januszek 24.06.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 dokładnie tak6 oddzielnych kanałów (względy regulacyjne i akustyczne) nawiewz wywiewem jest nieco inaczej są rozdzielacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 24.06.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 nawiewu w kuchni i łazience nie mam, w tych pomieszczeniach tylko wywiew. Czyli w pozostałych pomieszczeniach nawiew/ wywiew? A jak dostarczane jest powietrze do kuchni, łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 24.06.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 szpara w drzwiach bez progów to wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 24.06.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 To jeszcze jedno pytanko. Czy odprowadzenie powietrza z kuchni i łazienki bezposrednio na zewnątrz? Chodzi tu o zapachy i tłuszcz (kuchnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 24.06.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 dokładnie tak 6 oddzielnych kanałów (względy regulacyjne i akustyczne) nawiew z wywiewem jest nieco inaczej są rozdzielacze Czy w takim razie z reku jest aż 6 wyjść nawiewnych? Czy po prostu za reku rozdzielasz kanały i dopiero od tego miejsca prowadzisz niezależnie? Jeśli tak to jak rozdzieliłeś powietrze, jakimś "sześciornikiem"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 24.06.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 myślę że rekuperator nie obrazi się na moje rury chociaż nie jest tu miejsce na nie. odprowadzam powietrze z łazienki do rekuperatora, z kuchni poprzez filtr tłuszczowy do rekuperatora i z niego bezpośrednio na zewnątrz , a co!! niech sąsiedzi wiedzą że mam schabowego z reku jest jedno wyjście 160 i takim przewodem ciągnę do góry tam jest rozdzielnica z jednym wejściem 160 i 6 wyjściami 80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 24.06.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 A wyciąg kuchenny przez rekuperator to wystarcza? Znaczy zapaszki z kuchni nie rozchodzą się po domu, bo wszystkie sprawnie są wyciągane przez rekuperator? Też się zastanawiam jak to u siebie rozwiązać, i chciałbym też wyciągać zapaszki z kuchni przez rekuperator (z filtrem tłuszczowym na wyciągu oczywiście), żeby zmniejszyć straty ciepła. Tylko słyszałem takie opinie, że takie rozwiązanie to za cieńkie (maksymaplny stopień wymiany w instalacjach nawiewno-wywienych to mniej więcej 1, a to podobno nie wystarcza, żeby efektywnie wyciągnąć zapaszki). Jak to jest u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 24.06.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Januszek - masz jakiś specjalny filtr tłuszczowy przed anemostatem, czy jest to skrót myślowy i stosujesz w jego charakterze okap kuchenny, który nie jest podłączony do niczego (nie wiem jak to ubrać w słowa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.06.2003 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2003 Wszyscy producenci polecaja przewody wentylacyjne alufleksy, sonodukty, ewentualnie rury spiro a ja dostałem ofertę na Płyta z wełny szklanej o gęstości 85 kg/m3 od strony zewnętrznej pokryta wzmocnionym aluminium - 70 &m, od strony wewnętrznej aluminium mikro-perforowanym - 20 &m. Przeznaczona do wyrobu samonośnych przewodów wentylacyjnych, klimatyzacyjnych i grzewczych w warsztacie lub na miejscu budowy.Płyta ta pozwala na produkcję przewodów lekkich, o bardzo dobrej wytrzymałości mechanicznej, doskonałych parametrach akustycznych i termicznych. Czy ktoś z tego robił, czy to naprawdę dobre, czy ktoś może coś więcej o tym wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 29.06.2003 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2003 Masz jakieś linki na tę płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kneru 29.06.2003 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2003 Witam.Mam kilka ptyań.1. Z czego wybudować taki wymiennik (murowany, rury itp???2. czy w środku nie zamieszkają goście (robactwo, grzyby, pleśnie ???3. jakie wymiary powinien mieć (dł.szer.wys??? Bardzo mi się podoba sam pomysł. Kiedyś w muratorze był opisany dom z wymmiennikiem gruntowym ale brakowało dokładniejszych danych. Bardzo proszę o podpowiedź, bo jeszcze w tym roku chciałbym zrobić nadmuch powietrza do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 30.06.2003 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2003 odpowiadam Szarusiowipłyta super w super cenie http://www.bh-res.pl/$kneru$ idź do wątku GWC inaczej tam jest opisany mój (ale przeczytaj całość). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.06.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2003 Ale co jest super w cenie tej płyty? Płyta kosztuje 50 zł za 1m2. Przecież to strasznie dużo. Poza tym trzeba jeszcze wykonać kanały z tych płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 01.07.2003 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 no właśnie to jest super nie dość że cena to jeszcze robota dlatego też sprzedaż tego produktu jest prawie zerowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.07.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 No faktycznie, cena jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.07.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 A ja jeszcze do tego wyciągu z kuchni: czy to faktycznie wystarcza podłaczyć wyciąg z kuchni do instalacji wywiewnej, żeby zapachy z kuchni wyciągnąć? Mnie instalator odradza, i proponuje zrobić niezależny (od instalacji wywiewna-nawiewenej) wentylatorek do wyciągu z kuchni. Ale mnie szkaoda kW, który ten wentylatorek wyciągnie razem z ciepłym powietrzem z kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 01.07.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 A ja mam pytanie z innej beczki może naiwne, ale mój poziom wiedzy jest na rzaie mizerny.Czym różnią się kratki nawiewne i wywiewne od anemostatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.07.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 W anemostacie może regulować "szparę" przez którą przeciska się powietrze (tym samym regulować w miarę precyzyjnie ilość powietrza nawiewanego/wywiewaniego). A kratka to kratka to kratka (chociaż widziałem też takie kratki, gdzie można regulować szczeliny między kratkami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 01.07.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Czyli jeżeli dobrze rozumiem anemostat może być nawiewny i wywiewny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.07.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Mogą być i nawiewene i wywiewne. O tym czy będziesz miał i taki i takie, czy też np. kratki nawiewne i anemostaty wywiewne decuduje projekt (zobacz np. tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts