Bartt 04.07.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Zastanówcie się jak często używacie okapu w kuchni? U mnie chodzi chyba 2x/rok - jeśli u was jest podobnie, to chyba dzielimy włos na czworo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 04.07.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 A czy z wywiewem z odkurzacza centralnego też można coś pokombinować, czy wyrzucać te kW (z powietrzem) bezpośrednio na zewnątrz? oj Szarus - nie przesadzasz? jeszcze troche to pierniecia bedziesz rekuperowal powaznie: wydaje mi sie ze sprawnosc twojego rekuperatora powoduje wieksze straty niz te na centralne odkurzanie. Kto pyta nie błądzi - przecież nie mówię, że to mam. A poza tym, to centralny odkurzacz powoduje dodatkowe straty (reku jakie ma takie ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 04.07.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 No i mogę mieć przepustnicę ręczną (po prostu zamknę wywiew z łazienek na np. 30 minut - chyba nic im się nie stanie). wbiegasz na piętro do łazienki i przymykasz anemostat, biegniesz do łazienki na dół, hmmm, zajęta, czekasz, wchodzisz do łazienki na dole, zamykasz anemostat, idziesz do kuchni, włączasz reku na full, 30 minut, wywietrzone ! wbiegasz na piętro otworzyć ... nie lepiej pobiegać po parku ? Pisałem o przepustnicy, nie anemostacie. A kanały mogę sobie ułożyć tak, żeby przepustnica na kanale "łazienkowym" była w kuchni niedaleko okapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 04.07.2003 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Zastanówcie się jak często używacie okapu w kuchni? U mnie chodzi chyba 2x/rok - jeśli u was jest podobnie, to chyba dzielimy włos na czworo U mnie żona używa codziennie (przy gotowaniu każdego obiadu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 04.07.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 wentylatory są trzy dwa w reku i jeden z okapu (...) Czyli jeden wentylator nawiewny i dwa wywiewne. Te dwa wywiewne to są połączone w układzie równoległym (nie szeregowym), mam rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 04.07.2003 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Ja mam teraz w mieszkaniu wyciąg kuchenny pracujący w obiegu zamkniętym (powietrze przechodzi przez filtr tłuszczowy i węglowy) z maksymalną mocą 600m3/h. Bardzo żadko używamy maksymalnej mocy (3ci bieg) ale minimalnej (1szy bieg) to przy każdym gotowaniu. Tak samo mam zamiar zrobić w domu. Nie mam wtedy problemu z korekcją ciśnień i wydatków. Ale też pewnie fryteczki będzie lepiej czuć u mnie niż u Januszka.Nam to nie przeszkadza teraz w małym mieszkaniu więc podejrzewam, że w dużym domu będzie jeszcze mniej. A jak będzie to wtedy będę podłączał i rozbudowywał instalację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.07.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Ja jeden z kanałów wyciągających powietrze będę miał zamontowany w okapie. Jak wentylatory ustawię na maksymalną moc to będzie mi wyciągał 200 m3/h znad kuchenki. Trochę niewiele ale chyba nie będę inwestował w kolejne wentylatory i jakąś automatykę do sterowania. Podobno są problemy z kupnem okapu bez wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 05.07.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Jezier, to nie będziesz nic wyciągał z łazienek? I właśnie, czy ktoś wie, gdzie można dostac okapy bez wentylatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 05.07.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Jeszcze nie szukałem ale czy nie można kupić od producenta i zaznaczyć ,żeby nie montowali wentylatora ?Albo w najgorszym razie samemu go wymontować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 05.07.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Niby tak, tylko po co płacić za wentylator, jak się go nie chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 05.07.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Czasem standardowe rozwiązania ("z wentylatorem") mogąś okazać się tańsze niż nietypowe ("bez")... A wentylator się gdzieś przyda (do warsztaciku, garażu,...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.07.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Ludzie przeczytałem że lekop ma rekuperator o sprawności 96% czy ktoś o tym coś wie czy to tak jest czy tylko papier coś tu nieładnie pachnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.07.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Ja widziałem rekuperator Bartosza i Agi to jest chyba to co najlepsze na rynku a oni mówią o 90%Romek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.07.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 tylko przeciwprądowy może mieć sprawność ponad 70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 05.07.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Ale Bartosz i Agi to właśnie się reklamują, że mają przeciwprądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 05.07.2003 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 rekuperadory typu duo (2 wkłady jaden za drugim) też mają podaną taką sprawność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.07.2003 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 rekuperadory typu duo (2 wkłady jaden za drugim) też mają podaną taką sprawność O których rekuperatorach duo piszesz, bo np. dla Mistral Duo podają sprawność 84 - 77 % ( http://www.rekuperatory.pl/400duo.html ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.07.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 u mnie teoretycznie przy średniej wymianie 30% powietrza do kubatury budynku netto na godzinę : straty na wentylację bez rekuperatora ok. 25% Q,stratyna wentylację z rekuperatorem ok. 11% Q,straty na wentylację z rekuperatorem DUO ok. 7% Q. zyski z DUO 4% sezonowego zapotrzebowania na energię.Sądzę, że u Was może być podobnie. A te 4% to konkretna kwota w zależności czym ogrzewacie. Czy warto decyzja należy do każego inwestora. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.07.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 Jezier, to nie będziesz nic wyciągał z łazienek? I właśnie, czy ktoś wie, gdzie można dostac okapy bez wentylatora? Będę miał w sumie 6 kratek wywiewnych. O różnej wydajności. Tam gdzie trzeba więcej w innym miejscu mniej. Maksymalna moc wentylatora to ponad 600m3/h i akurat z kuchni będę mógł zabierać 200m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 06.07.2003 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 HenoK - np. koss. Mistral ma w nazwie duo, ale z powodu mocniejszych wentylatorów, a nie 2 wkładów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts