f.5 07.03.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) Bo to się inaczej robi. Kotłownie oddzielasz szczelnymi drzwiami od części mieszkalnej. A samą kotłownie nie podpinasz do WM tylko instalujesz w niej WG. Masz wtedy 100% pewności bezpieczeństwa dla domowników. No chyba że lubisz ryzykować. To wiem jasna sprawa w kotłowni w ktorej jest PG jest grawitacja. Pomiedzy kotłownią a przedpokojem będą szczelne drzwi. Sugerujesz ze w tej chwili problem dymienia mojego kominka wynika z tej wentylacji grawitacyjnej w kotłowni ? Moze tak byc nie pomyslałem o tym. Wszystkie wloty instalacji reku mam zatkane bo pizgało ziomą strasznie - moze to własnie przyczyna?! Dzies robie eksperyment i zatykam na czas palenia wentylację w kotłowni zobaczymy co sie bedzie działo z dymem. (mam nadzieje ze sie nie zaczadzę) Edytowane 7 Marca 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 07.03.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Zależy na jakich kanałach,sam reku Wolfa,zakładam,że Excellent 400m3(Brink) to ok.8tys.zł,kanały elastyczne PE z osprzętem nie najdroższej firmy do takiego domu to ok.5-6tys.zł,spiro ok.4-5tys.zł,fleksy 1,5tys.zł,reszta ceny to robocizna i zysk,robocizna z reguły ok.3-4tys.zł. Polecam kanały z PE i dobre termofleksy np.DEC. jeszcze nie mam szczegółowej oferty, więc nie wiem, ale kanały spiro podobno... jak dostanę szczegółową to odezwę się na forum wiem ze są wymienniki obrotowe, krzyżowe i przeciwpradowe... słyszałem o krzyżowym-przeciwprądowym... to raczej krzyżowy czy przeciwprądowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola323 09.03.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Witam!! Chciałabym się zapytać Państwa którzy są z okolic Bielska Białej czy znają Pana Michała Pięknego z Żywca. Ma firmę Ciepły Dom sp. z o o. Zajmuje się pompami ciepła i rekuperacją. Czy ktoś może wie co się z nim dzieje? Chciałabym uzyskać o nim jakieś bliższe informacje bo zdaje mi się że zostałam oszukana .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.03.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Witam!! Chciałabym się zapytać Państwa którzy są z okolic Bielska Białej czy znają Pana Michała Pięknego z Żywca. Ma firmę Ciepły Dom sp. z o o. Zajmuje się pompami ciepła i rekuperacją. Czy ktoś może wie co się z nim dzieje? Chciałabym uzyskać o nim jakieś bliższe informacje bo zdaje mi się że zostałam oszukana .... Widze, ze walczysz na wszystkich mozliwych "frontach". Mam nadzieje, ze przyniesie to wymierny skutek. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrose 16.03.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Kubatura wentylowana około 1000m3, 2, docelowo 4 domowników. Będzie GGWC - jakieś 200 m PE 32 plus nagrzewnica.Chciałbym, żeby latem trochę schłodziło - więc maksymalna wymiana reku jakieś 800, nawet 1000m3/h by sie przydała.Zimą mała - wiadomo problem z przesuszonym powietrzem, dodatkowo drewno na podłogówce więc nie mogę spaść poniżej 45% wilgotności. Powinienem szukać reku z płynnie regulowanego z maksymalną wymianą jakieś 800-1000m3/h ( minimalna wymiana 100m3/h). Co radzicie? Jaki rekuperator wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.03.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Chciałbym, żeby latem trochę schłodziło - Reku nawet z GWC to nie klima i nie schlodzi wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.03.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Zamontował bym Lunę a za zaoszczędzoną kasę kupił klimatyzację.Skoro zakładasz że 100m3/h wystarczy zimą,to i wystarczy w pozostałym okresie.System wentylacyjny z GWC i rekuperatorem może spełniać funkcję klimatyzacji ale tylko w budynku zbliżonym do pasywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.03.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Kubatura wentylowana około 1000m3, 2, docelowo 4 domowników. Będzie GGWC - jakieś 200 m PE 32 plus nagrzewnica.Chciałbym, żeby latem trochę schłodziło - więc maksymalna wymiana reku jakieś 800, nawet 1000m3/h by sie przydała.Zimą mała - wiadomo problem z przesuszonym powietrzem, dodatkowo drewno na podłogówce więc nie mogę spaść poniżej 45% wilgotności. Powinienem szukać reku z płynnie regulowanego z maksymalną wymianą jakieś 800-1000m3/h ( minimalna wymiana 100m3/h). Co radzicie? Jaki rekuperator wybrać? U mnie przy kubaturze 650 m3 rekuperator o maksymalnej wydajności 320 m3/godz przy 3 mieszkańców i pracy na minimum zimą zbija wilgotność do 25%, więc używam nawilżacza ultradźwiękowego o mocy 30 W, żeby chociaż te 30-32% mieć. Jak chcesz mieć 45% to musisz przewidzieć adiabatyczny nawilżacz przemysłowy, albo stale działający ultradźwiękowy sporej mocy. Rekuperator 800 m3/godz to będzie masakra - osobiście dałbym maks 400 m3/godz. Jak chcesz chłodzić tym dom to przemyśl użycie klimatyzatora kanałowego bo GGWC zbyt wiele nie da, chyba, że faktycznie będziesz miał odpowiednie okapy nad oknami i zewnętrzne rolety zasłaniane latem - wtedy nie będzie potrzeba wiele frygerii do utrzymania komfortowej temperatury w domu i tylko wtedy rekuperator o wydajności 800 - 1 000 m3/godz + mocno przewymiarowany GGWC mogą mieć sens i dać odpowiedni efekt [ale zimą musi móc zejść do tych 100 m3/godz bo nie nadążysz nawilżać i drewno będzie mocno pracować (jak u mnie w drzwiach wewnętrznych)]. Weź też pod uwagę rekuperator z odzyskiem wilgoci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.03.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Albo weź pod uwagę anemostaty wyciągowe w sufitach czy w ich pobliżu.Wtedy i mniej powietrza w obiegu i jakby powietrze bardziej czyste.A i wilgotność >35%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.03.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Albo weź pod uwagę anemostaty wyciągowe w sufitach czy w ich pobliżu. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrose 17.03.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 U mnie przy kubaturze 650 m3 rekuperator o maksymalnej wydajności 320 m3/godz przy 3 mieszkańców i pracy na minimum zimą zbija wilgotność do 25%, więc używam nawilżacza ultradźwiękowego o mocy 30 W, żeby chociaż te 30-32% mieć. Jak chcesz mieć 45% to musisz przewidzieć adiabatyczny nawilżacz przemysłowy, albo stale działający ultradźwiękowy sporej mocy. Rekuperator 800 m3/godz to będzie masakra - osobiście dałbym maks 400 m3/godz. Jak chcesz chłodzić tym dom to przemyśl użycie klimatyzatora kanałowego bo GGWC zbyt wiele nie da, chyba, że faktycznie będziesz miał odpowiednie okapy nad oknami i zewnętrzne rolety zasłaniane latem - wtedy nie będzie potrzeba wiele frygerii do utrzymania komfortowej temperatury w domu i tylko wtedy rekuperator o wydajności 800 - 1 000 m3/godz + mocno przewymiarowany GGWC mogą mieć sens i dać odpowiedni efekt [ale zimą musi móc zejść do tych 100 m3/godz bo nie nadążysz nawilżać i drewno będzie mocno pracować (jak u mnie w drzwiach wewnętrznych)]. Weź też pod uwagę rekuperator z odzyskiem wilgoci ... A minimalne obroty u Ciebie to ile? Jak będzie reku z wentylatorami EC to mogę sterować wydajnością płynnie tak? Minimalna wydajność reku co ogranicza? opory instalacji jakie trzeba pokonać żeby w ogóle mówić o obiegu powietrza w instalacji? Np taki rekuperator Dospela 600 - jego minimalna ilość powietrza jaka przepuści jaka będzie? Albo np Nikol 600 http://www.elmech-nikol.pl/images/gallery/Karta_doborowa_centrali_NIKOL_600.pdf piszą że płynna regulacja w zakresie 20-99%, te 20% to wynika z czego, czy w innych reku można zejść poniżej 20% maksymalnej wydajności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.03.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Albo weź pod uwagę anemostaty wyciągowe w sufitach czy w ich pobliżu.Wtedy i mniej powietrza w obiegu i jakby powietrze bardziej czyste.A i wilgotność >35%. Noo ja w podłodze anemostatów też nie mam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.03.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 A minimalne obroty u Ciebie to ile? Jak będzie reku z wentylatorami EC to mogę sterować wydajnością płynnie tak? Minimalna wydajność reku co ogranicza? opory instalacji jakie trzeba pokonać żeby w ogóle mówić o obiegu powietrza w instalacji? Np taki rekuperator Dospela 600 - jego minimalna ilość powietrza jaka przepuści jaka będzie? Albo np Nikol 600 http://www.elmech-nikol.pl/images/gallery/Karta_doborowa_centrali_NIKOL_600.pdf piszą że płynna regulacja w zakresie 20-99%, te 20% to wynika z czego, czy w innych reku można zejść poniżej 20% maksymalnej wydajności? Mam centralę Nikol 320 z wentylami EC, chodzą od 15% i na tyle je nastawiam zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.03.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Witam.Czy ktos z Was uzywa reku Zehnder z podlaczanym GWC? Prosilbym o spostrzezenia, uwagi ktorymi moglibyscie sie podzielic. Zamierzam taki kupic i bylbym wdzieczny za pomoc w podjeciu ostatecznej decyzji.Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 20.03.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 o aerisa też moszesz pytać bo to jest to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.03.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 o aerisa też moszesz pytać bo to jest to samo Masz racje. Powiedziano mi, ze sa w tej samej cenie dlatego ne ma to tak wielkiego znaczenia, ktory z nich wybiore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.03.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 to nie tak - to jest ten sam model rekuperatora o takich samych parametrach. Jedyna różnica to brandowanie produktu. Więc i jeden i drugi to ten sam pies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 21.03.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Zehnder/Aeris z podlaczanym GWCproponowałbym rozważenie innej opcji:COMAIR HRUC -do wyboru 300/380/450 lub 520 m3/h + AQUACOMPLUS - glikolowe GWC z inteligentnym sterownikiem i pompą obiegową EC w kasie AAA zużywającą tylko 8W energii! w sumie wygląda to tak: http://www.comair.pl/products/COMAIR_HRUC_plus_AQUACOM.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.03.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 P. Michale bardzo ładnie wygląda ale ma jedną wadę - pewnie pan domyśla się jaką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.03.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 P. Michale bardzo ładnie wygląda ale ma jedną wadę - pewnie pan domyśla się jaką. Coz to za wada, jesli mozna wiedziec? Cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts