Tomasz Brzęczkowski 14.11.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Dlaczego musi ? U mnie ma 320 I dziala. Prosze o link do klimy kanałowej za 2000 zł bo o takiej Pan pisał . 300m3/h - przeniesie z gwc przy dużym upale 1.5kW. i rozdzieli to na wszystkie pomieszczenia, choć nie wszystkie wymagają chłodzenia. Pan sprawdzi LG Samsung YORK - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 14.11.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Znaczy, że to minimum jest za duże, centrala jest przewymiarowana, lub "mało nowoczesna" . Podam jak przykład z innego podwórka. Centrala Duolix przeznaczona do 7 pomieszczeń nawiew i 5 wywiew, miała przez 15 lat 155m3/h max a obecnie 220m3/h. Nowoczesne wentylatory mogą z 600m3/h zejść do 50m3/h i przepchać to przez kanały. Wentylatory DC steruje się 10V - można w konfiguracji zrobić 5V i z 400-tki mamy centralę 200m3/h przy dobrym sprężu. Może i za duża... albo dom zbyt dziurawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.11.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Może i za duża... albo dom zbyt dziurawy. To łatwo sprawdzić. Jak durszlak to zużycie przy reku przekracza 30kWh/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.11.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Znaczy, że to minimum jest za duże, centrala jest przewymiarowana, lub "mało nowoczesna" . Podam jak przykład z innego podwórka. Centrala Duolix przeznaczona do 7 pomieszczeń nawiew i 5 wywiew, miała przez 15 lat 155m3/h max a obecnie 220m3/h. Nowoczesne wentylatory mogą z 600m3/h zejść do 50m3/h i przepchać to przez kanały. Wentylatory DC steruje się 10V - można w konfiguracji zrobić 5V i z 400-tki mamy centralę 200m3/h przy dobrym sprężu. Centrala Nikol 320, wentyle EBM PAPST DC. "Może i za duża... albo dom zbyt dziurawy." A czy nie jest tak, że oprócz wilgoci wentylacja ma także wymieniać CO2 na tlen dla mieszkańców ? Co do wilgotności zimą proponuję obu adwersarzom przemyślenie tematu analizując dane z wykresu: http://docs.engineeringtoolbox.com/documents/27/AirPsychrometricChart.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.11.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 To łatwo sprawdzić. Jak durszlak to zużycie przy reku przekracza 30kWh/m2. Sprawdziłem to w inny sposób, lecz pouczać fachowca przecież nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.11.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 A takich jak ja i mnie podobnych laikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.11.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 A takich jak ja i mnie podobnych laikow? Dajmy pierwszeństwo fachowcowi - pewnie ma swoje sposoby , potem napiszę jak sprawdziłem to jako amator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 17.11.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 (edytowane) Chciałbym wymienic filtry w rekuperatorze o jakiej gramaturze kupic włoknine, bo sa rozne rodzaje ( G3,G4,F5, a może jeszcze coś innego) a nie wiem ktora bedzie najlepsza ? Edytowane 18 Listopada 2014 przez zieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.11.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 G3 i G4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 18.11.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Mam rekuperator na poddaszu nieużytkowym, jest to Brink Renovent 300 z nagrzewnicą i mam pytanie odnośnie ujemnych temperatur. Odpływ mam w otulinach i teraz jeśli będzie na poddaszu -10 no nic się nie stanie z elektroniką tego rekuperatora? Kolejne pytanie na jakim biegu go trzymać na co dzień, mam tam jakby 4 biegi na wyświetlaczu ale pierwsza "kreska" to chyba nie jest pierwszy bieg, pełni to inną rolę, tam jest przepływ chyba 50m3. Jest sens to wgl stosować np. w nocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 18.11.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Dajmy pierwszeństwo fachowcowi - pewnie ma swoje sposoby , potem napiszę jak sprawdziłem to jako amator SUSPENSER Pan T.B. narazie nie zdradził swojej metody , czy możesz podać wersje amatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.11.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Mam rekuperator na poddaszu nieużytkowym, jest to Brink Renovent 300 z nagrzewnicą i mam pytanie odnośnie ujemnych temperatur. Odpływ mam w otulinach i teraz jeśli będzie na poddaszu -10 no nic się nie stanie z elektroniką tego rekuperatora? Kolejne pytanie na jakim biegu go trzymać na co dzień, mam tam jakby 4 biegi na wyświetlaczu ale pierwsza "kreska" to chyba nie jest pierwszy bieg, pełni to inną rolę, tam jest przepływ chyba 50m3. Jest sens to wgl stosować np. w nocy? Odpływ musi być drożny. Jak jest w strefie ujemnych temperatur trzeba mu dołożyć przewód samoregulujący. Minimum to 20m3/h na osobę. Wentylację należy sobie tak ustawić, by wilgotność względna w pokojach nie spadała poniżej 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.11.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 SUSPENSER Pan T.B. narazie nie zdradził swojej metody , czy możesz podać wersje amatora? Metoda obliczania ile kWh poszło na ogrzewanie 1m2 jest dość prosta. Najlepiej posłużyć się licznikiem, można też odczytać zużycie z rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 18.11.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Mam podłączony normalnym przewodem, to co teraz? Skrócić normalny i przyłączyć samoregulujący czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.11.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Mam podłączony normalnym przewodem, to co teraz? Skrócić normalny i przyłączyć samoregulujący czy jak? Samoregulujący przewód grzewczy powinien być przypięty do wężyka z kondensatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 18.11.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Czyli rozumiem po to żeby kondensat nie zamarzł w rurce, ale czy ujemna temperatura ma wpływ na samą elektronikę urządzenia? Bo rozumiem, ze ten przewód nie spowoduje uzyskania ciepła dla urządzenia tylko dla rurki? Nie jestem w tym biegły stąd moje pytania. Wszystko to jest dla mnie nowością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.11.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Czyli rozumiem po to żeby kondensat nie zamarzł w rurce, ale czy ujemna temperatura ma wpływ na samą elektronikę urządzenia? Bo rozumiem, ze ten przewód nie spowoduje uzyskania ciepła dla urządzenia tylko dla rurki? Nie jestem w tym biegły stąd moje pytania. Wszystko to jest dla mnie nowością. Tak jest to konstruowane, by nie miała wpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 18.11.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Mam rekuperator na poddaszu nieużytkowym, jest to Brink Renovent 300 z nagrzewnicą i mam pytanie odnośnie ujemnych temperatur. Odpływ mam w otulinach i teraz jeśli będzie na poddaszu -10 no nic się nie stanie z elektroniką tego rekuperatora? Kolejne pytanie na jakim biegu go trzymać na co dzień, mam tam jakby 4 biegi na wyświetlaczu ale pierwsza "kreska" to chyba nie jest pierwszy bieg, pełni to inną rolę, tam jest przepływ chyba 50m3. Jest sens to wgl stosować np. w nocy? To jest raczej opcja kiedy nie ma nikogo w domu, aby utrzymać ruch powietrza. Zdecydowanie za słaby nawiew dla domowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.11.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Metoda obliczania ile kWh poszło na ogrzewanie 1m2 jest dość prosta. Najlepiej posłużyć się licznikiem, można też odczytać zużycie z rachunków. Chodziło raczej o sprawdzenie czy dom to "durszlak" w kontekście wydajność wentylacji a wilgotność w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.11.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Chciałbym wymienic filtry w rekuperatorze o jakiej gramaturze kupic włoknine, bo sa rozne rodzaje ( G3,G4,F5, a może jeszcze coś innego) a nie wiem ktora bedzie najlepsza ? Ja mam F5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts