Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

.

A czy nie jest tak, że oprócz wilgoci wentylacja ma także wymieniać CO2 na tlen dla mieszkańców ?

Panie Tomaszu proszę o odpowiedź na pytanie powyżej oraz odniesienie się do tego co poniżej, żeby ustalić jak to jest z tą wilgotnością i koniecznością nawilżania zimą ...

Co do wilgotności zimą proponuję obu adwersarzom przemyślenie tematu analizując dane z wykresu:

http://docs.engineeringtoolbox.com/d...etricChart.gif

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy nie jest tak, że oprócz wilgoci wentylacja ma także wymieniać CO2 na tlen dla mieszkańców ?

Panie Tomaszu proszę o odpowiedź na pytanie powyżej oraz odniesienie się do tego co poniżej, żeby ustalić jak to jest z tą wilgotnością i koniecznością nawilżania zimą ...

Co do wilgotności zimą proponuję obu adwersarzom przemyślenie tematu analizując dane z wykresu:

http://docs.engineeringtoolbox.com/d...etricChart.gif

Wentylacja ma usuwać nadmiar CO2 i wilgoci. Przy czym, przewymiarowanie ( za silna wentylacja) w przypadku CO2 nie doprowadzi do zejścia poniżej 350ppm, więc nie jest, nazwijmy to, mało komfortowa. To w przypadku wilgoci, może doprowadzić do zejścia poniżej... no 35%, co jest już dyskomfortem.

Dlatego wentylacja powinna być dopasowana do naszych potrzeb i bardziej bym się jednak skupił na wilgoci.

Po to jest regulacja w wentylacji, by nie nawilżać powietrza.

Wentylacja ma usuwać nadmiar CO2 i wilgoci. Przy czym, przewymiarowanie ( za silna wentylacja) w przypadku CO2 nie doprowadzi do zejścia poniżej 350ppm, więc nie jest, nazwijmy to, mało komfortowa. To w przypadku wilgoci, może doprowadzić do zejścia poniżej... no 35%, co jest już dyskomfortem.

Dlatego wentylacja powinna być dopasowana do naszych potrzeb i bardziej bym się jednak skupił na wilgoci.

Po to jest regulacja w wentylacji, by nie nawilżać powietrza.

Jaka ma być wydajność wentylacji gdy przebywam w domu sam, na dworze jest -20*C a kubatura domu to 650 m3, żeby wilgotność nie spadła poniżej 35% i bym nie musiał nawilżać ?

Jaka ma być gdy w godzinach 7-17 nikogo nie ma w domu ?

Ćwierć wieku robię WM z odzyskiem ciepła i nie spotkałem, by ktoś nawilżał!

A jaka wydajność? Nie wiem. Nie da się zmierzyć strumienia w instalacji na rozdzielaczu. Tylko po co mierzyć? Jest regulacja i ustawia Pan Sobie ten strumień. Jest za sucho - zmniejszyć, są zaparowane okna - zwiększyć. PO TO JEST REGULACJA.

Ćwierć wieku robię WM z odzyskiem ciepła i nie spotkałem, by ktoś nawilżał!

A jaka wydajność? Nie wiem. Nie da się zmierzyć strumienia w instalacji na rozdzielaczu. Tylko po co mierzyć? Jest regulacja i ustawia Pan Sobie ten strumień. Jest za sucho - zmniejszyć, są zaparowane okna - zwiększyć. PO TO JEST REGULACJA.

Czyli gdy pomimo zmniejszenia na minimum jest za sucho wtedy wyłączyć ?

Czyli gdy pomimo zmniejszenia na minimum jest za sucho wtedy wyłączyć ?
Taka sytuacja ma miejsce, gdy odcięta jest woda do budynku i nikt w nim nie mieszka, lub wszyscy są martwi. Tak Szanowny Panie, w takiej sytuacji nie ma większego znaczenia, wentylacja i może ją Pan wyłączyć.

Pan chyba ogrzewa się paliwami stałymi. Mylę się?

Jaka ma być wydajność wentylacji gdy przebywam w domu sam, na dworze jest -20*C a kubatura domu to 650 m3, żeby wilgotność nie spadła poniżej 35% i bym nie musiał nawilżać ?

Jaka ma być gdy w godzinach 7-17 nikogo nie ma w domu ?

Mam brinka 300 exellent, .... w domu dwie osoby dorosłe + dziecko, dom 120m2, jak dla mnie to nawet jak mam ustawione na najniższy bieg (50m3/h) to jest i tak rewelacja w porównaniu z wentylacją grawitacyjną,

Mam rekuperator na poddaszu nieużytkowym, jest to Brink Renovent 300 z nagrzewnicą i mam pytanie odnośnie ujemnych temperatur. Odpływ mam w otulinach i teraz jeśli będzie na poddaszu -10 no nic się nie stanie z elektroniką tego rekuperatora?

Kolejne pytanie na jakim biegu go trzymać na co dzień, mam tam jakby 4 biegi na wyświetlaczu ale pierwsza "kreska" to chyba nie jest pierwszy bieg, pełni to inną rolę, tam jest przepływ chyba 50m3. Jest sens to wgl stosować np. w nocy?

też mam brinka 300 na nieogrzewanym poddaszu, pamiętaj żebyś go dobrze docieplil, ja swojego obudowałem styropianem, dałem 20cm z każdej strony, od spodu 30cm, żeby uzyskać spadek na skropliny które u mnie wlatują do pojemnika (20L) który jakby zabudowałem styro. razem z całym rekuperatorem, zrobiłem to tak żeby był do niego łatwy dostęp i opróżniam co jakiś czas. Swojego brinka trzymam teraz na 100m3/h ale 50m3 też w zupełności wystarczy, wyższe biegi używam tylko podczas intensywnego gotowania lub jakiejs imprezy ewentualnie gdy jest ciepło na zewnątrz to wtedy trzymam na 150-200m3.

też mam brinka 300 na nieogrzewanym poddaszu, pamiętaj żebyś go dobrze docieplil, ja swojego obudowałem styropianem, dałem 20cm z każdej strony, od spodu 30cm, żeby uzyskać spadek na skropliny które u mnie wlatują do pojemnika (20L) który jakby zabudowałem styro. razem z całym rekuperatorem, zrobiłem to tak żeby był do niego łatwy dostęp i opróżniam co jakiś czas. Swojego brinka trzymam teraz na 100m3/h ale 50m3 też w zupełności wystarczy, wyższe biegi używam tylko podczas intensywnego gotowania lub jakiejs imprezy ewentualnie gdy jest ciepło na zewnątrz to wtedy trzymam na 150-200m3.

Brink nie ma wersji z wyjściami na boki! Tak się nie montuje central: a_d.jpgrekuperator renovent .jpg

Taka sytuacja ma miejsce, gdy odcięta jest woda do budynku i nikt w nim nie mieszka, lub wszyscy są martwi. Tak Szanowny Panie, w takiej sytuacji nie ma większego znaczenia, wentylacja i może ją Pan wyłączyć.

Pan chyba ogrzewa się paliwami stałymi. Mylę się?

Dobrze - sprawdzę tej zimy czy bez nawilżania się obejdzie.

Dom ogrzewam ekogroszkiem.

Może jakieś przykłady popierające tezę warto podać ?

Nie bardzo rozumiem! Zapytałem bo nie mogę zrozumieć dlaczego ktoś zdrowy na umyśle wydaje więcej kasy, by więcej płacić za ogrzewanie, obsługiwać to i nie mieć klimatyzacji?

Gdzie tu teza? To zwykłe pytanie>