kangaxx 27.10.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) co to za pytanie? czy nie po to buduje się WM aby nie trzeba było otwierać okien i montować w nich wywietrzników? dla wolniej myslących: nie buduję bunkra ani schronu i będą okna, bardzo dużo okien BTW. Nie wiem czy wiesz, ale w każdym schronie czy bunkrze są systemy wentylacji. no właśnie dlatego pytam, co się robi w schronie jak zabraknie prądu? w domu sprawa jest prosta jeśli centralka jest dc to przy rozumnym ustawieniu programatora nie przesuszysz domu a pozostaje ci dobra rezerwa, inna sprawa ze mniejsza centralka tez obskoczy i taniej wyjdzie Edytowane 27 Października 2012 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 27.10.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 no właśnie dlatego pytam, co się robi w schronie jak zabraknie prądu? w domu sprawa jest prosta ja wiem co się robi w schronie. Ty mi powiedz co się robi w szczelnym domu (nie otwierając żadnych przegród)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.10.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 ja wiem co się robi w schronie. Ty mi powiedz co się robi w szczelnym domu (nie otwierając żadnych przegród)? Jeżeli zabraknie prądu na wiele godzin, to po prostu trzeba będzie wietrzyć. W czym problem? Chyba nie wyłączają wam prądu jak za komuny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 27.10.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jeżeli zabraknie prądu na wiele godzin, to po prostu trzeba będzie wietrzyć. W czym problem? Chyba nie wyłączają wam prądu jak za komuny... nam nie wyłączają, wyłączają innym. Poza tym byłem przekonany, że w wentylacji mechanicznej przy wyłączonych wentylatorach działają prawa fizyki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.10.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Liwko jaki przewód rurę mam dać do okapu kuchennego?Muszę przedłużyc o metr fi 100.metal platik ? widziałem dzis w obi taką karbowaną srebrną ale ona wewnątrz ma pory.Co bys zastosowal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.10.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 nam nie wyłączają, wyłączają innym. Poza tym byłem przekonany, że w wentylacji mechanicznej przy wyłączonych wentylatorach działają prawa fizyki... a działają, uchylisz okna i masz awaryjną wentylację, wm to też otwarta przegroda tyle warunki z obu stron pozostają rozdzielone, więc bez otwierania przegród nie obejdzie się, ale może wcale nie masz takiego termosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 28.10.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 a działają, uchylisz okna i masz awaryjną wentylację, wm to też otwarta przegroda tyle warunki z obu stron pozostają rozdzielone, więc bez otwierania przegród nie obejdzie się, ale może wcale nie masz takiego termosu zakładam hipotetycznie, dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 28.10.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Co to za fobia z tym prądem. UPS kosztuje kilkaset złotych i z dobrą konfiguracją starczy na 2 doby wentylacji na najniższym biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 28.10.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Co to za fobia z tym prądem. UPS kosztuje kilkaset złotych i z dobrą konfiguracją starczy na 2 doby wentylacji na najniższym biegu. masz na myśli UPS do kompa za kilkaset złotych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 28.10.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Nie, np. ladowarka/przetwornica plus akumulator 120ah.Zestaw dedykowany dla co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.10.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Liwko jaki przewód rurę mam dać do okapu kuchennego? Muszę przedłużyc o metr fi 100. metal platik ? widziałem dzis w obi taką karbowaną srebrną ale ona wewnątrz ma pory. Co bys zastosowal ? Ja nie mam podłączonego okapu do wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.10.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 to masz pochlaniacz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.10.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Okapu chyba raczej nie powinno się podłączać do reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 28.10.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Ja nie mam podłączonego okapu do wentylacji. Też nie włączam okapu go do wentylacji. wiem jaki syfek panuje w takim przewodzie bo kratki od okapu ja myję. Pytam bo siedzicie w temacie rur a bede robił zabudowę kuchenną i muszę przedłużyc rurę. W tym miejscu mialem jedną kratkę grawitacyjną na salon i kuchnię i pusciłem przez nią okap. http://images39.fotosik.pl/1810/e473013c892b1563med.jpg http://images45.fotosik.pl/1609/0f9e19607cc1a440med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.10.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 W pierwszym roku miałem okap z wyrzutem na zewnątrz, wymieniłem na pochłaniacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 28.10.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) sugerujesz ze powietrze bedzie nawiewane do pomieszczenia? okap ktory planuje zakupic moze byc jako okap i pochłaniacz.ma w sobie jakąs zaslepkę i oczywiscie filtry węglowe. z tego co wytyczałęm mam tez przepustnicę ale jak szczelą i czy mozna ja mechanicznie zamknąc tego juz nie piszą. Edytowane 28 Października 2012 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.10.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 sugerujesz ze powietrze bedzie nawiewane do pomieszczenia? Wylot miałem od strony wschodniej i mimo dwóch klapek pizgało zimą niemiłosiernie. Nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 28.10.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Przepustnica zwrotna pomoże ?pytanie tylko kiedy ją tłuste powietrze oblepi i przestanie funkcjonować.dodam ze wylot z okapu idzie na dach i jest usadowiony obok ze 20 cm od wylotu komina z kominka wspolny komin na dachu.przy rekuperatorze i podcisnieniu mogą się robic jaja.nie brałem takiego scenariusza pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.10.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Kup pochłaniacz i masz problem z głowy. Co zaoszczędzisz na ogrzewaniu wydasz na filtry;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.10.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 A może by tak zaszaleć i bez okapu zamieszkać ?Życie pokaże że jest zbędny, czy to w funkcji pochłaniacza czy w innej opcji ( tej gorszej) . A co do tych filtrów węglowych to nie zdają egzaminu bo zbyt krótko pełnią swoją funkcję, to są filtry jednorazowe w dosłownym tego słowa znaczeniu a koszty wymian jest bardzo duży .Filtr z kratką stalową złapie tłuszcz i powietrze z powrotem do kuchni, to będzie jedyna dobra opcja jak już chcecie mieć takie urządzenie w domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts