Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pan jest poważny? Elektryczną nagrzewnicę (tanią) z tanią automatyką w wentylacji? Jeszcze do plastikowo styropianowej centrali? Życie rodziny powierzać termostatowi za stówkę? Ludzie myślcie trochę!

Proszę o informację, o zniszczeniach rekuperatorów wywołanych przez nagrzewnice elektryczne. Ewentualnie także o pożarach domów itp...

Wiem, że żeby sprzedać produkt droższy, trzeba się bardziej nagimnastykować, ale cyniczne granie strachem uważam za żenujące.

• 2 weeks później...

Instalacja do WM prawie zrobiona , pozostał zakup i montaż rekuperatora.

Trochę danych: dom 160 m2 , 3 osoby, kubatura ok 400m3 , instalacja na spiro i spiroflexach , anemostaty fi 10, 5 nawiewów i 4 wywiewy.

Podejrzewam że reku o wydajności 300m3/h wystarczy i w związku z tym nasuwa się pytanie jaki model jakiej firmy.

Wolałbym nie wydawać majątku, myśle że 3500-4000 to max ile chcę na to przeznaczyć.

W związku z powyższym pytanie to zorientowanych, co polecacie?

Instalacja do WM prawie zrobiona , pozostał zakup i montaż rekuperatora.

Trochę danych: dom 160 m2 , 3 osoby, kubatura ok 400m3 , instalacja na spiro i spiroflexach , anemostaty fi 10, 5 nawiewów i 4 wywiewy.

Podejrzewam że reku o wydajności 300m3/h wystarczy i w związku z tym nasuwa się pytanie jaki model jakiej firmy.

Wolałbym nie wydawać majątku, myśle że 3500-4000 to max ile chcę na to przeznaczyć.

W związku z powyższym pytanie to zorientowanych, co polecacie?

300-tka ma wyjście 125mm czyli nawiewy, by powietrze się niezbyt rozprężało, powinny być 60mm (5 x 28 cm2) - skąd Pan wziął takie spiro?

Ma być na strychu nieużytkowym, dowolność umiejscowienia.

Tak teraz myślę że w ostateczności mógłbym zmniejszyć średnicę nawiewów poprzez wsadzenia do przewodu fi 10 cm, węższego, tylko nie wiem jak by to akustycznie było i czy dało by się to do anemostatów 10cm zamontować (czy są jakieś przejściówki)

pytanko, widziałem przystawkę do reku a'la klima. Niestety teraz nie mogę tego reku znaleźć. Ktoś ma z takim systemem doczynienia i jak to sie sprawdza?

od kilku dni wlasnie o tym czytam

przykładem takiego reku jest np

http://www.aeris.pl/produkty/jedn-chlodnicza-artic.html

rozmawiałem z jedną firmą która to instaluje i powiedzieli mi że takie instalacje potrafią zbić temperaturę nawiewu o około 7-10 stopni w dół.

oczywiście odczuwalna w domu będzie inna - różne warunki np nasłonecznienie pokoi , wysokości itp.

ale widać że tematy z tym związane idą do przodu.

Ma być na strychu nieużytkowym, dowolność umiejscowienia.

Tak teraz myślę że w ostateczności mógłbym zmniejszyć średnicę nawiewów poprzez wsadzenia do przewodu fi 10 cm, węższego, tylko nie wiem jak by to akustycznie było i czy dało by się to do anemostatów 10cm zamontować (czy są jakieś przejściówki)

Na razie nie ma co się martwić. Z rezonansem i falą dźwiękową różnie bywa. Może być taka częstotliwość co Pan jej nie będzie słyszał.

Do 4000 na poddaszu z wentylatorami DC to tylko OPTIMAL 400.

od kilku dni wlasnie o tym czytam

przykładem takiego reku jest np

http://www.aeris.pl/produkty/jedn-chlodnicza-artic.html

rozmawiałem z jedną firmą która to instaluje i powiedzieli mi że takie instalacje potrafią zbić temperaturę nawiewu o około 7-10 stopni w dół.

oczywiście odczuwalna w domu będzie inna - różne warunki np nasłonecznienie pokoi , wysokości itp.

ale widać że tematy z tym związane idą do przodu.

W przy pompie ciepła wkładają do central wymienniki z celulozy, które jak są suche izolują. Czyli zaczynają działać poniżej poniżej 0. Wystarczy sprawdzić na stronie rekuperatory.pl tam chodzi taki 0_03c4563fb14156d29878c9a746ac3c64b1eb4cce.jpg

pytanko, widziałem przystawkę do reku a'la klima. Niestety teraz nie mogę tego reku znaleźć. Ktoś ma z takim systemem doczynienia i jak to sie sprawdza?

Lepiej nie łączyć ogrzewania czy chłodzenia z wentylacją. Nie ten strumień i nie ten parametr do sterowania. Nie wszystkie pomieszczenia potrzebują równo ciepła/chłodu a wszystkie równo wentylacji.

Muszę kupić reku, podajcie proszę jakieś rozsądne propozycje. Nie chodzi o najlepszy rekuperator a o zbiór takich które po prostu się sprawdzają i są w miarę ok.

Myślałem na

- Jak-Gaz

- Aeris 350

- Frapol Onyx dream 400

- któryś Bartosza

budżet ~7000.

pozdrawiam

7000 komplet z kanałami skrzynkami itp.

Komplet to komplet. Ale jak już instalacja jest to komplet nie potrzebny. Po prostu, w komplecie jest najtaniej i wszystko dopasowane.

-Czy będzie gwc?

-Czy będzie klimatyzacja?

-Czy centrala na poddaszu czy na dole?

-jakie średnice kanałów i jakie kanały?

-Ile osób i jaki dom (m2)