Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
300-tka ma wyjście 125mm czyli nawiewy, by powietrze się niezbyt rozprężało, powinny być 60mm (5 x 28 cm2) - skąd Pan wziął takie spiro?

Zdecydowałem że jednak wymienię te kanały na mniejszą średnicę, instalacja musi być bezgłośna bo jestem przeczulony na wszelkie hałasy. Na razie mam zrobione wyjścia na strychu. Tak jak pisałem mam 5 nawiewów i 4 wywiewy. Przewody o mniejszej średnicy wsunę do tych 10 cm aluminiowych floksów a na strychu już podłączę do rozdzielaczy. Dodatkowym plusem będzie mniejszy rekuperator i większy ich wybór w przyzwoitej cenie. W związku z tym kilka pytań do zorientowanych.

-jakie rury , firma , średnica rozumiem że 60 mm wewnątrz?

-jakie rozdzielacze (rozumiem że 2 tj wywiew (4 x 60mm +160mm) oraz nawiew (5x60mm+160mm)

- jakie anemostaty , czy dało by się te węższe przewody podłączyć do tych co mam tzn. 100mm przez jakąś redukcje?

- Czy coś jeszcze potrzeba?

Plusem tego rozwiązania jest to że będzie prostsza instalacja i nie będę miał tylu przewodów na strychu.

Zgłębiłem dzisiaj troszkę temat i mam kilka zmian

Instalacja będzie na systemie pe flex rozprowadzona rurkami fi 64 (zew75), z rozdzielaczami

A więc

Nawiewy

- pokój 15m2 jedna rurka

-pokój 13m2 jedna rurka

-pokój 21m2 dwie rurki

-salon 30m2 dwie rurki

- korytarz 1 rurka

Razem 7 rurek o powierzchni przekroju 218cm2 (zastanawiam się czy w pokoju 21m2 nie dać jednej)

Wywiewy

Łazienka 2x

Kuchnia 2x

Garderoba 1 x

Spiżarka 1 x

A jakbym nie rezygnowała z jednego przewodu w pokoju 21m2 to dołożyłbym jedną do łazienki żeby było po równo

Rekuperator o wyjściu fi 160 co da 21cm2 pole przekroju

Prędkość przy połowie wydajności ok 3ms a więc teoretycznie ok.

Teraz pytanie czy w przypadku jak idzie jeden przewód do anemostatu to dawać skrzynkę rozprężną czy wystarczy redukcja z 75 na 100mm?

Czy lepiej po 6 nawiewów i wywiewów (suma przekrojów mniejsza niż przyłącza do reku (sr 160mm) czy może może 7 (powierzchnia troszkę większa).

Zgłębiłem dzisiaj troszkę temat i mam kilka zmian

Instalacja będzie na systemie pe flex rozprowadzona rurkami fi 64 (zew75), z rozdzielaczami

A więc

Nawiewy

- pokój 15m2 jedna rurka

-pokój 13m2 jedna rurka

-pokój 21m2 dwie rurki

-salon 30m2 dwie rurki

- korytarz 1 rurka

Razem 7 rurek o powierzchni przekroju 218cm2 (zastanawiam się czy w pokoju 21m2 nie dać jednej)

Wywiewy

Łazienka 2x

Kuchnia 2x

Garderoba 1 x

Spiżarka 1 x

A jakbym nie rezygnowała z jednego przewodu w pokoju 21m2 to dołożyłbym jedną do łazienki żeby było po równo

Rekuperator o wyjściu fi 160 co da 21cm2 pole przekroju

Prędkość przy połowie wydajności ok 3ms a więc teoretycznie ok.

Teraz pytanie czy w przypadku jak idzie jeden przewód do anemostatu to dawać skrzynkę rozprężną czy wystarczy redukcja z 75 na 100mm?

Czy lepiej po 6 nawiewów i wywiewów (suma przekrojów mniejsza niż przyłącza do reku (sr 160mm) czy może może 7 (powierzchnia troszkę większa).

W korytarzu nie ma anemostatów!

garderoba czy spiżarka albo nic albo nawiew!!

Jedna jest łazienka?

źle się wyraziłem ten korytarz to tak bardziej otwarte pomieszczenie z boku . Łazienka jest jedna.

Garderoba to też magazynek na pranie i stąd wywiew,a spiżarka to takie coś 2m2 gdzie jest wszystko:) i temperatura jest taka jak w domu.

Edytowane przez szkutnik

źle się wyraziłem ten korytarz to tak bardziej otwarte pomieszczenie z boku . Łazienka jest jedna.

Garderoba to też magazynek na pranie i stąd wywiew,a spiżarka to takie coś 2m2 gdzie jest wszystko:) i temperatura jest taka jak w domu.

Jak najmniej anemostatów wywiewnych, nie osłabiać wentylacji łazienek. Wentylacja jest dla ludzi a w spiżarni nikogo nie będzie.

Rozprężanie się powietrza w kanale może powodować powstanie fali dźwiękowej, ale ja nie spotkałem by ktoś stosował skrzynki rozprężne w domowych wentylacjach.

a skrzynka, która z 1 czy 2 kanałów 75mm daje wyprowadzenie na anemostat 125mm jak się nazywa?

300_300_productGfx_caac72d898cfb3a2eb295659d5e5c27f.jpg

w sklepach internetowych nazywa się puszka rozprężna

a skrzynka, która z 1 czy 2 kanałów 75mm daje wyprowadzenie na anemostat 125mm jak się nazywa?

[ATTACH=CONFIG]286549[/ATTACH]

w sklepach internetowych nazywa się puszka rozprężna

skrzynki z anemostatami.jpg to są redukcje, lub skrzynki rozdzielcze! Rozdzielanie nie musi a nawet nie powinno być rozprężaniem, bo może być słychać. skrzynka do stropu.jpg To jest skrzynka rozdzielcza do zalewania w stropie czyli 90' a tak wygląda przelotowa skrzynka przelptowa.jpg