JejoX 17.05.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 (edytowane) Stoje przed wyborem rekuperatora: - przewody elastyczne PEFLEX - rekuperator umiejscowiony bedzie w garazu nieogrzewanym - zapotrzebowanie wyliczone to ok 310m3 - automatyczny baypass Zależy ma najlepszym stosunku ceny/jakosci , bezproblemowym użytkowaniu, dobrym serwisie. Polecono mi rekuperatory marki jan-gaz, żubr oraz frapol onyx 400 Edytowane 17 Maja 2014 przez JejoX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.05.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Stoje przed wyborem rekuperatora: - przewody elastyczne PEFLEX - rekuperator umiejscowiony bedzie w garazu nieogrzewanym - zapotrzebowanie wyliczone to ok 310m3 - automatyczny baypass Zależy ma najlepszym stosunku ceny/jakosci , bezproblemowym użytkowaniu, dobrym serwisie. Polecono mi rekuperatory marki jan-gaz, żubr oraz frapol onyx 400 witam Onyx Dream 400 to b. dobry wybór - b. ciche, oszczędne - na 1 biegu dla 40% - tylko 22W dodatkowo od dwóch tygodni wszystkie rekuperatory Onyx są/mogą zostać wyposażone w nowy sterownik z panelem LCD 3,2" rekuperator może być zamontowany w nieogrzewanym garażu, jeżeli temperatura nie będzie tam spadała poniżej 5oC - tyczy się to każdego reku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.05.2014 02:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 witam Onyx Dream 400 to b. dobry wybór - b. ciche, oszczędne - na 1 biegu dla 40% - tylko 22W dodatkowo od dwóch tygodni wszystkie rekuperatory Onyx są/mogą zostać wyposażone w nowy sterownik z panelem LCD 3,2" rekuperator może być zamontowany w nieogrzewanym garażu, jeżeli temperatura nie będzie tam spadała poniżej 5oC - tyczy się to każdego reku pozdrawiam Panele są montowane w centralach dla domów pasywnych Tak naprawdę to nie +5 a poniżej zera. Chodzi głównie o odprowadzanie kondensatu. Nie dotyczy to, więc rotorów a z onyxów - wersji premium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woocash.c 18.05.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 witamzamierzamy kupic kompletny system : kociol + rekuperator z Vaillanta...prosze o opinie w sprawie rekuperatora...bo w sieci jest totalny brak opini o tym rekuperatorze...interesuje nas 350/3czy ktos ma / uzywa...jak halas???PSdrugie pytanie to czy jest sens dodawac wentylator wyciagowy w lazience przy wentylacji mechanicznej w calym domu - chodzi mi glownie o pozbycie sie zapachów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.05.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 witam zamierzamy kupic kompletny system : kociol + rekuperator z Vaillanta... prosze o opinie w sprawie rekuperatora...bo w sieci jest totalny brak opini o tym rekuperatorze... interesuje nas 350/3 czy ktos ma / uzywa... jak halas??? PS drugie pytanie to czy jest sens dodawac wentylator wyciagowy w lazience przy wentylacji mechanicznej w calym domu - chodzi mi glownie o pozbycie sie zapachów.. Rekuperację wymyślono po to, by nie instalować kotłów . Więc to dość dziwny układ. Warto ustalić czyj to produkt jest ze znaczkiem V... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woocash.c 18.05.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 jaki dziwny uklad??? a co ma kociol gazowy do rekuperacji??? pytam czy ma ktos doswiadzcenia z rekuperatorami vaillanta..i czy jest sens instalowac dodatkowy wentylator w lazienkach..aby szybko pozbyc sie nieprzyjemnych zapachów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumpelek 18.05.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 kolego vailanta to tu nie widziałem... ale znajomy ma i tyle może ci o nim powiedzieć, że go ma! jak każdy kto ma rekuperator bo się go kupuje i potem zapomina... prawie ja osobiście kupiłem JanGaz'a polskiego... ale poza ceną i BEBECHAMI na których mi zależało... to to jest chałupnicza robota... z tym, że dobrze zrobiona... w miarę dobrze ;D co do wentylatora w łazience... jak wolisz... generalnie brzydkie zapachy szybciutko uciekają z kibelków... znacznie szybciej niż przy grawitacji... w końcu w łazience instaluajesz wyciągi więc po domu się zapach nie niesie ! zatem jak bym zrezygnował z takiego rozwiązania - tzn. nie mam takiego i takiej potrzeby nie potrzebuję. Więcej mój sterownik w rekuperatorze przewiduje, że mogę dać przycisk w łazience (takiej zasady jak dzwonkowy) i po naciśnięciu spowoduje to, że rekuperator będzie pracował na 100% przez 5 min. Póki co to nie instalowałem tego, ale zrobię to jedynie po to by wywalić wilgoć po kąpieli... generalnie mieszkam w domu dopiero 3 dzień i takie są moje spostrzeżenia... instalacja pracująca na 75% jest niesłyszalna... dopiero na 100% słychać, jakby za oknem był wiatr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.05.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 generalnie mieszkam w domu dopiero 3 dzień i takie są moje spostrzeżenia... o to masz naprawdę dużo tych spostrzeżeń ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.05.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Zapewniam cię, że na nadmiar wilgoci nie będziesz narzekał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.05.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 i takiej potrzeby nie potrzebuję. . szczęsciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woocash.c 19.05.2014 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 dzieki za odpowiedzi ale pytanie pozostaje : co z rekuperatorem Vaillanta...?? czemu go nikt nie zna / uzywa / komentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.05.2014 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 dzieki za odpowiedzi ale pytanie pozostaje : co z rekuperatorem Vaillanta...?? czemu go nikt nie zna / uzywa / komentuje Może nikt go nie zna/używa to i nie komentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.05.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Po prostu, mało kto kupuje coś w firmie która się na tym nie zna. Przykład ze strony www Wydajność Wysoka sprawność odzysku ciepła: do 95%. Walory ekonomiczne Ograniczenie ogrzewania budynków średnio o 20%. -Sprawność to nie wydajność. - Wentylacja dla rodzinnego domu jest dość ściśle określona i zupełnie niezależna od izolacji domu . Przykładowo, przy strumieniu minimalnym 130m3/h - ogrzanie tego od 0 do +20 to 4000kWh w sezonie grzewczym. czyli odzyskujemy 3600kWh - gdyby dom 150m2 był słabo, ale izolowany - to zużywałby na ogrzewanie do 4500kWh . Obniżenie kosztów odzyskiem ciepła z wentylacji o 20% jest możliwe wyłącznie w durszlaku nie domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woocash.c 19.05.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 no i widzisz...tu sie z toba nie zgodze...bo na forach zagranicznych jest sporo informacji na jego temat... a nie ma zadnych na temat np BARTOSZ.. u nas króluje firma rekuperatory.pl i to co oni maja jest popularne...i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.05.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 u nas króluje firma rekuperatory.pl A kysz, a kysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.05.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Króluje... w czym? Dopuszczają kanały blaszane do robienia wentylacji! !!!. Przewymiarowują wentylację. Najpierw polecali provent potem... Kupił ich Zehnder to polecają Zehndera! O cenach nie piszę - bo to indywidualna polityka firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woocash.c 19.05.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 ale byli najbardziej znana firma...i jedna z pierwszych duzych konsumenckich..ale ok nie o tym ten temat - jakby ktos mial doswiadczenia o reku Vaillanta to prosze o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.05.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 ale byli najbardziej znana firma...i jedna z pierwszych duzych konsumenckich..ale ok nie o tym ten temat - jakby ktos mial doswiadczenia o reku Vaillanta to prosze o info Mciek Kosowski założył reku... w 2000 roku!!! Także do pierwszych to 10 lat brakuje! Co do centrali... nie chwalą się jaki (producent ) jest wymiennik, jakie (producent i typ) wentylatory ( po łopatkach widać, że dość wiekowy model) . Parametry bardzo dobre, ale w tym temacie wiele firm mija się z prawdą nie bez udziału świadomości. Ważna też jest cena... tego typu reku do 400m3/h nie powinien kosztować ponad 5000 netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 19.05.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Cuda piszecie a przecież najważniejszą żeczą jest użytkowanie. Czyli rachunki za prąd i koszt filtrów. Mój brink wymieniam filtry sam bo je szyję a wymienić łatwo. awaryjność tych sprzętów przecież jest niewielka bo nie ma co się tam psuć. Czyz nie mam racji. Namówiono mnie na rozbudowany sterownik którego w ogóle nie używam, a do zimnego (zamarzniętego) na strychu reku wchodzę wymienić filtry. Nie wiem co to podgrzewanie bo mi nie zamarza. I nie wiem co musiałbym zrobic aby reku zamarzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.05.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 A dlaczego nie polski? Największe doświadczenie i najbardziej dopasowanie do warunków. Połowę mniej prądu i filtry nie trzeba szyć tylko 3 zł kosztują (G4) a G7 10zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts