SUSPENSER 30.05.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 ja juz postanowilem ze wentylacje zrobie sam - bo chyba nic prostszego przy budowie domu nie ma no moze połozenie paneli - tylko nie moge sie zdecydowac jaki rekuperator kupic ... domek do 120m2 - pietrowy - oczywiscie niedrogi reku, bez odzysku wilgoci !! - zeby mial w miare sprawnosc Nie wiem czy to takie proste. Jak wyregulujesz anemostaty bez balometru - na oko ? W nowym domu nie będziesz miał problemu z wilgocią [raczej z jej brakiem], ale rekuperatory z odzyskiem wilgoci też mnie jakoś nie przekonują. Dopytaj czy ten spod linka na pewno pobiera tylko 130 W przy 300 m3/godz i 300 Pa, bo mój miał pobierać 65 W po czym okazało się, że producent się pomylił i tyle pobiera jeden wentylator EBM a są dwa Polecam też sterownik automatyczny ze sterowaniem co najmniej dobowym a najlepiej tygodniowym, żebyś nie musiał potem codziennie biegać i zmieniać ciąg [po co ma wietrzyć gdy wszyscy są w pracy/szkole]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.06.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Witam.Instalator ostatnio zasugerowal mi mozliwosc podlaczenia klimatyzatora przez kanaly wentylacji do pomieszczen. Czy mozna takie rozwiazania laczyc ze soba?Prosilbym o opinie?Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.06.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 nagrzewnicą do rozmrażania nie ogrzejesz domu choćby i 5kw miała W starym domu na pewno ale w pasywnym tosz to sauna by byla niestety nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 08.06.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Kominiarz mi powiedzial ze w pomieszczeniu gdzie jest piecyk gazowy nie moze byc went. reku ,tylko WM,ze takie sa przepisy ze niby nieszczelny piecyk wyciagnie opary do centrali reku zaiskrzy i wielkie bu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.06.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Witam. Instalator ostatnio zasugerowal mi mozliwosc podlaczenia klimatyzatora przez kanaly wentylacji do pomieszczen. Czy mozna takie rozwiazania laczyc ze soba? Prosilbym o opinie? Dzieki. Do tego właśnie używa się klimatyzatorów kanałowych, kwestia czy on to dobrze wykona [może robił to już u kogoś i możesz porozmawiać z klientem jak to działa]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.06.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Do tego właśnie używa się klimatyzatorów kanałowych, kwestia czy on to dobrze wykona [może robił to już u kogoś i możesz porozmawiać z klientem jak to działa]. Swietny pomysl, dzieki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.06.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Kominiarz mi powiedzial ze w pomieszczeniu gdzie jest piecyk gazowy nie moze byc went. reku ,tylko WM,ze takie sa przepisy ze niby nieszczelny piecyk wyciagnie opary do centrali reku zaiskrzy i wielkie bu.... Weź raz jeszcze napisz dokładnie, co on Ci powiedział, bo to się kupy nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 08.06.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Chodzilo ze jezeli piecyk gazowy bedzie nieszczelny ,wywiew wyciagnie do centrali te opary i przy niesprzyjajacych okolicznosciach moga zaiskrzyc silniki w centrali reku i nieszczescie gotowe ,a w przypadku zwyklej wentylacji wszystko niby poleci w komin i na zewnątrz ,ze niby takie przepisy ze nie wolno w miejscu gdzie jest piecyk gazowy zakladac WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 08.06.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 zależy jaki piecyk i jaka wm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.06.2013 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 "Powiem ci w czym rzecz.Chodzi im o ten przepis :w § 154 ust. 1 otrzymuje brzmienie:"1. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin, a także jeżeli powietrze do spalania dostarczane jest z zewnątrz bezpośrednio do paleniska z zamkniętą komorą spalania szczelnym kanałem, stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.";ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJIz dnia 30 września 1997 r.zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.(Dz. U. z dnia 28 października 1997 r.) A teraz przeczytaj to co podkreśliłam. Tu jest haczyk jak na wieloryba. Widzisz go?Wentylacja mechaniczna wyciągowa to nie jest to samo, co wentylacja mechaniczna wyciągowo-nadmuchowa, zrównoważona (czyli to co określamy popularnie wentylacją mechaniczną). To jest zwykły wentylatorek wyciągowy, jaki się kiedyś montowało w kuchni na kanale wentylacji grawitacyjnej, kiedy zima wdmuchiwała zimne powietrze do domu, zamiast wyciągać. I rzeczywiście, to jest niebezpieczne, bo przy braku nadmuchu, szczelnych drzwiach i oknach, w kotłowni brak napływu świeżego powietrza. Poza tym tam jest o kotle gazowym, który pobiera powietrze do spalania z zewnątrz, ale jak określono w przepisie wydalanie tego powietrza?Grawitacyjnie. A jak wyrzucają spaliny kotły kondensacyjne? Ciśnieniowo, mają wymuszony przepływ spalin przez wentylatory! A więc przepis nie dotyczy kotłowni z kotłem kondensacyjnym i zamkniętą komorą spalania oraz wentylacja mechaniczną zrównoważoną (nawiewno-wywiewną)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tars 10.06.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z rekuperatorem R-VENT ROTO 4.5 VE EC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.06.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Do tego właśnie używa się klimatyzatorów kanałowych, kwestia czy on to dobrze wykona [może robił to już u kogoś i możesz porozmawiać z klientem jak to działa]. Witam. Miales moze okazje widziec taki klimatyzator w akcji? Czy warto w cos takiego zainwestowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.06.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Witam. Miales moze okazje widziec taki klimatyzator w akcji? Czy warto w cos takiego zainwestowac? Nie widziałem takich w akcji, ale wiem, że są dość drogie - dlatego jak mnie upał przyciśnie to zamontuję powietrzną pompę ciepła Hewalex [kosztuje 3 200 zł] i wepnę ją w układ wentylacji tuż za rekuperatorem. Może porozmawiaj z instalatorem o takim rozwiązaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.06.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Nie widziałem takich w akcji, ale wiem, że są dość drogie - dlatego jak mnie upał przyciśnie to zamontuję powietrzną pompę ciepła Hewalex [kosztuje 3 200 zł] i wepnę ją w układ wentylacji tuż za rekuperatorem. Może porozmawiaj z instalatorem o takim rozwiązaniu ? witam u 6 klientów zamontowałem do wentylacji za rekuperatorem pompę PCWU-3,8H-A3 Hewalexu u 4 klientów te układy pracowały już w zeszłego lata, pomimo wielu ograniczeń (m.in. nieelastyczny czas pracy) klienci są zadowoleni pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.06.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 witam u 6 klientów zamontowałem do wentylacji za rekuperatorem pompę PCWU-3,8H-A3 Hewalexu u 4 klientów te układy pracowały już w zeszłego lata, pomimo wielu ograniczeń (m.in. nieelastyczny czas pracy) klienci są zadowoleni pozdrawiam Bardzo Ci dziękuję za informację - teraz już jestem pewien, że to zadziała Jak zrealizowałeś sterowanie tj. gdy ma chłodzić to wiadomo PPC szeregowo z wentylacją włączoną na maksymalny ciąg [obieg typu by pass], ale gdy robi się chłodniej na zewnątrz [<20 st C] wtedy klient musi sobie ręcznie przełączyć 2 przepustnice [są trójniki z przepustnicami w Alledrogo] i podłączyć rury od PPC do czerpni/wyrzutni czy rozwiązałeś to automatyką [automatycznie sterowane trójniki z przepustnicami są strasznie drogie] ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.06.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Bardzo Ci dziękuję za informację - teraz już jestem pewien, że to zadziała Jak zrealizowałeś sterowanie tj. gdy ma chłodzić to wiadomo PPC szeregowo z wentylacją włączoną na maksymalny ciąg [obieg typu by pass], ale gdy robi się chłodniej na zewnątrz [<20 st C] wtedy klient musi sobie ręcznie przełączyć 2 przepustnice [są trójniki z przepustnicami w Alledrogo] i podłączyć rury od PPC do czerpni/wyrzutni czy rozwiązałeś to automatyką [automatycznie sterowane trójniki z przepustnicami są strasznie drogie] ? witam klienci "niestety" muszą przełączać ręcznie (2 przepustinice, właczenie PPC i załaczenie wentylacji na odpowiedni bieg-przepływ) można to pewnie wszystko zautomatyzować ale takie były życzenie klientów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.06.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 witam klienci "niestety" muszą przełączać ręcznie (2 przepustinice, właczenie PPC i załaczenie wentylacji na odpowiedni bieg-przepływ) można to pewnie wszystko zautomatyzować ale takie były życzenie klientów pozdrawiam Witaj, Dzięki za informację - tak pewnie było znacznie taniej - ja też planuję takie rozwiązanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.06.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 automatyczny bypass, czy jest sens dołożenia tej opcji? Chodzi o użytkowanie. U janka jest albo manual albo automatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 12.06.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 automatyczny bypass, czy jest sens dołożenia tej opcji? Chodzi o użytkowanie. U janka jest albo manual albo automatyczny. witam myślę, że sens jest w wypadku, gdy się to "fajnie" zepnie automatyką (sterowaniem), albo gdy dostęp do przepustnicy jest utrudniony jak zawsze chodzi większe koszty pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.06.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 chodzi o 250zl netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts