Crisiano 20.11.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Może jakieś przykłady popierające tezę warto podać ? Pomijając dwukrotnie większy koszt materiałów izolacyjnych oraz dwukrotnie droższą robociznę wynika, że dom bez kotłowni na ekogroszek jest tańszy niż z kotłownią na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.11.2014 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Pomijając dwukrotnie większy koszt materiałów izolacyjnych oraz dwukrotnie droższą robociznę wynika, że dom bez kotłowni na ekogroszek jest tańszy niż z kotłownią na ekogroszek. Nic nie pisałem o izolowaniu! Inwestycja w izolację taka sama! Inwestycja w instalację mniejsza, opłaty mniejsze i komfort większy. Spytałem tylko o powód! Czy palenie jest dla Pana SUSPENSERA aż taką przyjemnością, że warto dołożyć na wstępie i później więcej płacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
itra 21.11.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witam serdecznie wszystkich. Z góry przepraszam że się wcinam w wątek ale jestem przed decyzją podpisania umowy na wykonanie wentylacji mechanicznej z rekuperatorem Vallox 110 E i szukając o nim informacji nie wiele znalazłem. Proszę więc wszystkich o przekazanie posiadanych informacji na temat tego urządzenia: wady , zalety, ogólnie czy polecacie...Instalator sugeruje montaż na rurach bluesky. Co WY na to? Z góry dzięki za wszystkie pomocne wpisy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.11.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witam serdecznie wszystkich. Z góry przepraszam że się wcinam w wątek ale jestem przed decyzją podpisania umowy na wykonanie wentylacji mechanicznej z rekuperatorem Vallox 110 E i szukając o nim informacji nie wiele znalazłem. Proszę więc wszystkich o przekazanie posiadanych informacji na temat tego urządzenia: wady , zalety, ogólnie czy polecacie... Instalator sugeruje montaż na rurach bluesky. Co WY na to? Z góry dzięki za wszystkie pomocne wpisy. Pozdrawiam. To kwestia za ile. Dom 150m2 - materiał 7000-8000zł montaż 3000-4000 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.11.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 No właśnie o cenę pytam! Co Pan podkusiło wydać więcej, by więcej płacić i jeszcze obsługiwać! Kalkulacje, już chyba się znudziły. Ale ok. 1 - Ile ma Pan izolacji 2- Jaką wentylację i za ile 3- Ile kosztowała kotłownia - komplet z odbiorami pomieszczeniem i instalacją wewnętrzną 4 -cwu 5 - zużycie roczne ( może niekoniecznie ostatni rok, bo było 14 dni ogrzewania. ) Może przenieśmy naszą psychologiczną dyskusję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.11.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) Może przenieśmy naszą psychologiczną dyskusję? Ok podaję link dla zainteresowanych: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232317-Czy-warto-Do-Szanownego-Pan-SUSPENSERA Edytowane 21 Listopada 2014 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystianN 22.11.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Szukam rekuperatora - powierzchnia całkowita 160m2, kubatura netto 493m3 - można prosić o jakieś pomysły?Mam już projekt budynku i wstępną propozycje rozwiązania montażu - mogę podesłać do wyceny.Proszę na priva również podesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.11.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Szukam rekuperatora - powierzchnia całkowita 160m2, kubatura netto 493m3 - można prosić o jakieś pomysły? Mam już projekt budynku i wstępną propozycje rozwiązania montażu - mogę podesłać do wyceny. Proszę na priva również podesłać. Proponuję Jan-gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 23.11.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 To może coś z innej beczki: Jeśli zastosuję w domu reku, wyciąg z WC, łazienki i kuchnia, nawiew salon pokoje, to jak odbije się to na temperaturze w tych pomieszczeniach przy ogrzewaniu podłogowym? Czy w łazience nie będzie problemu z ciągle za niską temperaturą a w pokojach problemu z jej krótkotrwałym obniżeniem zimą ? (brak regulacji w poszczególnych pomieszczeniach przez ciągle mieszające się powietrze) Druga sprawa-jak rozwiązać kwestię wyciągu przez okap kuchenny? Podłączyć go pod wywiew czy zrezygnować wogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.11.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 To może coś z innej beczki: Jeśli zastosuję w domu reku, wyciąg z WC, łazienki i kuchnia, nawiew salon pokoje, to jak odbije się to na temperaturze w tych pomieszczeniach przy ogrzewaniu podłogowym? Czy w łazience nie będzie problemu z ciągle za niską temperaturą a w pokojach problemu z jej krótkotrwałym obniżeniem zimą ? (brak regulacji w poszczególnych pomieszczeniach przez ciągle mieszające się powietrze) Druga sprawa-jak rozwiązać kwestię wyciągu przez okap kuchenny? Podłączyć go pod wywiew czy zrezygnować wogóle? Wentylacja to 130m3/h nawiewanego powietrza. Chyba lepiej jak wejdzie +20 niż -10! Co do okapu, nie rezygnować i nie podłączać. Tylko kanał na zewnątrz z zastawką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 24.11.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Wentylacja to 130m3/h nawiewanego powietrza. Chyba lepiej jak wejdzie +20 niż -10! Co do okapu, nie rezygnować i nie podłączać. Tylko kanał na zewnątrz z zastawką. OK, dziękuję Panie Tomaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.11.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Tylko kanał na zewnątrz z zastawką. Po to montujemy szczelne i szczelnie okna, reku i kombinujemy aby nam nic lewego do domu nie wchodziło aby potem zrobić dziurę w ścianie i podłączyć okap. Już widzę tą ścianę jak nie poprowadzisz rury dalej nad dach po roku użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.11.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Po to montujemy szczelne i szczelnie okna, reku i kombinujemy aby nam nic lewego do domu nie wchodziło aby potem zrobić dziurę w ścianie i podłączyć okap. Już widzę tą ścianę jak nie poprowadzisz rury dalej nad dach po roku użytkowania. Mogę wstawić zdjęcia po 15 latach. Mogę też Pana zapewnić, że widziałem wiele błędów w wentylacji, ale zamontowany odwrotnie okap jeszcze się nie trafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.11.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 tez mi się takie podłączenie nie podoba. Bo mam. Teraz. jedynie sensowne rozwiązanie to okap w funkcji pochłaniacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.11.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 ale zamontowany odwrotnie okap jeszcze się nie trafił. Ale o co chodzi. ????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.11.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Ale o co chodzi. ????????? a to aby nam nic lewego do domu nie wchodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.11.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 tez mi się takie podłączenie nie podoba. Bo mam. Teraz. jedynie sensowne rozwiązanie to okap w funkcji pochłaniacza. Dopiero by Pan narzekał. Co dwa trzy dni filtry wymieniać. Wilgoć, tłuszcz i ciepło. Bardzo fajna kompozycja w domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.11.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Wiec będę narzekał. Mój okap nie ma innych możliwości podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.11.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 a to Nie mówimy i nie myślimy o robalach tylko powietrzu i mostku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 24.11.2014 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 A więc najprostsze rozwiązanie przy WM to podłączenie okapu do pionu wentylacji grawitacyjnej (??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts