Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy z wywiewem z odkurzacza centralnego też można coś pokombinować, czy wyrzucać te kW (z powietrzem) bezpośrednio na zewnątrz?

oj Szarus - nie przesadzasz?

jeszcze troche to pierniecia bedziesz rekuperowal :D

powaznie: wydaje mi sie ze sprawnosc twojego rekuperatora powoduje wieksze straty niz te na centralne odkurzanie.

Kto pyta nie błądzi - przecież nie mówię, że to mam. A poza tym, to centralny odkurzacz powoduje dodatkowe straty (reku jakie ma takie ma)

No i mogę mieć przepustnicę ręczną (po prostu zamknę wywiew z łazienek na np. 30 minut - chyba nic im się nie stanie).

wbiegasz na piętro do łazienki i przymykasz anemostat,

biegniesz do łazienki na dół, hmmm, zajęta, czekasz,

wchodzisz do łazienki na dole, zamykasz anemostat,

idziesz do kuchni, włączasz reku na full,

30 minut, wywietrzone !

wbiegasz na piętro otworzyć ...

nie lepiej pobiegać po parku ?

Pisałem o przepustnicy, nie anemostacie. A kanały mogę sobie ułożyć tak, żeby przepustnica na kanale "łazienkowym" była w kuchni niedaleko okapu

Ja mam teraz w mieszkaniu wyciąg kuchenny pracujący w obiegu zamkniętym (powietrze przechodzi przez filtr tłuszczowy i węglowy) z maksymalną mocą 600m3/h.

Bardzo żadko używamy maksymalnej mocy (3ci bieg) ale minimalnej (1szy bieg) to przy każdym gotowaniu.

Tak samo mam zamiar zrobić w domu. Nie mam wtedy problemu z korekcją ciśnień i wydatków.

Ale też pewnie fryteczki będzie lepiej czuć u mnie niż u Januszka.

Nam to nie przeszkadza teraz w małym mieszkaniu więc podejrzewam, że w dużym domu będzie jeszcze mniej. A jak będzie to wtedy będę podłączał i rozbudowywał instalację...

Ja jeden z kanałów wyciągających powietrze będę miał zamontowany w okapie. Jak wentylatory ustawię na maksymalną moc to będzie mi wyciągał 200 m3/h znad kuchenki. Trochę niewiele ale chyba nie będę inwestował w kolejne wentylatory i jakąś automatykę do sterowania. Podobno są problemy z kupnem okapu bez wentylatora.

u mnie teoretycznie przy średniej wymianie 30% powietrza do kubatury budynku netto na godzinę :

straty na wentylację bez rekuperatora ok. 25% Q,

stratyna wentylację z rekuperatorem ok. 11% Q,

straty na wentylację z rekuperatorem DUO ok. 7% Q.

zyski z DUO 4% sezonowego zapotrzebowania na energię.

Sądzę, że u Was może być podobnie. A te 4% to konkretna kwota w zależności czym ogrzewacie. Czy warto decyzja należy do każego inwestora.

CZ.

Jezier, to nie będziesz nic wyciągał z łazienek?

I właśnie, czy ktoś wie, gdzie można dostac okapy bez wentylatora?

Będę miał w sumie 6 kratek wywiewnych. O różnej wydajności. Tam gdzie trzeba więcej w innym miejscu mniej. Maksymalna moc wentylatora to ponad 600m3/h i akurat z kuchni będę mógł zabierać 200m3/h.