niedowiarek 31.08.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 (edytowane) Podobno ma być prościej i szybciej Prościej to już było. Prawo budowlane po "uproszczeniu" podobno pozwala na wykonanie przyłączy bez PNB. Okazuje się jednak, że nie dotyczy to np. przyłącza z domu do garażu, bo wg urzędasa jest to instalacja, czyli coś innego niż przyłącz i rząda PNB. Podobnie z oczyszczalnią przydomową - jak chcesz ją wybudować, to urzędas ci wymyśli, że na studnię chłonną potrzebujesz nie tylko PNB, ale jeszcze powolenie wodno prawne, bo wg urzędasa oczyszczalnia się kończy na osadniku wtórnym. A inwestor może spełnić chore ambicje urzędasa lub zrezygnować z budowy. Jak ktoś twierdzi, że będzie kolejne ułatwienie, to mi skóra cierpnie na myśl, ile mnie czeka dodatkowych formalności i kosztów związanytch z tymi 'ułatwieniami". Jedno jest pewne: urzędas zrobi wszystko, żeby zaznaczyć swoją wyższość i udowodnić, że jest potrzebny na swoim stanowisku. A robi to najczęściej z nudów. A urzędy puchną i pękają w szwach od tabunu coraz to nowych urzędasów....... Końca nie widać . Edytowane 31 Sierpnia 2012 przez niedowiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 31.08.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 powinien być wprowadzony sezon polowań na polityków i urzędników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoko 01.09.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Częściej twórcy i ich pomysły są ciekawe Ale bardziej bałbym się dystrybutorów i ich handlowców... Ostatnio miałem przyjemność rozmowy z jednym takim Panem i szczerze mówiąc ubawił mnie na maksa... W jego teorii nie dość że odzyskam wszystko z powietrza to jeszcze dołoży mi 27% odzyskanego jak to powiedział ".... z pary wodnej ..... " Wynikowa tego taka że nie dość że odzyskam to jeszcze dogrzeje powietrze do wyższej temperatury I to się nazywa pomysłowość i kreatywność... Każde urządzenie wytwarza ciepło. Mój rekuperator (BRINK) podgrzewa powietrze zaciągane z GWC o 5 stopni czyli działa jak dobry kaloryfer. Na wejściu reku jest 16 stopni a na wyjściu 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 01.09.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Każde urządzenie wytwarza ciepło. Mój rekuperator (BRINK) podgrzewa powietrze zaciągane z GWC o 5 stopni czyli działa jak dobry kaloryfer. Na wejściu reku jest 16 stopni a na wyjściu 21.Oj, to sporo. Użytkownicy rekuperatorów pisali że te podgżewają powietrze o około 1,5 st.C. W których miejscach dokonujesz pomiaru? Bezpośrednio przed i za rekuperatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.09.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Każde urządzenie wytwarza ciepło. Mój rekuperator (BRINK) podgrzewa powietrze zaciągane z GWC o 5 stopni czyli działa jak dobry kaloryfer. Na wejściu reku jest 16 stopni a na wyjściu 21. masz mało szczelną przepustnicę by-passu, część nawiewanego leci przez wymiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 06.09.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 witam niesmiało ...proszę o poradę i sugestie w domku który bedziemy miec chcemy zrobić rekuperację...czy może ktoś polecic firmę/fachowca z woj. mazowieckiego /okolice Warszawy który przygotowalby mi sensowny projekt rekuperacji a jednoczesnie nie puścił nas z torbami Myśleliśmy tez o samodzilnej realizcji ale całości nie damy rady...jeszcze zbyt mała wiedza Projektowana wentylacja znajdować się będzie w domu jednorodzinnym o powierzchni wentylowanej mechanicznie ok.165 m2 i kubaturze 420 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 06.09.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Napisz jaki masz projekt domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 06.09.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 http://archi-projekt.com.pl/index.php?mod=main&scr=main&evt=showDetails&id=215 połówka blizniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 07.09.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 proszę o maila na prv chętnie pomogę w sprawie wentylacji z reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 10.09.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam, mam do Was pytanie odnosnie kosztow zalozenia rekuperacji. bylem ostatnio na spotkaniu w pewnej firmie ktora prawdopodobnie bedzie zakladac mi pompe ciepla powietrzna z cala instalacja. maja oni w swojej ofercie takze systemy wentylacyjne i namawiaja mnie na rekuperacje. znam zalety rekuperacji i do tej pory jednak bylem zdania ze jej nie bede zakladal ze wzgl. na dodatkowe koszty na ktore chyba sobie nie moge pozwolic. Firma ta podala mi cene ~19 tys za instalacje wentylacji mechanicznej razem z robota i rekuperatorem (firmy nie pamietam ale jakas holenderska). moje pytanie do Was czy to duzo czy nie - dom mam 170m2?? ile Wy zainwestowaliscie w reku i czy cena jest warta korzysci plynacych z uzytkowania takiej instalacji??przy rezygnacji z kominow wentylacyjnych ile wychodzi roznica miedzy grawitacja a mechaniczna?? za wszelkie sugestie z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.09.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Historia z cyklu : "Kto bogatemu zabroni" Zbuduj DOBRĄ i DZIAŁAJĄCĄ chociaż przez połowę roku WG i ciesz się życiem ! JESZCZE można te kominy stawiać, Ty masz wybór . Za kilka lat takiego wyboru nikt mieć nie będzie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.09.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 dobrze powiedziane picz nie wiem flisiu czy te 19k to dużo, wszystko zależy co oni chcą ci tam pomontować, ale można taniej i o równie dobrej jak nie lepszej sprawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 12.09.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 dobrze powiedziane picz nie wiem flisiu czy te 19k to dużo, wszystko zależy co oni chcą ci tam pomontować, ale można taniej i o równie dobrej jak nie lepszej sprawności Dobrze wiedziec to powiedzmy ile trzeba minimalnie liczyc za dobra instalacje razem z robocizna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.09.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Dobrze wiedziec to powiedzmy ile trzeba minimalnie liczyc za dobra instalacje razem z robocizna?? Rozdziel sobie na drobne - ile kanały? (jakie kanały, ile robocizna) -ile rekuperator? (jaki reku, ile montaż) -ile GWC? (opcjonalnie) (jakie GWC, ile wykonanie) To wszystko trzeba odnieść do konkretnego przypadku. Nie powinno się tego uogólniać. Ale jak ci napiszę, że powinieneś się zmieścić w 10 tyś (na miękkich kanałach)bez GWC, to chyba mnie nikt stąd nie pogoni:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.09.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 jeśli nie będziesz szalał z centralkami to się wyrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynek001 23.09.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 mam właśnie zrobioną instalację w świeżo wybudowanym domu, mam zamiar zamieszkać dopiero wiosną przyszłego roku, czy rekuperator może stać przez zimę w nieogrzewanym domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.09.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 mam właśnie zrobioną instalację w świeżo wybudowanym domu, mam zamiar zamieszkać dopiero wiosną przyszłego roku, czy rekuperator może stać przez zimę w nieogrzewanym domu ? Nic mu się nie stanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 28.09.2012 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 KOminek a WM Wiem , ze to nie forum o kominkach, ale chciałbym uzyskać opinie od praktyków.Jakie macie wkłady w kominku - wiem, ze musza miec dolot zew. Ale czy poza tym sa szczelne? Słyszałem, ze tylko nieliczne z dolotem sa szczelne a dokładniej tylko te droższe? Myslalem o Maja 12kw z kratki.pl lub KFD ilux 90 tez chyba 12 KW - ale podobno daleko im do szczelnosci i moga tworzyć podcisnienie w domu. Jak wygląda to u Was? Jakie macie doswiadczenia?Mam reku Brink Medium.Wibart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.09.2012 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Większość kominków ma dolot powietrza zrobiony jako dodatek lub jako opcje. Cięgle są dostępne inne sposoby dostarczenia powietrza. W większości przez popielnik i ... obudowę ... Zapewne są szczelne kominki ale musiały by być one zaprojektowane tylko i wyłącznie do pracy z dolotem powietrza z zewnątrz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 28.09.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Większość kominków ma dolot powietrza zrobiony jako dodatek lub jako opcje. Cięgle są dostępne inne sposoby dostarczenia powietrza. W większości przez popielnik i ... obudowę ... Zapewne są szczelne kominki ale musiały by być one zaprojektowane tylko i wyłącznie do pracy z dolotem powietrza z zewnątrz ... dolot - wlasnie tego sie obawiam, ze pomimo ze ma dolot - nie jest szczelny. Jaki według posiadaczy WM kominek jest szczelny - tzn powietrze dostarzcane jest tylko i wyłacznie przez dolot???? Nie stac mnie na kominki za 5-8 tys. Czy nie ma szczlnych w przedziale 2-3 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts