januszek 01.07.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 niestaty życie nie jest tak proste kanal z okapu kuchennego jest oddzielnym przewodem na poczatku jest filtr przeciwtłuszczowy a na końcu przed trójnikiem do reku jest jeszcze jeden wentylator kanałowy (z regulatorem) i do tego całe sterowanie (w trakcie realizacji) jak włączę okap to automatycznie wentylator w reku przestawia się na max (tak jest w projekcie) zobaczymy czy to zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.07.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 To nie całkiem rozumiem. Masz w sumie trze wentylatory (dwa prze reku i jeden przed trójnikiem na kanale z okapu), czy tylko dwa? Chyba trzy. To wyciągasz powietrze dwoma wentylatorami (ten na kanale z okapu i "normalny" prze reku)? I te dwa wentylatory tłoczą poweitrze na reku (czyli wywtwarzasz podciśnienie w domu, bo wentylator nawiewny przy reku nie będzie w stanie skompensować powietrza wywiewanego przez dwa wentylatory). Czy to dobrze to zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 01.07.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 wentylatory są trzydwa w reku i jeden z okapu założenie jest takie że panuje cały czas nadciśnienie kilka trybów pracy praca dzienna 250m3 nawiew 200m3 wywiewpraca nocna 150m3 nawiew 120 wywiewpraca z okapem max nawiew i wywiew 300 (went z reku) + went z okapu trzeba wyregulować tak aby nie cofało powietrza z okapu do pomieszczeń pozostałych w których są kratki wyciągowejest jeszcze praca z kominkiem i cała reszta kombinacji w/w cykli. złożone jest to trochę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 01.07.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 No coś ty Januszek - jakie tam złożone - wszyscy tak mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.07.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Ta mam parę pytań: 1. Dlaczego robisz takie duże nadciśninie w pracy dziennej (250 m3 nawiew, 150 m3 wywiew). Ja też chcę mieć istalację z nadciśnieniem, ale nie za bardzo rozumiem dlaczego masz aż taką dużą różnicę (ja myślałem o jakimś max. 10% różnicy między wywiewem a nawiewem). 2. Przy pracy z okapem, jak rozumiem, wentylator nawiewny prze reku pracuje na 300 m3/h, wentylator wywiewny na 150 m3/h i wentylator przy okapie też na 150 m3/h? 3. Czy zwiększasz wydajność systemu po pojawieniu się pary w łazienkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 01.07.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 po pierwsze to są założenia jeszcze wszystko nie funkcjonuje tak jak w tych założeniach po drugie regulacje mam skokową i jestem w stanie ustawić 200m3 lub 300m3 i żadnych pośrednich wydatków po trzecie wydatek to nie to samo co ciśnienie po czwarte zmieniłem te wydatki zobacz wyżej to są wydatki przybliżone jakie będą w rzeczywistości tego nie wiem. przy pracy z okapem nawiewowy chodzi na max jakieś 450m3 wywiewowy z reku 300 a wywiewowy z okapu tego nie wiem (trzeba wyregulować) nie zwiększam wydatku przy wzroście wilgotności i tak jest to prosty system a jeszcze jakby doszły czujniki wilgoci stałby się jak bułka z masłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.07.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Z tym ciśnieniem i wydatkami to się przejęzyczyłem. Ostatnie pytanie: masz suche łazienki? Bo mi projektant marudzi i mówi, że jak wilgotno to trzeba zwiększyć wydatek, bo inaczej to łazienki będą strasznie wolno wysychały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 01.07.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 jeśli będziesz miał GWC jakikolwiek to problemem będzie nie wilgoć a raczej suchość, będziesz się zastanawiał jak powietrze nawilżyć (zwłaszcza zimą)okresowe zwiększenie wilgotności w pomieszczeniach takich jak łazienka nie jest problemem jeśli zastosujesz odpowiednie materiały i techologię do wykonania łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.07.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.07.2003 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Tak coś nie mogłem spać po nocach i trochę rozmyślałem. A może by tak wyciąg kuchenny rozwiązać inaczej (jeszcze prościej). Normalnie w domu mamy kilka punktów, z których jest wyciągane powietrze (np. 3 punkty: kuchnia i łazienka na parterze oraz łazienka na piętrze). Załóżmy, że mam wywiew 250m3/h a anemostaty wywiene są tak ustawione, że wyciągam z każdego punktu około 1/3 (czyli z kuchni np. 90 m3/h). Jeżeli chcę zwiększyć wydatek z kuchni, to mogę po prostu zmniejszyć (na np. 30 minut, kiedy smażę frytki) wydatek z łazienek (zamnkąć, albo trochę "przymknąć" przepustnicę na kanale wywiewnym "łazienkowym"). Jeżeli wydatek "kuchenny" będę miał jeszcze nadal za mały, to mogę zwiększyć wydatek całego systemu (np. z 250 m3/h tp 350 m3/h). Czy to ma sens? W takim rozwiązaniu potrzebuję tylko dwa wentylatory (przy reku) zamiast trzech, natomiast muszę mieć przepustnicę na kanale "łazienkowym", którą można "przymykać" (regulując tym samym stosunek powietrza wywiewanego z kuchni, do powietrza wywiewanego z łazienek). Ale tym sposobem nie ma żadnych problemów z cofaniem powietrza z kuchni do łazienek (bo tylko jeden wentylator ciągnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 03.07.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 wiesz co wyśpij się i nie rozważaj tak intensywnie oczywiście tego typu sterowanie jest dobre ale cena przepustnicy sterowanej elektrycznie to 600zł (alnor) a dodatkowy wentylator to 200 zł (dospel) i co dalej ? Pozdrawiam myślicieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.07.2003 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 No tak, ale nie muszę się nic martwić o cofanie się powietrza z kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.07.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 No i mogę mieć przepustnicę ręczną (po prostu zamknę wywiew z łazienek na np. 30 minut - chyba nic im się nie stanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 03.07.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 ja też nie w końcu mam nadciśnienie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.07.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 A czy z wywiewem z odkurzacza centralnego też można coś pokombinować, czy wyrzucać te kW (z powietrzem) bezpośrednio na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 witam po przerwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 03.07.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 A czy z wywiewem z odkurzacza centralnego też można coś pokombinować, czy wyrzucać te kW (z powietrzem) bezpośrednio na zewnątrz? oj Szarus - nie przesadzasz? jeszcze troche to pierniecia bedziesz rekuperowal powaznie: wydaje mi sie ze sprawnosc twojego rekuperatora powoduje wieksze straty niz te na centralne odkurzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2003 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 witam kurcze czytalem tu gdzies kiedys o takim nowym specyfiku do podlogi zamiast wykladziny PCV taki rodzaj wykladziny w plyniema ktos na takie cos jakies namiary?potrzeuje tego srodka na okolo 3 m2 podlogi (na balkon) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2003 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 No i mogę mieć przepustnicę ręczną (po prostu zamknę wywiew z łazienek na np. 30 minut - chyba nic im się nie stanie). wbiegasz na piętro do łazienki i przymykasz anemostat, biegniesz do łazienki na dół, hmmm, zajęta, czekasz, wchodzisz do łazienki na dole, zamykasz anemostat, idziesz do kuchni, włączasz reku na full, 30 minut, wywietrzone ! wbiegasz na piętro otworzyć ... nie lepiej pobiegać po parku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 04.07.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 witam po przerwie Witam. Kiedyś pisałeś, że masz jakieś wyliczenia (w excellu bodajże) odnośnie GWC w połączeniu z reku - mógłbyś mi je przesłać? ([email protected]) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts