HenoK 06.07.2003 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 HenoK - np. koss. Mistral ma w nazwie duo, ale z powodu mocniejszych wentylatorów, a nie 2 wkładów Z tego co widać na zdjęciu to są dwa wymienniki http://www.rekuperatory.pl/duo_o.jpg Chyba, że mnie wzrok już myli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 06.07.2003 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 Rzeczywiście - tego jeszcze nie widzaiłem musieli wprowadzić niedawno. Mea culpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.07.2003 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 to i ak lipa zapytajcie ich o sprawność i niech się pod tym podpiszą a cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.07.2003 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2003 to i ak lipa zapytajcie ich o sprawność i niech się pod tym podpiszą a cena Oni niestety z Ciebie biorą przykład i się nie podpisują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.07.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Które firmy podając sprawność swoich urządzeń podpierają się jakimiś konkretnymi wynikami? Mi np. wystarczyłby wykres sezonowy od powiedzmy listopada do kwietnia - dobowy o określonych godzinach temp zewnętrzna, wewnętrzna oraz temperatura nawiewu. Ktoś widział takie obliczenia? Oczywiście zakładając, że ilość powietrza usuwanego=nawiewanemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 08.07.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Firma Bartosz w swoich oficjalnych publikacjach podaje wyniki badań przeprowadzonych przez Politechnikę Białostocką - Katedrę Ciepłownictwa. Mam tę publikację u siebie ("Spiralny wymiennik ciepła BARTOSZ. Wyniki pomiarów parametrów termodynamicznych i przepływowych") - chyba przesyłają takie materiały dla potencjalnych zainteresowanych.W tych badaniach są też m.in. wykresy efektywności spiralnego wymiennika; sprawność waha się od ok. 87% dla delta T 5 st. do 93% dla delta T 45 st. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na tego producenta (centralka CNWB 500/250 st),m chociaż poprzednio rozważaliśmy Mistrala i AgaGt.Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 08.07.2003 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Te sprawności to przy jakim wydatku? I powietrze wywiewane do nawiewanego jest 1:1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 09.07.2003 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Ja widziałem to cudo w działaniu (egzemplarz pokazowy zamontowany w firmie - termometry na wejściach/wyjściach) sprawność dużo powyżej 90% i twierdzą, że grzałki nie są potrzebne a temperatura powietrza wyrzucanego -8,2 przy zasysanym -8,7 ale część przewodu przebiega przez komin. Stosunek nawiew/wywiew 1:1 Wydatek rzędu 400 m3 Tylko że to ogromne bydlę..... i dość głośne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.07.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 ja mam taki zamontowany w bloku działa rewelacyjnie sprawność ok 93% nawet przy małych różnicach temperatur tylko jak zmniejszam wydajność to troszkę burczy Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 09.07.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Wyniki badań przeprowadzonych przez Politechnikę Białostocką wymiennika Bratosza są tutaj (około 3 MB, na stronie 57). A to buczenie to nie można wyciszyć (obłożyć wełną całe ustrojstwo)? I czy to słychać a pokojach, jak wymiennik z wentylatorami stoi w piwnicy (no i oczywiście są tłumiki na kanałach)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 09.07.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 No to zmartwiliście mnie tym hałasem...Ciekawa jestem jak słychać będzie tę centralę na nieużytkowym poddaszu? Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 09.07.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 No właśnie, hałas mnie też martwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.07.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Za hałas odpowiedzialne są wentylatory. Powinny hałasować mniej na mniejszych obrotach. Byłem w siedzibie Bartosza w Warszawie i wg mnie hałasował słabo. A jeszcze jak będzie stał w piwnicy lub na struchu to prawie wcale nie powinno go być słychać. Zamiast tłumików będę montował kanały tłumiące dzwięki, a jeśli będzie mało to może dokupię tłumiki. Może gość ma popsuty wentylator?A co z wynikami innych rekuperatorów. Czy poza bartoszem nikt nie bada swoich wymienników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.07.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Byłem w Gdańsku zajechałem do AGA GT oglądałem te małe i duże wymienniki poprosiłem o badania pokazali mi badania wymiennika AGA HEX z 1990 r. to na wymiennik starszej generacji stoi na wystawie mają sprawność 86% badania wykonali na Politechnice Gdańskiej teraz badają każdy wyprodukowany i pokazali pierwszy z produkcji miał sprawność ok 92% Damian z Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 21.07.2003 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Żeby nie zaczynać nowego wątku pytaniePodłączyłem wentylator, żeby sprawdzć jak się zachowują kanały ia/ nawiew OKb/ wyciąg hałasuje w miejscu przejścia z okrągłego pionowego na płaski poziomy.Fachowiec z Bartosza twierdzi, że bezpośrednio po przejściu powinienem wykonać zawijas na kanale płaskim (tak jest przy nawiewie).Na ile to może pomóc lub ewentualnie inne koncepcje ?Pliz bo mało czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 21.07.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Empi - czy mógłbyś sprecyzować co rozumiesz przez "zawijas"Dzięki - będę rozkładał kanały i to byłoby dla mnie istotne. Przy okazji - jakiej firmy kształtki prostokątne stosujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 21.07.2003 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Kanał nawiewny bezpośrednio po przejściu z pionu i zmianę na prostokątny (elastyczne kanały Domus) skręca o 180 stopni (myślałem, że to tu będzie hałasować a to odwrotnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 30.07.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Słuchajcie, ten BARTOSZ to jakaś pomyłka jeśli chodzi o dobór centrali i projektowanie. Pan Onopa, z którym wymieniłem kilka e-maili i telefonów zsumował wymiany powietrza w poszczególnych pomieszczeniach – salon i jadalnia x2, pokoje x1, kuchnia i łazienki x4 – i na tej podstawie dobrał centralkę 700-1000m3/h To chyba jakaś bzdura, tego nie można tak sumować – przy wentylacji zbilansowanej trzeba podzielić to przez 2 aby uzyskać nawiew albo wywiew. Czy ktoś to skomentuje? Na moje stwierdzenie, że tak się tego chyba nie liczy stwierdził, że zasadniczo to każde pomieszczenie to powinno mieć i nawiew i wywiew, bo np. w łazience będzie takie podciśnienie, że drzwi nie otworzę Moim zdaniem – zwykłe naciąganie na koszty! Poza tym strasznie drogo wychodzi – najtańszy komplet (wymiennik, wentylatory, filtry itd.) kosztuje 4800 netto, a ta centralka, którą mi zaproponowali – 6500 NETTO. Czy ktoś już wybrał konkretną ofertę i mógłby mi doradzić? Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autoputz 30.07.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 wgmoże to naciąganie na koszty, a może brak kompetencji, a może tak ma być. I tu jest właśnie problem. Nasza niewiedza i brak opini, doświadczenia w najbliższym otoczeniu. Szkoda, że użytkowników tak mało sie wypowiada, ale poniekąd można to zrozumieć. Oni mają już wybór za sobą i nie śledzą wypowiedzi na forum.Ja obecnie najbardziej przekonany jestem do Pro-Ventu i ich Mistrali.Ale Tywent jest tani, co jest i jakąś zaletą. Tylko jak słyszałem to wyniennik i dmuchawy.Pod uwagę biore głównie polskich producentów. Serwis, części zamienne.Decyzji jak na razie jeszcze nie podjąłem i mam te same dylematy co Ty i inni zainteresowani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 czesc januszek zauwazylem ze masz podobno okna nieotwieralnemozesz to troche obszerniej opisac?wszystkie sa nieotwieralne czy tylko niektore?czy nie wynikaja z tego jakies problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts