SUSPENSER 18.11.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 . A czy nie jest tak, że oprócz wilgoci wentylacja ma także wymieniać CO2 na tlen dla mieszkańców ? Panie Tomaszu proszę o odpowiedź na pytanie powyżej oraz odniesienie się do tego co poniżej, żeby ustalić jak to jest z tą wilgotnością i koniecznością nawilżania zimą ... Co do wilgotności zimą proponuję obu adwersarzom przemyślenie tematu analizując dane z wykresu: http://docs.engineeringtoolbox.com/d...etricChart.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.11.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 A czy nie jest tak, że oprócz wilgoci wentylacja ma także wymieniać CO2 na tlen dla mieszkańców ? Panie Tomaszu proszę o odpowiedź na pytanie powyżej oraz odniesienie się do tego co poniżej, żeby ustalić jak to jest z tą wilgotnością i koniecznością nawilżania zimą ... Co do wilgotności zimą proponuję obu adwersarzom przemyślenie tematu analizując dane z wykresu: http://docs.engineeringtoolbox.com/d...etricChart.gif Wentylacja ma usuwać nadmiar CO2 i wilgoci. Przy czym, przewymiarowanie ( za silna wentylacja) w przypadku CO2 nie doprowadzi do zejścia poniżej 350ppm, więc nie jest, nazwijmy to, mało komfortowa. To w przypadku wilgoci, może doprowadzić do zejścia poniżej... no 35%, co jest już dyskomfortem. Dlatego wentylacja powinna być dopasowana do naszych potrzeb i bardziej bym się jednak skupił na wilgoci. Po to jest regulacja w wentylacji, by nie nawilżać powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.11.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Wentylacja ma usuwać nadmiar CO2 i wilgoci. Przy czym, przewymiarowanie ( za silna wentylacja) w przypadku CO2 nie doprowadzi do zejścia poniżej 350ppm, więc nie jest, nazwijmy to, mało komfortowa. To w przypadku wilgoci, może doprowadzić do zejścia poniżej... no 35%, co jest już dyskomfortem. Dlatego wentylacja powinna być dopasowana do naszych potrzeb i bardziej bym się jednak skupił na wilgoci. Po to jest regulacja w wentylacji, by nie nawilżać powietrza. Jaka ma być wydajność wentylacji gdy przebywam w domu sam, na dworze jest -20*C a kubatura domu to 650 m3, żeby wilgotność nie spadła poniżej 35% i bym nie musiał nawilżać ? Jaka ma być gdy w godzinach 7-17 nikogo nie ma w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.11.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Ćwierć wieku robię WM z odzyskiem ciepła i nie spotkałem, by ktoś nawilżał! A jaka wydajność? Nie wiem. Nie da się zmierzyć strumienia w instalacji na rozdzielaczu. Tylko po co mierzyć? Jest regulacja i ustawia Pan Sobie ten strumień. Jest za sucho - zmniejszyć, są zaparowane okna - zwiększyć. PO TO JEST REGULACJA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.11.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Ćwierć wieku robię WM z odzyskiem ciepła i nie spotkałem, by ktoś nawilżał! A jaka wydajność? Nie wiem. Nie da się zmierzyć strumienia w instalacji na rozdzielaczu. Tylko po co mierzyć? Jest regulacja i ustawia Pan Sobie ten strumień. Jest za sucho - zmniejszyć, są zaparowane okna - zwiększyć. PO TO JEST REGULACJA. Czyli gdy pomimo zmniejszenia na minimum jest za sucho wtedy wyłączyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.11.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 I drzwi zbyt gwałtownie nie otwierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.11.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Czyli gdy pomimo zmniejszenia na minimum jest za sucho wtedy wyłączyć ? Taka sytuacja ma miejsce, gdy odcięta jest woda do budynku i nikt w nim nie mieszka, lub wszyscy są martwi. Tak Szanowny Panie, w takiej sytuacji nie ma większego znaczenia, wentylacja i może ją Pan wyłączyć. Pan chyba ogrzewa się paliwami stałymi. Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 20.11.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Jaka ma być wydajność wentylacji gdy przebywam w domu sam, na dworze jest -20*C a kubatura domu to 650 m3, żeby wilgotność nie spadła poniżej 35% i bym nie musiał nawilżać ? Jaka ma być gdy w godzinach 7-17 nikogo nie ma w domu ? Mam brinka 300 exellent, .... w domu dwie osoby dorosłe + dziecko, dom 120m2, jak dla mnie to nawet jak mam ustawione na najniższy bieg (50m3/h) to jest i tak rewelacja w porównaniu z wentylacją grawitacyjną, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 20.11.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Mam rekuperator na poddaszu nieużytkowym, jest to Brink Renovent 300 z nagrzewnicą i mam pytanie odnośnie ujemnych temperatur. Odpływ mam w otulinach i teraz jeśli będzie na poddaszu -10 no nic się nie stanie z elektroniką tego rekuperatora? Kolejne pytanie na jakim biegu go trzymać na co dzień, mam tam jakby 4 biegi na wyświetlaczu ale pierwsza "kreska" to chyba nie jest pierwszy bieg, pełni to inną rolę, tam jest przepływ chyba 50m3. Jest sens to wgl stosować np. w nocy? też mam brinka 300 na nieogrzewanym poddaszu, pamiętaj żebyś go dobrze docieplil, ja swojego obudowałem styropianem, dałem 20cm z każdej strony, od spodu 30cm, żeby uzyskać spadek na skropliny które u mnie wlatują do pojemnika (20L) który jakby zabudowałem styro. razem z całym rekuperatorem, zrobiłem to tak żeby był do niego łatwy dostęp i opróżniam co jakiś czas. Swojego brinka trzymam teraz na 100m3/h ale 50m3 też w zupełności wystarczy, wyższe biegi używam tylko podczas intensywnego gotowania lub jakiejs imprezy ewentualnie gdy jest ciepło na zewnątrz to wtedy trzymam na 150-200m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.11.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 też mam brinka 300 na nieogrzewanym poddaszu, pamiętaj żebyś go dobrze docieplil, ja swojego obudowałem styropianem, dałem 20cm z każdej strony, od spodu 30cm, żeby uzyskać spadek na skropliny które u mnie wlatują do pojemnika (20L) który jakby zabudowałem styro. razem z całym rekuperatorem, zrobiłem to tak żeby był do niego łatwy dostęp i opróżniam co jakiś czas. Swojego brinka trzymam teraz na 100m3/h ale 50m3 też w zupełności wystarczy, wyższe biegi używam tylko podczas intensywnego gotowania lub jakiejs imprezy ewentualnie gdy jest ciepło na zewnątrz to wtedy trzymam na 150-200m3. Brink nie ma wersji z wyjściami na boki! Tak się nie montuje central: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.11.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Taka sytuacja ma miejsce, gdy odcięta jest woda do budynku i nikt w nim nie mieszka, lub wszyscy są martwi. Tak Szanowny Panie, w takiej sytuacji nie ma większego znaczenia, wentylacja i może ją Pan wyłączyć. Pan chyba ogrzewa się paliwami stałymi. Mylę się? Dobrze - sprawdzę tej zimy czy bez nawilżania się obejdzie. Dom ogrzewam ekogroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.11.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 A takich jak ja i mnie podobnych laikow? Opis sprawdzenia szczelności domu opisał Adam_mk http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126535-Obrz%C4%99d-gromniczny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-wykonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.11.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Dobrze - sprawdzę tej zimy czy bez nawilżania się obejdzie. Dom ogrzewam ekogroszkiem. Zawsze mnie zastanawia co zmusza ludzi, do założenia drogiej instalacji, by duuużo więcej płacić i jeszcze to obsługiwać? Masochizm? Jak to wytłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.11.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Panie Tomku to uwaga nie na ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.11.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Panie Tomku to uwaga nie na ten wątek. Dlaczego? Przecież ideą rekuperacji, było to by nie robić centralnego ogrzewania. Ciekawi mnie co zmusza ludzi do tego by obniżyć komfort większym kosztem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.11.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Panie Tomku to uwaga nie na ten wątek."Szanowny Tomaszu" ma to gdzieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 20.11.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Brink nie ma wersji z wyjściami na boki! Tak się nie montuje central: [ATTACH=CONFIG]290084[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]290085[/ATTACH] Wiem, u mnie są od góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.11.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Zawsze mnie zastanawia co zmusza ludzi, do założenia drogiej instalacji, by duuużo więcej płacić i jeszcze to obsługiwać? Masochizm? Jak to wytłumaczyć? Może jakieś przykłady popierające tezę warto podać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.11.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Może jakieś przykłady popierające tezę warto podać ?Daj spokój. Znowu będzie zamieszczał te śmieszne rysunki i linki do stron których nie rozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.11.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Może jakieś przykłady popierające tezę warto podać ? Nie bardzo rozumiem! Zapytałem bo nie mogę zrozumieć dlaczego ktoś zdrowy na umyśle wydaje więcej kasy, by więcej płacić za ogrzewanie, obsługiwać to i nie mieć klimatyzacji? Gdzie tu teza? To zwykłe pytanie> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts