wingerman 28.09.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 dolot - wlasnie tego sie obawiam, ze pomimo ze ma dolot - nie jest szczelny. Jaki według posiadaczy WM kominek jest szczelny - tzn powietrze dostarzcane jest tylko i wyłacznie przez dolot???? Nie stac mnie na kominki za 5-8 tys. Czy nie ma szczlnych w przedziale 2-3 tys? A może idzie doszczelnić sznurem czy innym materiałem ten nieszczęsny popielnik, lub w ogóle zakleić go jakimś klejem czy silikonem wysokotemperaturowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 29.09.2012 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 mam właśnie zrobioną instalację w świeżo wybudowanym domu, mam zamiar zamieszkać dopiero wiosną przyszłego roku, czy rekuperator może stać przez zimę w nieogrzewanym domu ? Może tylko po co? Aby rekuperator działał poprawnie musi mieć także temperaturę minimalną !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 16.10.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Może tylko po co? Aby rekuperator działał poprawnie musi mieć także temperaturę minimalną !! Może warto go trochę podgrzewać żeby nie przemarzał? Skoro dopiero wybudowany, to ma w sobie sporo wilgoci i przemarzanie na zdrowie mu nie wyjdzie. Polecałbym go również wentylować reku przez całą zimę na małej chociaż wydajności np. 20-40 m3/h to będzie sechł, nie będzie śmierdział ani pleśniał itp. Przy takiej pracy sądzę że zapłacisz za zimę od 200 do 700 zł (zależnie od ocieplenia i innych czynników), a dom będziesz miał sporo wysuszony i nie wymrożony... Przemyśl to bo nie tylko reku nie lubi przemarzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 16.10.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Witam Przegladając ostatnio serwis drogo.pl natrafięlm na taki reku [link]http://allegro.pl/rekuperator-450m3-wklad-alu-heatex-wentylatoryebm-i2705402331.html[\link] Czy ktoś miał już do czynienia z tym cudem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.10.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Toć to tylko badziewny tywent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 18.10.2012 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 tez to właśnie do mnie dotarło a mogło być tak pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayen 18.10.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Witam serdecznie, Mam do Was pytanie o rekuperator... Mam do wyboru: 1 Brink Renovent Excellent HR 400 2 Onyx Dream 400 3 Velu VHR Exc. 400 (identyczny jak Brink z pierwszej opcji) 4 Zehnder ComfoAir 350 VV Bardzo dobrą cenę dostałem na Velu (4500 pln brutto po kursie 4.00 pln/eur, pozostałe ~7000) - pozycja 3 ale nikt z firm wentylacyjnych do których dzwoniłem nie zna tego produktu... Pomimo tego skłaniam się właśnie ku niemu z uwagi na ...cenę. Nie chciałbym jednak kupować kota w worku stąd proszę Was o pomoc w tym temacie. Link do strony VELU: http://www.velu.nl/webwinkel/wtw_units/wtw-units_woningbouw_en_toebehoren_velu/wtw-units/wtw-unit_vhr_exc__400/_Artikelen/ Zna Ktoś tego producenta? Warto brać za taką cenę? Na co zwrócić uwagę wybierając - w weekend jadę do Holandii i mogę przed zakupem dokładnie go obejrzeć... Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 18.10.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 (edytowane) porównaj zdjęcia i materiały BRINKA Excellenta z tym Velu popatrz dokładnie ...... i wskaż szczegóły, którymi różnią się te urządzenia. Jak nie ma różnicy to po co przepłacać ? Velu to po prostu duża hurtownia. Wolałbym kupić urzadzenie w Polsce bo w razie awarii będziesz miał gwarancję i serwis na miejscu. Pogadaj poważnie z dystrybutorem brinka. Skoro kupisz brinka albo velu [czyli też brinka] to nie kupujesz kota w worku. Urządzenie jak najbardziej OK. Zwróc uwagę na wersję Prawa czy Lewa i ewentualnie podłączenie z dołu jeżeli takie będzie Tobie potrzebne. Edytowane 18 Października 2012 przez michal_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 25.10.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 porównaj zdjęcia i materiały BRINKA Excellenta z tym Velu popatrz dokładnie ...... i wskaż szczegóły, którymi różnią się te urządzenia. Jak nie ma różnicy to po co przepłacać ? Velu to po prostu duża hurtownia. Wolałbym kupić urzadzenie w Polsce bo w razie awarii będziesz miał gwarancję i serwis na miejscu. Pogadaj poważnie z dystrybutorem brinka. Skoro kupisz brinka albo velu [czyli też brinka] to nie kupujesz kota w worku. Urządzenie jak najbardziej OK. Zwróc uwagę na wersję Prawa czy Lewa i ewentualnie podłączenie z dołu jeżeli takie będzie Tobie potrzebne. Nie jestem pewien, ale poważna rozmowa (bez przemocy ) może nie zbić ceny aż o 2500zł. Druga sprawa - serwis to nie problem skoro są 1:1. Kupisz części z Brinka i tyle, a i z serwisem nie będzie problemu, a w okresie gwarancji to się chyba tylko dziadostwo psuje albo duuuuużego pecha trzeba mieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 26.10.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 A propos wydajności wentylacji, u mnie w tej chwili (godzina 0:24):temp na zewnątrz -2temp po żwirowym GWC 13,3temp nawiewu do domu 20,7temp wywiewu z domu 21,5temp wylotu z domu 15,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 27.10.2012 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Witam. Pytanie być może banalne. Planuję w nowo powstającym domu Rekuperator ONYX 550 ze żwirowym GWC. Proszę mi powiedzieć co z nawiewem do domu powietrza gdy zabraknie przez kilka dni prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.10.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 budujesz schron czy będą okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 27.10.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Stosując ONYX 550 masz pewnie dom powyżej 220 mkw (choć nie jest to dokładny wskaźnik) Zimową porą będziesz nawiewał ok. 130 m3, więc za bardzo nie odczujesz braku prądu. Jedynie troszkę może śmierdzieć np. w sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 27.10.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Dom parterowy z użytkowym poddaszem. Uzytkowa 145, całkowita 180 (z garażem w bryle i pomieszczeniem gospodarczym). Ogrzewanie kocioł gazowy kondensacyjny turbo + kominek z DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 27.10.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Potrzebujesz aż 550?Jak na mój gust dużo za dużo..Robisz sam, czy zlecasz komuś?Jeśli sam, to możesz popełniać błędy, jeśli ktoś CI to zaprojektował to poproś o referencje z np. ostatnich 5 inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 27.10.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 A propos wydajności wentylacji, u mnie w tej chwili (godzina 0:24): temp na zewnątrz -2 temp po żwirowym GWC 13,3 temp nawiewu do domu 20,7 temp wywiewu z domu 21,5 temp wylotu z domu 15,2Wyniki imponujące. Tylko należy pamiętać, że to sytuacja nietypowa - pierwsze przymrozki w sezonie. Zupełnie inna temperatura z GWC będzie przy temperaturze zewnętrznej -2st.C pod koniec sezonu, na przykład w lutym. Wyszło mi, że rekuperator pracuje z wydajnością ok. 84% (założyłem, że "temp. nawiew do domu" i "temp. wylot z domu" są zawyżone o 0,5st.C przez wentylatory i wówczas wszystko ładnie się zbilansowało). Godny wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 27.10.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) budujesz schron czy będą okna? co to za pytanie? czy nie po to buduje się WM aby nie trzeba było otwierać okien i montować w nich wywietrzników? dla wolniej myslących: nie buduję bunkra ani schronu i będą okna, bardzo dużo okien BTW. Nie wiem czy wiesz, ale w każdym schronie czy bunkrze są systemy wentylacji. Edytowane 27 Października 2012 przez bluenet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 27.10.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Potrzebujesz aż 550? Jak na mój gust dużo za dużo.. Robisz sam, czy zlecasz komuś? Jeśli sam, to możesz popełniać błędy, jeśli ktoś CI to zaprojektował to poproś o referencje z np. ostatnich 5 inwestycji. Nie będę niczego robił sam. Dostałem taką ofertę od instalatora z firmy JAN-GAZ. Albo on jest kiepski i nie ma pojęcia co mi potrzeba albo Ty? Jak to ustalić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.10.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) Potrzebujesz aż 550? Jak na mój gust dużo za dużo.. może i za dużo - ale warto jest mieć taki potencjał 1. centrala na co dzień będzie pracowała na najniższym biegu i będzie zużywała mniej prądu i ogólnie nie męczyła się / niej zużywała 2. 420 i 550 np w JG są w tej samej cenie - tylko 420 mają elektroniczną blokadę obrotów na wentylatorach i kosztują tyle samo 3. gdy masz imprezę na wile osób - duża wydajność przydaje się bluenet - masz dom na pograniczy 350 i 420 - wiec wiadomo ze 420 i jeśli w tej samej cenie możesz mieć 550 - sam podejmij decyzje która wybrać ja mam 550 i jestem zadowolony - dom podobny wielkościa to Twojego Edytowane 27 Października 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 27.10.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Nie będę niczego robił sam. Dostałem taką ofertę od instalatora z firmy JAN-GAZ. Albo on jest kiepski i nie ma pojęcia co mi potrzeba albo Ty? Jak to ustalić? Jak pisałem wcześniej poproś instalatora o kilka ostatnich inwestycji. Sam sobie wtedy odpowiesz na postawione pytanie. Bo czy chodzi o to, aby rekuperator chodził na 10% mocy? R&K - rozumiem, że wiesz ile powietrza jest potrzebne dla 1 osoby? Chyba, że przebywa u Ciebie ciągle po 30 osób - to wtedy zakup Onyx 550 jest w pełni uzasadniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts