wymiennika . Wszyscy robią wymiennik krzyżowy a Bartosz jakiś okragły ? A wiesz co to wymienniki przeciwprądowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 05.06.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Uff ... Właśnie wróciłem z Warszawy i przywiozłem sobie rekuperator ... Rekuperator kupiłem wraz z osprzętem (rury , anemostaty , skrzynka rozdzielcza) u Pana Brzęczkowskiego ... Jako jedyny bezinteresownie pomógł mi dobrać przekroje rur i itd ... Nie no, bez jaj. Facet opchnal Ci caly komplet a Ty mowisz ze bezinteresownie? Miałem też możliwośc obejrzenia Brinka. Co do rekuperatora. Jest oszczędny (sprawdzałem miernikiem) , dość cichy , ładnie wykonany , ma dobry wymiennik (taki sam jak Sentinel) , dobre wentylatory ale no właśnie ... obudowa jest ze styropianu i ... rekuperator wprowadza niesamowite wibracje ... Zapewne ona pójdą potem rurami ... Jakiego Brinka Ty ogladales? Ja mam Renovent HR Large i "styropianem" jest wylozony od srodka-izolacje a nie wykonany z niego. Obudowa jest blaszana w calosci, krocce podlaczeniowe mam od gory. Nie zauwazylem zadnych drgan na obudowie czy rurach nawet na najwyzszym III biegu - nie wiem co masz na mysli piszac o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
becker 05.06.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Witam, miałbym wielką prośbę o zamieszczenie lub zalinkowanie zdjęć anemostatów. Google wyrzuca bardzo różne zdjęcia (niektóre anemostaty są... okropne). Chodzi mi w tej chwili o aspekt estetyczny - jak "to" w ogóle wygląda w praktyce? I czy muszę przygotować małżonkę na stałą obecność niezbyt miłych dla oka elementów wizualnych? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.06.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Nie no, bez jaj. Facet opchnal Ci caly komplet a Ty mowisz ze bezinteresownie? Jakiego Brinka Ty ogladales? Ja mam Renovent HR Large i "styropianem" jest wylozony od srodka-izolacje a nie wykonany z niego. Obudowa jest blaszana w calosci, krocce podlaczeniowe mam od gory. Nie zauwazylem zadnych drgan na obudowie czy rurach nawet na najwyzszym III biegu - nie wiem co masz na mysli piszac o tym? Na początku rozmawiałem z nim i pomógł mi wyliczyć jakich średnic mają być rury i itd. Nie było mowie o żadnych zakupach u niego. Pomógł na co zwracać uwagę i itd , naprawdę facet jest składnicą wiedzy o rekuperatorach ... Na początku chciałem Lunę ale dobrze że mi ją wybił z głowy ... Tak naprawdę to ja "naciskałem" że jakby coś się trafiło to aby dał znać ... Nie liczyłem że coś się uda załatwić , raczej zależało mi na ustaleniu jakiej średnicy mają być rury i itd ... Masz rację walnąłem się nie był to Brink a Brookvent. Już poprawiam. Edytowane 5 Czerwca 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 05.06.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Dobra to poradźcie mi brink czy Jan-gaz oba 400m3 co ma który i jaki lepszy ?? To jak ?? nikt nie pomoże ??? ew inne sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.06.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 pan tb ma kawał wiedzy tylko czasem ma kłopoty by z niej wyciągnąć wnioski, umie liczyć średnice i nie da sobie wbić do głowy że instalacje na trójnikach też można dobrze zrobić , ale reku który wymyślił i skonstruował jest całkiem całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.06.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 To jak ?? nikt nie pomoże ??? ew inne sugestie ja nie powiem bo to bedzie reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.06.2012 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 @kaszpir007 Czytam o tych strasznych wibracjach o których kolega pisze i szczerze mówiąc zastanawiam się na jakiej podstawie kolega stwierdza że urządzenie przenosi drgania-wibracje na instalacje Ja akurat montuje BROOKVENT-y na codzień i nigdy nie miałem problemu z wibracjami na instalacji. Ale niestety w sprawach drgań to każda źle wykonana instalacja ma możliwość przenoszenia drgań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.06.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 To jak ?? nikt nie pomoże ??? ew inne sugestie Kup sobie kolego BRINKA już raz to tobie napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 06.06.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Kup sobie kolego BRINKA już raz to tobie napisałem a jakieś argumenty ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.06.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Jest ich wiele na tak Sprawdzona prosta i trwała konstrukcja, Cena do jakość; Fajne - dobre sterowanie; Liczba niezadowolonych klientów z użytkowania tych urządzeń jest śladowa która wynika w większości przypadków ze złej instalacji a nie urządzenia; Jedno z urządzeń które może pochwalić się w Polsce co najmniej 5 zimami za sobą Mała awaryjność; Dopracowane rozwiązanie; Prosty serwis; Niskie koszty eksploatacji - filtry itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.06.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 @kaszpir007 Czytam o tych strasznych wibracjach o których kolega pisze i szczerze mówiąc zastanawiam się na jakiej podstawie kolega stwierdza że urządzenie przenosi drgania-wibracje na instalacje Ja akurat montuje BROOKVENT-y na codzień i nigdy nie miałem problemu z wibracjami na instalacji. Ale niestety w sprawach drgań to każda źle wykonana instalacja ma możliwość przenoszenia drgań... Widziałem na żywo ... Odpaliliśmy centralę zamontowaną na ścianie , fakt ścianka z płyty drewnianej i widać było wibracje na ścianie. Wiem że ściana nie była jakaś pancerna , ale dzięki temu było widać wibracje ... Jeśli obudowa powoduje takie wibracje to wibracje zapewne przeniosą się po rurach , choć sądzę że jak zastosuje się rury "miękkie" to może uzytkownik tych wibracji nie odczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 06.06.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Jeśli obudowa powoduje takie wibracje to wibracje zapewne przeniosą się po rurach , choć sądzę że jak zastosuje się rury "miękkie" to może uzytkownik tych wibracji nie odczuje Specem nie jestem, ale wydaje mi się normalne, że jeśli instalacja jest na spiro, to przy centrali i anemostatach połączenia robi się fleksami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.06.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Specem nie jestem, ale wydaje mi się normalne, że jeśli instalacja jest na spiro, to przy centrali i anemostatach połączenia robi się fleksami. Co nie zmienia faktu że niezbyt dobrze to świadczy o producencie że sprzedaje rekuperator z taką beznadzieją obudową tym bardziej że nie jest to najtańszy rekuperator. Lunie za 1300zł brutto można to jeszcze wybaczyć bo jest najtańsza na rynku. Obudowa nie powinna wpadać w wibracje bo negatywnie wpływa to na poziom hałasu jak i jest ryzyko że wibracje zostaną przeniesione przez rury ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.06.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Co nie zmienia faktu że niezbyt dobrze to świadczy o producencie że sprzedaje rekuperator z taką beznadzieją obudową tym bardziej że nie jest to najtańszy rekuperator. Lunie za 1300zł brutto można to jeszcze wybaczyć bo jest najtańsza na rynku. Obudowa nie powinna wpadać w wibracje bo negatywnie wpływa to na poziom hałasu jak i jest ryzyko że wibracje zostaną przeniesione przez rury ... A co jest w tej obudowie beznadziejnego? Ja zazwyczaj montuje je na betonie i jakoś nie drży. Każde urzadzenie zamontowane na ścianie cienkiej jakieś atrapie ma prawo wprowadzić na nią drgania. Dlatego stosuje sie amortyzatory dystansowe na obudowie. Ale widzę ze kolega stał sie już ekspertem w sprawie rekuperatorow. Ale cóż skoro koledze coś wchodzi w wibracje to zapraszam na slask przejdziemy sie do 5-6 domków aby kolega mógł na działającej instalacji pokazać mi te wibracje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.06.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Specem nie jestem, ale wydaje mi się normalne, że jeśli instalacja jest na spiro, to przy centrali i anemostatach połączenia robi się fleksami. Albo innym elastycznych elementem polaczeniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts