Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Które firmy podając sprawność swoich urządzeń podpierają się jakimiś konkretnymi wynikami? Mi np. wystarczyłby wykres sezonowy od powiedzmy listopada do kwietnia - dobowy o określonych godzinach temp zewnętrzna, wewnętrzna oraz temperatura nawiewu. Ktoś widział takie obliczenia? Oczywiście zakładając, że ilość powietrza usuwanego=nawiewanemu.

Firma Bartosz w swoich oficjalnych publikacjach podaje wyniki badań przeprowadzonych przez Politechnikę Białostocką - Katedrę Ciepłownictwa. Mam tę publikację u siebie ("Spiralny wymiennik ciepła BARTOSZ. Wyniki pomiarów parametrów termodynamicznych i przepływowych") - chyba przesyłają takie materiały dla potencjalnych zainteresowanych.W tych badaniach są też m.in. wykresy efektywności spiralnego wymiennika; sprawność waha się od ok. 87% dla delta T 5 st. do 93% dla delta T 45 st.

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na tego producenta (centralka CNWB 500/250 st),m chociaż poprzednio rozważaliśmy Mistrala i AgaGt.

Pozdrawiam,

Gaga2

Ja widziałem to cudo w działaniu (egzemplarz pokazowy zamontowany w firmie - termometry na wejściach/wyjściach) sprawność dużo powyżej 90% i twierdzą, że grzałki nie są potrzebne a temperatura powietrza wyrzucanego -8,2 przy zasysanym -8,7 ale część przewodu przebiega przez komin. Stosunek nawiew/wywiew 1:1 Wydatek rzędu 400 m3 Tylko że to ogromne bydlę..... i dość głośne

Wyniki badań przeprowadzonych przez Politechnikę Białostocką wymiennika Bratosza są tutaj (około 3 MB, na stronie 57).

A to buczenie to nie można wyciszyć (obłożyć wełną całe ustrojstwo)? I czy to słychać a pokojach, jak wymiennik z wentylatorami stoi w piwnicy (no i oczywiście są tłumiki na kanałach)?

Za hałas odpowiedzialne są wentylatory. Powinny hałasować mniej na mniejszych obrotach. Byłem w siedzibie Bartosza w Warszawie i wg mnie hałasował słabo. A jeszcze jak będzie stał w piwnicy lub na struchu to prawie wcale nie powinno go być słychać. Zamiast tłumików będę montował kanały tłumiące dzwięki, a jeśli będzie mało to może dokupię tłumiki. Może gość ma popsuty wentylator?

A co z wynikami innych rekuperatorów. Czy poza bartoszem nikt nie bada swoich wymienników?

Byłem w Gdańsku zajechałem do AGA GT oglądałem te małe i duże wymienniki poprosiłem o badania pokazali mi badania wymiennika AGA HEX z 1990 r. to na wymiennik starszej generacji stoi na wystawie mają sprawność 86% badania wykonali na Politechnice Gdańskiej teraz badają każdy wyprodukowany i pokazali pierwszy z produkcji miał sprawność ok 92% Damian z Poznania

Żeby nie zaczynać nowego wątku pytanie

Podłączyłem wentylator, żeby sprawdzć jak się zachowują kanały i

a/ nawiew OK

b/ wyciąg hałasuje w miejscu przejścia z okrągłego pionowego na płaski poziomy.

Fachowiec z Bartosza twierdzi, że bezpośrednio po przejściu powinienem wykonać zawijas na kanale płaskim (tak jest przy nawiewie).

Na ile to może pomóc lub ewentualnie inne koncepcje ?

Pliz bo mało czasu

• 2 weeks później...

Słuchajcie, ten BARTOSZ to jakaś pomyłka jeśli chodzi o dobór centrali i projektowanie. Pan Onopa, z którym wymieniłem kilka e-maili i telefonów zsumował wymiany powietrza w poszczególnych pomieszczeniach – salon i jadalnia x2, pokoje x1, kuchnia i łazienki x4 – i na tej podstawie dobrał centralkę 700-1000m3/h :o

To chyba jakaś bzdura, tego nie można tak sumować – przy wentylacji zbilansowanej trzeba podzielić to przez 2 aby uzyskać nawiew albo wywiew. Czy ktoś to skomentuje?

Na moje stwierdzenie, że tak się tego chyba nie liczy stwierdził, że zasadniczo to każde pomieszczenie to powinno mieć i nawiew i wywiew, bo np. w łazience będzie takie podciśnienie, że drzwi nie otworzę :o :lol:

Moim zdaniem – zwykłe naciąganie na koszty!

Poza tym strasznie drogo wychodzi – najtańszy komplet (wymiennik, wentylatory, filtry itd.) kosztuje 4800 netto, a ta centralka, którą mi zaproponowali – 6500 NETTO.

Czy ktoś już wybrał konkretną ofertę i mógłby mi doradzić?

Włodek

wg

może to naciąganie na koszty, a może brak kompetencji, a może tak ma być.

I tu jest właśnie problem. Nasza niewiedza i brak opini, doświadczenia w najbliższym otoczeniu. Szkoda, że użytkowników tak mało sie wypowiada, ale poniekąd można to zrozumieć. Oni mają już wybór za sobą i nie śledzą wypowiedzi na forum.

Ja obecnie najbardziej przekonany jestem do Pro-Ventu i ich Mistrali.

Ale Tywent jest tani, co jest i jakąś zaletą. Tylko jak słyszałem to wyniennik i dmuchawy.

Pod uwagę biore głównie polskich producentów. Serwis, części zamienne.

Decyzji jak na razie jeszcze nie podjąłem i mam te same dylematy co Ty i inni zainteresowani