Tomasz Brzęczkowski 30.09.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Centrala w kotłowni, kanały pe 63/75, bez gwc i klimy, 4 osoby, dom 160m2. Kanały od skrzynek do reku 160. W projekcie mam Aerisa 350m3. Może najnowsze cacuszko Airpack 400V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limancjusz 30.09.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Poproszę o linka do centrali.Jeszcze jakieś propozycje? Fajnie by było mieć kilka central do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioos 01.10.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 (edytowane) Zobacz jeszcze takie centrale APOwent Edytowane 4 Października 2014 przez pioos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 26.10.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 300-tka ma wyjście 125mm czyli nawiewy, by powietrze się niezbyt rozprężało, powinny być 60mm (5 x 28 cm2) - skąd Pan wziął takie spiro? Zdecydowałem że jednak wymienię te kanały na mniejszą średnicę, instalacja musi być bezgłośna bo jestem przeczulony na wszelkie hałasy. Na razie mam zrobione wyjścia na strychu. Tak jak pisałem mam 5 nawiewów i 4 wywiewy. Przewody o mniejszej średnicy wsunę do tych 10 cm aluminiowych floksów a na strychu już podłączę do rozdzielaczy. Dodatkowym plusem będzie mniejszy rekuperator i większy ich wybór w przyzwoitej cenie. W związku z tym kilka pytań do zorientowanych. -jakie rury , firma , średnica rozumiem że 60 mm wewnątrz? -jakie rozdzielacze (rozumiem że 2 tj wywiew (4 x 60mm +160mm) oraz nawiew (5x60mm+160mm) - jakie anemostaty , czy dało by się te węższe przewody podłączyć do tych co mam tzn. 100mm przez jakąś redukcje? - Czy coś jeszcze potrzeba? Plusem tego rozwiązania jest to że będzie prostsza instalacja i nie będę miał tylu przewodów na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 27.10.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Zgłębiłem dzisiaj troszkę temat i mam kilka zmian Instalacja będzie na systemie pe flex rozprowadzona rurkami fi 64 (zew75), z rozdzielaczamiA więcNawiewy- pokój 15m2 jedna rurka-pokój 13m2 jedna rurka -pokój 21m2 dwie rurki-salon 30m2 dwie rurki- korytarz 1 rurkaRazem 7 rurek o powierzchni przekroju 218cm2 (zastanawiam się czy w pokoju 21m2 nie dać jednej)WywiewyŁazienka 2xKuchnia 2xGarderoba 1 xSpiżarka 1 xA jakbym nie rezygnowała z jednego przewodu w pokoju 21m2 to dołożyłbym jedną do łazienki żeby było po równoRekuperator o wyjściu fi 160 co da 21cm2 pole przekroju Prędkość przy połowie wydajności ok 3ms a więc teoretycznie ok.Teraz pytanie czy w przypadku jak idzie jeden przewód do anemostatu to dawać skrzynkę rozprężną czy wystarczy redukcja z 75 na 100mm?Czy lepiej po 6 nawiewów i wywiewów (suma przekrojów mniejsza niż przyłącza do reku (sr 160mm) czy może może 7 (powierzchnia troszkę większa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.10.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Zgłębiłem dzisiaj troszkę temat i mam kilka zmian Instalacja będzie na systemie pe flex rozprowadzona rurkami fi 64 (zew75), z rozdzielaczami A więc Nawiewy - pokój 15m2 jedna rurka -pokój 13m2 jedna rurka -pokój 21m2 dwie rurki -salon 30m2 dwie rurki - korytarz 1 rurka Razem 7 rurek o powierzchni przekroju 218cm2 (zastanawiam się czy w pokoju 21m2 nie dać jednej) Wywiewy Łazienka 2x Kuchnia 2x Garderoba 1 x Spiżarka 1 x A jakbym nie rezygnowała z jednego przewodu w pokoju 21m2 to dołożyłbym jedną do łazienki żeby było po równo Rekuperator o wyjściu fi 160 co da 21cm2 pole przekroju Prędkość przy połowie wydajności ok 3ms a więc teoretycznie ok. Teraz pytanie czy w przypadku jak idzie jeden przewód do anemostatu to dawać skrzynkę rozprężną czy wystarczy redukcja z 75 na 100mm? Czy lepiej po 6 nawiewów i wywiewów (suma przekrojów mniejsza niż przyłącza do reku (sr 160mm) czy może może 7 (powierzchnia troszkę większa). W korytarzu nie ma anemostatów! garderoba czy spiżarka albo nic albo nawiew!! Jedna jest łazienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 27.10.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) źle się wyraziłem ten korytarz to tak bardziej otwarte pomieszczenie z boku . Łazienka jest jedna. Garderoba to też magazynek na pranie i stąd wywiew,a spiżarka to takie coś 2m2 gdzie jest wszystko:) i temperatura jest taka jak w domu. Edytowane 27 Października 2014 przez szkutnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.10.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 źle się wyraziłem ten korytarz to tak bardziej otwarte pomieszczenie z boku . Łazienka jest jedna. Garderoba to też magazynek na pranie i stąd wywiew,a spiżarka to takie coś 2m2 gdzie jest wszystko:) i temperatura jest taka jak w domu. Jak najmniej anemostatów wywiewnych, nie osłabiać wentylacji łazienek. Wentylacja jest dla ludzi a w spiżarni nikogo nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 28.10.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 ok tak więc likwidujemy wywiew ze spiżarki i dokładam 1 do łazienki.Spotkałem się z opinią że skrzynki rozprężne nie działają zbyt dobrze w związku z tym mam pytanie czym je zastąpić, jak połączyć dwa przewody fi 63 z anemostatem 100 lub 125mm? Maże są jakieś trójniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.10.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 A co konkretnie oznacza, że "nie działają zbyt dobrze" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 28.10.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Spotkałem się z opinią że są głośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.10.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Nie zauważyłem Przy tej prędkosci i ilosci przepływajacego przez nie powietrza, jakoś nie wyobrażam sobie, żeby generowały hałas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.10.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Spotkałem się z opinią że są głośne. Rozprężanie się powietrza w kanale może powodować powstanie fali dźwiękowej, ale ja nie spotkałem by ktoś stosował skrzynki rozprężne w domowych wentylacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 28.10.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 (edytowane) ok. rozumie że mogę to podłączyć przez trójniki (tam gdzie przyjdą dwa przewody i przez kolanka redukcyjne (tam gdzie jest jeden przewód) Pewnie będzie taniej niż skrzynki rozprężne Edytowane 28 Października 2014 przez szkutnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 28.10.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Rozprężanie się powietrza w kanale może powodować powstanie fali dźwiękowej, ale ja nie spotkałem by ktoś stosował skrzynki rozprężne w domowych wentylacjach. a skrzynka, która z 1 czy 2 kanałów 75mm daje wyprowadzenie na anemostat 125mm jak się nazywa? w sklepach internetowych nazywa się puszka rozprężna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 28.10.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 A do pojedynczej rurki/anemostatu nie byłoby sensowniej zastosować jakiejś redukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.10.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Rozprężanie się powietrza w kanale może powodować powstanie fali dźwiękowej, ale ja nie spotkałem by ktoś stosował skrzynki rozprężne w domowych wentylacjach.:D:D. Dawaj misiu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 28.10.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 a mnie interesuje jak podłączyć najtaniej i najlepiej przewód o średnicy 75mm do anemostatu 100mm , skrzynki rozprężne pewnie są ok ale założę się że jest jakieś tańsze i równie dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.10.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 a skrzynka, która z 1 czy 2 kanałów 75mm daje wyprowadzenie na anemostat 125mm jak się nazywa? [ATTACH=CONFIG]286549[/ATTACH] w sklepach internetowych nazywa się puszka rozprężna to są redukcje, lub skrzynki rozdzielcze! Rozdzielanie nie musi a nawet nie powinno być rozprężaniem, bo może być słychać. To jest skrzynka rozdzielcza do zalewania w stropie czyli 90' a tak wygląda przelotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.10.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 A do pojedynczej rurki/anemostatu nie byłoby sensowniej zastosować jakiejś redukcji? można, ale czy będzie taniej? Tu nic nie trzeba przedłużać, uciąć i wstawić anemostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts