Iza vs Krzysiek 27.04.2013 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Witam. A co myślicie o wykonaniu wentylacji rurami pcv od kanalizacji ? Zdało by to egzamin ? A może był już taki temat poruszany? Sprzedawcy systemów proszeni są o argumentowanie by nie było że nie bo tek się nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 27.04.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 smart-flexa ma fajne puszki do anemostow z długą rurą która przechodzi przez strop Co do tych puszek to mam pytanie. Jaki wymiar zewnętrzny ma ta rura pod anemostaty? (fi125 to wewn. czy zewn.) Niedługo będę mieć wylewany strop i chciałem przygotować otwory tylko nie wiem jak. Tzn. chciałbym w te miejsca umieścić rury ale nie wiem jaką muszą mieć średnicę wewnętrzną aby potem można było tam włożyć tą rurę od puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.04.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Witam. A co myślicie o wykonaniu wentylacji rurami pcv od kanalizacji ? Zdało by to egzamin ? A może był już taki temat poruszany? Sprzedawcy systemów proszeni są o argumentowanie by nie było że nie bo tek się nie robi. Nie wiem czy to się opłaci, ale jeśli tak to gdy nie będzie w instalacji rekuperatora to ma to sens, lecz gdy ma być rekuperator to kiepski pomysł bo te rury nie są izolowane i sporo odzysku ciepła/chłodu straci się w takiej instalacji. Bez rekuperatora będzie odwrotnie tzn. zimne powietrze zimą ogrzeje się w takiej instalacji ciepłem ze stopu i otoczenia rur w instalacji - jeszcze lepszy efekt by był przy rurach stalowych, ale jeśli będzie w domu wysoka wilgotność mogą się "pocić" [z drugiej strony przy dobrej wentylacji zimą nie ma prawa być w domu wysokiej wilgotności]. Może któryś z instalatorów miał W PRAKTYCE do czynienia z takim rozwiązaniem i napisze jak to działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.04.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Jak każdy ma prawie taka samą rurę to coś trZeba dodać w iście kosmicznej technologii smart-flexa ma fajne puszki do anemostow z długą rurą która przechodzi przez strop Miki121 mam takie pytanie - czy prawidłowo kombinuję wpięcie się do obecnej instalacji z rekuperatorem - chcę przeciąć rurę za wylotem z reku na nawiewie na dom, dać trójnik i podłączyć do niego wylot z PPC Hewalex - żeby powietrze z reku nie leciało do PPC i z PPC do reku chcę dać jedną "przepustnicę zawór zwrotny" na wyjściu z reku a drugą przed trójnikiem od strony PPC. Chcę użyć takich "przepustnic zaworów zwrotnych": http://allegro.pl/przepustnica-zawor-zwrotny-pzn-200-mm-dgp-ocynk-i3205171893.html i trójnika: http://allegro.pl/trojnik-portki-120-st-fi-200-ocynk-producent-i3136416115.html Czy to będzie działać tak, że gdy zaprogramuję działanie wentylatora nawiewnego w reku [pełna moc bo chodzi o chłodzenie powietrzem z GWC] w określonych godzinach a PPC w innych [a w obu ustawię maksymalną moc wyciągowego] to się "nie pogryzą" i chłodzić dom będą na zmianę GWC i PPC ? Do tego w czasie pracy PPC będzie się regenerował GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.04.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Witam. A co myślicie o wykonaniu wentylacji rurami pcv od kanalizacji ? Zdało by to egzamin ? A może był już taki temat poruszany? Sprzedawcy systemów proszeni są o argumentowanie by nie było że nie bo tek się nie robi. Jezeli chodzi i Twoje pytanie odpowiedz jest prosta NIE i ma kilka przyczyn: 1. Rury kanalizacyjne nie ma ani atestow ani badan zwiazanych z transportem powietrza. 2. Wlasciwosci elektrostatyczne tworzywa zastosowanego do produkcji rur tzn. przeplyw powietrza wraz z drobinkami kurzu, itp. /wyciag/ powoduje elektryzowania sie scianek rury i osiadanie kurzu na nich. 3. Zapach tworzywa, waga materialu, roznica w srednicach stosowanych w wentylacji, np. kratek wentylacyjnych a ksztaltek kanalizacyjnych. Twoja decyzja ale lepiej zrobic to na sonodecach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.04.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Co do tych puszek to mam pytanie. Jaki wymiar zewnętrzny ma ta rura pod anemostaty? (fi125 to wewn. czy zewn.) Niedługo będę mieć wylewany strop i chciałem przygotować otwory tylko nie wiem jak. Tzn. chciałbym w te miejsca umieścić rury ale nie wiem jaką muszą mieć średnicę wewnętrzną aby potem można było tam włożyć tą rurę od puszki. Wiesz ja ogolnie robie odwierty wiertnica w stropie koronka fi 132mm. Wiec zawsze jest miejsce. Puszka ma fi 127mm uwzgledniajac grubosc scianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.04.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Miki121 mam takie pytanie - czy prawidłowo kombinuję wpięcie się do obecnej instalacji z rekuperatorem - chcę przeciąć rurę za wylotem z reku na nawiewie na dom, dać trójnik i podłączyć do niego wylot z PPC Hewalex - żeby powietrze z reku nie leciało do PPC i z PPC do reku chcę dać jedną "przepustnicę zawór zwrotny" na wyjściu z reku a drugą przed trójnikiem od strony PPC. Chcę użyć takich "przepustnic zaworów zwrotnych": http://allegro.pl/przepustnica-zawor-zwrotny-pzn-200-mm-dgp-ocynk-i3205171893.html i trójnika: http://allegro.pl/trojnik-portki-120-st-fi-200-ocynk-producent-i3136416115.html Czy to będzie działać tak, że gdy zaprogramuję działanie wentylatora nawiewnego w reku [pełna moc bo chodzi o chłodzenie powietrzem z GWC] w określonych godzinach a PPC w innych [a w obu ustawię maksymalną moc wyciągowego] to się "nie pogryzą" i chłodzić dom będą na zmianę GWC i PPC ? Do tego w czasie pracy PPC będzie się regenerował GWC. Pierwsza rzecza ktora sprawdz to wydatki w zakresie wydajnosci i sprezy dyspozycyjnego wentylatorow w centrali wentylacyjnej i pompie. Druga sprawa zapach w instalacji - czesto jest ona dosc niemily wiec to tez sprawdz. Jezeli te dwie sprawy beda ok to mozemy dalej kombinowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 27.04.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Puszka ma fi 127mm uwzgledniajac grubosc scianek. Dzięki. Dokładnie o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.04.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Pierwsza rzecza ktora sprawdz to wydatki w zakresie wydajnosci i sprezy dyspozycyjnego wentylatorow w centrali wentylacyjnej i pompie. Druga sprawa zapach w instalacji - czesto jest ona dosc niemily wiec to tez sprawdz. Jezeli te dwie sprawy beda ok to mozemy dalej kombinowac Centrala 320 m3/godz przy sprężu 150 Pa, PPC 500 m3/godz przy 50 Pa. Co do zapachu to zapewne chodzi o zapach z PPC - tego jeszcze nie wiem bo jej nie mam - faktycznie jakby był niefajny to trzeba by zrobić to inaczej tzn. wpiąć PPC w powrót instalacji wentylacyjnej i zamykać bypass rekuperatora na czas działania PPC, ale to bardzo obniżyło by skuteczność chłodzenia przez PPC [mniej frygerii]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.04.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 PPC ma bardzo niski sprez dyspozycyjny. Jak rozumiem chcesz wykorzystac wyrzut do tzw. klimatyzacji Kilka firm to ma w swojej ofercie. PPC Hewalexa to chinka kiedys widzialem zamontowana taka chinke troche lecialo z jej wyrzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.04.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) PPC ma bardzo niski sprez dyspozycyjny. Jak rozumiem chcesz wykorzystac wyrzut do tzw. klimatyzacji Tak, ale na stronie piszą, że: "Natężenie przepływu powietrza wychodzącego z pompy ciepła wynosi 500-800m3/h, a jego temperatura jest o ok. 8-10°C niższa w porównaniu do powietrza pobieranego do pompy ciepła" Skoro faktycznie okaże się, że daje tylko o 8-10 st niższą temp powietrza to chyba będzie miało sens tylko wpięcie jej szeregowo z rekuperatorem zasilanym powietrzem poprzez GWC i włączanie reku na maksa gdy ona będzie działać [wtedy jednak zamiast zaworów zwrotnych w obiegu powietrza i trójnika musiałbym dać przepustnicę z obejściem GWC np. taką: http://allegro.pl/przepustnica-reczna-180-szczelna-z-obejsciem-gwc-i3200569398.html niestety w grę wchodzi sterowanie ręczne a tego chcę uniknąć [napęd do tej przepustnicy kosztuje 300 zł]. Doczytałem, że spręż wentyla w PPC to 30 Pa, więc wspomaganie go wentylami z rekuperatora będzie konieczne [może wystarczy sam wyciągowy]. Gdy nie będę chciał chłodzić domu przez resztę sezonu wtedy ciepłe powietrze mogę zaciągać albo kanałem wentylacyjnym komina albo przez uchylone okno w kotłowni, a zimne będę wyrzucał kratką w kotłowni [jest metr poniżej okna] do której mam przyczepioną rurę spiro fi 180. Obieg wody wepnę w miejsce obecnej pompki cyrkulacyjnej. Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.04.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 PPC Hewalexa to chinka kiedys widzialem zamontowana taka chinke troche lecialo z jej wyrzutu Może odpływ kondensatu się zapchał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.04.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Pierwsza rzecza ktora sprawdz to wydatki w zakresie wydajnosci i sprezy dyspozycyjnego wentylatorow w centrali wentylacyjnej i pompie. Druga sprawa zapach w instalacji - czesto jest ona dosc niemily wiec to tez sprawdz. Jezeli te dwie sprawy beda ok to mozemy dalej kombinowac witam o jakim zapachu piszesz? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.04.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Może odpływ kondensatu się zapchał ? witam u wielu klientów zamontowałem takie pompy i w lecie używają powietrza wyrzucanego do schładzania pomieszczeń i nic nie mówią, że im "śmierdzi" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.04.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 witam u wielu klientów zamontowałem takie pompy i w lecie używają powietrza wyrzucanego do schładzania pomieszczeń i nic nie mówią, że im "śmierdzi" pozdrawiam Dzięki za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 29.04.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 PPC ma bardzo niski sprez dyspozycyjny. Jak rozumiem chcesz wykorzystac wyrzut do tzw. klimatyzacji Kilka firm to ma w swojej ofercie. PPC Hewalexa to chinka kiedys widzialem zamontowana taka chinke troche lecialo z jej wyrzutu A kto dzisiaj nie ma z Chin sprężarki i całej reszty zresztą. Ale Hewalex ma polskie sterowanie do pomp ciepła, a więc "serce" chińskie, ale "rozum" polski:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 29.04.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 A kto dzisiaj nie ma z Chin sprężarki i całej reszty zresztą. Ale Hewalex ma polskie sterowanie do pomp ciepła, a więc "serce" chińskie, ale "rozum" polski:-) witam w Chinach wyprodukowane ale działają na szczęście bezawaryjnie dzięki temu, że "chinka" to konkurencyjna cenowo, może nie jest "ładna" ale montujemy je przede wszystkim w kołowniach, gdzie pali się węglem własnie dziś zamontowaliśmy kolejną - w tym roku już 8, a od początku ponad 40 szt. i wszystkie pracują bez awarii pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matabane 02.05.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Mam problem, czy do skrzyni rozprężnej do której bedzie podłączony rekuperator (wejście fi 200) moga być podłączone różne kanały o dowolnych średnicach, czy też wszystkie muszą mieć jednakową średnicę. Bowiem obserwując krzynki rozprężne producentów, są one robione na jednakowe średnice, a ja chciałbym dołaczyć kanały fi 150 (zbiorcze), oraz fi 125 (z pojedynczych pomieszczeń);Dziękuję z góry za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 02.05.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 można różne ale nie na pałę tylko policzyć jakie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.05.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Witam.Panowie czy mozna zainstalowac klime i WM w domu? Chodzi o to czy nie ma jakichs sensownych przeciwskazan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts