SUSPENSER 24.06.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 WItam - potrzebuje neidrogi rekuperator - domek okolo120m2 - pietrowy - kubatura jakeis 400 - czy ten rekuperator bedzie dla mnei wystarczajacy ..?? http://allegro.pl/rekuperator-vents-vut-h-300-mini-regulator-lublin-i3315224187.html niepotrzebuje zbednych wodotryskow typu czujniki co2 itp. bo poprostu mnie na to niestac .. Jeśli ma moc 116 W, a nie kW jak podali to będzie wystarczający ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.06.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ogólnie widzę niezły rozjazd poglądów. Tutaj ktoś chce przewymiarować a na drugim forum ktoś wyłącza reku na noc. Ile ludzi tyle pomysłów. Na tym forum i to ja wyłączałem okresowo bo nie nadążałem nawilżać, a mam ok. 600 m3 [185 m2 po podłogach] i 2+1 mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 24.06.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Na tym forum i to ja wyłączałem okresowo bo nie nadążałem nawilżać, a mam ok. 600 m3 [185 m2 po podłogach] i 2+1 mieszkańców. U mnie zimą gdy w domu nikogo nie ma pilnujemy wyłączania. Kiedyś pewnie wentyle pod alarm podepnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.06.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 HIHI dla tego dobór reku wcale nie jest taki prosty jakby się mogło wydawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.06.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 HIHI dla tego dobór reku wcale nie jest taki prosty jakby się mogło wydawać witam dobór nie jest prosty ale wielu, którzy tutaj piszą lubią wszystko komplikować są zasady trzeba się do nich stosować pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.06.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 u siebie w domu mam bartosza pięćsetkę i jest to jakieś 130% kubatury, wentyle się kręcą, powietrze z anemostatów idzie i jakoś za sucho nie mam, nie używam nawilżaczy i innych wynalazków tylko programatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.06.2013 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 a czy w prosty sposób można w jangaz w 420 odblokować pełna moc na 500 czy to może zrobić tylko producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.06.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 a czy w prosty sposób można w jangaz w 420 odblokować pełna moc na 500 czy to może zrobić tylko producent? widzę że "zafixowałeś" się na tej centrali ... może poszukaj czegoś bardziej wydajnego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.06.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 jeszcze bardzie wydajnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.06.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 jeszcze bardzie wydajnego? to po kiego chcesz podkręcać mniejszą centralę ...? aby żarła ogrom energii w stosunku do wydajności ...? obstawiam że te twoje "kulki" będą dość szczelne a masz w nich z tego co pamiętam dużo pomieszczeń, więc zapomnij o najniższych wydajnościach centrali bo na jedno pomieszczenie wypadnie za mało powietrza... no chyba że ktoś lubi takie klimaty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.06.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 u siebie w domu mam bartosza pięćsetkę i jest to jakieś 130% kubatury, wentyle się kręcą, powietrze z anemostatów idzie i jakoś za sucho nie mam, nie używam nawilżaczy i innych wynalazków tylko programatora Zimą przy -20 też nie nawilżasz ? To jaką masz wtedy wydajność tego Bartosza i wilgotność wewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.06.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 bo czy to 420 czy 500 i tak są te same wentylatory tylko przykręcone programowo. Jak się okaże , że ja mam rację to będą chodziły na 420, jak się okaże , że ty to dam 500. Nie będę musiał zmieniać reku. to po kiego chcesz podkręcać mniejszą centralę ...? aby żarła ogrom energii w stosunku do wydajności ...? obstawiam że te twoje "kulki" będą dość szczelne a masz w nich z tego co pamiętam dużo pomieszczeń, więc zapomnij o najniższych wydajnościach centrali bo na jedno pomieszczenie wypadnie za mało powietrza... no chyba że ktoś lubi takie klimaty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.06.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 ...Nie będę musiał zmieniać reku. pogadasz jest to do zrobienia Zimą przy -20 też nie nawilżasz ? To jaką masz wtedy wydajność tego Bartosza i wilgotność wewnątrz ? nie nawilżam bo nie odczuwam potrzeby, nie mam czujnika więc też nie wiem jaka wilgotność i mało mnie to obchodzi, ustawiam do wygody a nie wartości mierzonej, zaprogramowanie maszynki to podstawa i spoczywa na barkach właściciela domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 26.06.2013 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Ty to jesteś gość. Nie odczuwasz zimą suszy w domu przy nieskręconych obrotach. Zazdroszczę. Mnie gdy po łapach iskry naparzają, choćby przy podchodzeniu do kominka, to od razu wiem, że pranie trzeba robić i wentyle wyregulować : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 26.06.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 jak to nie skręconych? przeca programator głównie to majstruje przy obrotach, wystarczy tylko ustawić by grały z trybem życia w domu, ja sobie tak zrobiłem i dopiero dlatego jestem gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 26.06.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Jeśli nie mierzysz parametru wilgotności to regulujesz wg czego? Obecności ludzi na pokładzie? To by pasowało. Rotan młóci cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 26.06.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Rotan młóci cały czas. Co żeś się mnie tak uczepił? Nigdzie nie pisałem że jadę na pełnych obrotach. Po prostu mam pełen komfort. Normalnie jadę na 20%. Jak jest imprezka, Przypalą się kotlety albo dzieci wyjaraja skręta w kibelku to wtedy młócę i ratuję im skórę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.06.2013 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Już się nie "czepiam". Jeśli tak to odbierałeś to przepraszam. Po prostu zastanawiam się głośno i próbuję dociec czy powody przewymiarowania centrali i wymiennika nie są błędem, tak finansowym jak i technicznym. Uważam że zimą nie wykorzystasz zbyt mocno centrali bo przesuszysz dom, wiosna i lato to to co właśnie mamy za oknem(może ja tylko mam), a więc wilgotność na zewnątrz większą niż w domu, chociaż ta i tak jest wysoka(ponad 60%). Wtedy jej nie zbijesz, zresztą niektórzy w ogóle omijają wtedy wymiennik. Jeśli często są goście to tutaj zgoda. Jeśli do tego dzieci opalą się w wc-cie to już wszystko rozumiem : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrina205 27.06.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Witam,Jestem w trakcie doboru rekuperatora zastanawiam się nad centralką z wymiennikiem entalpicznym badz obrotowym. Co doradzacie?? Jkieś sugesie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.06.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Witam, Jestem w trakcie doboru rekuperatora zastanawiam się nad centralką z wymiennikiem entalpicznym badz obrotowym. Co doradzacie?? Jkieś sugesie?? Obrotowy to dobry raczej do fabryki i nie daje całkowitego oddzielenia powietrza wywiewanego i nawiewanego. Entalpiczny brzmi ciekawie, tylko nie wiem jak się zachowuje po kilku latach - czy ten materiał trzeba wymieniać i ile tak naprawdę wilgoci się odzyskuje. Poszukaj wpisów użytkowników entalpicznych bo to wg mnie lepsza propozycja z tych dwóch, albo klasycznego przeciwprądowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts