marconi_piaseczno 21.06.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Witam, Po długich rozmowach wybrałem w końcu firmę, która zrobi mi WM z reku + GGWC. Zaproponowali schemat takiej instalacji jak w załączniku. Czy ktoś może to zweryfikować? Lepiej chuchać na zimne bo sporo kasy w to wkładam i wolę mieć pewność w 100%, ze to jest najlepsze rozwiązanie z możliwych. Wykonawcy płacę tylko kasę za robociznę. Wszystkie materiały kupuję we własnym zakresie. Rekuperator już kupiłem, teraz mam kupić" - płytowy wymiennik ciepła z przyłączem 1" minimum 5 kW - chłodnicę powietrza na rurę wentylacyjną na rurę fi 200. - sterownik do Reku Mitsubishi z opcją sterowania urządzeniami peryferyjnymi. Czy możecie coś polecić sprawdzonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.06.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Na tym schemacie nic nie widać - wrzuć go w większym rozmiarze/rozdzielczości na imageshack.us i podaj link ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 22.06.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 http://imageshack.us/photo/my-images/804/201206220923242030001.png/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.06.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 http://imageshack.us/photo/my-images/804/201206220923242030001.png/ Czy wyjście i wejście zaworu 4d od strony instalacji będzie połączone rurą bez żadnego zaworu ? Po co dodatkowa gałąź z zaworem [lewy, dolny róg schematu] - chcesz tam coś podłączyć w przyszłości np. PPC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 25.06.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 (edytowane) Poprawiony schemat bo coś tam było sknocone. nowy link: http://imageshack.us/photo/my-images/838/schematco.jpg/ Co do zaworu przed i za 4 drogowym to nie wiem ale jeśli zajdzie taka konieczność to każę go zamontować. Dodatkowa gałąź z zaworem to instalacja GGWC. Pytanie czy czerpnia i wyrzutnie mogą być zainstalowane na tej samej ścianie. Jeśli tak to w jakiej odległości od siebie? Edytowane 25 Czerwca 2012 przez marconi_piaseczno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 25.06.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 witam, czy jak bede mial piec na ekogroszek (domek okolo 110m2) w kotłowni to w tej samej kotłowni moge postawic rekuperator .. ??? i czy ewentualnie "filtrowac" przez rekuperator tą kotłownie .. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.06.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 (edytowane) witam, czy jak bede mial piec na ekogroszek (domek okolo 110m2) w kotłowni to w tej samej kotłowni moge postawic rekuperator .. ??? i czy ewentualnie "filtrowac" przez rekuperator tą kotłownie .. ??? Ad1.możesz Ad.2 absolutnie Ad.3 zagotujesz dom takim kotłem ! 3-4kW przy -20st.C i Ty chcesz kocioł na ekogroszek ? Przeczytaj sobie jakie są skutki przewymiarowania kotła w domu... Kombinujesz jak koń pod górę Najtaniej w Twoim przypadku bo za 4tys.zł masz ogrzewanie prądem lub trochę drożej za 15tys.zł ogrzewanie pompą ciepła powietrzną. W obu przypadkach oszczedzasz kupę kasy na kominie. Edytowane 25 Czerwca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 25.06.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Właśnie zastanawiałem się niedawno (czysto teoretycznie, u mnie za późno już na takie rozważania), jak bym wyszedł gdybym zrezygnował z gazu i do ogrzewania i gotowania używał jedynie prądu? Przy założeniu, że zaoszczędzoną na kotle i instalacji wodnej kasę przeznaczyłbym na izolację. Wyszło mi, że jednak , przynajmniej w moim przypadku, zamiana taka byłaby nieopłacalna. Ale liczyłem mocno "po łebkach". A sprowokował mnie do tego kolejny rachunek za... prąd. 145zł z czego 10zł to faktycznie zużyty prąd. Podejrzewam, że rachunki z gazowni będą wyglądały podobnie. Im więcej mediów, tym więcej opłat stałych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisienka10 26.06.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Witam, potrzebuję pomocy - mamy 2 dni na położenie rur do reku na stropie - przed położeniem stropianu i zalaniem posadzek. Budujemy dom projekt emanuela 2 czy ktoś może pomóc jak rozplanować rury i no i jakie rury! Jak to obliczyć? Cze ktoś na szybkiego jest w stanie pomóc?Reku też nie wybrany- chcemy wydać ok 5-6tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.06.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Witam, potrzebuję pomocy - mamy 2 dni na położenie rur do reku na stropie - przed położeniem stropianu i zalaniem posadzek. Budujemy dom projekt emanuela 2 czy ktoś może pomóc jak rozplanować rury i no i jakie rury! Jak to obliczyć? Cze ktoś na szybkiego jest w stanie pomóc? Reku też nie wybrany- chcemy wydać ok 5-6tyś. Rzuć rzuty budynku na meila [email protected] Postaram się tobie zrobić szkic montażowy i zestawienie materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 26.06.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Ponawiam moje pytanie do montażystów. Czy czerpnia i wyrzutnia może być umieszczona na tej samej ścianie, Jeśli tak to w jakiej odległości minimalnej powinny się od siebie znaleźć rury. Będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 29.06.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 czerpnia i wyrzutnia może być umieszczona na tej samej ścianie budynku pod warunkiem zachowania odpowiednich odległości:między innymi:Dopuszcza się sytuowanie wyrzutni powietrza w ścianie budynku, pod warunkiem że: a) powietrze wywiewane nie zawiera uciążliwych zapachów oraz zanieczyszczeń szkodliwych dla zdrowia, b) przeciwległa ściana sąsiedniego budynku z oknami znajduje się w odległości co najmniej 10 m lub bez okien w odległości co najmniej 8 m, c) okna znajdujące się w tej samej ścianie są oddalone w poziomie od wyrzutni co najmniej 3 m, a poniżej lub powyżej wyrzutni – co najmniej 2 m, d) czerpnia powietrza, usytuowana w tej samej ścianie budynku, znajduje się poniżej lub na tym samym poziomie co wyrzutnia, w odległości co najmniej 1,5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 29.06.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.06.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Prosze o informację "z życia wziętą".Jaką macie w praktyce ustawioną krotność wymiany powietrza ? tego co widzę (czytam) wielu kupuje reku z wydajnością odpowiadającej wymianie jednej kubatury na godzinę, a potem chodzą te reku na 1/3 mocy. Mam 286 m3, myślę o reku Mitsubishi.Zastanawiam się, czy brać model 250, czy wystarczy150 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.06.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 to ze reku chodzi na niskiej wydajności nie oznacza ze trzeba kupować mniejsze przyjdzie co do czego i nie da radypoza tym silniki w wielu przypadkach pracując na niższych obrotach mniej się zużywają, ciszej pracują i mniej pobierają prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.06.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 zmniejszyć wymianę jest łatwo, zwiększyć ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 30.06.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Z jednej strony - takie rozumowanie wydaje się być zdroworozsądkowe.Z drugiej strony - nie ma to zbyt wiele wspólnego ze zasadą optymalnego wykorzystywania swoich (ograniczonych) zasobów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.06.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 jeżeli ten optymalizm nakazuje montaż zbyt małej maszyny to też nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Mam 286 m3, myślę o reku Mitsubishi. Zastanawiam się, czy brać model 250, czy wystarczy150 ? Bierz 250. Czasami potrzebne jest mocniejsze pierdnięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.06.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Jeśli to czasami ma być wietrzeniem po imprezie raz w roku, to bym chyba odpuścił zakup droższego urządzenia o większej wydajności i wietrzył otwieraniem okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts