Gość Arturo72 12.06.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Fakt faktem ale za jakość zapłacić trzeba. Mam przykład barierek. Można by to zrobić za połowę ceny. Ale nie chce. W większości przypadków cena nie przekłada się na jakość tylko podyktowana jest bardziej prestiżową naklejka na wyrobie. Jeśli piszemy o rekuperatorach to i przykład,jest rekuperator,gdzie identyczny oferują różni producenci pod swoją marką i oczywiście ceny są zróżnicowane że względu jak pisałem. Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.06.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 W większości przypadków cena nie przekłada się na jakość tylko podyktowana jest bardziej prestiżową naklejka na wyrobie. Jeśli piszemy o rekuperatorach to i przykład,jest rekuperator,gdzie identyczny oferują różni producenci pod swoją marką i oczywiście ceny są zróżnicowane że względu jak pisałem. A mozecie polecic cos ponizej 4,5 tys brutto, na 350 m3, wentyle na DC, sprawnosc temp. w okolicy 90%, z jakims rozsadnym sterownikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 A mozecie polecic cos ponizej 4,5 tys brutto, na 350 m3, wentyle na DC, sprawnosc temp. w okolicy 90%, z jakims rozsadnym sterownikiem? Przecież sprzedales swojego brinka bo był nie potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.06.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Przecież sprzedales swojego brinka bo był nie potrzebny Nie szukam dla siebie, sobie to bym Ventsa za 2k wrzucil jak bym potrzebowal, ale to nie dla siebie szukam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.06.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 witam b. proszę są znacznie droższe od Onyxa pozdrawiam czy 50 zł to znacznie? Zależy od kontekstu, przy budowie domu to raczej nie, gdy braknie na flaszkę - to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.06.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 W większości przypadków cena nie przekłada się na jakość tylko podyktowana jest bardziej prestiżową naklejka na wyrobie. Jeśli piszemy o rekuperatorach to i przykład,jest rekuperator,gdzie identyczny oferują różni producenci pod swoją marką i oczywiście ceny są zróżnicowane że względu jak pisałem. Ale trudno tu pisać o "FIRMIE" w tym przypadku. Wolę zobaczyć montaż, porozmawiać z konstruktorem ( lubię takich z pasją) , posłuchać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 13.06.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Dostałem ciekawą, wartą rozważenia, ofertę na Zehnder StorkAir WHR 950. Wszystkie oferty jakie miałem były reku na 500-600 (Jan-gaz WNW0500PBAE5EC, Provent Mistral 650 EC). Oferta cenowa dość intrygująca (holender w cenie rekuperatorów polskich). Czy zastanawiać się w ogóle nad tym urządzeniem, czy totalnie odpuścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.06.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Do Polski nie sprowadza się obecnie drogich reku, tylko bardzo tanie w produkcji. Inaczej by nie poszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.06.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 GWC praktycznie nie chłodzi i na pewno nie grzeje . Wentylacja z odzyskiem jest i przy ustawianiu temperatury pompą ciepła - to po prostu oddzielne instalacje G...ik prawda. Panie TB to wytłumacz mi Pan dlaczego mam po przejściu przez wymiennik GGWC przy 38C na zewnątrz - 20-22C na nawiewie , a zimą przy -20C za GGWC mam 1-2C ?? - ( kanały od czerpni zaizolowane tak że różnica pomiędzy t zewnętrzną a temp przed GGWC max. 1-2 C ). Panie TB proszę przestać kłamać . PS. to że zarabia Pan na propagowaniu swoich rozwiązań nie upoważnia Pana do oszukiwania użytkowników forum. TB KŁAMIE i OSZUKUJE ludzi dla pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.06.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 G...ik prawda. Panie TB to wytłumacz mi Pan dlaczego mam po przejściu przez wymiennik GGWC przy 38C na zewnątrz - 20-22C na nawiewie , a zimą przy -20C za GGWC mam 1-2C ?? - ( kanały od czerpni zaizolowane tak że różnica pomiędzy t zewnętrzną a temp przed GGWC max. 1-2 C ). Panie TB proszę przestać kłamać . PS. to że zarabia Pan na propagowaniu swoich rozwiązań nie upoważnia Pana do oszukiwania użytkowników forum. TB KŁAMIE i OSZUKUJE ludzi dla pieniędzy. Szanowny Panie, Przy dzisiejszych reku, narobi Pan sobie tylko kłopotu z ciepłym i "mokrym" powietrzem na wyrzutni. Przy ponad 90 % odzysku - podgrzewanie powietrza przed reku to nieporozumienie. Przecież GWC a zwłaszcza glikolowe to wentylacji to świadectwo braku wiedzy! Nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.06.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 TB kłamie dla pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 A nie jest tak Panie Szanowny,że przy sprawnym GWC , rekuperacja sensu nie ma? Jak by się zastanowił nad wartościami utraconymi w postaci ciepłego i wilgotnego zużytego powietrza i jego potencjałem w połączeniu z GWC dla PPC,to drżyjcie narody.Rekuperator p-p to hamulcowy dla efektywnego odzysku energii odpadowej domu . Szanowny zamiast jednego urządzenia w postaci PPC proponuje,rekuperator p-p,kable w posadzce 10kW/100m2, pc dla CO .A wszystko za przeszło 30kpln ps. no i pv i mały wiatrak za 10kpln Porażający system w sensie systemu,myślenia i ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.06.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 A nie jest tak Panie Szanowny,że przy sprawnym GWC , rekuperacja sensu nie ma? Jestem tego samego zdania. Albo jedno albo drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.06.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Jestem tego samego zdania. Albo jedno albo drugie. i ja też. ale nad GWC się zastanawiam w celu zmniejszenie prawdopodobieństwa przegrzania domu. może jednak lepiej w tej sytuacji klimatyzator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Dwóch to już banda:hug:Była epoka reku,nadeszła ppc.Były bryczki są samochody. Życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 i ja też. ale nad GWC się zastanawiam w celu zmniejszenie prawdopodobieństwa przegrzania domu. może jednak lepiej w tej sytuacji klimatyzator... Klimatyzator to konieczność w domu, cytując klasyka ,nieizolowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.06.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 i ja też. ale nad GWC się zastanawiam w celu zmniejszenie prawdopodobieństwa przegrzania domu. może jednak lepiej w tej sytuacji klimatyzator... Zapobiegać, a dopiero potem leczyć. Do chłodzenia zdecydowanie lepsza klima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Zapobiegać, a dopiero potem leczyć. Do chłodzenia zdecydowanie lepsza klima. Doopa. Dom dobrze zbudowany nie potrzebuje klimy. Wystarczy GWC . 150m3/h z 18-20oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.06.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Zależy nydar od domu . Jak masz izolowany , 100m2 , bez dużych okien od południa i zachodu to sam GWC dla komfortu latem może wystarczy, może nie. Przy większym domku z większymi oknami zapomni, że samo GWC przy 35-38 C da radę aby w domu było 22-23C . ( nie mówię nic o gotowaniu i innych zyskach bytowych ). Sam mam GGWC i uważam że jest OK ( lepiej mieć nadmuchiwane 18-20 C niż 35-38 C) ale bez rolet i odpalenia przy t.zewn wyższych niż 32-34 C aktywnego chłodzenia PC PW byłaby kicha. GWC działa ale do wydajności klimatyzacji sporo mu brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.06.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Zależy nydar od domu . Jak masz izolowany , 100m2 , bez dużych okien od południa i zachodu to sam GWC dla komfortu latem może wystarczy, może nie. Przy większym domku z większymi oknami zapomni, że samo GWC przy 35-38 C da radę aby w domu było 22-23C . ( nie mówię nic o gotowaniu i innych zyskach bytowych ). Sam mam GGWC i uważam że jest OK ( lepiej mieć nadmuchiwane 18-20 C niż 35-38 C) ale bez rolet i odpalenia przy t.zewn wyższych niż 32-34 C aktywnego chłodzenia PC PW byłaby kicha. GWC działa ale do wydajności klimatyzacji sporo mu brakuje. Jaką Pan ma centralę? Na jakiej gł rurki ? Chłodzenie wentylacją... ciekawe, a co z pokojami od północy gdzie nie potrzeba chłodzić? A co do kichy... Mam pompę ciepła na czarnym dachu, pracuje więc w upały w nawet 50- paru stopniach. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts