kori 19.04.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 SUSPENSER dzięki za informacje.Robiś na spiro i wtedy ukryć w karton gipsach czy na uniflexach w wylewce stropu??jest jakaś różnica?? i jak oceniasz, jaki byłby koszt instalacji na takiej pow jak u mnie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.04.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Dzieki za odpowiedz. Bede musial porozmawiac z instalatorem i zwiekszyc grubosc welny na spiro. Orientujesz sie moze o ile procent drozsze jest spiro z 50 mm ociepleniem od 5 mm? Standardowo spiroflexy mają 25 mm wełny, a te lepsze 50 mm - mam u siebie 25 mm i wiem, że to mało bo mam straty ciepła/chłodu w instalacji, dlatego dzisiaj dopłaciłbym do 50 mm. O ile są droższe od 5 mm nie wiem - spytaj instalatora bo pewnie on Ci to kupi i narzuci swoją marżę [instalatorzy mają spore rabaty w hurtowniach i na tym zarabiają]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.04.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 SUSPENSER dzięki za informacje. Robiś na spiro i wtedy ukryć w karton gipsach czy na uniflexach w wylewce stropu?? jest jakaś różnica?? i jak oceniasz, jaki byłby koszt instalacji na takiej pow jak u mnie?? Mam u siebie spiroflexy ukryte w regipsach - minusem rozwiązania jest mniejsza ustawność pokoi na poddaszu bo w trzech z nich w 2-3 narożnikach mam kwadratowe "filary". Uniflexy w stropie to ciekawe rozwiązanie, bo nie ma "filarów", ale na pewno droższe - o ile tego nie wiem bo nie zajmuję się instalacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.04.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 ...Jak zamarznie wymiennik to powietrze idzie bokiem i instalator nie ma problemów.... którym bokiem? Przez to podczas normalnej pracy masz straty na wymienniku. to gdy się rozmraża strat nie ma? Poszukaj lepiej czegoś co ma szczelny wymiennik i do tego nagrzewnicę pulsacyjną. Wtedy rozmrażanie wymiennika jest włączane tylko wtedy kiedy potrzeba co obniża koszty. Żeby grzałka nie chodziła 24h od jesieni do wiosny. kochamy prowenta? skąd ta grzałka wie czy jest lód czy jeszcze go nie ma albo już nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.04.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 kochamy prowenta? skąd ta grzałka wie czy jest lód czy jeszcze go nie ma albo już nie ma? Może mkmiecik "kocha" firmę w której pracuje a o grzałkę musi dopytać kolegów konstruktorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.04.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Standardowo spiroflexy mają 25 mm wełny, a te lepsze 50 mm - mam u siebie 25 mm i wiem, że to mało bo mam straty ciepła/chłodu w instalacji, dlatego dzisiaj dopłaciłbym do 50 mm. O ile są droższe od 5 mm nie wiem - spytaj instalatora bo pewnie on Ci to kupi i narzuci swoją marżę [instalatorzy mają spore rabaty w hurtowniach i na tym zarabiają]. Masz cala instalacje zrobiona na spiroflexach? Czy nie jest zaglosne na spiroflexach, moze nie ma to wiekszego znaczenia na czym instalacja jest zrobiona? Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.04.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Masz cala instalacje zrobiona na spiroflexach? Czy nie jest zaglosne na spiroflexach, moze nie ma to wiekszego znaczenia na czym instalacja jest zrobiona? Nie wiem czy ma znaczenie, ale mam całą na spiroflexach i nic nie słychać poza delikatnym szumem powietrza i to tylko gdy włączy się pełną moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 25.04.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 moze nie ma to wiekszego znaczenia na czym instalacja jest zrobiona oczywiście, ze ma znaczenie z czego jest zrobiona instalacja, z tym, że jeszcze ważniejsze jest czy instalacja jest zrobiona poprawnie! instalacje ze spirofleksów są ciche [ to jest jedyna zaleta spirofleksów] poza tym same wady - większe opory, słaba izolacja termiczna, mniejsze trwałośc mechaniczna itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.04.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 moze nie ma to wiekszego znaczenia na czym instalacja jest zrobiona oczywiście, ze ma znaczenie z czego jest zrobiona instalacja, z tym, że jeszcze ważniejsze jest czy instalacja jest zrobiona poprawnie! instalacje ze spirofleksów są ciche [ to jest jedyna zaleta spirofleksów] poza tym same wady - większe opory, słaba izolacja termiczna, mniejsze trwałośc mechaniczna itd. witam zgadzam się z tym, o czym piszesz dodam jeszcze jedną bardzo ważną zaletę: cena pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.04.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 opory też nie są duże, średnica robi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 26.04.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 są zdecydowanie cichsze niż aluflexy czy kanały prostokątne i to jest duża zaleta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.04.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Panowie czy znacie sklep internetowy na ktorej mozna byloby zakupic spiroflexy z dobra izolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.04.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 http://www.stowest.pl albo skala częstochowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.04.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 http://www.stowest.pl albo skala częstochowa Dzieki miki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.04.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Spoko. Stowest ma kilka oddziałów w Gdańsku, Katowicach, Wrocławiu i Lublinie. Tam sprzedawaliśmy pierwsze. J.E. Storkairy w kraju a nie jakto pisze r.pl że to oni piersi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.04.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Spoko. Stowest ma kilka oddziałów w Gdańsku, Katowicach, Wrocławiu i Lublinie. Tam sprzedawaliśmy pierwsze. J.E. Storkairy w kraju a nie jakto pisze r.pl że to oni piersi. Zajefajnie bo buduje sie po Lublinem to bede musial do nich zajrzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.04.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Panowie co myslicie na temat smart-flexu? Faktycznie taki dobry produkt? Musi sporo kosztowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.04.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Na domek 130mb z reku np. Comfoair 350 lux około 13-14k więc nie tak strasznie robiąc samemu zakupy w skali w częstochowie między 4.5 a 5 k na około 130m2 domek puszki plus rury itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.04.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Na domek 130mb z reku np. Comfoair 350 lux około 13-14k więc nie tak strasznie robiąc samemu zakupy w skali w częstochowie między 4.5 a 5 k na około 130m2 domek puszki plus rury itp Cene materialu juz znamy, dzieki a co z bajerem typu "antybakteryjna powloka z tlenku srebra"? Z tego co czytalem na FM to posiadacze WM wypowiadali sie sceptyczne na temat mozliwosci rozwijania sie drobnoustrojow w kanalach wentylacyjnych? Czyzby chwyt reklamowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.04.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Jak każdy ma prawie taka samą rurę to coś trZeba dodać w iście kosmicznej technologii smart-flexa ma fajne puszki do anemostow z długą rurą która przechodzi przez strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts