fotohobby 28.10.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 To powinno być tanie: http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/1195/th220/tycner-redukcja-75-x-50-mm-43347423.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 28.10.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]286574[/ATTACH] można, ale czy będzie taniej? [ATTACH=CONFIG]286575[/ATTACH] Tu nic nie trzeba przedłużać, uciąć i wstawić anemostat. ok dzięki za pomoc, na piętrze pewnie zastosuje te skrzynki po prawej, ale na parterze muszę coś innego wymyślić bo kanał idzie pionowo przez całe pierwsze piętro (instalacja jest rozprowadzona na strychu). A panom od kanalizacji i sprzętu audio dziękuje za pomoc i proszę o nie zaśmiecanie wątku, Edytowane 28 Października 2014 przez szkutnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.11.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ja rozumiem, że WM+reku nie robi się po to żeby się "zwróciło" (jakkolwiek by tego nie rozumieć) tylko dla komfortu.Przez analogie do biznesu WM+reku nie musi zarabiać ale fajnie jakby wyszło na zero.To znaczy pytanie jest takie czy odzysk energii zrównoważy/przewyższy pobór energii przez WM (wentylatory, elektronika, itp.) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.11.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ja rozumiem, że WM+reku nie robi się po to żeby się "zwróciło" (jakkolwiek by tego nie rozumieć) tylko dla komfortu. Przez analogie do biznesu WM+reku nie musi zarabiać ale fajnie jakby wyszło na zero. To znaczy pytanie jest takie czy odzysk energii zrównoważy/przewyższy pobór energii przez WM (wentylatory, elektronika, itp.) ? Wentylacja to podstawa w domu. A że nic tańszego i równie skutecznego niż kanały i wentylator nie wymyślono, to robi się WM. Wentylacja "grawitacyjna" spełniająca wymóg 130m3/h w sposób ciągły, byłaby droższa w wykonaniu ( jeżeli wykonanie w ogóle jest możliwe) Co do bilansu energetycznego. Centrala na podstawowym biegu 130m3/h pobiera od 15 do 20W . i odzyskuje 90% ciepła. Ogrzanie 130m3/h od 0 st.C do +20 st.C to 1kWh czyli 24kWh/dobę. Wymiana filtrów to 3 do 5 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 06.11.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Dzięki za odpowiedź.Raz na min biegu raz na wyższym, załóżmy pobór 40W.Czyli koszt eksploatacyjny WM+reku to:- prąd: 40*24*365/1000*0,6 ~= 210 PLN- filtry: (nie wiem ile razy na rok) ~40 PLNSUMA: 250 PLN eksploatacja Czy to się zgadza, mógłby jakiś codzienny użytkownik WM+reku to zweryfikować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.11.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Dzięki za odpowiedź. Raz na min biegu raz na wyższym, załóżmy pobór 40W. Czyli koszt eksploatacyjny WM+reku to: - prąd: 40*24*365/1000*0,6 ~= 210 PLN - filtry: (nie wiem ile razy na rok) ~40 PLN SUMA: 250 PLN eksploatacja Czy to się zgadza, mógłby jakiś codzienny użytkownik WM+reku to zweryfikować? Na wyższych obrotach chodzi klika % czasu, z wymianą filtrów to raczej 100zł. Odzyskuje około 4000kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 08.11.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Czy można poprowadzić kanał wentylacyjny wywiewny starym kanałem murowanym ?(nie wkładając nic to środka bo bym musiał rozkuwać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 11.11.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam ! Za ok dwa tygodnie planuje zakup rekuperatora i w sumie mam niezły mętlik. Kubatura domu to ok 730m3, pow ogrzewana 170m2, 4 osoby. Reku będzie zamontowany w garażu, mam też GWC.Projekt wentylacji zakłada Aeris 350, ale chyba jest trochę za mały. Już niemal zdecydowałem się na Air Pack 600V, ale .. trochę mnie odstrasza to, że reku z takim wymiennikiem nie odzyskuje wilgoci, co zapewne latem ma plus, ale zimą może doprowadzić do przesuszenia wnętrz. Firma instalująca zaproponowała więc Rego 450, może jest on mniej wydajny ale odzyskuje wilgoć. Co więc wybrać ?Czy warto przejmować się kwestią wilgoci przy rekuperacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.11.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam ! Za ok dwa tygodnie planuje zakup rekuperatora i w sumie mam niezły mętlik. Kubatura domu to ok 730m3, pow ogrzewana 170m2, 4 osoby. Reku będzie zamontowany w garażu, mam też GWC. Projekt wentylacji zakłada Aeris 350, ale chyba jest trochę za mały. Już niemal zdecydowałem się na Air Pack 600V, ale .. trochę mnie odstrasza to, że reku z takim wymiennikiem nie odzyskuje wilgoci, co zapewne latem ma plus, ale zimą może doprowadzić do przesuszenia wnętrz. Firma instalująca zaproponowała więc Rego 450, może jest on mniej wydajny ale odzyskuje wilgoć. Co więc wybrać ? Czy warto przejmować się kwestią wilgoci przy rekuperacji ? U mnie na 650 m3 wystarcza z zapasem Nikol 320. Nawilżać i tak zimą będzie trzeba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 11.11.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Też chcę zastosować rekuperator. Już położyłem wszystkie kanały rozprowadzające powietrze – wyjścia powietrza umieściłem za grzejnikami. Rekuperator będę miał na poddaszu w garderobie. Czerpnie świeżego powietrza umieściłem na stronie południowej domu oraz dodatkowo wyprowadziłem jeden kanał do gruntu w przyszłości chcę wykonać wymiennik gruntowy. z tego co czytam i analizuje przykładowe projekty czerpnia powinna być od północy . nawiewy za grzejnikami sprytne ciekawe jak to zadziała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 11.11.2014 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 U mnie na 650 m3 wystarcza z zapasem Nikol 320. Nawilżać i tak zimą będzie trzeba ... piszesz o tym obrotowym ? bo jeżeli i tak trzeba to besensu, imho wtedy kwestia odp regulacji, bez przesuszania wnętrz + nawilżacz w sypialni rozwiąże sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.11.2014 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam ! Za ok dwa tygodnie planuje zakup rekuperatora i w sumie mam niezły mętlik. Kubatura domu to ok 730m3, pow ogrzewana 170m2, 4 osoby. Reku będzie zamontowany w garażu, mam też GWC. Projekt wentylacji zakłada Aeris 350, ale chyba jest trochę za mały. Już niemal zdecydowałem się na Air Pack 600V, ale .. trochę mnie odstrasza to, że reku z takim wymiennikiem nie odzyskuje wilgoci, co zapewne latem ma plus, ale zimą może doprowadzić do przesuszenia wnętrz. Firma instalująca zaproponowała więc Rego 450, może jest on mniej wydajny ale odzyskuje wilgoć. Co więc wybrać ? Czy warto przejmować się kwestią wilgoci przy rekuperacji ? Odzyskiwanie wilgoci w to raczej wada. Wentylacja ma odprowadzać jej nadmiar. Jak jest za sucho to też wina wentylacji, jest przewymiarowana. Zaś do gwc musi być minimum 400m3/h faktycznie czyli centrala większa. - airpack to dobre rozwiązanie, ma najlepszą automatykę -lepsze rozwiązanie to wyrzucić gwc i założyć taniej inwertor i kanałówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.11.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Odzyskiwanie wilgoci w to raczej wada. Wentylacja ma odprowadzać jej nadmiar. Jak jest za sucho to też wina wentylacji, jest przewymiarowana. Zaś do gwc musi być minimum 400m3/h faktycznie czyli centrala większa. - airpack to dobre rozwiązanie, ma najlepszą automatykę -lepsze rozwiązanie to wyrzucić gwc i założyć taniej inwertor i kanałówkę Czyli moja 320 m3/godz. pracując na wydajności 100 m3/godz. jest przewymiarowana przy domu o kubaturze wentylowanej ponad 600 m3 ? Od GWC taniej inwerter i kanałówka - to ja poproszę o link do takich za w sumie 3 000 zł z montażem bo tyle mnie GWC kosztował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.11.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Czyli moja 320 m3/godz. pracując na wydajności 100 m3/godz. jest przewymiarowana przy domu o kubaturze wentylowanej ponad 600 m3 ? Od GWC taniej inwerter i kanałówka - to ja poproszę o link do takich za w sumie 3 000 zł z montażem bo tyle mnie GWC kosztował. Nie ma gwc za 3000zł o mocy 2 kW. Do gwc musi być ventrala 500m3/h przy 200Pa Mało to klim za 2000zł? I mają 2kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 12.11.2014 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Odzyskiwanie wilgoci w to raczej wada. Wentylacja ma odprowadzać jej nadmiar. Jak jest za sucho to też wina wentylacji, jest przewymiarowana. Zaś do gwc musi być minimum 400m3/h faktycznie czyli centrala większa. - airpack to dobre rozwiązanie, ma najlepszą automatykę -lepsze rozwiązanie to wyrzucić gwc i założyć taniej inwertor i kanałówkę Wada latem, ale większa zaleta zimą. Piszesz, że zbyt sucho to wina wentylacji, a co mają powiedzieć przeciętni mieszkańcy w blokach, gdzie wentylacja praktycznie nie działa (pokoje, sypialnie) a CO powoduje, że wilgotność spada pon 15% ? Ja to widzę tak, że WM usunie zimą z łazienek wilgotność co jest oczywiście +, ale nie spowoduje też wzrostu wilgotności w suchych (od CO) pozostałych pomieszczeniach. GWC + kubatura pow 7003 zgoszę się że 400m3/h to min, ale imho 600 to dużo .. wyrzucić gwc ? Równie dobrze można nie robić WM a wstawić wentylatory w ścianach jak w sklepach PSS, jak piszesz będzie tanio ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.11.2014 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Wada latem, ale większa zaleta zimą. Piszesz, że zbyt sucho to wina wentylacji, a co mają powiedzieć przeciętni mieszkańcy w blokach, gdzie wentylacja praktycznie nie działa (pokoje, sypialnie) a CO powoduje, że wilgotność spada pon 15% ? Ja to widzę tak, że WM usunie zimą z łazienek wilgotność co jest oczywiście +, ale nie spowoduje też wzrostu wilgotności w suchych (od CO) pozostałych pomieszczeniach. GWC + kubatura pow 7003 zgoszę się że 400m3/h to min, ale imho 600 to dużo .. wyrzucić gwc ? Równie dobrze można nie robić WM a wstawić wentylatory w ścianach jak w sklepach PSS, jak piszesz będzie tanio ! Napisałem o wentylacji z odzyskiem ciepła, nie o wentylacji naturalnej. Pisałem o wentylacji z regulacją. Centrala ma odprowadzać nadmiar wody. NADMIAR - może Szanowny Pan tego nie doczytał. Jak odprowadza za dużo, to wentylacja jest za silna. A ta centrala nie ma odprowadzenia wody, bo robi to klimatyzacja. gdzie wentylacja praktycznie nie działa (pokoje, sypialnie) a CO powoduje, że wilgotność spada pon 15% ? Nie zna się Pan na temacie, przy braku wentylacji CO nie odprowadzi wody. Przyspieszy zagrzybienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 13.11.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Wada latem, ale większa zaleta zimą. Piszesz, że zbyt sucho to wina wentylacji, a co mają powiedzieć przeciętni mieszkańcy w blokach, gdzie wentylacja praktycznie nie działa (pokoje, sypialnie) a CO powoduje, że wilgotność spada pon 15% ? Ja to widzę tak, że WM usunie zimą z łazienek wilgotność co jest oczywiście +, ale nie spowoduje też wzrostu wilgotności w suchych (od CO) pozostałych pomieszczeniach. GWC + kubatura pow 7003 zgoszę się że 400m3/h to min, ale imho 600 to dużo .. wyrzucić gwc ? Równie dobrze można nie robić WM a wstawić wentylatory w ścianach jak w sklepach PSS, jak piszesz będzie tanio ! W blokach wentylacja działa doskonale (długie piony) stąd te 15%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.11.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Nie ma gwc za 3000zł o mocy 2 kW. Do gwc musi być ventrala 500m3/h przy 200Pa Mało to klim za 2000zł? I mają 2kW? Dlaczego musi ? U mnie ma 320 I dziala. Prosze o link do klimy kanałowej za 2000 zł bo o takiej Pan pisał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.11.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Napisałem o wentylacji z odzyskiem ciepła, nie o wentylacji naturalnej. Pisałem o wentylacji z regulacją. Centrala ma odprowadzać nadmiar wody. NADMIAR - może Szanowny Pan tego nie doczytał. Jak odprowadza za dużo, to wentylacja jest za silna. A ta centrala nie ma odprowadzenia wody, bo robi to klimatyzacja. Nie zna się Pan na temacie, przy braku wentylacji CO nie odprowadzi wody. Przyspieszy zagrzybienie. Czyli gdy zimą wilgotność spada poniżej 30% pomimo pracy centrali na minimum to co mam robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.11.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Czyli gdy zimą wilgotność spada poniżej 30% pomimo pracy centrali na minimum to co mam robić ? Znaczy, że to minimum jest za duże, centrala jest przewymiarowana, lub "mało nowoczesna" . Podam jak przykład z innego podwórka. Centrala Duolix przeznaczona do 7 pomieszczeń nawiew i 5 wywiew, miała przez 15 lat 155m3/h max a obecnie 220m3/h. Nowoczesne wentylatory mogą z 600m3/h zejść do 50m3/h i przepchać to przez kanały. Wentylatory DC steruje się 10V - można w konfiguracji zrobić 5V i z 400-tki mamy centralę 200m3/h przy dobrym sprężu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts