kangaxx 17.12.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 cena zależy od materiałów w głównej mierze, co można powiedzieć o niej nie znając z czego mają zamiar robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 17.12.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Dokłądnie takJeśli ktoś zaoferuje Ci instalacje z: - sonolight - DROGO- Dec - DOŚĆ DROGO- Stalowe ocynkowane - NORMALNIE W MIARĘ DOBRA CENA- Polskie PE - normalnie- Holenderskie PE - TANIO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.12.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Witam wszystkich Jestem początkującym forumowiczem...Mam wybudowany dom w stanie surowym ( dom piętrowy z garażem i z płaskim dachem, całość 190 metrów). Na wiosnę chciałam zrobić dach tzn. papa rynny i te sprawy....ale zanim przyjdzie dekarz i założy warstwy papy muszę mieć zrobione otwory wentylacyjne w dachu więc chciałam, żeby jakaś firma przygotowała rury pod rekuperację a samo urządzenie chciałabym kupić za 2 lata przed samym wprowadzeniem do domu. Dodam ,że nie mam pojęcia o rekuperacji...wiem tylko, że zapewnia świeże powietrze i daje też oszczędności w ogrzewaniu. 9moi architekci mają je w swoich domach i bardzo polecali więc zgodziłam się żeby u mnie też ją uwzględnili). Sama zajmuję się budową domu___mąż cały czas pracuje___i teraz nie wiem jaką decyzję mam podjąć odnośnie przygotowania rur. Dostałam 2 różne wyceny __robocizna + materiał (bez samego rekuperatora). Pierwsza 6 tyś netto (pan mi wytłumaczył że jest to standardowe rozłożenie) oraz druga wycena z innej firmy lokalnej ok 12 tyś ( gdy zapytałam dlaczego tak drogo to Pan tłumaczył że on nie pracuje już na "samodukach" czy coś takiego i że tą rekuperację co on robi można wyczyścić i jest dojście do rur gdyby np. kuna weszła....Ja mieszkam w centrum miasta więc kup raczej się nie spodziewam ale sama nie wiem kogo posłuchać Potem ten pierwszy Pan powiedział że rekuperacji tak naprawdę się nie czyści fizycznie tylko ewentualnie coś wpuszcza w rury wiec dostępu do nich nie muszę mieć. Wiadomo wolałabym zapłacić mniej ale nie chcę potem żałować . Bardzo proszę WAS o pomoc i radę 6 000 netto to normalna cena na Sonoduct - ach, czyszczenie włóż między bajki - jeśli tylko będziesz wymieniać gdy trzeba filtry i zastosujesz co najmniej klasy E5 wtedy nie będzie co czyścić - a jak za 30 lat będzie to będą już odpowiednie technologie czyszczenia takich instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozaliafashion 17.12.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Pan wycenił mi rurę turbflek izolowaną...Czy to dobry materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 17.12.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Hmmm.Znam rodzajów rur kilkadziesiąt, ale o takiej nie słyszałem..Chyba, że jest gdzieś literówka.Jest holenderski Tuboflex - wysokość 75 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 16.02.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 kominki wentylacyjne są odpowietrznikami pionów kanalizacji a nie do wentylacji. moja instalacja wyniosła ok 5000 plu reku drugie tyle. Zrobiona w rurach spiro. Mój majster nie montuje termofleksów gdyż tak twierdzi że po paru latach trzeba je wymieniać gdyż robi się z nich sito. Miał reklamacje musiał wymieniać i teraz ich już nie zakłada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 16.02.2013 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 to musiał jakieś gówno montować albo jeża tam wpuścił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ponczas 17.02.2013 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witam, mysle nad rekuperatorem i widzialem nawet niedrogie, ale z odzyskiem wilgoci ... a mi wlasnie chodzi oto zeby sie wilgoci pozbywac bo wiadomo grzyby, stechlizna itd ... to taki rekuperator zda egzamin u mnie ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.02.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Jak masz grzyby i stęchliznę to rekuperator bez odzysku będzie najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ponczas 17.02.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 tzn. nie mam jeszcze nawet domu - zaczynam budowe, ale sie zastanawiam czy sie grzyb nie pojawi jak wilgoc bedzie non stop narastac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.02.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Będzie narastać jak nie będziesz miał w ogóle wentylacji. Masz sporo do poczytania o wentylacji. Poszukaj o mechanicznej z odzyskiem, bez odzysku, hybrydowej i grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ponczas 17.02.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 no wlasnie chce mechaniczna z odzyskiem, patrzylem na rekuperatory...ceny i sie zastanowilem nad sensem takich urzadzen ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.02.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Jak masz pieniądze to montuj. Tu nie ma nad czym się zastanawiać. Podajesz parametry domu, ile osób będzie mieszkać/mieszka i poproś o wycenę na forum. Edytowane 17 Lutego 2013 przez compi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Co jest lepiej i taniej ogrzać? Powietrze które wleci z grawitacyjnej o temp. np. -10, czy powietrze z reku o temp. około +15. Pamiętaj że przy sprawnej wentylacji tego powietrza będzie około 100m3 na godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ponczas 17.02.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 yyy chodzilo mi o sens rekuperatorow z odzyskiem wilgoci - dla mnie zaleta rekuperatora jest to ze nie powinno byc grzybów bo tego sie boje najbardziej ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.02.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 z twojej wypowiedzi wynika że req z odzyskiem wilgoci to tylko w pieczarkarni wiedza to potęga, a ty jej jeszcze nie masz - mam nadzieję. Ktoś ci napisał - czytaj, czytaj. To czemu nie czytasz tylko bzdury piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 18.02.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Odzysk wilgoci w reku oznacza że w domu więcej jej zostaje. Poprzez celulozowy wymiennik ciepła wilgoć wychodząca przechodzi do powietrza wchodzącego nawilżając je. Więc jeśli boisz się wilgoci to nie z odzyskiem ciepła. Odzysk ten jest po to aby w czasie mrozów nie przesuszać powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.02.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 ... Więc jeśli boisz się wilgoci to nie z odzyskiem ciepła. Odzysk ten jest po to aby w czasie mrozów nie przesuszać powietrza. aleś namotał, aż rześ się zamotał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 19.02.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Odzysk wilgoci w reku oznacza że w domu więcej jej zostaje. Poprzez celulozowy wymiennik ciepła wilgoć wychodząca przechodzi do powietrza wchodzącego nawilżając je. Więc jeśli boisz się wilgoci to nie z odzyskiem ciepła. Odzysk ten jest po to aby w czasie mrozów nie przesuszać powietrza. Tak samo jej więcej zostaje jak dostosujesz wydajność wentylacji do zachodzących potrzeb. Bo WM się zakłada żeby wentylować tyle ile w danym momencie potrzeba. Się nasuwa pytanie czy coś na tym wymienniku podanym permanentnej wilgoci nie wyrośnie. Się nasuwa też drugie pytanie czym ten wymiennik musieli nasączyć by tam nic nie wyrosło. Się nasuwa też trzecie pytanie czy my (wy) chcemy (chcecie) to wdychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.02.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Tak samo jej więcej zostaje jak dostosujesz wydajność wentylacji do zachodzących potrzeb. Bo WM się zakłada żeby wentylować tyle ile w danym momencie potrzeba. Się nasuwa pytanie czy coś na tym wymienniku podanym permanentnej wilgoci nie wyrośnie. Się nasuwa też drugie pytanie czym ten wymiennik musieli nasączyć by tam nic nie wyrosło. Się nasuwa też trzecie pytanie czy my (wy) chcemy (chcecie) to wdychać. Jest na sali jakiś królik? : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts