autorus 09.09.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Tyle ze rotor ma czesci mechaniczne jak sama nazwa wskazuje. Panie Tomaszu ma Pan u siebie jakikolwiek rotor zeby go zobaczyc i posluchać ? Co prawda odrzucilem tą opcje ale wiadomo ze dopóki reku nie zawiśnie na ścianie to wiele sie może jeszcze zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.09.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Tyle ze rotor ma czesci mechaniczne jak sama nazwa wskazuje. Panie Tomaszu ma Pan u siebie jakikolwiek rotor zeby go zobaczyc i posluchać ? Co prawda odrzucilem tą opcje ale wiadomo ze dopóki reku nie zawiśnie na ścianie to wiele sie może jeszcze zmienić. Nie polecam rotorów w naszym klimacie ( tak dla jasności) . Mam rotory flexita tyle, że w Ursusie, zapakowane. Dajemy je do "zadań specjalnych" tam gdzie wymienniki RS 160 nie zdadzą egzaminu a RE 400 są za drogie. Na dziś najlepsze są najnowsze "zabawki" Airpack Onyx Passiv czy premium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girek 11.09.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Witam Czy może zacne grono się wypowiedzieć na temat reku Vent-Axia Kinetic Plus - szukam niezbyt drogiego reku do ok 200m2 powierzchni użytkowej na nieocieplone poddasze/stryszek.Wszystkie uwagi mile widziane - może jakieś inne/lepsze cudo w podobnej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.09.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 a może taki:http://thesslagreen.com/produkty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girek 11.09.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 a może taki: http://thesslagreen.com/produkty.html tylko martwi mnie zawsze ta nagrzewnica ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girek 11.09.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 no i czy warto wydać te ok 3tys więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.09.2014 01:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 no i czy warto wydać te ok 3tys więcej? Po wieloletnich próbach, wyszło, za jako zabezpieczenie dla skrajnych mrozów, nagrzewnica jest najlepsza. - prąd już od dawna jest najtańszym ogrzewaniem w domach z reku. -część ciepła i tak idzie do domu -w dobrych centralach zamarzanie może nastąpić przy naprawdę dużych mrozach -nie obniża ciśnienia Co oznacza tajemnicze 3000zł ? Dołożyć? Do czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girek 12.09.2014 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Po wieloletnich próbach, wyszło, za jako zabezpieczenie dla skrajnych mrozów, nagrzewnica jest najlepsza. - prąd już od dawna jest najtańszym ogrzewaniem w domach z reku. -część ciepła i tak idzie do domu -w dobrych centralach zamarzanie może nastąpić przy naprawdę dużych mrozach -nie obniża ciśnienia Co oznacza tajemnicze 3000zł ? Dołożyć? Do czego? to różnica w cenie zakupu - przynajmniej mnie się taką udało zauważyć venta-axia Kinetic Plus za 5500 a Thessla Green AirPack 400 za 8044 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.09.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 to różnica w cenie zakupu - przynajmniej mnie się taką udało zauważyć venta-axia Kinetic Plus za 5500 a Thessla Green AirPack 400 za 8044 Jeżeli robiłby Pan wentylację na wyspach, zdecydowanie poleciłbym Kinetic. U nas się nie bardzo nadaje . Druga sprawa... Jak Pan porównuje ceny, to należy to robić solidnie, a nie jedną katalogową brutto 23 % z drugą z allegro bez VAT. Poza centralą są jeszcze skrzynki, kanały anemostaty. Najlepiej jest przymierzać się do całości systemu. Kupowanie elementów jest drogie i może być głośne. Ile Pan raczył przeznaczyć na wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girek 12.09.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Jeżeli robiłby Pan wentylację na wyspach, zdecydowanie poleciłbym Kinetic. U nas się nie bardzo nadaje . Druga sprawa... Jak Pan porównuje ceny, to należy to robić solidnie, a nie jedną katalogową brutto 23 % z drugą z allegro bez VAT. Poza centralą są jeszcze skrzynki, kanały anemostaty. Najlepiej jest przymierzać się do całości systemu. Kupowanie elementów jest drogie i może być głośne. Ile Pan raczył przeznaczyć na wentylację? zacznę od końca chciałbym na samo urządzenie wydać +/- 5 tys - resztę już mam co do "drugiej" sprawy - rozróżniam ceny netto/brutto i podane przeze mnie ceny są brutto z 23% vat kinetic w cenie 5,5 jest tutaj http://domwent.pl/pl/c/kinetic/285 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.09.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ze względu, na warunki klimatyczne ( duże mrozy) i przepisy wykluczające GWC flexit robi dziś wyłącznie rotory. cena koło 10000zł Na pewno mrozy i przepisy? 99% ludności norweskiej mieszka nad morzem, w klimacie ciepłym morskim. Zimy średnio do -7 stC. Przyczyny takiego stanu rzeczy szukał bym w innej technologi budownictwa. Lekkie domy szkieletowe, ogrzewane prądem z podłogi. Wymienniki przeponowe nie są pożądane z powodu braku odzysku wilgoci. Stąd najczęściej montuje się Swegon CASA i Flexit. Cóż takiego jest niedobrego w wymienniku obrotowym, że nie zaleca go Pan w naszym klimacie? Poza tym, że swoje kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.09.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 zacznę od końca chciałbym na samo urządzenie wydać +/- 5 tys - resztę już mam co do "drugiej" sprawy - rozróżniam ceny netto/brutto i podane przeze mnie ceny są brutto z 23% vat kinetic w cenie 5,5 jest tutaj http://domwent.pl/pl/c/kinetic/285 To nie lepiej optimala 400 za 4200? Przecież u nas są mrozy, na Wyspach nie za bardzo. Ja Vent- axie wyprzedawałem po 2000 kilka lat temu . Zatrzyma się Panu przy mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.09.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Na pewno mrozy i przepisy? 99% ludności norweskiej mieszka nad morzem, w klimacie ciepłym morskim. Zimy średnio do -7 stC. Przyczyny takiego stanu rzeczy szukał bym w innej technologi budownictwa. Lekkie domy szkieletowe, ogrzewane prądem z podłogi. Wymienniki przeponowe nie są pożądane z powodu braku odzysku wilgoci. Stąd najczęściej montuje się Swegon CASA i Flexit. Cóż takiego jest niedobrego w wymienniku obrotowym, że nie zaleca go Pan w naszym klimacie? Poza tym, że swoje kosztuje. To, że są lepsze centrale a tańsze, nie jest równoznaczne z tym, że nie zalecam. A wady - droższy, głośniejszy, mniej trwały, część smrodów wraca, więcej prądu pobiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girek 12.09.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 To nie lepiej optimala 400 za 4200? Przecież u nas są mrozy, na Wyspach nie za bardzo. Ja Vent- axie wyprzedawałem po 2000 kilka lat temu . Zatrzyma się Panu przy mrozach. A może jakieś inne propozycje?( tak do porównania/wyboru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.09.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 To nie lepiej optimala 400 za 4200? Przecież u nas są mrozy, na Wyspach nie za bardzo. Ja Vent- axie wyprzedawałem po 2000 kilka lat temu . Zatrzyma się Panu przy mrozach. Nagrzewnica kosztuje trzysta złotych, sterowanie pewnie jakąs stówkę. Na te kilkanaście dni z temperatuą poniżej -10C wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girek 13.09.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Może inaczej ... Gdybym chciał zakupić reku w dobrej konfiguracji cena/jakość, do domu ok 200m2 powierzchni użytkowej na nieocieplone poddasze/stryszek to co byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino777 13.09.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Też przyłączam się do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
girek 13.09.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 hmmczyżby w weekend Nikt nie miał nic ciekawego do zaproponowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.09.2014 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Nagrzewnica kosztuje trzysta złotych, sterowanie pewnie jakąs stówkę. Na te kilkanaście dni z temperatuą poniżej -10C wystarczy Pan jest poważny? Elektryczną nagrzewnicę (tanią) z tanią automatyką w wentylacji? Jeszcze do plastikowo styropianowej centrali? Życie rodziny powierzać termostatowi za stówkę? Ludzie myślcie trochę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.09.2014 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Może inaczej ... Gdybym chciał zakupić reku w dobrej konfiguracji cena/jakość, do domu ok 200m2 powierzchni użytkowej na nieocieplone poddasze/stryszek to co byście polecili? Przy 11000 -12000 brutto 23% to Thessle z opcją rozmrażania wężyka z kondensatem, przy 15000-16000 Flexit . ( Przy kanałach PE 75/63mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts