SUSPENSER 14.09.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Może inaczej ... Gdybym chciał zakupić reku w dobrej konfiguracji cena/jakość, do domu ok 200m2 powierzchni użytkowej na nieocieplone poddasze/stryszek to co byście polecili? http://www.jan-gaz.ipr.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.09.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Pan jest poważny? Elektryczną nagrzewnicę (tanią) z tanią automatyką w wentylacji? Jeszcze do plastikowo styropianowej centrali? Życie rodziny powierzać termostatowi za stówkę? Ludzie myślcie trochę! Proszę o informację, o zniszczeniach rekuperatorów wywołanych przez nagrzewnice elektryczne. Ewentualnie także o pożarach domów itp... Wiem, że żeby sprzedać produkt droższy, trzeba się bardziej nagimnastykować, ale cyniczne granie strachem uważam za żenujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 25.09.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Instalacja do WM prawie zrobiona , pozostał zakup i montaż rekuperatora. Trochę danych: dom 160 m2 , 3 osoby, kubatura ok 400m3 , instalacja na spiro i spiroflexach , anemostaty fi 10, 5 nawiewów i 4 wywiewy.Podejrzewam że reku o wydajności 300m3/h wystarczy i w związku z tym nasuwa się pytanie jaki model jakiej firmy.Wolałbym nie wydawać majątku, myśle że 3500-4000 to max ile chcę na to przeznaczyć.W związku z powyższym pytanie to zorientowanych, co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Instalacja do WM prawie zrobiona , pozostał zakup i montaż rekuperatora. Trochę danych: dom 160 m2 , 3 osoby, kubatura ok 400m3 , instalacja na spiro i spiroflexach , anemostaty fi 10, 5 nawiewów i 4 wywiewy. Podejrzewam że reku o wydajności 300m3/h wystarczy i w związku z tym nasuwa się pytanie jaki model jakiej firmy. Wolałbym nie wydawać majątku, myśle że 3500-4000 to max ile chcę na to przeznaczyć. W związku z powyższym pytanie to zorientowanych, co polecacie? 300-tka ma wyjście 125mm czyli nawiewy, by powietrze się niezbyt rozprężało, powinny być 60mm (5 x 28 cm2) - skąd Pan wziął takie spiro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 25.09.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Wiem że powinna być mniejsza średnica, ale instalacje robiłem już jakiś czas temu i do tego na raty także mleko się rozlało i nie mam zamiaru przerabiać. Teraz muszę dobrać rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 To musi być cholernie cichy, lub większy, żeby był jak najmniej słyszalny. Wyjścia ma mieć do góry ( centrala w domu) czy na boki (centrala na poddaszu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 25.09.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Ma być na strychu nieużytkowym, dowolność umiejscowienia. Tak teraz myślę że w ostateczności mógłbym zmniejszyć średnicę nawiewów poprzez wsadzenia do przewodu fi 10 cm, węższego, tylko nie wiem jak by to akustycznie było i czy dało by się to do anemostatów 10cm zamontować (czy są jakieś przejściówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.09.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 pytanko, widziałem przystawkę do reku a'la klima. Niestety teraz nie mogę tego reku znaleźć. Ktoś ma z takim systemem doczynienia i jak to sie sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 25.09.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 pytanko, widziałem przystawkę do reku a'la klima. Niestety teraz nie mogę tego reku znaleźć. Ktoś ma z takim systemem doczynienia i jak to sie sprawdza? od kilku dni wlasnie o tym czytam przykładem takiego reku jest np http://www.aeris.pl/produkty/jedn-chlodnicza-artic.html rozmawiałem z jedną firmą która to instaluje i powiedzieli mi że takie instalacje potrafią zbić temperaturę nawiewu o około 7-10 stopni w dół. oczywiście odczuwalna w domu będzie inna - różne warunki np nasłonecznienie pokoi , wysokości itp. ale widać że tematy z tym związane idą do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Ma być na strychu nieużytkowym, dowolność umiejscowienia. Tak teraz myślę że w ostateczności mógłbym zmniejszyć średnicę nawiewów poprzez wsadzenia do przewodu fi 10 cm, węższego, tylko nie wiem jak by to akustycznie było i czy dało by się to do anemostatów 10cm zamontować (czy są jakieś przejściówki) Na razie nie ma co się martwić. Z rezonansem i falą dźwiękową różnie bywa. Może być taka częstotliwość co Pan jej nie będzie słyszał. Do 4000 na poddaszu z wentylatorami DC to tylko OPTIMAL 400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 od kilku dni wlasnie o tym czytam przykładem takiego reku jest np http://www.aeris.pl/produkty/jedn-chlodnicza-artic.html rozmawiałem z jedną firmą która to instaluje i powiedzieli mi że takie instalacje potrafią zbić temperaturę nawiewu o około 7-10 stopni w dół. oczywiście odczuwalna w domu będzie inna - różne warunki np nasłonecznienie pokoi , wysokości itp. ale widać że tematy z tym związane idą do przodu. W przy pompie ciepła wkładają do central wymienniki z celulozy, które jak są suche izolują. Czyli zaczynają działać poniżej poniżej 0. Wystarczy sprawdzić na stronie rekuperatory.pl tam chodzi taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.09.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 pytanko, widziałem przystawkę do reku a'la klima. Niestety teraz nie mogę tego reku znaleźć. Ktoś ma z takim systemem doczynienia i jak to sie sprawdza? Lepiej nie łączyć ogrzewania czy chłodzenia z wentylacją. Nie ten strumień i nie ten parametr do sterowania. Nie wszystkie pomieszczenia potrzebują równo ciepła/chłodu a wszystkie równo wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 25.09.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Na razie nie ma co się martwić. Z rezonansem i falą dźwiękową różnie bywa. Może być taka częstotliwość co Pan jej nie będzie słyszał. Do 4000 na poddaszu z wentylatorami DC to tylko OPTIMAL 400. ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limancjusz 29.09.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Muszę kupić reku, podajcie proszę jakieś rozsądne propozycje. Nie chodzi o najlepszy rekuperator a o zbiór takich które po prostu się sprawdzają i są w miarę ok. Myślałem na - Jak-Gaz- Aeris 350- Frapol Onyx dream 400- któryś Bartosza budżet ~7000. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.09.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Muszę kupić reku, podajcie proszę jakieś rozsądne propozycje. Nie chodzi o najlepszy rekuperator a o zbiór takich które po prostu się sprawdzają i są w miarę ok. Myślałem na - Jak-Gaz - Aeris 350 - Frapol Onyx dream 400 - któryś Bartosza budżet ~7000. pozdrawiam 7000 komplet z kanałami skrzynkami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limancjusz 30.09.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Nie rozumiem jaki komplet...Chodzi mi o sam rekuperator. Jeżeli onyx 400 kosztuje sam 6000 to jak komplet ma kosztować 7k? Proszę o szczegóły.Instalacje już mam, potrzebuje centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.09.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Komplet to komplet. Ale jak już instalacja jest to komplet nie potrzebny. Po prostu, w komplecie jest najtaniej i wszystko dopasowane. -Czy będzie gwc?-Czy będzie klimatyzacja?-Czy centrala na poddaszu czy na dole?-jakie średnice kanałów i jakie kanały?-Ile osób i jaki dom (m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.09.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 -Czy centrala na poddaszu czy na dole? Czy to ma istotne znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limancjusz 30.09.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Centrala w kotłowni, kanały pe 63/75, bez gwc i klimy, 4 osoby, dom 160m2. Kanały od skrzynek do reku 160. W projekcie mam Aerisa 350m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.09.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Czy to ma istotne znaczenie? Tak. By uniknąć takich historii To bardzo tłumi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts